electrolux
17
Gratinované jedlá, lasane a
jednochodové jedlá, ktoré si vyžadujú
osobitné zapečenie zvrchu, sa dobre
pečú aj v konvenčnej rúre.
Používanie konvenčnej rúry
1. Otočte ovládací gombík funkcií rúry na
požadovanú funkciu varenia
.
2. Prestavte gombík ovládania
termostatu na požadovanú teplotu.
Rozmrazovanie
Ventilátor rúry pracuje bez ohrevu a
uvádza vzduch s izbovou teplotou v rúre
do cirkulácie.
Skontrolujte, či je ovládací gombík
termostatu vo vypnutej polohe.
Rady a tipy
Pečenie cesta:
Koláče a pečivo si spravidla vyžaduje
strednú teplotu (150°C-200°C) a preto je
potrebné predhriať rúru pribl. 10 minút.
Neotvárajte dvierka rúry skôr, ako
uplynú 3/4 času pečenia.
Krehké pečivo sa pečie v pružinovej
forme alebo na plechu na pečenie počas
2/3 času pečenia, potom sa pred
dopečením obloží. Tento doplnkový čas
pečenia závisí od druhu a množstva
polevy alebo plnky. Piškótové zmesi sa
musia oddeľovať od lyžičky. Čas pečenia
netreba zbytočne predlžovať prílišným
množstvom tekutiny.
Ak sa dva plechy na pečenie s
pečivom alebo koláčmi súčasne vložia do
r úry, musí byť ponechaný voľný priestor
medzi plechmi.
Ak sa dva plechy na pečenie s
pečivom alebo koláčmi súčasne vložia do
r úry , plechy sa musia vymeniť a otočiť o
180° približne po 2/3 času pečenia.
Pečenie na mäso:
Nepečte kúsky mäsa menšie ako 1 kg.
Menšie kúsky by sa pri pečení mohli
vysušiť. Tmavé mäso, ktorý má byť riadne
prepečené zvonka, avšak stredne
prepečené vnútri, sa musia piecť pri
vyššej teplote (200 °C – 250 °C).
Na druhej strane, biele mäso, hydina a
ryby, si vyžadujú nižšiu teplotu (150 °C –
175 °C). Prísady do šťavy alebo omáčky
treba pridať na pekáč hneď na začiatku,
ak je čas pečenia krátky. Inak ich
pridávajte v priebehu poslednej
polhodiny.
Na kontrolu prepečenia mäsa môžete
používať aj lyžicu: ak sa nedá zatlačiť,
mäso je prepečené. Rousbífy a sviečkové
rezne, ktoré majú zostať vnútri ružové, sa
musia piecť kratší čas pri vyššej teplote.
Pri pečení mäsa priamo na rošte rúry
podložte o jednu zásuvnú úroveň nižšie
pekáč na zachytávanie šťavy.
Stehno nechajte odstáť najmenej 15
minút, aby z mäsa nevytiekla šťava.
Na zníženie dymivosti v rúre sa
odporúča naliať trocha vody do pekáča
pečenie. Na predchádzanie kondenzácii
pridávajte vodu v niekoľkých dávkach.
Taniere možno v rúre udržiavať teplé pred
podávaním na minimálnej teplote.
Pozor!
Rúru nevystielajte hliníkovou
fóliou. Neukladajte pekáč ani
plech na pečenie na dno,
pretože inak sa v dôsledku
zvýšenej tvorby tepla poškodí
smalt rúry.
Doby prípravy jedla
Časy varenia závisia od zloženia,
prísad a množstva tekutiny v každom
jedle.
Poznamenajte si nastavenia pri prvom
pečení cesta alebo mäsa, aby ste získali
skúsenosti pre neskoršiu prípravu
rovnakých jedál.
Na základe svojej vlastnej skúsenosti
môžete upravovať hodnoty uvádzané v
tabuľkách.