30
PRAKTICKÉ RADY
ČISTENIE A ÚDRŽBA
• Pred odkôstkovaním starostlivo umyte ovocie.
• Nemusíte odstraňovať kôru alebo šupku. Potrebujete len olúpať ovocie s
hrubou (a horkou) šupkou: citrusové plody, ananás (odstráňte stredové
jadro).
• Je ťažké získavať šťavu z melónov, banánov, avokáda, černíc, fíg,
baklažánov a jahôd.
• Odšťavovač nepoužívajte na kocky ľadu a príliš tvrdé alebo vláknité
ovocie.
• Vyberte si čerstvé, zrelé ovocie a zeleninu, ktoré poskytujú viac šťavy.
Tento spotrebič je vhodný na ovocie, ako sú jablká, hrušky, pomaranče,
granátové jablká, ananás atp. a zeleninu, ako sú mrkvy, uhorky,
paradajky, červená repa, zeler atp.
• Ak použijete prezreté ovocie, sitko (D) sa zanesie oveľa rýchlejšie.
DÔLEŽITÉ:
Všetka šťava sa musí skonzumovať okamžite. Pri kontakte so vzduchom
veľmi rýchlo oxiduje, čo môže zmeniť jej chuť, farbu a najmä výživovú
hodnotu. Jablkové a hruškové šťavy rýchlo zhnednú. Pridajte pár kvapiek
citrónovej šťavy, ktorá spomalí toto zafarbenie.
• Všetky odnímateľné časti sa môžu umývať v umývačke riadu (A, B, C,
D, F, G). Prípadne poumývajte všetko príslušenstvo teplou vodou s
umývacím prostriedkom. Na tento účel nepoužívajte drhnúcu špongiu.
Spotrebič sa ľahšie čistí, ak sa ihneď po použití opláchne vodou a
potom sa úplne vyčistí.
Na čistenie spotrebiča nepoužívajte drhnúce špongie, acetón, alkohol
atď.
• So sitkom (D) zaobchádzajte opatrne. Zabráňte akejkoľvek nesprávnej
manipulácii, ktorá by ho mohla poškodiť. Vymeňte sitko pri prvom
náznaku opotrebovania alebo poškodenia.
• Motorovú jednotku čistite vlhkou handričkou.