28
stredu, môžete naraz pripravovať
potraviny, ktorých zloženie sa líši.
5. Dvierka prístroja sa dajú
kedykoľvek otvoriť. Prístroj sa tým
automaticky vypne. Pracovať
začne zase až potom, keď dvierka
zavriete a znovu stlačíte tlačidlo
štart.
6. Prikrývanie jedál skracuje dobu
prípravy. Potraviny si okrem toho
udržia viac tekutín. Pokrievky a
viečka však musia prepúšťať
mikrovlny a vždy musia mať aj
malý otvor na unikanie pary.
Na čo dávajte pozor!
V mikrovlnnej rúre nevarte vajcia v
škrupine, pretože tlak, ktorý v
škrupine vzniká, by vajce roztrhol. Ak
pripravujete praženicu, žĺtok viackrát
prepichnite.
Skôr ako začnete zohrievať alebo
variť potraviny so šupkou alebo
kôrkou (napr. jablká, rajčiny,
zemiaky, párky), prepichnite ich, aby
nepraskli.
Pri príprave potravín s nízkym
podielom vody (napr. pri
rozmrazovaní chleba alebo pri
príprave pukancov a pod.) dochádza
k rýchlemu odparovaniu. Spotrebič
môže potom pracovať ako keby bol
prázdny a pokrm môže zuhoľnatieť.
Tým sa môže poškodiť riad i
spotrebič. Nastavujte iba najnutnejší
čas a dávajte pozor na priebeh
prípravy jedla.
V mikrovlnnej rúre nie je dovolené
zohrievať veľké množstvo oleja
(vyprážať).
V rúre nikdy nezohrievajte tekutiny v
pevne uzatvorených nádobách.
Nebezpečenstvo výbuchu!
Alkoholické nápoje sa nesmú
zohrievať na príliš vysokú teplotu.
Preto nastavujte vždy iba najnutnejší
čas a na zohrievanie dávajte pozor.
V mikrovlnnej rúre nezohrievajte
výbušné látky ani tekutiny.
Polotovary vyberte z obalu, pretože
nemusí byť vždy žiaruvzdorný.
Riaďte sa pokynmi výrobcu.
Ak použijete viacej nádob naraz,
napr. hrnčekov, porozkladajte ich na
otočný tanier rovnomerne.
Detskú výživu v sklenených
pohároch alebo fľaškách zohrievajte
vždy bez vrchnáčika a cumlíka. Po
zohriatí detskú výživu dobre
zamiešajte, aby sa teplo rozdelilo
rovnomerne. V dôsledku pôsobenia
mikrovĺn je teplota jedla podstatne
vyššia, ako by nasvedčovala teplota
pohára či fľašky. Skôr, ako výživu
podáte, bezpodmienečne overte
teplotu jedla, aby ste predišli
popáleniu dieťaťa.
Vrecká z umelej hmoty nezatvárajte
kovovými, ale plastovými sponkami.
Niekoľkokrát prepichnite vrecko, aby
para rýchlo unikala.
Pri varení alebo zohrievaní potravín
sa ubezpečte, že dosiahli najmenej
70° C.
Pri činnosti rúry sa na sklenenej
tabuli dverí zráža niekedy vodná
para; kondenzovaná voda steká
potom nadol. Je to normálny jav,
ktorý môže byť ešte výraznejší, ak je
teplota vzduchu v miestnosti nízka.
Bezpečná prevádzka spotrebiča tým
nie je ohrozená. Po skončení varenia
zotrite z dvierok spotrebiča
kondenzovanú vodu.
Pri vyberaní nádob z rúry sa
odporúča používať ochranné
rukavice alebo chňapky.