• Úroveň v rúre: 1
4.4 Sekaná:
Pre 4 osoby.
Prísady:
• 2 suché rožky
• 1 cibuľa
• 3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
• 750 g miešaného mletého mäsa
(zmes hovädzieho a bravčového)
• 2 vajcia
• soľ, čierne korenie a paprika
• 100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu,
najemno ju nakrájajte, poduste a pridajte
nasekanú petržlenovú vňať. Zmiešajte
mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky a
cibuľu. Okoreňte soľou, korením a
paprikou, dajte do obdĺžnikového pekáča
a pokryte plátkami slaniny. Pridajte
trochu vody a vložte do rúry.
• Čas v spotrebiči (min): 70
• Úroveň v rúre: 1
4.5 Králik na horčici:
Pre 4 osoby.
Prísady:
• 2 králiky, každý 800 g
• soľ a čierne korenie
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 2 nahrubo posekané cibule
• 50 g slaniny nakrájanej na kocky
• 2 polievkovej lyžice múky
• 375 ml slepačieho vývaru
• 125 ml bieleho vína
• 1 čajová lyžička čerstvého tymianu
• 125 ml smotany
• 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a
osmažte v pekáči na varnej zóne zo
všetkých strán. Vyberte kúsky králikov a
osmažte cibuľu a slaninu. Posypte
múkou a zamiešajte. Primiešajte slepačí
vývar, biele víno a tymian a priveďte do
varu. Pridajte smotanu a horčicu, vráťte
späť mäso, prikryte pokrievkou a vložte
do rúry.
• Čas v spotrebiči (min): 90
• Úroveň v rúre: 1
4.6 Teľacie ossobuco:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
• 4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
• 4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
• 4 stredne veľké mrkvy, nakrájané na
malé kocky
• 4 stonky zeleru, nakrájané na malé
kocky
• 1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
rozpolených a po odstránení jadier
nakrájaných na kocky
• 1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
• 4 polievkové lyžice masla
• 2 polievkové lyžice múky na obalenie
• 6 polievkových lyžíc olivového oleja
• 250 ml bieleho vína
• 250 ml mäsového vývaru
• 3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
• 3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
natenko nakrájané
• 1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2
čajovej lyžičky oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
• soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča. Plátky
teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte.
Zohrejte olivový olej a plátky osmažte do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte
mäso a prebytočný olivový olej vylejte z
pekáča. Výpek z mäsa v pekáči zalejte
250 ml vína, premiešajte, potom tekutinu
prelejte do malého hrnca a nechajte
chvíľu slabo vrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať,
tymian, oregano a nakrájané paradajky.
Osoľte a okoreňte. Potom znovu priveďte
do varu. Do pekáča vložte zeleninu,
navrch položte mäso a polejte ho
www.aeg.com6