• 42 •
6 VÝBER DRUHU KÁVY ODPORÚČANIA
V zásade možno použiť akýkoľvek druh kávy, ktorý je bežne do-
stupný na trhu. Káva je však prírodným produktom a jej chuť sa
môže meniť v závislosti od oblasti pôvodu či zmesi. Odporúčame
preto vyskúšať niekoľko druhov a zvoliť si tú, ktorá najlepšie vy-
hovuje vlastným preferenciám.
Pre optimálny výsledok odporúčame použiť špeciálne zmesi ur-
čené pre espresso kávovary. Káva by mala vždy riadne vytekať
z tlakového držiaka ltra, bez odkvapkávania.
Rýchlosť vytekania kávy možno upraviť tak, že mierne pozme-
níte dávku kávy vo ltri a/alebo použijete kávu iného stupňa
mletia.
PRED VYKONANÍM AKEJKOĽVEK OPERÁCIE, SÚ-
VIVIACEJ S VYPÚŠŤANÍM PARY ČI HORÚCEJ VODY
SKONTROLUJTE, ČI JE PARNÁ DÝZA NASMEROVANÁ NAD
ODKVAPÁVACIU MISKU.
7 HORÚCA VODA
Nebezpečenstvo obarenia! Na začiatku prípravy
môže horúca voda prerušovane striekať. Dýza
môže dosahovať vysokú teplotu: v žiadnom prípade sa
jej nedotýkajte holými rukami.
• Počas tejto operácie môže dôjsť k rozsvieteniu či zhasnutiu
LED kontrolky (18) "režimu pripravenosti". Jedná sa o nor-
málny jav, nepredstavujúci žiadnu anomáliu.
• Pred použitím sa uistite, že je prepínač (3) horúcej vody/
pary vypnutý a že je v nádržke na vodu kávovaru dostatočné
množstvo vody.
• Stlačte tlačidlo ON/OFF (11). Rozsvieti sa zelená LED kon-
trolka (16), čo znamená, že je kávovar zapnutý.
• Počkajte, kým sa nerozsvieti LED kontrolka (18) "režimu pri-
pravenosti". Kávovar je teraz pripravený na prevádzku.
• (Obr.18) - Pod parnú dýzu postavte nádobu alebo hrnček na
čaj.
• (Obr.18) - Zapnite prepínač (3) tak, že ním budete otáčať
proti smeru hodinových ručičiek.
• (Obr.19) - Prepnite gombík prepínača (15) do polohy "
".
• (Obr.20) - Po vypustení želaného množstva horúcej vody
prepnite gombík prepínača (15) do polohy "
".
• (Obr.21) - Vypnite prepínač (3) tak, že ním budete otáčať
v smere pohybu hodinových ručičiek.
• Odoberte nádobu s horúcou vodou.
8 PARA / CAPPUCCINO
Nebezpečenstvo obarenia! Na začiatku prípravy
môže horúca voda prerušovane striekať. Dýza
môže dosahovať vysokú teplotu: v žiadnom prípade sa
jej nedotýkajte holými rukami.
Pozor! Nepripravujte kávu, ak je aktivovaná
funkcia pary. Kávovar je v tom prípade prehriaty
a hrozí riziko popálenia.
Pozor! Je zakázané odpojovať držiak ltra (ak je
inštalovaný) počas vypúšťania pary, otáčajúc ním
ručne v smere pohybu hodinových ručičiek. Nebezpečen-
stvo popálenia! Držiak ltra možno odpojiť iba po opätov-
nom prepnutí gombíka prepínača (15) do polohy "
" a až
po vychladnutí kávovaru, ako je to popísané v časti 4.5.
• Počas tejto operácie môže dôjsť k rozsvieteniu či zhasnutiu
LED kontrolky (18) "režimu pripravenosti". Jedná sa o nor-
málny jav, nepredstavujúci žiadnu anomáliu.
• Pred použitím sa uistite, že je prepínač (3) horúcej vody/
pary vypnutý a že je v nádržke na vodu kávovaru dostatočné
množstvo vody.
• Stlačte tlačidlo ON/OFF (11). Rozsvieti sa LED kontrolka (16),
čo znamená, že je kávovar zapnutý.
• Počkajte, kým sa nerozsvieti LED kontrolka (18) "režimu pri-
pravenosti".
• (Obr.22) - Prepnite gombík prepínača (15) do polohy "
".
Zhasne LED kontrolka (18).
• Počkajte, kým sa nerozsvieti LED kontrolka (17). Kávovar je
teraz pripravený na vypúšťanie pary.
• (Obr.23) - Pod parnú dýzu postavte nádobu.
• (Obr.23) - Zapnite nakrátko prepínač (3) tak, aby z parnej
dýzy vytiekla zvyšná voda. Onedlho sa začne vypúšťať čistá
para.
• (Obr.24) - Vypnite prepínač (3) a odoberte nádobu.
• Studeným mliekom naplňte nádobu, v ktorej chcete pripra-
viť cappuccino, do 1/3 jej objemu.
Pre lepší výsledok používajte studené mlieko.
• (Obr.25) - Ponorte parnú dýzu do mlieka a zapnite prepínač
(3) tak, že ním budete otáčať proti smeru hodinových ruči-
čiek. Nádobu s mliekom otáčajte pomalými pohybmi zdola
smerom nahor, aby bolo ohrievanie mlieka rovnomerné.
Maximálna odporúčaná dĺžka prípravy je 60 se-
kúnd.
• (Obr.26) - Po ukončení vypnite prepínač (3) tak, že ním bu-
dete otáčať v smere pohybu hodinových ručičiek. Odoberte
šálku so speneným mliekom.