Russell Hobbs 27080-56 Používateľská príručka

  • Prečítal som si používateľskú príručku pre rýžovar Russell Hobbs 27080-56. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa jeho používania, funkcií, údržby a riešenia problémov. Návod obsahuje informácie o príprave ryže, varení v pare a čistení prístroja.
  • Ako správne naplniť rýžovar vodou?
    Čo robiť po uvarení ryže?
    Dá sa rýžovar použiť aj ako parák?
    Ako vyčistiť rýžovar?
55
Prečítajte si pokyny a odložte tak, aby ste ich mohli priložiť pri prípadnom odovzdaní výrobku niekomu
inému. Pred použitím odstráňte všetky obaly.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Dodržujte základné bezpečnostné opatrenia, vrátane:
Tento prístroj môžu používať deti od 8 rokov a osoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými alebo psychickými schopnosťami alebo
nedostatkom skúseností a vedomostí ak sú pod dozorom/poučení a sú si
vedomí s tým spojených rizík. Deti sa s prístrojom nemajú hrať. Čistenie a
používatská údržba nemajú byť vykované dmi ak nie sú staršie ako 8
rokov a pod dozorom. Prístroj a elektrickú šnúru uchovajte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí byť vymenený výrobcom, jeho
servisným technikom alebo iným kvalikovaným odborníkom, aby nedošlo
k riziku.
Nesprávne používanie spotrebiča môže viesť k poraneniu.
¬
Povrchy spotrebiča budú horúce. Zvyškové teplo bude po použití
udržiav povrchy teplé.
Konektory udržiavajte v suchu.
b Nepoužívajte tento prístroj v blízkosti vane, sprchy, umývadla alebo
iných nádob s vodou.
Nedávajte do spotrebiča mrazené mäso alebo hydinu – pred použitím ich úplne rozmrazte.
Mäso, hydinu a jedlá z nich (mleté mäso, hamburgery, atď.) grilujte, až kým z nich nevyteká čis
šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
Nepokúšajte sa čokoľvek variť v tele hrnca – varte iba v odnímateľnej nádobe.
Nenaťahujte sa ponad spotrebič a ruky, ramená, tvár a pod. nevystavujte unikajúcej pare.
Naplňte aspoň 1 šálkou vody.
Nenapĺňajte vyše hornej značky.
Spotrebič neprikvajte ani nedávajte žiadne predmety na jeho vrchnú časť.
Keď prístroj nepoužívate, odpojte ho z elektrickej siete.
Nepoužívajte iné doplnky alebo vybavenie ako tie, ktoré boli dodané.
Tento spotrebič nesmie byť ovládaný prostredníctvom externého časového spínača alebo
diaľkového ovládania.
Nepoužívajte tento spotrebič, ak je poškodený alebo má poruchu.
LEN NA DOCE POUŽITIE
NÁKRESY
1. Spínač on/o - zapnuté/vypnuté
2. Spínač
3. Košík
4. Nádoba
5. Tlačidlo na uvoľnenie viečka
6. Vareška
7. Odmerka
8. vod pary
9. Zachyvač kondenzátu
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
56
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Odmerku, varešku a košík na varenie v pare umývajte v teplej vode so saponátom, opláchnite a osušte.
Vonkajší povrch prístroja utrite vlhkou handričkou.
PRÍPRAVA
1. Spotrebič postavte na stabilný, vodorovný a teplu odolný povrch.
2. Nepoužívajte spotrebič v blízkosti alebo pod záclonami, poličkami, skrinkami alebo čímkoľvek, čo sa
dá ľahko poškodiť unikajúcou parou.
3. Majte poruke kuchynské chňapky (alebo utierku) a tepelne odolnú podložku alebo plytký tanier, na
ktoré položíte nádobu po varení.
4. Nádobu vložte do parného hrnca.
VARENIE
1. Ryžu nasypte do nádoby pomocou odmerky. Odmerku naplňte zarovno s okrajom, nie vrchovato
(obr. A).
2. Naplňte nádobu vodou až po číslo, ktoré sa zhoduje s počtom odmeriek pridanej ryže.
3. Otočte nádobou o štvrť otočky v každom smere, aby ste zabezpečili dobrý kontakt dna nádoby s
ohrievacím telesom.
4. Vrchnák zatvorte a zatlačte nadol, kým nezavakne na mieste. Vždy nechávajte vrchnák počas varenia
zatvorený a zaistený.
5. Posuňte spínač do polohy DOLE. Posuňte prepínač do polohy O .
6. Po uvarení ryže sa spínač presunie do polohy KEEP WARM (UDRŽANIE TEPLOTY). Svetelná kontrolka
O zhasne a rozsvieti sa kontrolka N.
7. Nechajte ryžu stáť asi 10 minút, potom prístroj vypnite a odpojte z elektrickej siete.
8. Stlačte tlačidklo na uvoľnenie vrchnáka a otvorte vrchnák. Myslite na unikajúcu paru a použite
kuchynskú chňapku alebo niečo podobné na ochranu pred popálením.
9. dobu vyberte a položte ju na teplovzdornú podložku alebo plytký tanier.
10. Vareškou prevráťte a zamiešajte ryžu, aby ste uvoľnili všetku paru.
Niekedy sa na vrstve ryže, ktorá je v kontakte so stenami nádoby vytvorí kôra.
Ak ju nechcete, môžete ju po naservírovaní ryže odstrániť vareškou.
ĎALŠIE PRÍSADY
Ak pridáte akékoľvek ďalšie prísady (hrozienka, ovocie, oriešky a pod.), mali by ste znížiť množstvo
ryže, aby ste kompenzovali množstvo vody, ktoré tieto absorbujú.
Hrozienka a sušené ovocie absorbujú toľko vody, čo ra, takže ich nasypte do odmerky spolu s
ryžou.
Orechy vo všeobecnosti neabsorbujú veľa vody, takže ich môžete pridať po odmeraní množstva ryže.
POUZÍTIE HRNCA NA VARENIE V PARE
1. Pridajte do nádoby 400 ml studenej vody.
2. Košík vložte do vrchnej časti nádoby a vložte do neho jedlo.
3. Kvôli rovnomernému vareniu pokrájajte všetky kúsky potraviny na približne rovnakú veľkosť.
4. Na hrášok, alebo čokoľvek, čo sa rozpadne alebo popadá do vody, použite balíček z alobalu.
5. Pri vyberaní balíčka si dávajte pozor – použite kuchynské chňapky a plastové kliešte/lyžice.
6. Vrchnák zatvorte a zatlačte nadol, kým nezavakne na mieste. Vždy nechávajte vrchnák počas varenia
zatvorený a zaistený.
7. Použite varný hrniec rovnako, ako pri varení ryže.
8. Sledujte časy varenia v pare.
9. Po skončení varenia v pare nenechávajte jedlo v hrnci – rozmočí sa.
10. Poznačte si typ a množstvo potraviny a množstvo vody. Nabudúce prispôsobnte množsvo vody a
nechajte varný hrniec strážiť čas.
57
PO POUŽITÍ
1. Vypnite prístroj a odpojte ho z elektrickej siete.
2. Neprenášajte hrniec na varenie ryže s plnou nádobou vo vnútri. Bude ťažký a kábel sa vám pri
pohybe môže o niečo zachytiť.
3. Pred vyberaním ryže z nádoby nádobu vyberte z hrnca. Ak sa budete snažiť vybrať jedlo z nádoby,
ktorá je ešte v hrnci, môže vám z neho časť spadnúť do hrnca a poškodiť ho.
STAROSTLIVOSŤ A ÚDRŽBA
1. Vypnite prístroj, odpojte ho z elektrickej siete a nechajte vychladnúť.
2. Odmerka, vareška a košík na varenie v pare sa môžu umývať v teplej vode so saponátom. Pred
opätovným použitím ich opláchnite a osušte.
3. Všetky povrchy utrite čistou vlhkou utierkou.
4. Na uľahčenie čistenia môžete vybrať vnútorný vrchnák (obr. B). Po vyčistení vráťte vnútorný vrchnák
na miesto.
5. Odoberte zachytávač kondenzátu (obr. C), vyprádzdnite ho a vráťte na miesto. Prístroj nepoužívajte
bez vloženého zachytávača kondenzátu.
6. Ak chcete vyčistiť vývod pary, začnite jeho vytiahnum nahor (obr. D).
7. Otočte vrchnú polovicu proti smeru hodinových ručičiek (obr. E) a vyberte ju von (obr. E). Vyčistite a
osušte.
8. Pri opätovnom zložení priložte výbežok na vrchnej časti ku značke ON (ZAPNUTÉ) na nižšej polovici
(obr. F). Otočte vrchnou časťou v smere hodinových ručičiek až kým sa výbežok nezarovná so
značkou OFF (VYPNUTÉ).
9. Do otvoru vo vrchnáku vložte späť zložený vývod pary. Dbajte o to, aby boli dve šípky (() zarovno
ako je zobrazené na obr. D. Nikdy nepoužívajte prístroj bez založeného vývodu na paru.
10. Nevkladajte žiadne časti spotrebiča do umývačky riadu.
ČASY PRÍPRAVY & BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN
Potravina (čerstvá) Množstvo Čas (minúty)
špargľa 400g 15-18
zelená fazuľka 200g 20
brokolica 200g 18
ružičkový kel 200g 20
kapusta (štvrťka) 25-30
mrkva (plátky) 200g 15-20
karol 200g 15
kukuričné struky 2 24-35
cuketa (plátky) 200g 10-12
zemiaky (štvrťky) 400g 25-30
špenát 200g 5-8
kura (bez kostí) 400g 6-8
rybie lety (tenké) 400g 8-10
rybie lé (hrubé) 2 20-23
krevety 250g 10-12
chvost kraba (mrazený) 12-15
mušle 250g 15
Nepoužívajte mušle, ktoré sú otvorené pred varením. Nechajte ich v pare, kým sa úplne neotvoria a
vyhoďte všetky, ktoré sa neotvoria počas varenia.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
58
Tieto časy sa vzťahujú na jednu vrstvu jedla. Budete musieť experimentovať, aby ste zistili časy
potrebné na vaše obľúbené jedlá a ich kombinácie.
Mäso, hydinu a jedlá z nich grilujte, až kým z nich nevyteká čistá šťava. Rybu grilujte dovtedy, kým
nie je mäso vo všetkých častiach nepriehľadné.
Listovú zeleninu by ste mali variť čo najmenej, aby ste ju zachovali zelenú a krehkú. Pri ponorení do
ľadovej vody zastavíte proces jej varenia.
RECYKLÁCIA
W
Aby nedochádzalo k ohrozeniu zdravia a životného prostredia vplyvom
nebezpečných látok, prístroje a nabíjacie a nenabíjacie batérie označené niektorým z
týchto symbolov nesmú byť likvidované s netriedeným komunálnym odpadom.
Elektrické a elektronické výrobky a prípadne nabíjacie a nenabíjacie batérie vždy
odovzdajte na príslušnom ociálnom mieste pre recykláciu / zber.
/