SK
7
AKO ČÍTAŤ TABUĽKU PRÍPRAVY JEDÁL
V tabuľke sú uvedené najvhodnejšie funkcie,
príslušenstvo a úroveň na prípravu rôznych typov
jedál. Čas prípravy jedla sa začína jeho vložením do
rúry, bez zarátania času predohrevu (keď sa vyžaduje).
Teploty a čas pečenia sú iba približné a závisia od
množstva jedla a typu použitého príslušenstva. Na
začiatku použite najnižšie odporúčané hodnoty
a ak jedlo nie je hotové, hodnoty zvýšte. Používajte
dodané príslušenstvo a uprednostňujte tmavé kovové
pekáče a plechy. Okrem toho môžete použiť nádoby
a príslušenstvo z varného skla alebo kameniny,
nezabudnite však, že pečenie sa trochu predĺži.
PEČENIE RÔZNYCH JEDÁL SÚČASNE
Použitím funkcie „Horúci vzduch“ môžete súčasne
piecť rôzne jedlá, ktoré si vyžadujú rovnakú teplotu
pečenia (napríklad: ryby a zeleninu) pri rovnakej
teplote a na rôznych úrovniach. Vyberte jedlo, ktoré
sa pečie kratšie, a jedlo, ktoré sa má piecť dlhšie,
nechajte v rúre.
MÄSO
Používajte pekáč alebo nádobu z varného skla
vhodnej veľkosti podľa kusu mäsa, ktoré sa má
piecť. Pri pečení veľkých kusov prilejte do pekáča
trochu vývaru a počas pečenia mäso podlievajte.
Nezabúdajte, prosím, že počas pečenia sa bude
vytvárať para. Po upečení nechajte mäso odstáť v rúre
počas ďalších 10 – 15 minút alebo ho zabaľte do
alobalu.
Keď chcete grilovať mäso, zvoľte si kusy rovnakej
hrúbky, dosiahnete tak rovnomerné opečenie. Veľmi
hrubé kusy si vyžadujú dlhší čas prípravy. Aby sa
predišlo spáleniu povrchu mäsa, zvoľte nižšiu polohu
v rúre, aby bolo mäso ďalej od grilu. Po uplynutí
dvoch tretín času pečenia mäso obráťte. Pozorne
otvorte dvere, pretože môže uniknúť horúca para.
Na zachytávanie štiav odporúčame priamo pod rošt,
na ktorom je uložené jedlo, položiť odkvapkávaciu
nádobu, do ktorej nalejete pol litra pitnej vody. Podľa
potreby obráťte.
ZÁKUSKY
Jemné zákusky pečte s funkciou tradičného pečenia
iba na jednej úrovni.
Používajte kovové formy na pečenie tmavej
farby a vždy ich uložte na dodaný rošt. Pri pečení
na viacerých úrovniach zvoľte funkciu pečenia
s vháňaným vzduchom a po čase vymeňte polohy
foriem na pečenie, aby sa zabezpečila optimálna
cirkulácia horúceho vzduchu.
Ak chcete zistiť, či je kysnutý koláč upečený, strčte do
stredu drevenú špajľu. Ak bude špajľa po vybratí čistá,
koláč je hotový.
Ak používate pekáče s teflónovým povrchom, okraje
nemastite maslom, pretože koláč by sa okolo okrajov
nemusel zdvihnúť rovnomerne.
Ak sa koláč počas pečenia „naduje“, nabudúce
nastavte nižšiu teplotu a zvážte množstvo tekutín
v zmesi a miešajte ju opatrnejšie.
Pri zákuskoch so šťavnatou plnkou (tvarohové alebo
ovocné koláče) používajte funkciu „Konvenčné
pečenie“. Ak je základ koláča vlhký, pečte ho na nižšej
úrovni a pred pridaním plnky posypte korpus koláča
strúhankou alebo pomletými sušienkami.
PIZZA
Plech mierne vymažte, pizza tak bude mať chrumkavý
spodok. Po uplynutí dvoch tretín času pečenia
poukladajte na pizzu plátky mozzarelly.
KYSNUTIE
Pred vložením cesta do rúry sa odporúča prikryť
ho vlhkou utierkou. V porovnaní s kysnutím cesta
pri izbovej teplote (20 – 25 °C) sa čas kysnutia cesta
skracuje o približne jednu tretinu. Čas na vykysnutie
pizze začína približne od jednej hodiny pre 1 kg cesta.
UŽITOČNÉ TIPY
Stiahnite si Návod na používanie a ošetrovanie na
docs.hotpoint.eu, kde nájdete viac informácií
WWW