SK -19-
Oddiel mrazničky
• Mrazničku použite na skladovanie mrazených potravín na dlhú dobu a prípravu kociek
ľadu.
• Ak chcete zmraziť čerstvé potraviny – zabezpečte, aby čo najväčšia časť povrchu
potravín, ktoré chcete zmraziť, bola v kontakte s chladiacim povrchom.
• Nedávajte čerstvé potraviny k mrazeným potravinám, mohli by ste ich rozmraziť.
• Pri zmrazovaní čerstvých potravín (t. j. mäsa, rýb a mletého mäsa) ich rozdeľte na porcie.
• Po rozmrazení prístroja dajte späť potraviny do mrazničky a nezabudnite ich v krátkom
čase skonzumovať.
• Do oddielu mrazničky nikdy nedávajte teplé potraviny.
• Vždy by ste mali dôkladne dodržiavať pokyny zobrazené na obaloch mrazených potravín.
Ak nie sú k dispozícii informácie o potravinách, nemali by sa skladovať dlhšie ako 3
mesiace od dátumu zakúpenia.
• Pri nákupe mrazených potravín zaistite, aby boli zmrazené pri vhodných teplotách a
aby bol obal nepoškodený.
• Mrazené potraviny by mali byť prepravované vo vhodných nádobách na udržanie ich
kvality a mali by ste ich dať čo najskôr do mrazničky.
• Ak balenie mrazených potravín vykazuje známky vlhkosti a abnormálne opuchnutie, toto
balenie bolo predtým skladované pri nevhodnej teplote a obsah sa asi pokazil.
• Trvanlivosť mrazených potravín závisí od teploty v miestnosti, nastavení termostatu,
ako často sa otvárajú dvere, od typu potravín a času potrebného na prenos výrobku
z obchodu do vášho domova. Vždy dodržiavajte pokyny vytlačené na obale a nikdy
neprekračujte uvedenú maximálnu trvanlivosť.
Poznámka: Ak chcete opäť otvoriť dvere mrazničky hneď po zatvorení, môže byť ťažké opäť
ich otvoriť. To je normálne a keď mraznička dosiahne rovnovážny stav, dvere sa otvoria ľahko.
Dôležitá poznámka:
• Keď sú mrazené potraviny rozmrazené, mali by ste ich tepelne upraviť ako čerstvé
potraviny. Pokiaľ ich neuvaríte po rozmrazení, NIKDY ich nesmiete znovu zmraziť.
• Chuť niektorých korenín, ktoré sa nachádzajú vo varených jedlách (aníz, bazalka,
žerucha, ocot, rôzne korenie, zázvor, cesnak, cibuľa, horčica, tymian, majorán, čierne
korenie, atď.), sa mení a chuť sa zvýrazní, ak sú uložené po dlhú dobu. Preto ak plánu-
jete zmrazenie potravín, pridajte len malé množstvo korenín alebo požadované korenie
pridajte po rozmrazení potravín.
• Doba skladovania potravín závisí od použitého oleja. Vhodné oleje sú margarín, teľací
tuk, olivový olej a maslo a nevyhovujúce oleje sú arašidový olej a bravčová masť.
• Potraviny v kvapalnej forme by ste mali zmraziť v plastových nádobách a ďalšie potraviny
by mali byť zmrazené v plastových fóliách alebo vreckách.
V niektorých modeloch: pri vkladaní oddielu na mrazenie, by ste nemali
prekročiť čiary vkladania. V opačnom prípade môžu dvere zostať otvorené.
Ak dvere oddielu na mrazenie zostanú otvorené, v oddiele na mrazenie
môže dochádzať k tvorbe snehu. Problém vyriešite, keď zasneženú časť
vyčistíte a zaistíte, aby sa dvere úplne zatvárali.
Ak nezatvoríte dvere oddielu na mrazenie a/alebo chladenie, zvýši sa tým
spotreba energie.