50
SK
Režimy pečenia
Režim MÚČNIKY
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Slúži na zapnutie zadného výhrevného článku a na
spustenie ventilátora, s cieľom zaistiť vo vnútri rúry
mierne a rovnomerné teplo.
Tento režim je vhodný na pečenie a prípravu jemných
jedál ako múčniky, ktoré potrebujú vykysnúť, a
na prípravu čajového pečiva na 3 úrovniach súč asne.
Nasleduje niekoľko príkladov: veterníky, sladké a
slané sušienky, ľahké slané pečivo, rolády a malé
porcie gratinovanej zeleniny, atď.
Režim KONVEKCIE
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Pri tomto nastavení bude zapnutý horný a spodný
výhrevný článok. Jedná sa o klasický režim pečenia,
s dokonalou distribúciou tepla a zníženou spotrebou
energie. Konvekčná rúra je stále neprekonateľná, keď
je potrebné pripraviť jedlá obsahujúce rôzne
ingrediencie, ako napr. hlávkovú kapustu
s rebierkami, tresku na španielsky spôsob, sušenú
tresku na anconský spôsob, jemné teľacie prúžky
s ryžou, atď. Vynikajúce výsledky sa dosahujú pri
príprave jedál z teľacieho alebo hovädzieho mäsa
(dusené mäso, dusené mäso so zeleninou, guľáš,
divina, šunka, atď.), ktoré vyžadujú pomalé pečenie a
podlievanie alebo pridanie tekutiny. V každom prípade
platí, že tento režim zostává aj najlepším systémom
na pečenie koláčov, ovocia a pečenie jedál s použitím
panvíc pre pečenie v rúre. Pri pečení v konvekčnom
režime používajte naraz len jednu zbernú nádobu
alebo jeden rošt, pretože v opačnom prípade by
distribúcia tepla nebola rovnomerná. Uložením roštu
do rôznych výšok môžete regulovať množstvo tepla
medzi hornou a spodnou časťou rúry. Zvoľte výšku
uloženia roštu podľa toho, či jedlo potrebuje viac
alebo menej tepla zvrchu.
Režim S POUŽITÍM VENTILÁTORA
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Budú zapnuté výhrevné články a ventilátor. Vzhľadom
k tomu, že teplo v rúre je konštantné a rovnomerné,
vzduch jedlo prepeká rovnomerne do hneda po celom
povrchu. S použitím tohto režimu môžete piecť rôzne
jedlá naraz, ak sú ich teploty pečenia rovnaké. Naraz
je možné použiť maximálne 2 rošty, za dodržania
pokynov uvedených v časti „Pečenie na viacerých
roštoch“.
Tento režim s použitím ventilátora je mimoriadne
vhodný pre jedlá vyžadujúce dokončenie gratinovaním
alebo pre jedlá vyžadujúce výrazne dlhú prípravu,
napríklad: lasagne, pečivo, pečené kurča a zemiaky,
atď. Okrem toho dokonalé rozloženie tepla umožňuje
pečenie pri nižších teplotách. Výsledkom je menšia
strata šťavy, jemnejšie mäso a menší úbytok
hmotnosti pečením. Režim s použitím ventilátora je
mimoriadne vhodný pre pečenie rýb, ktoré je možné
pripraviť s pridaním obmedzeného množstva dresingu,
a tým zachovať ich pôvodnú chuť a vzhľad.
Dezerty: Režim s použitím ventilátora je dokonalý pre
pečenie kysnutých koláč ov.
Tento režim však môže byť použitý pre rýchle ohriatie
bieleho alebo červeného mäsa a chleba nastavením
teploty na 80°C. Pre ohrev jemnejších jedál nastavte
termostat na 60°C alebo použite funkciu obehu
studeného vzduchu nastavením termostatu na 0°C.
Režim HORNÁ RÚRA
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Dôjde k zapnutiu horného výhrevného článku.
Tento režim je možné použiť pre opečenie do hneda a
pre záverečné opečenie.
Režim GRIL
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Dôjde k zapnutiu horného výhrevného článku a
k zapnutiu ražňa.
Mimoriadne vysoká a priamo pôsobiaca teplota grilu
umožňuje opiecť povrch mäsa do hneda a opiecť ho
bez straty šťavy a udržať ho tak jemné. Grilovací
režim je vrele odporúčaný pre prípravu jedál, ktoré
vyžadujú vysokú teplotu na povrchu: ako hovädzí
biftek, teľacie, biftek z rebierka, filé, hamburgery, atď.
Pri použití tohto režimu nechajte vždy pootvorené
dvierka, s výnimkou prípadu, ak používate ražeň.
Niektoré príklady grilovania sú uvedené v odseku
„Tabuľka s radami pre pečenie v rúre“.
Režim GRILOVANIE S POUŽITÍM
VENTILÁTORA
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a 200°C.
Dôjde k zapnutiu stredného výhrevného článku a
k zapnutiu ventilátora. Táto kombinácia zvyšuje
účinnosť jednosmerného tepelného vyžarovania
výhrevných článkov prostredníctvom núteného obehu
vzduchu, prechádzajúceho rúrou. Tým sa umožňuje
prenikanie tepla do jedla a zabraňuje sa jeho spáleniu
na povrchu. Vynikajúce výsledky je možné dosiahnuť
pri príprave kebabov s mäsom a zeleninou, omáčok,
rebierok, jahňacích medailónkov, kuracieho mäsa
v korenenej omáčke, prepelice, bravčových
medailónikov, atď.
Tento režim je ideálny pre pečenie rybích biftekov, ako
mečiara, tuniaka, garupy, plnených sépií, atď.