12
SK
11. Pred odoberaním vrchného krytu VŽDY odšťavovač zastavte vypnutím vypínača do polohy „0“.
Upozornenie:
Nenechávajte odšťavovač bez prestávky vchode dlhšie než 3 minúty. Po 3 minútach chodu
nechajte prístroj pred ďalším použitím 20 minút schladnúť!
Tipy aodporúčania
• Ak zásobník na dreň pred použitím vyložíte plastikovým vrecúškom, uľahčíte si čistenie prístroja.
• Používajte čerstvé ovocie azeleninu – obsahujú viac šťavy.
• Medzi plody vhodné na odšťavovanie patria: ananás, jablká, uhorka, zeler, mrkva, melóny, paradajky
aväčšina citrusov.
• Jednotlivé odrody jabĺk majú šťavu rôznej chuti akonzistencie. Experimentovaním srôznymi kombináciami
môžete nájsť svoju obľúbenú chuť.
• Vláknité druhy ovocia azeleniny aplody sveľmi pevnou dužinou, ako sú banány, mango, papája aavokádo,
nie sú príliš vhodné na odšťavovanie, pretože výsledkom je často roztlačené ovocie namiesto šťavy.
• Šťava by sa mala skonzumovať ihneď po vytlačení, pretože čerstvá šťava na vzduchu rýchlo oxiduje astráca
dôležité nutričné hodnoty amôže tiež dôjsť kzhoršeniu chuti.
• Čerstvá jablková šťava na vzduchu rýchlo hnedne. Ak chcete zabrániť zmene farby, podávajte okamžite po
vytlačení, alebo pridajte pár kvapiek citróna.
• Nezabudnite, že dreň je možné použiť do koláčov, na prípravu vegetariánskych lazaní, do munov
apodobne.
Tabuľka dôležitých vitamínov aminerálov vovocí azelenine
Ovocie azelenina Vitamíny Minerály
Špargľa A, B1, C, kyselina listová Draslík, cholín
Cvikla A, C, chlorofyl, B6 Vápnik, draslík, cholín aželezo
Mrkva A, C, karotén Draslík, vápnik, fosfor
Zeler Organické alkalické minerály (vyvažujú Ph krvi)
Uhorka Dobré diuretikum Draslík
Fenikel Alkalické prvky, vápnik ahorčík
Paštrnák A, C, chlorofyl Vápnik
Reďkovky C Cholín, fosfor, draslík
Paprika A, C Draslík
Paradajky C Vápnik
Jablká
A, B1, B2, B6, biotín, kyselina
listová, kyselina pantoténová
Cholín, meď, železo, horčík, mangán, fosfor,
draslík, kremík, sodík, síra
Čerešne
A, C, B1, B2, kyselina listová,
niacín
Vápnik, kobalt, železo, horčík, fosfor, draslík,
veľký obsah alkalických zložiek
Hroznové víno A, B1, B2, C, niacín Vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor
Grapefruit
Komplex vitamínov B, C, E, K,
biotín, inozitol
Vápnik, fosfor, draslík
Citróny alimetky C akyselina citrónová Veľmi silný antioxidant
Melón A, komplex vitamínov B, C Vysoký obsah enzýmov
Pomaranče
A, komplex vitamínov B, C,
biotín, kyselina listová, niacín
Vápnik, cholín, meď, uór, železo, mangán,
horčík, fosfor, draslík, kremík azinok
Broskyne A, B1, B2, C, niacín Vápnik, železo, fosfor, draslík