Russell Hobbs 19550-56 Používateľská príručka

Kategória
Grilovanie
Typ
Používateľská príručka
54
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku
niekomu inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
A LEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
1 Tento prístroj môžu používať deti od 8 rokov a osoby so
zníženými fyzickými, zmyslovými alebo psychickými
schopnosťami alebo nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú
pod dozorom/poučení a sú si vedomí s tým spojených rizík. Deti
sa s prístrojom nemajú hrať. Čistenie a používatská údržba
nemajú byť vykonávané deťmi ak nie sú staršie ako 8 rokov a pod
dozorom. Pstroj a elektrickú šnúru uchovajte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov.
2 Nepripájajte prístroj pomocou časovača alebo systému
diaľkového ovládania.
3 Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom,
jeho servisným technikom alebo iným kvalifikovaným
odborníkom, aby nedošlo k riziku.
¬ Povrchy spotrebiča budú horúce.
¬ Dvierka sa zohrievajú – používajte kuchynské rukavice.
H Neponárajte spotrebič do tekutiny.
4 Spotrebič položte na stabilný a rovný povrch odolný voči teplu, aspoň 75 cm nad úroveň
podlahy.
5 Okolo celého spotrebiča nechajte voľný priestor aspoň 50 mm.
6 Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod horľavými materiálmi (napr. záclonami).
7 Pri vkladaní alebo vyberaní jedla do a z rúry používajte kuchynské rukavice.
8 Overte, či sa dajú dvierka otvoriť bez toho, aby zavadzali.
9 Na otvorené dvierka nič neukladajte – odlomíte ich.
10 Spotrebič neprikrývajte a na jeho vrchnú časť nedávajte žiadne predmety.
11 Spotrebič odpojte od prívodu elektrickej energie, keď ho nepoužívate, premiestňujete alebo
čistíte.
12 Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
13 Nepoužívajte spotrebič na iné účely ako tie, ktoré sú popísané v týchto pokynoch.
14 Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo vznikne porucha.
len na použitie v domácnosti
U PRED PRVÝM POUŽITÍM
1 Skontrolujte, či ste odstránili všetky obaly vo vnútri spotrebiča a z ohrievacích telies.
2 Zasuňte zástrčku do sieťovej zásuvky.
3 Regulátor teploty nastavte na 230.
4 Ovládanie rúry nastavte na H.
5 Časovač nastavte na 10.
6 Nechajte rúru hriať naprázdno.
7 Môže to trochu zapáchať, ale nie je to nič, čoho by ste sa mali obávať. Zabezpte dobré
vetranie miestnosti.
55
pokyny (Slovenčina)
C ROŠT A PLECH
8 Rošt a plech sa zasúvajú do vodiacich líšt po stranách rúry.
9 Spodné vodiace lišty používajte na pečenie koláčov a mäsa.
10 Horné vodiace lišty používajte na grilovanie, prípravu hrianok a zapekanie povrchov
dohneda.
11 Ak nepoužívate pri pečení plech, zasuňte ho do spodných líšt na zachytávanie kvapiek tuku a
šťavy.
C Držiak (rukoväť)
12 Pripevnenie držiaka (rukoväte) na rošt/plech:
a) úchytky zaveste do vrchnej časti roštu/plechu
b) držiak (rukoväť) posuňte nadol, kým sa spodná časť nezachytí o spodnú časť roštu/plechu
c) nadvihnite držiak (rukoväť) a tým aj rošt/plech
d) vrchné úchytky sú prispôsobené plechu, spodné roštu
C POUŽÍVANIE RÚRY
13 Zasuňte zástrčku do sieťovej zásuvky.
14 Nastavte ovládač teploty na padovanú teplotu (100-230°C).
15 Nastavte rúru na požadovanú funkciu.
/ všetky ohrievacie telesá vypnu
O horný ohrev a ražeň
F spodný ohrev
H horný aj spodný ohrev
16 Otočte časovačom v smere hodinových ručičiek na požadovaný čas. Zasvieti svetelná
kontrolka.
, Ak potrebujete piecť viac ako 60 minút, jednoducho časovač po dosiahnutí nuly znovu
nastavte.
17 Keď sa časovač vráti do 0, rúra sa vypne. Budete počuť zvukový signál („ding). Svetelná
kontrolka zhasne.
18 Pri používaní spodného ohrevu, alebo oboch ohrevov (F H), rúru pred použitím
predhrejte a počkajte, kým nezhasne svetielko.
C DVIERKA – OTVORENÉ ALEBO ZATVORENÉ?
19 Dvierka majú 3 stabilné polohy, otvorenú, zatvorenú, a napoly otvorenú (asi 30°).
20 Nechajte dvierka napoly otvorené pri používaní horného ohrevu O , či už pri grilovaní,
alebo s roštom.
21 To zabráni termostatu v činnosti a vypínaní horného ohrievacieho telesa.
22 Pri používaní spodného ohrevu F na pečenie, alebo oboch ohrevov H súčasne pri
tradičnom pečení v rúre nechajte dvierka zatvorené.
C GRILOVANIE A PRSKANIE
23 Pri grilovaní, alebo pri akomkoľvek pečení v blízkosti horného ohrievacieho telesa dávajte
pozor, aby tuk alebo šťava nestriekali na horné ohrievacie teleso.
24 Ak zbadáte prskanie, prelte jedlo nižšie, ďalej od horného ohrievacieho telesa.
nákresy
c regulátor teploty
A ovládanie rúry
T časovač
0 vypnutý
1 svetelná kontrolka
2 horné ohrievacie teleso
3 vodiace lišty
4 držiak
5 otvor na vsunutie
otočného ražňa
6 spodné ohrievacie teleso
7 dvierka
8 madlo
9 rošt
10 plech
11 držiak (rukoväť)
12 vrchné úchytky
13 spodné úchytky
14 skrutky
15 vidlice
16 ražeň
17 hrot
18 zárezy
19 vidlica otočného ražňa
56
25 Možno bude potrebné predĺžiť čas prípravy, keďže sa zväčší vzdialenosť od ohrievacieho
telesa.
26 Prskanie sťažuje čistenie.
27 Zvyšky pripálené na hornom ohrievacom telese môžu skrátiť jeho životnosť.
28 Spálené zvyšky, ktoré spadnú do jedla môžu ovplyvniť jeho vzhľad a chuť.
C RAŽEŇ
29 Čokoľvek pripravujete na ražni, či už pečiete, hydinu, králika alebo iný kus mäsa, mäso musí
byť umiestnené v strede ražňa.
30 Ak potravina nie je umiestnené presne v strede, potom sa jedna strana upečie skôr ako tá
druhá.
31 Žiadne časti nesmú voľne visieť, inak budú upečené nerovnomerne.
32 Čím viac sa priblížite tvaru valca, s ražňom presne v strede, tým lepšie budú výsledky.
33 Voľne visiace časti, ako krídla, alebo menšie nohy, stiahnite niťou.
34 Uvoľnite obe skrutky, potom odstráňte vidlicu zo špicatého konca ražňa.
35 Špicatým koncom prejdite stredom mäsa a vyjdite na opačnom konci.
36 Vidlicu vráťte na ražeň a obe vidlice zatlačte do mäsa po oboch stranách.
37 Mäso sa pri pečení scvrkne a nesmie sa zosunúť z vidlíc, takže ich zatlačte naozaj dobre
dovnútra.
38 Mäso s vidlicami posúvajte po ražni dovtedy, kým nie je približne v strede a potom zatiahnite
obe skrutky, ktoré ho budú držať na mieste.
39 Špicatý koniec ražňa zasuňte do otvoru pre otáčací ražeň, potom druhý koniec položte na
držiak na druhej strane rúry.
40 Skontrolujte, či sa žiadna časť nebude pri otáčaní ražňa dotýkať vnútornej časti rúry.
41 Do spodných líšt zasuňte plech na kvapkajúci tuk.
42 Dvierka nechajte napoly otvorené.
43 Nastavte ovládač teploty na požadovanú teplotu (100-230°C).
44 Ak je teplota príliš vysoká, vrchná časť sa bude piecť rýchlejšie ako stred.
45 Odporúčame piecť pri nízkych až stredne vysokých teplotách.
46 Ak chcete vytvoriť chrumkavý povrch, potom zvýšte teplotu ku koncu pečenia.
47 Ovládanie rúry nastavte na O.
48 Otočte časovačom v smere hodinových ručičiek na požadovaný čas.
49 Na vybratie ražňa z rúry použite vidlica otočného ražňa.
50 Konce rámu vložte pod zárezy na ražni.
51 Rám držte oboma rukami.
52 Nadvihnite trochu ľavú časť, aby ste uvoľnili koniec z držiaka, potom posuňte ražeň doprava,
aby ste uvoľnili špicatý koniec.
53 Opatrne vyberte rám s ražňom z rúry.
54 Odporúčame, aby ste si to pred samotnou prípravou jedla niekoľkokrát vyskúšali.
C STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
55 Spotrebič odpojte a nechajte ho vychladnúť pred čistením alebo pred uskladnením.
56 Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
57 Vymeniteľné časti umývajte v teplej vode so saponátom, dobre ich opláchnite a nechajte
voľne vyschnúť.
58 Nepoužívajte škrabky, drôtenky alebo hubky na umývanie so saponátom.
59 Nevkladajte žiadne časti spotrebiča do umývačky riadu.
strata farby
60 Používaním povrchy spotrebiča postupne stratia farbu.
61 Nedá sa tomu vyhnúť, je to neškodné a neovplyvňuje to prevádzku spotrebiča.
57
W
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Aby nedošlo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom nebezpečných látok v
elektrických a elektronických produktoch, nesmú byť spotrebiče označené týmto symbolom
likvidované s netriedeným komunálnym odpadom. Je nutné ich triediť, znova použiť alebo
recyklovať.
C ČASY PRÍPRAVY & BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN
• Tieto časy používajte výlučne ako orientačné.
• Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká
čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
• Pri príprave zabalených potravín sa riaďte návodom na balení alebo nálepke.
jedlo teplota jedlo teplota
hovädzie 190-210 °C pečivo z lístkového cesta 190-210 °C
chlieb 200-220 °C bravčové 190-210 °C
jedlá s duseným mäsom 140-160 °C quiche – syrový nákyp 160-180 °C
kura 190-210 °C výdatný ovocný koláč 140-160 °C
ryba 170-190 °C maslové žemličky 190-220 °C
jahňacie 190-210 °C piškótový koláč 160-180 °C
snehové pusinky 90 -110 °C mliečny puding 140-160 °C
Yorkshire puding“ – koláčiky
z palacinkového cesta
pečené a podávané s
mäsom
200-220 °C
1 / 1

Russell Hobbs 19550-56 Používateľská príručka

Kategória
Grilovanie
Typ
Používateľská príručka