- 11-
Slovensky
UPOZORNENIE
Štít musí byť pred použitím rúry pevne nasadený na svojom mieste.
Ochranný štít Zarážka
ČISTENIE VZDUCHOVÉHO FILTRA
Čistite vzduchový lter pravidelne podľa nasledujúcich pokynov. Rúra
môže mať problém, ak je lter upchatý prachom(*).
1. Vyberte vzduchový lter zo spodnej časti rúry otočením pravej skrutky
doľava. Potom vysuňte lter doprava a vytiahnite ho z upevňovacieho
kolíčka na ľavej strane.
2. Umyte lter v teplej vode so saponátom.
3. Pred použitím rúry nasaďte vzduchový lter na miesto.
(*) Ak je lter znečistený, môže to spôsobiť problém s prehrievaním rúry.
Kolíček
Skrutka
Údržba mikrovlnnej rúry Pred použitím
RIAD
1. Pred použitím rúry vždy skontrolujte, či je nádoba
vhodná pre mikrovlnnú rúru. NEOHRIEVAJTE
uzatvorené nádoby, pretože môžu explodovať.
Poznámka. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu,
pretože niektorí výrobcovia potravín ich vyrábajú v
nádobách, ktoré vyžadujú prepichnutie.
2. NENECHÁVAJTE spotrebič bez dozoru, ak používate
papierové, plastové alebo iné horľavé materiály.
Nepoužívajte obaly z recyklovaného papiera,
pretože tieto môžu obsahovať nečistoty a spôsobiť
iskrenie alebo požiar, pokým nie je obal označený
ako vhodný pre použitie v mikrovlnnej rúre.
3. Pre mikrovlnné rúry je najvhodnejšie sklo, ako je
Pyroceram a Pyrex.
4. Ak s objaví "iskrenie", opäť dôkladne skontrolujte
riad na prítomnosť kovu.
5. Môžete používať bežný sklenený riad, keramiku,
plastové a papierové nádoby, ak ohrievate pokrmy
vyžadujúce nízku teplotu. Použitie tohto typu riadu
pri vysokých teplotách môže spôsobiť poškodenie
alebo deformáciu.
6. Dusenú zeleninu môžete pripravovať v špeciálnej
„seethrough‟ baliacej fólii, ako je Saran Wrap, alebo
vosková papier. Nevarte v plastových nádobách.
UPOZORNENIE
Nepoužívajte v rúre KOVOVÝ RIAD.
ROZMRAZOVANIE
MRAZENÝCH POTRAVÍN
1. Ak chcete rozmraziť úplne zmrznuté pokrmy v tejto
rúre, môže nastať nerovnomerné rozmrazovanie
z dôvodu rozdielov v hrúbke a tvare pokrmu.
Môže dôjsť taktiež k uvoľneniu tekutín a niekedy
sa niektoré časti pokrmu uvaria a niektoré ešte
zostanú stále zamrznuté. Pre okamžitú konzumáciu
potravín musí byť potravina rozmrazená na 100%.
70% rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre je ideálne a
užitočné pre ďalší proces varenia.
2. Pre rovnomerné rozmrazovanie otáčajte pokrmy
alebo meňte ich pozíciu počas rozmrazovania.
3. Pre rozmrazovanie mastného mäsa ho na chvíľu
ohrejte v mikrovlnnej rúre a nechajte ho odstáť
pri izbovej teplote, alebo ho ohrejte prerušovane,
pokým sa nerozmrazí.
4. Keď rozmrazujete celé kurča alebo akékoľvek
mrazené pokrmy nepravidelného tvaru, zabaľte nohy
alebo tenké časti hliníkovou fóliou. V opačnom prípade
sa tenké časti rozmrazia rýchlejšie a niekedy sa uvaria
pred rozmrazením ostatných častí. Pri veľkých kusoch
mäsa zabaľte strany hliníkovou fóliou tak, aby as
rozmrazovalo rovnomerne len pomocou vertikálnych
mikrovĺn.
5. Počas rozmrazovania odstraňujte ľad.
OSTATNÉ UŽITOČNÉ
POKYNY
PRE NAJLEPŠIE VÝSLEDKY
1. Keď určujete čas pre konkrétne potraviny, vždy sa
držte minimálneho času a príležitostne kontrolujte
počas varenia. Mikrovlnná rúra varí rýchlo, preto sa
môžu veľmi ľahko vaše pokrmy prevariť.
2. Zvýšte pozornosť pri varení malých množstiev
potravín alebo potravín s nízkym obsahom vody.
Môžu sa veľmi ľahko spáliť.
3. Nepoužívajte rúru na sušenie kuchynských utierok
alebo obrúskov. Môžu sa spáliť.
4. V rúre sa nepokúšajte variť vajcia.
5. Keď varíte vajíčko, prepichnite žĺtok prd vložením
do rúry, aby ste zabránili jeho prasknutiu.
AKO DOSIAHNUŤ HNEDÝ POVRCH
Vo všeobecnosti pokrmy nezhnednú pri pečení v
mikrovlnnej rúre. Toto je jedna z funkcií spotrebiča.
Pre zapečenie kurčaťa ho potrite omáčkou pred alebo
počas pečenia. Pred pečením mäsa v mikrovlnnej rúre
ho môžete taktiež opiecť na bežnej panvici. Zapečením
na panvici v rúre môžete dosiahnuť rovnaký výsledok.
PRE ROVNOMERNÉ PEČENIE
Otvorte dvierka a otočte pokrm v polovici varenia.
To pomôže v dosiahnutí rovnomerného varenia. Keď
pripravujete kuracie stehná, tieto sú hotovér skôr ako
ostatné časti. Zabaľte stehná do hliníkovej fólie počas
pečenia pre odrážanie mikrovlnnej energie, za účelom
rovnomerného pečenia.
VARENIE NA DVOCH
ÚROVNIACH (LEN MODELY
NE-2143-2/2153-2)
Pri ohreve je vždy jeden pokrm v nádobe uprostred
spodného roštu.
Ak používate mikrovlny hlavne pre ohrievanie jedného
pokrmu, vyberte prostredný rošt a pracuje na spodnej
úrovni.
Ak ohrievate dva pokrmy, položte oba na spodný rošt
vedľa seba, pokým nie sú nádoby veľmi veľké, v tom
prípade umiestnite jednu nádobu na horný rošt.
Keď ohrievate viac ako dva taniere, umiestnite pokrmy
rovnomerne na dve úrovne.
Medzi každým tanierom nechajte miesto, do rúry
nevkladajte nadmerné množstvo potravín.
Ak nepoužívate prostredný rošt, uložte ho mimo rúru a
nedávajte ho na dno rúry.