AEG BS931470NM Recipe book

Typ
Recipe book
SK Kniha receptov
Parná rúra
1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
VAROVANIE!
Pozrite si kapitoly ohľadne
bezpečnosti.
1.1 Automatické programy
Automatické programy obsahujú
optimálne nastavenia pre jednotlivé
druhy mäsa alebo iné recepty.
Receptový program (ponuka: Recepty) –
Táto funkcia používa pre pokrm vopred
nastavené hodnoty. Pokrm pripravte
podľa receptu z tejto knihy.
1.2 Kategórie
V ponuke Sprievodca pečením sú
pokrmy rozdelené do niekoľkých
kategórií:
Ryby/Morské plody
Hydina
Mäso
Pečené jedlá
Pizza/Slaný koláč
Koláč/Sušienky
Chlieb/pečivo
Zelenina
Vaječný nákyp
Prílohy
Ponuka Varenie
2. RYBY/MORSKÉ PLODY
2.1 Treska
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených papričiek
1/2 konzervy nakrájaných paradajok
(200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na
ďalší deň nechajte tresku odtiecť a vložte
ju do hrnca s čerstvou vodou, položte na
varný panel a priveďte do varu. Potom ju
odstavte a nechajte vychladnúť.
Pridajte do panvice olivový olej a
nechajte zohriať. Ošúpte cibuľu, najemno
ju nakrájajte, rozdrvte očistené strúčiky
cesnaku, nakrájajte pór a umyte ho.
Všetko pridajte do panvice s horúcim
tukom a rýchlo osmažte. Z papriky
odstráňte jadierka a nakrájajte ich na
prúžky. Potom ich vložte do panvice aj s
posekanými paradajkami.
Pridajte biele víno a bujón a nechajte
chvíľu slabo vrieť. Okoreňte korením,
soľou, tymianom a oreganom a nechajte
v panvici pomaly vrieť ďalších 15 minút.
Z hrnca vyberte vychladnutú sušenú
tresku a utrite ju do sucha kuchynským
papierom. Odstráňte kožu, kosti a všetky
plutvy. Rybie mäso rozoberte na menšie
kúsky a vložte do teplu odolnej nádoby
spolu so zeleninou.
Čas v spotrebiči: 30 minút
Úroveň v rúre: 1
2.2 Rybie filé
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa
alebo morského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
petržlenová vňať, nasekaná
soľ, čierne korenie
citrón
Maslo
Príprava:
Filé pokropte citrónovou šťavou a
nechajte ho chvíľu marinovať, potom
www.aeg.com2
zvyšnú šťavu utrite kuchynským
papierom. Rybie filé ochuťte z oboch
strán soľou a čiernym korením. Potom
rybie filé položte do maslom potretej
teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu,
strúhanku, estragón a nasekanú
petržlenovú vňať. Zmes hneď rozotrite
na rybie filé a na zmes dajte malé vločky
masla.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
2.3 Ryba v soli
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlavička fenikla
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z
dvoch nenavoskovaných citrónov.
Feniklom nakrájaným na tenké plátky a
výhonkami čerstvého tymianu naplňte
rybu.
Polovicu kamennej soli presypte do
zapekacej formy a na vrch položte rybu.
Druhú polovicu kamennej soli nasypte na
rybu a pevne ju zatlačte.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
2.4 Losos, filety
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
(400 g)
4 filety lososa
šťava z citróna
soľ a čierne korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vetvička čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte ich, rozštvrťte a
varte v osolenej vode 25 minút. Potom
ich osušte a nakrájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte.
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich
na malé kúsky. Cibuľu a cesnak
zmiešajte s posekanými paradajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou
šťavou a nechajte ich marinovať. Potom
ich osušte, osoľte a okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich
do vymastenej teplovzdornej nádoby,
okoreňte a na vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym
vínom. Na vrchu posypte rozmarínom a
tymianom.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
2.5 Pošírovaná ryba (pstruh)
Prísady:
1 citrón
ryba
Príprava:
Ryby umyte, osušte a pokvapkajte
zvnútra a zvonku citrónovou šťavou.
Nechajte ich chvíľu nasiaknuť a potom
ich posoľte a okoreňte. Ryby položte do
antikorovej nádoby s dierkovanou
vložkou.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 3
2.6 Plnené calamari
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžice píniových orechov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
SLOVENSKY 3
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom
ho umyte pod tečúcou vodou.
Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte a
osmažte ju s dvomi polievkovými
lyžicami olivového oleja do sklovita. K
cibuli pridajte dlhozrnnú ryžu, píniové
orechy, hrozienka a posekanú
petržlenovú vňať, osoľte, okoreňte a
pridajte šťavu z citróna. Kalmara voľne
naplňte touto zmesou a zašite otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice
olivového oleja a kalmara osmažte na
varnej zóne. Pridajte víno a paradajkovú
šťavu.
Pekáč zakryte vekom a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
3. HYDINA
3.1 Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných
konzervovaných húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na
pekáč. Zvyšné prísady spolu zmiešajte a
polejte nimi kuracie stehná.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
3.2 Plnené kuracie prsia
Podávané so špenátom v šafranovej
omáčke
Prísady:
Pre 6 osôb
400 g blanšírovaného listového
špenátu
Štipka soli
100 g tučného smotanového syra so
zeleným korením
Čerstvo pomleté čierne korenie
6 kuracích pŕs
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 polievková lyžica horčice
100 ml bieleho vína
150 ml slabého slepačieho vývaru
1 zväzok šafranu
150 ml smotany na šľahanie
1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
Príprava:
Odložte na bok 20 – 24 veľkých listov
špenátu. Zvyšné listy jemne postláčajte a
poto ich nahrubo nakrájajte nožom na
bylinky. Potom ich zmiešajte so
smotanovým syrom a pridajte soľ a
korenie. Pozdĺž kuracích pŕs vykrojte
kapsu. Naplňte ju špenátovou zmesou a
uzavrite so špáradlami.
Kuracie prsia pokvapkajte citrónovou
šťavou a pretrite horčicou. Potom mierne
osoľte a okoreňte. Nakoniec zabaľte
prsia do špenátových listov, ktoré ste si
predtým odložili nabok. Prsia vložte do
perforovanej nádoby a varte ich na pare
pomocou parnej funkcie. Zredukujte
množstvo bieleho vína a vývaru v panvici
na približne 100 ml. Potom pridajte
šafran a smotanu. Omáčku ochuťte
citrónovou šťavou, v prípade potreby
osoľte a okoreňte. Z kuracích pŕs vyberte
špáradlá. Prsia nakrájajte. Na tanier
nalejte trochu omáčky a naaranžujte na
ňom kuracie prsia.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
3.3 Kohút na víne
Prísady:
1 kurča
soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
www.aeg.com4
250 g očistených a rozštvrtených
kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, okoreňte soľou a korením
a poprášte múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča
osmažte zo všetkých strán. Prilejte biele
víno, kurací vývar a sójovú omáčku a
priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian,
slaninu, huby, šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte
pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
3.4 Plnené kura
Prísady:
1 kurča, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej
vňate
20 g masla
1 vajce
soľ a čierne korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej,
soľ, papriku a votrite ju do kurčaťa.
Plnka: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Do
panvice dajte nakrájanú cibuľu,
petržlenovú vňať a maslo a nechajte
podusiť. Najemno nakrájajte srdce,
pečeň a žalúdok a pridajte vajce. Potom
všetko spolu zmiešajte a ochuťte soľou a
korením.
Kurča položte na pekáč prsiami nadol a
vložte do spotrebiča. Po 30 minútach
obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
3.5 Pečená kačica na pom.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
soľ
korenie
3 pomaranče, ošúpané, s
odstránenými jadierkami a nakrájané
na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, ochuťte soľou a korením
a potrite pomarančovou kôrou.
Kačicu naplňte osolenými kockami
pomaranča a zošite ju.
Kačicu vložte do nádoby na pečenie
prsiami nadol.
Odšťavte pomaranče, šťavu zmiešajte so
sherry a kačicu polejte.
Do spotrebiča vložte kačicu. Po 30
minútach obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
4. MÄSO
4.1 Dusené hovädzie mäso
Prísady:
600 g hovädzieho mäsa
soľ a čierne korenie
Múka
10 g masla
1 cibuľa
330 ml tmavého piva
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového
pretlaku
500 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Mäso nakrájajte na kocky, osoľte,
okoreňte a poprášte trochou múky.
Na panvici zohrejte maslo a osmažte
kúsky mäsa. Potom ich preložte do
vhodnej zapekacej nádoby.
SLOVENSKY 5
Cibuľu ošúpte a najemno nakrájajte,
jemne ju osmažte na troche masla a
pridajte ju do nádoby s mäsom.
Zmiešajte tmavé pivo, hnedý cukor,
paradajkový pretlak a zeleninový vývar,
pridajte všetko do panvice a priveďte do
varu. Pripravenou zmesou polejte mäso
(mäso by malo byť ponorené).
Prikryte a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 3
4.2 Marinované hovädzie
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a
nechajte vychladnúť.
1,5 kg hovädzieho mäsa
Polejte mäso marinádou, aby bolo
celé pokryté a nechajte marinovať 5
dní.
Prísady na pečenie:
soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte v
pekáči zo všetkých strán. Potom pridajte
polievkovú zeleninu z marinády.
Do pekáča nalejte trochu marinády.
Pekáč by mal byť pokrytý do výšky asi
10 – 15 mm. Pekáč zakryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 150 minút
Úroveň v rúre: 1
4.3 Sekaná
Prísady:
2 suché rožky
1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
750 g miešaného mletého mäsa
2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, poduste a pridajte
nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia,
vyžmýkané rožky a cibuľu. Ochuťte
soľou, korením a paprikou, dajte do
obdĺžnikového pekáča a pokryte plátkami
slaniny. Pridajte trochu vody a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
4.4 Bravčové koleno
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a rozotrite ju po bravčovom
kolene. Bravčové koleno vložte do
nádoby na pečenie a posypte ho hubami.
Pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
4.5 Bravčové plece
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
soľ
korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
www.aeg.com6
1 malá plechovka najemno
posekaných paradajok (400 g)
250 ml smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože
kosoštvorce. Ochuťte soľou a čiernym
korením a zo všetkých strán osmažte na
olivovom oleji na varnom paneli vo
vhodnej varnej nádobe, potom odstavte.
V pekáči poduste zeler a pór na troche
oleja, pridajte paradajky, smotanu,
cesnak, rozmarín a tymian. Rozmiešajte
a na vrch položte bravčové pliecko.
Vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 130 minút
Úroveň v rúre: 1
4.6 Švédsky slávnostný
pokrm
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčového karé alebo
teľacieho chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne
na dve hodiny. Mäso krátko opláchnite
pod vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu vsuňte slivku, pričom ju
zatlačte čo najďalej do mäsa. Ochuťte
mäso a vložte ho do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Do vína, v
ktorom boli namočené slivky, prilejte
štvrť litra vody a polejte ním mäso.
Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
4.7 Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
rozrežte na polovicu a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do formy
na pečenie a posypte ho hubami.
Pridajte k teľaciemu kolenu polievkovú
zeleninu a vodu. Dno by malo byť
pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 150 minút
Úroveň v rúre: 2
4.8 Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané
na malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s
odstránenou tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
najemno nakrájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
SLOVENSKY 7
V pekáči rozpustite 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú
múku. Zohrejte olivový olej a osmažte
plátky do zlatista pri strednom výkone.
Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml
vína, premiešajte, potom tekutinu prelejte
do malého hrnca a nechajte chvíľu
povrieť. Pridajte 250 ml mäsového
vývaru, petržlenovú vňať, tymian,
oregano a nakrájané paradajky. Osoľte a
okoreňte. Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč
zakryte vekom a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
4.9 Plnené teľacie prsia
Prísady:
1 rožok
1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
petržlenová vňať, nasekaná
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou
kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Zmiešajte s vajcom, mletým
mäsom, soľou, korením, nakrájanou
cibuľou a petržlenovou vňaťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou
kapsou) a kapsu naplňte mäsovou
zmesou. Potom otvor zašite.
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte
polievkovú zeleninu, slaninu a vodu.
Približne po 30 minútach mäso otočte.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 2
4.10 Jahňacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
soľ
korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo
1 čajová lyžička sušeného)
Voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite
doňho olivový olej a mäso narežte.
Osoľte a okoreňte. Ošúpte strúčiky
cesnaku, nakrájajte ho na plátky a spolu
s výhonkami rozmarínu ho vtlačte do
zárezov v mäse.
Jahňacie stehno vložte do pekáča a
pridajte vodu. Dno by malo byť pokryté
do výšky 10 – 15 mm. Mäso otočte asi po
30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 2
4.11 Králik
Prísady:
2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými
borievkami, soľou a korením a potom
roztopeným maslom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte
kyslou smotanou a pridajte polievkovú
zeleninu.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
4.12 Králik v horčicovej
omáčke
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
www.aeg.com8
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkovej lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a
osmažte v pekáči na varnej zóne zo
všetkých strán.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu
a slaninu. Posypte múkou a zmiešajte.
Primiešajte slepačí vývar, biele víno a
tymian a priveďte do varu.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu,
vráťte späť mäso, prikryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
4.13 Diviak
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a
nechajte vychladnúť.
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo
celé pokryté a nechajte marinovať 3
dni.
Prísady na pečenie:
soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a
osušte. Okoreňte soľou a korením a
osmažte na varnom paneli v pekáči zo
všetkých strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády.
Do pekáča nalejte marinádu. Pekáč by
mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte
do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
5. PEČENÉ JEDLÁ
5.1 Lasagne
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g miešaného mletého mäsa
100 ml mäsového bujónu
1 malá plechovka posekaných
paradajok (asi 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
3 polievkovými lyžicami masla
250 g zelených lasagne
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného mäkkého syra
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože
a chrupavky a nakrájajte na drobné
kocky. Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite
zeler a všetku zeleninu nakrájajte na
malé kocky.
V hrnci zohrejte olej a za stáleho
miešania na ňom osmažte slaninku a
kocky zeleniny.
Postupne pridávajte mleté mäso,
osmažte ho za stáleho miešania a zalejte
mäsovým bujónom. Mäsovú zmes
posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením
a približne 30 minút povarte prikrytú pri
miernom výkone.
SLOVENSKY 9
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
osmažte do zlatista. Postupne a pri
neustálom miešaní prilievajte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a
približne 10 minút neprikrytú povarte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme
rozotrite 1 polievkovú lyžicu masla.
Striedavo ukladajte do formy vrstvu
cestovín, mäsového ragú, bešamelovej
omáčky a miešaného syra. Vrstva
bešamelu posypaná syrom musí tvoriť aj
vrchnú vrstvu pokrmu. Zvyšné maslo vo
vločkách rozložte po povrchu pokrmu.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
5.2 Cannelloni
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa, nakrájaného
na kocky
200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného
na kocky
150 g kreviet
150 g mušle
soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
1 balením Cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného syra
40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu a maslo vložte do
panvice a mierne duste, kým nebude
cibuľa sklovitá. Pridajte posekaný listový
špenát a jemne povarte. Pridajte kyslú
smotanu, premiešajte a nechajte
vychladnúť.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
osmažte do zlatista. Postupne a pri
neustálom miešaní prilievajte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a
približne 10 minút neprikrytú povarte.
K vychladnutému špenátu pridajte
lososa, ostrieža, krevety, mušle, soľ a
korenie a premiešajte.
Po veľkej obdĺžnikovej zapekacej forme
rozotrite 1 polievkovú lyžicu masla.
Cannelloni naplňte špenátovou zmesou
a vložte ich do zapekacej formy. Medzi
rady Cannelloni pridajte bešamelovú
omáčku. Vrstva bešamelu posypaná
syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu
pokrmu. Zvyšné maslo vo vločkách
rozložte po povrchu pokrmu.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
5.3 Zapečené cestoviny
Prísady:
1 liter vody
soľ
250 g cestovín tagliatelle
250 g varenej šunky
20 g masla
1 zväzok petržlenu
1 cibuľa
100 g masla
1 vajce
250 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
50 g strúhaného parmezánu
Príprava:
Priveďte vodu s troškou soli do varu.
Cestoviny tagliatelle vložte do vrúcej
vody a varte asi 12 minút. Potom ich
sceďte.
Nakrájajte šunku.
Zohrejte na panvici maslo.
Nakrájajte petržlen, ošúpte a nakrájajte
cibuľu. Oboje poduste na panvici.
Zapekaciu formu vymastite trochou
masla. Zmiešajte cestoviny tagliatelle,
šunku, dusený petržlen a cibuľu a vložte
do nádoby.
Zmiešajte vajce a mlieko, zmes osoľte a
ochuťte korením a muškátovým orechom
www.aeg.com10
a vylejte na cestoviny. Potom pokrm
posypte parmezánom.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
5.4 Moussaka (pre 10 osôb)
Prísady:
1 posekaná cibuľa
olivový olej
1,5 kg mletého mäsa
1 plechovka sekaných paradajok (400
g)
50 g nastrúhaného syra
4 čajové lyžičky strúhanky
soľ a čierne korenie
škorica
1 kg zemiakov
1,5 kg baklažánu
maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
150 g nastrúhaného syra
4 polievkové lyžice strúhanky
50 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu poduste na menšom
množstve olivového oleja, potom pridajte
mleté mäso a za stáleho miešania
povarte.
Pridajte nakrájané paradajky, strúhaný
ementál a strúhanku. Dôkladne
premiešajte a priveďte do varu. Potom
osoľte, okoreňte, pridajte škoricu a
odstavte z varnej zóny.
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na 1 cm
hrubé plátky. Umyte baklažán a
nakrájajte na 1 cm hrubé plátky.
Všetky plátky osušte kuchynským
papierom. Potom ich osmažte na panvici
do hneda s dostatočným množstvom
masla.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: rozpustite na panvici maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
opražte do zlatista. Postupne a pri
neustálom miešaní prilievajte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a
približne 10 minút neprikrytú povarte.
Plátky zemiakov položte na dno
vymastenej zapekacej formy, poprášte
trochou strúhaného syra. Na to
umiestnite vrstvu baklažánu. Na to
rozložte časť zmesi mletého mäsa. Na to
nalejte trochu bešamelovej omáčky.
Potom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov,
baklažánu a zmes s mletým mäsom.
Posledná vrstva by mala byť bešamelová
omáčka. Na vrch dajte zvyšok syra a
strúhanky. Rozpustite maslo a polejte
ním vrch musaky.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
5.5 Zapečené zemiaky
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, čierneho korenia
a muškátového orecha
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
200 ml mlieka
200 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte.
Teplovzdornú zapekaciu nádobu vytrite
strúčikmi cesnaku a vymastite ju trochou
masla.
Polovicu okorenených zemiakových
plátkov rozložte na dno misy a posypte
ich strúhaným syrom. Zvyšok
zemiakových plátkov uložte do ďalšej
vrstvy a tú posypte zvyškom
nastrúhaného syra.
Druhý strúčik cesnaku rozpučte a
rozmiešajte s mliekom a smotanou.
Zemiaky polejte touto zmesou a zvyšok
masla vo vločkách rozložte po povrchu.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 2
5.6 Franské knedličky
Prísady:
Približne 1 000 g morčacích
rezančekov
SLOVENSKY 11
1 malá konzerva húb (malé hlavičky)
500 g posekanej cibule
1 kg knedľového cesta
400 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
Príprava:
Morčacie rezančeky osoľte, ochuťte
korením, paprikou a pod. Osmažte
posekanú cibuľu. Huby dôkladne sceďte.
Potom zmiešajte mäso, cibuľu a huby a
vložte ich do teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte knedľové cesto a syr a touto
zmesou polejte morčaciu zmes. Potom
pokrm polejte smotanou.
Čas v spotrebiči: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
5.7 Dusená kapusta s mäsom
Prísady:
1 kapusta (800 g)
majorán
1 cibuľa
olej na smaženie
400 g mletého mäsa
250 g dlhozrnnej ryže
soľ, čierne korenie a paprika
1 liter mäsového bujónu
200 ml kyslej smotany
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Kapustu rozkrojte na štvrtiny a odrežte
hlúb. Obarte v solenej vode ochutenej
majoránom.
Cibuľu ošúpte a najemno nakrájajte a
jemne ju osmažte na troche oleja. Potom
pridajte mleté mäso a dlhozrnnú ryžu,
rýchlo osmažte, osoľte, ochuťte korením
a paprikou. Pridajte mäsový bujón a
nechajte pomaly vrieť 20 minút pod
pokrievkou.
Vrstvy kapusty a zmesi ryže s mletým
mäsom dajte do vhodnej nádoby.
Navrch pokrmu dajte kyslú smotanu a
pokrm posypte syrom.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
5.8 Zapekaná čakanka
Prísady:
8 stredne veľkých čakaniek
8 plátkov varenej šunky
30 g masla
1,5 polievkovej lyžice múky
150 ml zeleninového vývaru (z
čakanky)
5 polievkových lyžíc mlieka
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Rozpoľte čakanku a odstráňte horké
jadro. Potom ju dôkladne umyte a 15
minút povarte vo vriacej vode.
Vyberte časti čakanky z vody, opláchnite
ich v studenej vode a polovičky znovu
pospájajte. Každú z nich obaľte plátkom
šunky a umiestnite do vymastenej
zapekacej formy.
Roztopte maslo a pridajte múku. Rýchlo
osmažte, prilejte zeleninový vývar s
mliekom a priveďte do varu.
Do omáčky primiešajte 50 g syra a
zmesou polejte čakanku. Potom jedlo
posypte zvyškom syra.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
5.9 Zapečené ryby so
zemiakmi
Prísady:
8 – 10 zemiakov
2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na
tenké prúžky. Ošúpte cibule a nakrájajte
na prúžky.
Teplu odolnú zapekaciu nádobu
vymastite maslom. Tretinu zemiakov a
cibule vložte do nádoby. Na vrch
naukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a
zemiakov. Na ne rozmiestnite zvyšok
sardelových filiet. Na vrch rozložte
zvyšnú tretinu cibule a zemiakov, pričom
vrchná vrstva budú zemiaky.
Posypte korením a sekaným tymianom.
www.aeg.com12
Polejte sardelovým nálevom a pridajte
smotanu. Posypte strúhankou a na vrchu
rozložte maslo v malých vločkách.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 3
6. PIZZA/SLANÝ KOLÁČ
6.1 Pizza
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných
paradajok (200 g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra feta
oregano
Ostatné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite
vo vode. Pridajte múku s primiešanou
soľou a olej.
Prísady mieste až dovtedy, kým cesto
nie je vláčne a neoddeľuje sa od misy.
Cesto potom nechajte vykysnúť na
teplom mieste, kým nebude mať
dvojnásobný objem.
Cesto vyvaľkajte a položte ho na
vymastený plech na pečenie. Vidličkou
poprepichujte.
Postupne na cesto ukladajte prísady
obloženia.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 1
6.2 Cibuľový koláč
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho
korenia
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a
v strede vytvorte priehlbinu.
Droždie rozdrvte, vložte ho do priehlbiny,
zmiešajte s mliekom a trochou múky
okolo kraja. Posypte múkou a nechajte
vykysnúť na teplom mieste, až kým sa
na múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Pridajte na okraj múky vajce a maslo.
Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne približne na
dvojnásobný objem.
Zatiaľ olúpte a rozštvrťte cibule a
nakrájajte ich na tenké plátky.
Slaninu nakrájajte na konci a mierne
poduste s cibuľou tak, aby nezhnedla.
Nechajte vychladnúť.
Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na
vymastený plech na pečenie, spodok
prepichnite vidličkou a kraje vytlačte
nahor. Znovu ho nechajte kysnúť.
Rozmiešajte vajcia, kyslú smotanu,
mlieko, soľ a čierne korenie. Vychladenú
cibuľu a slaninu rozložte po korpuse.
Navrch vylejte zmes a vyhlaďte.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
6.3 Slaný lotrinský koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
SLOVENSKY 13
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej
slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Ostatné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok
prepichnite vidličkou.
Slaninu rozložte na ceste.
Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú
smotanu a korenie. Potom pridajte syr.
Nalejte polevu na slaninu.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
6.4 Syrový koláč
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkaného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml smotany
100 ml mlieka
4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre
vymastený plech na pečenie. Potom
cesto dôkladne poprepichujte vidličkou.
Syr rovnomerne rozložte na ceste.
Zmiešajte smotanu, mlieko a vajcia,
osoľte, okoreňte a pridajte muškátový
oriešok. Zmes znovu dobre premiešajte a
vylejte ju na syr.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 1
6.5 Ruskí knedle (30 kúskov)
Prísady na cesto:
250 g špadlovej múky
250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice prečisteného
masla
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
3 polievkové lyžice kyslej smotany
2 vajcia
Ostatné:
Plech na pečenie s papierom na
pečenie
Príprava:
Vymieste múku, maslo, nízkotučný
tvaroh a trochu soli na cesto a odložte ho
do chladničky.
Kapustu nakrájajte na jemné prúžky.
Nakrájajte slaninu a osmažte ju na
prečistenom masle. Pridajte kapustu a
rýchle ju osmažte do mäkka. Osoľte,
okoreňte, ochuťte muškátovým orechom
a pridajte kyslú smotanu.
Duste ďalej, až kým sa nevyparí všetka
kvapalina.
Vajcia uvarte na tvrdo, ochlaďte ich a
nakrájajte na kocky. Vmiešajte do
kapusty a nechajte vychladnúť.
Cesto vyvaľkajte a vykrojte kruhy s
priemerom 8 cm.
Do stredu každého kruhu vložte trochu
plnky a preložte. Zatlačením vidličky
spojte kraje.
Ruské pirohy umiestnite na plech na
pečenie vystlaný papierom na pečenie a
potrite vaječným žĺtkom.
Čas v spotrebiči: 20 minút
Úroveň v rúre: 3
6.6 Syrové pečivo
Prísady:
400 g syra feta
2 vajcia
www.aeg.com14
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr Feta, vajcia, petržlenovú
vňať a korenie. Cesto filo prikryte vlhkou
utierkou, aby nevysychalo. Položte 4
plátky na seba, každý z nich zľahka
potrite olejom.
Rozkrojte na 4 pásy dlhé asi 7 cm.
Do jedného rohu každého z pásov dajte
2 vrchovaté polievkové lyžice zmesi so
syrom feta a zložte ich po uhlopriečke do
trojuholníka.
Položte obrátene na plech na pečenie a
potrite olejom.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 3
6.7 Koláč z kozieho syra
Prísady do cesta:
125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady do obloženia:
1 polievková lyžica olivového oleja
2 cibule
soľ a čierne korenie
1 čajová lyžička nasekaného tymianu
125 g syra ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
1 vajce
60 ml smotany
Ostatné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Do vhodnej nádoby pridajte múku,
olivový olej a soľ a miešajte, až kým sa
zmes nebude podobať strúhanke.
Pridajte vodu a vymieste zmes na cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok
prepichnite vidličkou.
Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu
olivového oleja. Ošúpte cibule, nakrájajte
na tenké plátky a duste v oleji na panvici
prikryté asi 30 minút. Osoľte, okoreňte a
zmiešajte s 1/2 čajovej lyžičky nasekanej
petržlenovej vňate.
Cibuľu nechajte trochu vychladnúť a
potom ju rozložte na cesto.
Potom na povrch rozmiestnite vrstvu syra
ricotta a kozieho syra a pridajte olivy.
Posypte 1/2 čajovej lyžičky sekaného
tymianu.
Na polevu zmiešajte vajcia a smotanu.
Koláč polejte polevou.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
7. KOLÁČ/SUŠIENKY
7.1 Mandľový koláč
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
50 g sekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady na obloženie:
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového
cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice teplej vody
pražené mandľové lupienky
Ostatné:
otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Miešajte spolu vajcia, cukor a marcipán 5
minút a potom postupne pridávajte
olivový olej.
SLOVENSKY 15
Preosejte múku, škoricu a prášok na
pečenie, primiešajte posekané pistácie a
mleté mandle. Potom túto zmes spolu s
mliekom opatrne vmiešajte do vaječnej
zmesi.
Preložte do otváracej formy, ktorej dno je
posypané strúhankou.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Zohrejte marhuľový džem a rozotrite ho
po koláči pomocou štetca. Potom
nechajte vychladnúť. Zmiešajte práškový
cukor, škoricu a teplú vodu. Zmes
rozotrite na koláč. Hneď potom koláč s
polevou posypte mandľovými lupienkami.
7.2 Brownies - čok. sušienky
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
375 g cukru
2 balenie vanilkového cukru (približne
16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a
rozpustite ju vo vodnom kúpeli.
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu
vymiešajte do krémovej zmesi, pridajte
vajcia a roztopenú čokoládu.
Nahrubo posekajte vlašské orechy,
zmiešajte s múkou a práškom na
pečenie a vmiešajte do čokoládovej
zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte
papierom na pečenie, nalejte naň zmes a
rozotrite.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na
pečenie a nakrájajte na štvorce.
7.3 Kapučínový dezert
Na zmes:
100 g mäkkého masla
90 g cukru
2 vaječné žĺtka
semienka z jedného struku vanilky
2 polievkové lyžice instantnej kávy
(rozpustenej v 50 ml horúcej vody)
2 vaječné bielka
50 g múky
50 g kukuričného škrobu
1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
Na polevu:
250 ml pomarančového džúsu
50 g cukru
1 štipka škorice
20 ml pomarančového likéru
Dokončenie:
200 ml šľahačky na ozdobenie
Ostatné:
6 malých misiek alebo šálok
vymastených maslom
Príprava:
Maslo, cukor, vaječné žĺtka a semienka z
jedného struku vanilky vyšľahajte a
potom primiešajte rozpustenú kávu.
Vyšľahajte vaječné bielka. Preosejte
múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok,
pridajte ich do zmesi po vrstvách s
vaječnými bielkami a vmiešajte. Zmes
prelejte do malých misiek alebo pohárov
vymastených maslom.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Do rajnice dajte pomarančový džús,
cukor, škoricu a pomarančový likér,
hrniec položte na varnú zónu a
zohrievajte, kým poleva nezhustne.
Teplé koláče vyklopte na dezertný
tanierik a ozdobte ich polevou a
šľahačkou.
7.4 Mrkvový koláč
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
2 vajcia
75 g sirupu (melasy)
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
www.aeg.com16
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady na obloženie:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Ostatné:
Okrúhla vymastená otváracia forma
na pečenie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a
melasu vymiešajte do krémovej zmesi.
Zvyšok prísad primiešajte do zmesi.
Zmes vylejte do vymastenej formy na
pečenie.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a
kryštálový cukor (v prípade potreby
pridajte trochu mlieka, aby sa zmes dala
rozotierať).
Keď koláč vychladne, rozotrite po ňom
zmes a posypte ju mletými lieskovými
orechmi.
7.5 Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku,
vanilková príchuť (40 g alebo
zodpovedajúce množstvo prášku na
prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Ostatné:
Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do nádoby. Pridajte
ostatné prísady a rozmiešajte ich ručným
mixérom. Cesto odložte na 2 hodiny do
chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých
miestach prepichnite vidličkou.
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm
vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné
bielka na tuhú penu. Opláchnite
hrozienka, nechajte ich dobre odtiecť,
polejte ich rumom a nechajte ich
napučať.
Do vhodnej misy pridajte odtučnený
tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu,
kyslú smotanu a pudingový prášok a
všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne
primiešajte vyšľahané vaječné bielky a
hrozienka.
Čas v spotrebiči: 85 minút
Úroveň v rúre: 1
7.6 Čerešňový koláč
Prísady:
500 g chleba
750 ml mlieka
1 štipka soli
80 g cukru
4 vajcia
2 fľaše višní
50 g masla
Ostatné:
Vymastená forma na pečenie
Príprava:
Chlieb nakrájajte na krajce. Zmiešajte
mlieko, soľ, cukor a vajcia a zmes vylejte
na chlieb, premiešajte a nechajte dobre
vsiaknuť. Višne sceďte a pridajte ich do
zmesi. Zmes vylejte do vymastenej formy
na pečenie. Na vrchu rozmiestnite kúsky
masla.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
SLOVENSKY 17
7.7 Biskupský chlebíček
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie
(približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo
pomarančovej kôry
60 g posekaných kandizovaných
čerešní
70 g lúpaných celých mandlí
Ostatné:
Čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte
na krém. Potom pridajte vajcia po
jednom a zmes znova vymiešajte. Do
krémovej zmesi pridajte prášok na
pečenie rozmiešaný s múkou a
premiešajte.
Potom do zmesi primiešajte aj ovocie.
Zmes vložte do pripravenej formy a na
kraji vytiahnite zmes o trochu vyššie než
v strede. Okraj a stred koláča ozdobte
olúpanými celými mandľami. Koláč vložte
do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
7.8 Ovocný koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, hrušiek,
višní a pod.)
90 g mletých mandlí
2 vajcia
100 g cukru
90 g mäkkého masla
Ostatné:
Vymastená forma na quiche s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby,
primiešajte soľ a maslo nakrájané na
malé kúsky. Potom pridajte vajce, cukor
a studenú vodu a vymieste zmes do
cesta.
Cesto nechajte vychladnúť na 2 hodiny v
chladničke. Vychladené cesto vyvaľkajte,
umiestnite ho na vymastenú formu na
quiche a poprepichujte vidličkou. Ovocie
očistite, odstráňte jadrovníky, kôstky
alebo jadierka, nakrájajte na malé kúsky
alebo plátky a rozmiestnite ho na ceste.
Do vhodnej nádoby pridajte mleté
mandle, vajcia, cukor a mäkké maslo a
všetko vymiešajte. Potom zmes nalejte
na ovocie a rozotrite.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 1
7.9 Babičkin jablkový koláč
Prísady:
250 g masla
250 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
1 vrecúško perníkového korenia
(približne 20 g)
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jabĺk
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte
na penu. Pridajte marcipán nakrájaný na
malé kúsky a vyšľahajte na hladkú zmes.
Po jednom pridajte vajcia a vyšľahajte na
www.aeg.com18
penu. Do zmesi pridajte múku, prášok na
pečenie, perníkové korenie a kakaový
prášok. Primiešajte červené víno. Cesto
vložte do hlbokého plechu na pečenie
vystlaného papierom na pečenie a
vyhlaďte povrch. Jablká olúpte, zbavte
jadra a nakrájajte na 0,5 cm plátky.
Slivkové pyré: Naaranžujte plátky na vrch
cesta a otvory po jadrovníkoch vyplňte
slivkovým pyré. Potom vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Po upečení nechajte koláč vychladnúť
a odstráňte papier na pečenie.
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško koláčovej polevy
Po upečení nechajte koláč vychladnúť
a odstráňte papier na pečenie.
Zamiešajte polevu, použite pritom
jablkový džús a vrecúško koláčovej
polevy a polevu rozotrite na koláč.
7.10 Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g kukuričného škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30
cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor,
citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a
vymiešajte do penista. Potom pridajte
vajcia po jednom a znova vymiešajte.
Do zmesi pridajte prášok na pečenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a dobre
premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou
vysypanej formy na pečenie, rovnomerne
rozotrite a vložte do spotrebiča.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a
práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor,
aby žiadna tekutina nemohla vytiecť.
Koláč poprepichujte tenkou drevenou
paličkou a rovnomerne potrite štetcom
namočeným do citrónovej polevy. Polevu
nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas v spotrebiči: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
7.11 Muffiny
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného
citróna
2 vajcia
50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Ostatné:
Papierové formičky s priemerom
približne 7 cm
Príprava:
Vymiešajte maslo, cukor, vanilkový
cukor, soľ a kôru z jedného
nenavoskovaného citróna do krémovej
zmesi. Pridajte vajcia a znovu vymiešajte
do krémovej zmesi.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a
prášok na pečenie a primiešajte do
zmesi spolu s mliekom.
Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi
spolu s čokoládovými lupienkami.
Zmes nalejte do papierových formičiek,
tie naukladajte na plech na pečenie a
plech vložte do spotrebiča. Ak máte,
použite plech na muffiny.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
SLOVENSKY 19
7.12 Slivkové knedle (6
kusov)
Na cesto (prísady by mali mať izbovú
teplotu):
125 ml mlieka
20 g cukru
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
300 g múky
30 g cukru
30 g masla
1 vaječný žĺtok
1 celé vajce
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
trochu citrónovej kôry
slivkový lekvár
Po varení:
50 g masla
50 g mletého maku
cukor na posypanie
Ostatné:
vymastená forma
Príprava:
Do rajnice dajte mlieko a cukor a pomaly
ich zohrievajte na varnej zóne. Pridajte
sušené droždie a pomiešajte. Potom
zmes nechajte odstáť približne na 30
minút. Do nádoby na miešanie pridajte
múku, cukor, maslo, vaječný žĺtok, vajce,
vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry.
Pridajte mlieko a droždie a vymieste
spracovateľné cesto. Cesto zakryte
utierkou a nechajte ho kysnúť ďalších 45
minút. Nakoniec z cesta vykrajujte
lyžicou knedličky (pribl. 80 g), rukou ich
pritlačte naplocho a naplňte 1 čajovou
lyžičkou slivkového lekváru. Okraje cesta
vyhnite nahor, lekvár prikryte cestom a
vytvarujte guľku. Guľky vložte do
vymastenej nádoby, prikryte ich a
nechajte kysnúť ďalších 45 minút. Potom
ich vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
7.13 Kysnutá bábovka
Prísady na korpus:
500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
150 g masla
3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na
hodinu do 20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie / posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku,
sušené kvasnice, práškový cukor, maslo,
vajcia, soľ a mlieko a vymieste hladké
cesto. Cesto v nádobe zakryte a
nechajte kysnúť 1 hodinu.
Namočené hrozienka ručne vmiešajte do
cesta.
Do každej priehlbiny vymastenej a
vymúčenej formy na bábovku vložte
jednu mandľu.
Potom cesto vytvarujte do podoby párka
a vložte ho do formy na bábovku.
Zakryte a znovu nechajte kysnúť 45
minút.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
7.14 Koláč Savarin
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivkového alebo 100 ml
pomarančového likéru
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku,
sušené kvasnice, cukor, maslo, vaječné
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG BS931470NM Recipe book

Typ
Recipe book