8
VÁKUOVÉ BALENIE DO NÁDOB
(Nie sú súčasťou spotrebiča.)
Vákuovacie nádoby sú vhodné na uskladnenie krehkých potravín, ktoré sa ľahko rozpučia,
ana skladovanie tekutých potravín.
Tie nádoby nie sú vhodné na prípravu jedla ana skladovanie vmrazničke. Pre lepšie výsledky
je potrebné použiť špeciálny cyklus určený iba pre nádoby. Vyberte nádobu vhodnú na
vákuovanie, ktorú možno vložiť do vákuovacej komory aktorá po vložení zostane cca 1 cm
od zatvoreného veka baliaceho stroja. Vložte potravinu do nádoby azatvorte ju.
Limity plnenia:
TUHÉ PRODUKTY
100%
VÝVARY EXTRAKTY
1/2
ZELENINOVÉ AMÄSOVÉ OMÁČKY
1/3
KRÉMY, SMOTANOVÉ OMÁČKY
1/4
POTRAVINY NA BÁZE VAJEC ALEBO VAJEČNÉ BIELKY
1/6
Poznámka: Vkladajte dostatočne vychladené potraviny; produkty vychladené na 3 °C (teplota chladničky)
zabezpečujú najlepšie výsledky pri uchovávaní.
USKLADNENIE POTRAVÍN VO VÁKUOVOM BALENÍ
Uvádzame niekoľko dôležitých pravidiel, ktoré treba dodržiavať, aby ste vkuchyni dosiahli
perfektné výsledky. Nebaľte do vákuového balenia potraviny, ktoré sú už staré alebo stratili
výživovú hodnotu. Stratenú kvalitu už neobnovíte. Vákuové balenie používajte iba na
čerstvé, kvalitné potraviny.
• Potraviny, ktoré boli príliš dlho uložené pri okolitej teplote alebo ktoré boli práve uvarené
alebo pripravené, stratia svoju počiatočnú vlhkosť avlastnosti (farba, vôňa, chuť apod.).
Preto je najlepšie vákuovať potraviny dlhšie vychladené vchladničke, kým ich teplota
nedosiahne +3 až +6 °C (štandardná teplota vchladničke).
• Ak používate vákuovacie vrecká na surové avarené potraviny, nezabudnite potraviny vo
vreckách rozmiestniť rovnomerne, aby sa uľahčilo odsávanie vzduchu. Vrecká nesmú byť
preplnené, lebo by to bránilo zvareniu avrecká nebudú vzduchotesné. Vtakom prípade
by vákuum nevydržalo. Postup zopakujte snovým vreckom askontrolujte, či vo zvare nie
sú otvory alebo či nie je poškodený.
• Pri tuhých potravinách naplňte vrecká najviac do 2/3 avprípade tekutých potravín alebo
potravín svysokou vlhkosťou do 1/3.
• Ovocie azeleninu po umytí utrite dosucha, aby vo vreckách alebo nádobách nezostala
tekutina. Kondenzácia by mohla po zvarení vrecka znížiť úroveň vákuovania.
• Ak chcete čerstvé mäso uchovať dlhšie, aspoň 2 hodiny ho chlaďte vchladničke.
• Ryby najprv dôkladne umyte, odstráňte šupiny aplutvy, osušte apred vákuovaním
dôkladne vychlaďte ako mäso.
• Zrelé syry, ako je parmigiano reggiano, pecorino, apod., nepotrebujú žiadnu prípravu.
Čerstvé syry obaľte priľnavou fóliou alebo použite vákuovaciu nádobu, aby sa
nerozpučili.
• Studené nárezy nie je potrebné do nádob avákuovacích vreciek nijako zvlášť
pripravovať.
• Čas uskladnenia závisí od viacerých faktorov vrátane pôvodnej kvality uskladnenej
potraviny, teploty uskladnenia, času chladenia vprípade varených jedál, dosiahnutej
úrovne vákuovania aod kvality použitého vákuovacieho vrecka.