8
SK
VARENIE POTRAVÍN
PLASTOVÁ FÓLIA A VRECKÁ
ODPORÚČANIA A TIPY
pred vLožením do rúry odstráňte z papierových
alebo plastových vreciek drôtené svorky.
pLasTovú fóLiu Treba narezať alebo
poprepichovať vidličkou, čím sa zníži tlak
a zabráni sa tak prasknutiu, pretože sa počas
varenia vytvára para.
keďže mikrovLny preniknú do potravín len do
určitej hĺbky, tak pokiaľ chcete tepelne
upravovať viacej kusov súčasne, rozmiestnite
ich do kruhu, aby vzniklo viac kusov na okraji.
maLé kúsky sa uvaria rýchlejšie ako veľké kusy.
poTraviny pokrájajTena kusy rovnakej veľkosti,
aby sa uvarili rovnomerne.
počas mikrovLnného varenia sa odparuje vlhkosť.
veko na nádobe, ktoré je odolné voči
mikrovlnám, pomáha znížiť stratu vlhkosti.
väčšina poTravín sa bude ďalej variť aj po
ukončení pôsobenia mikrovĺn. Jedlo teda vždy
nechajte určitý čas odstáť na dokončenie
tepelnej prípravy.
vpriebehu mikrovLnného varenia je zvyčajne
potrebné jedlo miešať. Pri miešaní presúvajte
uvarené kúsky z okraja smerom do stredu
a menej uvarené kúsky zo stredu k okraju.
Tenké pLáTky mäsa ukLadajTe na seba alebo vedľa
seba s prekrytými okrajmi. Hrubšie plátky, ako je
fašírka, klobásy, či párky, treba uložiť tesne
k sebe.
KVAPALINY
TekuTiny sa môžu prehriať aj nad bod varu bez
viditeľného bublania. Preto môžu náhle
vykypieť.
aby sTe Tomu zabrániLi:
q
Nepoužívajte nádoby s rovnými stenami
a úzkym hrdlom.
w
Pred vložením nádoby do rúry tekutinu
premiešajte a nechajte v nej čajovú
lyžičku.
e
Po zahriatí znovu premiešajte a potom
opatrne vyberte nádobu z mikrovlnnej rúry.
DETSKÉ JEDLÁ
deTské jedLá alebo nápoje vo fľaši na kŕmenie po
zohriatí vždy premiešajte a pred podávaním
skontrolujte ich teplotu.
Tým zabezpečíTe rovnomerné rozloženie tepla
a predídete riziku obarenia či popálenia.
pred ohrevom vždy skontrolujte, či je vybraté
viečko a cumlík.
MRAZENÉ POTRAVINY
na dosiahnuTie čo najLepších výsLedkov
odporúčame vždy rozmrazovať na otočnom
sklenenom tanieri. V prípade potreby je možné
použiť ľahkú plastovú nádobu vhodnú do
mikrovlnnej rúry.
varené pokrmy, dusené mäsá a mäsové omáčky
sa ľahšie rozmrazujú, ak sa pri rozmrazovaní
premiešavajú.
oddeľTe jednoTLivé kusy, keď sa začínajú
rozmrazovať. Jednotlivé plátky sa rozmrazia ľahšie.
AKO ČÍTAŤ TABUĽKU PRÍPRAVY JEDÁL
vTabuľke sú uvedené najvhodnejšie funkcie pre
dané jedlo. Čas tepelnej úpravy sa začína
vložením potravín do mikrovlnej rúry, bez
započítania času predohrevu (keď sa vyžaduje).
nasTavenia funkcie prípravy a času sú iba približné
a závisia od množstva jedla a typu použitého
príslušenstva. Jedlo vždy varte minimálne podľa
času uvedeného ako čas tepelnej prípravy
a skontrolujte, či už je hotové.
na dosiahnuTie čo najLepších výsLedkov dôsledne
dodržiavajte odporúčania v tabuľke prípravy
jedál a vyberte príslušenstvo, ktoré sa má použiť
(ak je dodané).