Whirlpool KN3C62A(W)/EU Užívateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie sporáka s rúrou Indesit KN3C62A/EU. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa inštalácie, používania, funkcií rúry (tradičné pečenie, ventilátor, gril) a čistenia keramické varné dosky. K dispozícii sú aj informácie o bezpečnostných opatreniach.
  • Ako vyčistiť sklenenú keramickú varnú dosku?
    Ako vymeniť žiarovku v rúre?
    Aké sú rôzne programy pečenia v rúre?
SK
SPORÁK S RÚROU
KN3C62A/EU
Obsah
Inštalácia,
Umiestnenie a vyrovnanie do vodorovnej polohy
Pripojenie do elektrickej siete
Technické údaje
Popis zariadenia,
Celkový pohľad
Ovládací panel
Uvedenie do činnosti a použitie,
Použitie rúry
Režimy pečenia
Tabuľka s radami pre pečenie v rúre
Použitie sklokeramickej varnej dosky,
Zapínanie a vypínanie varných zón
Varné zóny
Opatrenia a rady,
Všeobecná bezpečnosť
Likvidácia
Rešpektovanie a ochrana životného prostredia
Starostlivosť a údruba,
Vypnutie zariadenia
Čistenie zariadenia
Výmena žiarovky osvetlenia rúry
Čistenie sklokeramickej varnej dosky
Servisná služba
Návod na použitie
Slovensky, 45
SK
Nederland, 1
NL
Français, 12
FR
Български, 23
BG
Deutsch,34
DE
46-4746-47
484848
49-5249-5249-52
5353
545454
55555555
46
SK
! Pred použitím vášho nového zariadenia si pozorne
precítajte tento návod. Je zdrojom dôležitých informácií,
týkajúcich sa inštalácie a použitia zariadenia.
! Uschovajte ho, aby ste doňho mohli kedykoľvek
nahliadnuť. V prípade predaja, darovania zariadenia
alebo pri sťahovaní sa uistite, že návod zostane spolu
so zariadením.
! Inštalácia musí byť vykonaná kvalifikovaným
technikom podľa uvedených pokynov.
! Akékoľvek potrebné nastavenie alebo údržba musí
byť vykonaná po odpojení sporáku z elektrickej siete.
Umiestnenie a vyrovnanie do vodorovnej
polohy
! Zariadenie je možné nainštalovať vedľa skriniek
kuchynskej linky, ak nie sú vyššie ako povrch varnej
dosky.
! Uistite sa, že stena, ktorá prichádza do styku so
zadnou časťou zariadenia, je z nehorľavého,
teplovzdorného materiálu (T 90°C).
Kvôli správnej inštalácii zariadenia:
Zariadenie umiestnite do kuchyne, jedálne alebo
obývačky (nie do kúpeľne).
Ak je varná varnej doska nad úrovňou kuchynskej
linky, zariadenie musí byť nainštalované najmenej
200 mm od linky.
Ak je sporák
nainštalovaný pod
hornou skrinkou
kuchynskej linky, medzi
touto skrinkou a
vrchnou plochou varnej
dosky musí byť
vzdialenosť najmenej
420 mm.
Túto vzdialenosť je
potrebné zvýšiť na 700
mm, ak je horná skrinka kuchynskej linky horľavá
(viď obrázok).
Neumiestňuje za sporák žalúzie alebo do
vzdialenosti menšej ako 200 mm od jeho bokov.
Akýkoľvek odsávač musí byť nainštalovaný v súlade
s pokynmi uvedenými v príslušnom návode na použitie.
Vyrovnanie do vodorovnej polohy
Ak je potrebné vyrovnať
zariadenie do vodorovnej polohy,
podľa potreby zaskrutkujte
alebo odskrutkujte nastaviteľ
nožičky, ktoré sa nachádzajú
na každom rohu spodnej časti
sporáku (viď obrázok).
Nožičky* dosadajú do uloženia
na spodnej strane sporáku.
Pripojenie do elektrickej siete
Pripojenie napájacieho kábla
Kábel musí byť vhodný pre druh použitého elektrického
pripojenia, v súlade s nižšie uvedenou schémou pripojenia:
Kvôli zaisteniu správnej inštalácia napájacieho kábla
postupujte nasledovne:
1. Povoľte skrutku
V na svorkovnici
a potiahnite kryt, aby ste
ho otvorili (viď obrázok).
2. Umiestnite káblové
príchytky A (viď obrázok)
v súlade s vyššie
uvedenou schémou.
Svorkovnica je navrhnutá
pre pripojenie
jednofázového napájania
s napätím 230 V: svorky
1, 2 a 3 sú pripojené
navzájom; premostenie 4-
5 sa nachádza v spodnej
časti svorkovnice.
3. Umiestnite vodiče N
a
66
66
6
podľa schémy
(viď obrázok)
a dotiahnite skrutky na
Inštalácia
*
K dispozícii len na niektorých modeloch.
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
V
1
2
3
N
A
B
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400 3N
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
400V 2N
H05RR-F 4x4 CEI-UNEL 35363
230V
H05RR-F 3x4 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 3x4 CEI-UNEL 35746
H05VV-F 4x4 CEI-UNEL 35746
H05VV-F 5x2.5 CEI-UNEL 35746
SK
47
TABUĽKA S TECHNICKÝMI ÚDAJMI
Rozmery
šírka 44 cm
výška 34 cm
hĺbka 38 cm
Objem
54 l
Úžitkové rozmery
vzťahujúce sa na
priestor rúry
šírka 42 cm
výška 23 cm
hĺbka 44 cm
Napätie a frekvencia
viď identifikač štítok
Keramická varná doska
Predná ľa
Zadná ľavá
Zadná pravá
Predná pravá
Max. spotreba
keramickej varnej
dosky
1200 W
1700 W
1200 W
1700 W
5800 W
ENERGETIC
ŠTÍTOK
Smernica 2002/40/ES o označovaní
elektrických rúr.
Norma EN 50304
Energetická spotreba pre Prirodzenú
konvekciu – režim ohrevu: Režim
konvenkcie;
Vyhlásenie o triede spotreby pre
Nútenú konvenkciu – režim ohrevu:
Režim Múčniky.
Toto zariadenie je v zhode
s nasledujúcimi smernicami
Európskeho hospodárskeho
spoločenstva: 2006/95/ES
z 12.12.2006 (Nízke napätie)
v platnom znení – 04/108/EHS
z 15.12.2004 (Elektromagnetická
kompatibilita) v platnom znení –
03/68/EHS z 22.07.1993 v platnom znení.
2002/96/EHS
svorkách na doraz.
4. Umiestnite zvyšné vodiče na svorky 1-2-3
a dotiahnite skrutky.
5. Pripevnite napájací kábel prostredníctvom skrutky
káblovej príchytky.
6. Zatvorte kryt svorkovnice a dotiahnite skrutky V.
Pripojenie napájacieho kábla do elektrickej siete
Nainštalujte štandardnú zástrčku, odpovedajúcu
ťaži uvedenej na identifikačnom štítku zariadenia
(viď Tabuľka s menovitými údajmi).
Zariadenie musí byť pripojené priamo do siete s použitím
omnipolárneho ističa s minimálnou rozpínacou
vzdialenosťou kontaktov 3 mm, nainštalovaného medzi
zariadenie a sieť. Istič musí byť vhodný pre uvedenú
ťaž a musí byť v zhode s predpismi NFC 15-100
(zemniaci vodič nesmie byť prerušený ističom). Napájací
kábel musí byť umiestnený tak, aby žiadna jeho časť
neprichádzala do styku s teplotami vyššími ako 50 °C.
Pred pripojením zariadenia k elektrickému napájaniu
sa uistite, že:
Zariadenie je riadne uzemnené a že jeho zásuvka
odpovedá platným predpisom.
Zásuvka je schopná znášať maximálny výkon
zariadenia, uvedený na štítku s menovitými údajmi.
Napájacie napätie sa pohybuje v rozmedzí hodnôt
uvedených na štítku s menovitými údajmi.
Zásuvka je vhodná pre zástrcku zariadenia. Ak
zásuvka nie je kompatibilná so zástrckou,
požiadajte autorizovaného technika o jej výmenu.
Nepoužívajte predlžovacie káble ani rozvodky.
! Po ukončení inštalácie zariadenia musia zostať
napájací kábel a elektrická zásuvka ľahko prístupné.
! Kábel nesmie byť ohýbaný ani stláčaný.
! Kábel musí byť pravidelne kontrolovaný a podľ a
potreby vymenený výhradne autorizovaným
technikom.
! Výrobca neponesie žiadnu zodpovednosť za
nedodržanie týchto bezpečnostných opatrení.
*
K dispozícii len na niektorých modeloch.
48
SK
Popis zariadenia
Celkový pohľad
Ovládací panel
Ovládací panel
GRILOVACÍ rošt
ZBERNÁ NÁDOBA
VODIACE LIŠTY
pre posuvné rošty
poloha 3
poloha 2
poloha 1
Sklokeramická varná
doska
Nastaviteľná nožička
Nastaviteľná nožička
poloha 5
poloha 4
Otočné ovládače
PLATNÍ
Otočný ovládač
VOLIČA
Otočný ovládač
TERMOSTATU
Kontrolka
TERMOSTATU
Kontrolka
PLATNÍ
Otočný ovládač
ČASOVAČA
SK
49
Uvedenie do činnosti
a použitie
Použitie rúry
! Pri prvom zapnutí vám odporúčame, aby ste nechali
rúru v činnosti naprázdno približne pol hodiny s
termostatom nastaveným na maximum a so
zatvorenými dvierkami. Pred vypnutím rúry sa uistite,
že je miestnosť dobre vyvetraná a otvorte dvierka rúry.
Zo zariadenia môže vychádzať mierne nepríjemný
zápach, spôsobený odparovaním ochranných látok,
použitých počas výrobného procesu.
! Pred použitím výrobku odstráňte plastovú fóliu
z bočných strán zariadenia.
! Nikdy nič neklaďte priamo na dno rúry; zabránite
tak poškodeniu smaltového náteru.
1. Zvoľte požadovaný režim pečenia otáčaním
otočného ovládače VOLIČA.
2. Zvoľte teplotu odporúčanú pre režim pečenia alebo
požadovanú teplotu otáčaním otočného ovládača
TERMOSTATU.
Podrobný zoznam režimov pečenia a odporúčaných
teplôt nájdete v príslušnej tabuľke (viď Tabuľka
s upozorneniami ohľadne pečenia v rúre).
Počas pečenia je kedykoľvek možné:
Zmeniť režim pečenia otáčaním otočného ovládača
VOLIČA.
Zmeniť teplotu otočením otočného ovládača
TERMOSTATU.
Zastaviť pečenie otočením otočného ovládača
VOLIČA do polohy „0“.
! Nádoby vždy uložte na dodaný(é) rošt(y).
Kontrolka TERMOSTATU
Keď je rozsvietená, rúra sa ohrieva. Kontrolka
zhasne, keď vnútro rúry dosiahne požadovanú
teplotu. Potom sa bude kontrolka striedavo
rozsvecovať a zhasínať, čo signalizuje, že termostat
pracuje a udržuje teplotu na konštantnej úrovni.
Osvetlenie rúry
Svetlo v rúre sa rozsvieti otočením otočného
ovládača VOLIČA do ktorejkoľvek inej polohy ako do
polohy „0“. Zostane zasvietené po celú dobu činnosti
rúry. Po zvolení
88
88
8
otočným ovládačom bude svetlo
svietiť bez toho, aby bol aktivovaný ktorýkoľvek
výhrevný článok.
Použitie časovača pečenia
1. Pri nastavovaní bzučiaka otáčajte otočným
ovládačom ČASOVAČA PEČENIA v smere
hodinových ručičiek takmer o celú jednu otáčku.
2. Pre nastavenie požadovanej doby otáčajte
otočným ovládačom proti smeru hodinových ručičiek:
Zosúlaďte hodnotu minút uvedenú na otočnom
ovládači ČASOVAČA PEČENIA s indikátorom na
ovládacom paneli.
3. Po uplynutí nastavenej doby bzučiak vydá zvukový
signál a rúra sa vypne.
4. Keď je rúra vypnutá, časovač peč enia môže byť
použitý ako bežný časovač.
! Pri manuálnom použití rúry, inými slovami, keď
nechcete použiť časovač pečenia, otočte otočným
ovládačom ČASOVAČA PEČENIA až do polohy
označenej symbolom 9.
50
SK
Režimy pečenia
Režim ČNIKY
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Slúži na zapnutie zadného výhrevného článku a na
spustenie ventilátora, s cieľom zaistiť vo vnútri rúry
mierne a rovnomerné teplo.
Tento režim je vhodný na pečenie a prípravu jemných
jedál ako múčniky, ktoré potrebujú vykysnúť, a
na prípravu čajového pečiva na 3 úrovniach súč asne.
Nasleduje niekoľko príkladov: veterníky, sladké a
slané sušienky, ľahké slané pečivo, rolády a malé
porcie gratinovanej zeleniny, atď.
Režim KONVEKCIE
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Pri tomto nastavení bude zapnutý horný a spodný
výhrevný článok. Jedná sa o klasický režim pečenia,
s dokonalou distribúciou tepla a zníženou spotrebou
energie. Konvekčná rúra je stále neprekonateľná, keď
je potrebné pripraviť jedlá obsahujúce rôzne
ingrediencie, ako napr. hlávkovú kapustu
s rebierkami, tresku na španielsky spôsob, sušenú
tresku na anconský spôsob, jemné teľacie prúžky
s ryžou, atď. Vynikajúce výsledky sa dosahujú pri
príprave jedál z teľacieho alebo hovädzieho mäsa
(dusené mäso, dusené mäso so zeleninou, guľáš,
divina, šunka, atď.), ktoré vyžadujú pomalé pečenie a
podlievanie alebo pridanie tekutiny. V každom prípade
platí, že tento režim zostává aj najlepším systémom
na pečenie koláčov, ovocia a pečenie jedál s použitím
panvíc pre pečenie v rúre. Pri pečení v konvekčnom
režime používajte naraz len jednu zbernú nádobu
alebo jeden rošt, pretože v opačnom prípade by
distribúcia tepla nebola rovnomerná. Uložením roštu
do rôznych výšok môžete regulovať množstvo tepla
medzi hornou a spodnou časťou rúry. Zvoľte výšku
uloženia roštu podľa toho, či jedlo potrebuje viac
alebo menej tepla zvrchu.
Režim S POUŽITÍM VENTILÁTORA
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Budú zapnuté výhrevné články a ventilátor. Vzhľadom
k tomu, že teplo v rúre je konštantné a rovnomerné,
vzduch jedlo prepeká rovnomerne do hneda po celom
povrchu. S použitím tohto režimu môžete piecť rôzne
jedlá naraz, ak sú ich teploty pečenia rovnaké. Naraz
je možné použiť maximálne 2 rošty, za dodržania
pokynov uvedených v časti „Pečenie na viacerých
roštoch“.
Tento režim s použitím ventilátora je mimoriadne
vhodný pre jedlá vyžadujúce dokončenie gratinovaním
alebo pre jedlá vyžadujúce výrazne dlhú prípravu,
napríklad: lasagne, pečivo, pečené kurča a zemiaky,
atď. Okrem toho dokonalé rozloženie tepla umožňuje
pečenie pri nižších teplotách. Výsledkom je menšia
strata šťavy, jemnejšie mäso a menší úbytok
hmotnosti pečením. Režim s použitím ventilátora je
mimoriadne vhodný pre pečenie rýb, ktoré je možné
pripraviť s pridaním obmedzeného množstva dresingu,
a tým zachovať ich pôvodnú chuť a vzhľad.
Dezerty: Režim s použitím ventilátora je dokonalý pre
pečenie kysnutých koláč ov.
Tento režim však môže byť použitý pre rýchle ohriatie
bieleho alebo červeného mäsa a chleba nastavením
teploty na 80°C. Pre ohrev jemnejších jedál nastavte
termostat na 60°C alebo použite funkciu obehu
studeného vzduchu nastavením termostatu na 0°C.
Režim HORNÁ RÚRA
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Dôjde k zapnutiu horného výhrevného článku.
Tento režim je možné použiť pre opečenie do hneda a
pre záverečné opečenie.
Režim GRIL
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a Max.
Dôjde k zapnutiu horného výhrevného článku a
k zapnutiu ražňa.
Mimoriadne vysoká a priamo pôsobiaca teplota grilu
umožňuje opiecť povrch mäsa do hneda a opiecť ho
bez straty šťavy a udržať ho tak jemné. Grilovací
režim je vrele odporúčaný pre prípravu jedál, ktoré
vyžadujú vysokú teplotu na povrchu: ako hovädzí
biftek, teľacie, biftek z rebierka, filé, hamburgery, atď.
Pri použití tohto režimu nechajte vždy pootvorené
dvierka, s výnimkou prípadu, ak používate ražeň.
Niektoré príklady grilovania sú uvedené v odseku
„Tabuľka s radami pre pečenie v rúre“.
Režim GRILOVANIE S POUŽITÍM
VENTILÁTORA
Teplota: akákoľvek teplota medzi 50°C a 200°C.
Dôjde k zapnutiu stredného výhrevného článku a
k zapnutiu ventilátora. Táto kombinácia zvyšuje
účinnosť jednosmerného tepelného vyžarovania
výhrevných článkov prostredníctvom núteného obehu
vzduchu, prechádzajúceho rúrou. Tým sa umožňuje
prenikanie tepla do jedla a zabraňuje sa jeho spáleniu
na povrchu. Vynikajúce výsledky je možné dosiahnuť
pri príprave kebabov s mäsom a zeleninou, omáčok,
rebierok, jahňacích medailónkov, kuracieho mäsa
v korenenej omáčke, prepelice, bravčových
medailónikov, atď.
Tento režim je ideálny pre pečenie rybích biftekov, ako
mečiara, tuniaka, garupy, plnených sépií, atď.
SK
51
! Režimy pečenia HORNÁ RÚRA, GRILOVANIE a
GRILOVANIE S POUŽITÍM VENTILÁTORA musia byť
používané pri zatvorených dvierkach rúry.
! Pri použití HORNEJ RÚRY a GRILOVANIA
umiestnite do polohy 5 rošt a do polohy 1 zbernú
nádobu kvôli zachyteniu zvyškov (mastnoty a/alebo
tuku). Pri použití režimu pečenia GRILOVANIE
S S POUŽITÍM VENTILÁTORA umiestnite rošt do
polohy 2 alebo 3 a zbernú nádobu do polohy 1 kvôli
zachyteniu zvyškov.
Spodný odkladací priestor rúry
! Neklaďte horľavé materiály do spodného
odkladacieho priestoru rúry.
! Vnútorné povrchy odkladacieho priestoru (ak je
časťou) sa môžu byť horúce.
Pečenie na viacerých úrovniach súčasne
Keď je potrebné použiť dva rošty naraz, použite
režim S POUŽITÍM VENTILÁTORA
, ktorý
predstavuje jediný režim vhodný pre tento druh
pečenia. Ď alej odporúčame:
Nepoužívať polohy 1 a 5. Sú totiž vystavené
priamemu pôsobeniu teplého vzduchu a mohli by
sa na nich spáliť jemné jedlá.
Používajú sa polohy 2 a 4 a jedlo, ktoré vyžaduje
viac tepla, sa umiestni do polohy 2.
Pri pečení jedál, ktoré vyžadujú odlišné teploty a
doby pečenia, nastavte teplotu uprostred medzi
dvomi odporúčanými teplotami (viď Tabuľka
s upozorneniami ohľadne pečenia v rúre)
a umiestnite jemnejšie jedlo na rošt v polohe 4.
Jedlo, ktoré vyžaduje kratšiu dobu pečenia vyberte skôr.
Pri pečení pizze na viacerých roštoch s teplotou
nastavenou na 220°C bude rúra predhriata po dobu
15 minút. Vo všeobecnosti platí, že pečenie na
rošte v polohe 4 trvá dlhšie: Odporúčame vybrať
pizzu pečenú na nižšom rošte skôr, a potom,
o niekoľko minút neskôr, vybrať pizzu pečenú v
polohe 4.
Zbernú nádobu umiestnite dolu a rošt hore.
52
SK
Tabuľka s upozorneniami ohľadne pečenia v rúre
Nastavenia
otoč ného
ovládača
voliča
Potraviny určené na pečenie Hmotnosť
(v kg)
Poloha
roštu
zospodu
Doba
prehriatia
(minúty)
Nastavenie
otoč ného
ovládača
termostatu
Doba
pečenia
(minúty)
čniky Koláče
Ovocné koláče
Chlebíček s hrozienkami
Piškótové cesto
Plnené palacinky (na 2 roštoch)
Chlebíčky (na 2 úrovniach)
Slané pečivo z lístkového syrového cesta
(na 2 úrovniach)
Veterníky (na 3 úrovniach)
Sušienky (na 3 úrovniach)
Snehové pusinky (na 3 úrovniach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Konvekcia Kačica
Pečené te ľacie alebo hovädzie
Pečené bravčové
Sušienky (z krehkého cesta)
Koláče
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
S použim
ventilátora
Pizza (na 2 úrovniach)
Lasagne
Jahňacie
Pečené kura + zemiaky
Makrela
Chlebíček s hrozienkami
Veterníky (na 2 úrovniach)
Sušienky (na 2 úrovniach)
Piškótové cesto (na 1 úrovni)
Piškótové cesto (na 2 úrovniach)
Slané torty
1
1
1
1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
50-60
60-75
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Horná rúra Opečenie dohneda kvôli dokonalému
prepečeniu
- 3/4 15 220 -
Gril Soley a sépie
Šašlíky z kalamárov a kreviet
Filé z tresky
Grilovaná zelenina
Te ľací biftek
Kotlety
Hamburgery
Makrely
Hrianky
1
1
1
1
1
1
1
1
č . 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Gril
s použitím
ventilátora
Grilovaná kurča
Sépie
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
! Uvedené doby pečenia sú približné a mô žu sa meni ť v závislosti na vlastnej chuti. Pri pečení s použim grilu alebo
grilu s použitím ventilátora musí byť zberná nádoba vždy umiestnená na 1. úrovni zospodu.
SK
53
Použitie sklokeramickej
varnej dosky
! Lepidlo aplikované na tesnenia zanecháva na skle mastné
škvrny. Pred použitím zariadenia odporúčame tieto škvrny
odstrániť vhodným neabrazívnym prostriedkom, určeným
pre údržbu. Je možné, že počas prvých hodín prevádzky
budete cítiť zápach gumy, ktorý však rýchle vyprchá.
Zapínanie a vypínanie varných zón
Zapnutie varnej zóny sa vykonáva otočením príslušného
otočného ovládača v smere hodinových ručičiek.
Jej vypnutie sa vykonáva otočením otočného ovládača
proti smeru hodinových ručičiek, až do polohy „0“.
Ak svieti kontrolka ZAPNUTIA ELEKTRICKEJ
PLATNE, znamená to, že najmenej jedna platňa na
varnej doske je zapnutá.
Varné zóny
Varná doska je vybavená elektrickými vyžarovacími
výhrevnými článkami. Počas
použitia budú nasledovné časti
varnej dosky červené.
A. Varná zóna.
B. Kontrolka zvyškového
tepla: Informuje o tom že
odpovedajúca varná zóna má
vyššiu teplotu ako 60°C, a príslušný výhrevný článok
je aj po vypnutí stále horúci.
Varné zóny s vyžarovacími výhrevnými prvkami
Vyznačujú sa podobnými vlastnosťami ako plynové
horáky: ľahko sa ovládajú a rýchlo dosahujú
nastavené teploty, a umožňujú vám pritom vidieť
vydávaný výkon.
Otočte odpovedajúci otočný ovládač v smere
hodinových ručičiek do polohy od 1 do 6.
Praktické rady ohľadne použitia varnej dosky
Používajte hrnce s tenkým plochým dnom, aby ste
zaistili ich dokonalé priľnutie k varnej zóne.
Používajte hrnce s dostatočne veľkým priemerom,
aby úplne zakryli zónu ohrevu, čím sa zabezpečí
dokonalé využitie dodaného tepla.
Vždy sa uistite, že dno hrnca je dokonale suché
a čisté: zaistí sa tým správna priľnavosť a dlhá
životnosť hrncov i varnej dosky.
Nepoužívajte tie isté hrnce, ktoré sa používajú na
plynových horákoch: Koncentrácia tepla na
plynových horákoch môže zdeformovať dno hrnca,
čím sa znemožní jeho dokonalé priľnutie k
povrchu.
Nikdy nenechávajte varnú zónu zapnutú bez toho,
aby na nej bol položený hrniec, pretože v opačnom
prípade by mohlo dôjsť k jej poškodeniu.
A
A
A
A
B
Nastavenie Bežná alebo rýchla platňa
0 Vyp.
1 Pečenie zeleniny a/alebo rýb
2 Varenie zemiakov (v pare), polievok,
cícera, fazule
3 Pokračovanie vo varení ve ľkého
množstva jedál, polievok
4 Opečenie (priemerné)
5 Opečenie (výrazné)
6 Opečení do hneda alebo dosiahnutie
varu počas krátkej doby
54
SK
Opatrenia a rady
! Zariadenie bolo navrhnuté a vyrobené v súlade s medzinárodnými
bezpečnostnými normami.
Tieto upozornenia sú uvádzané z bezpečnostných dôvodov a je
potrebné si ich pozorne prečítať.
Všeobecná bezpečnosť
Sklokeramická varná doska je odolná voči teplotným výkyvom
a nárazom. Je však vhodné pripomenúť, že ostré hrany alebo
varné náradia môžu zničiť varnú dosku. V prípade ak sa tak
stane, odpojte zástrčku sporáka zo zásuvky elektrickej siete a
obráťte sa na Stredisko servisnej služby kvôli požiadaniu o
originálne náhradné diely. Nedodržanie vyššie uvedených
pokynov môže ohroziť bezpečnosť zariadenia.
• Toto zariadenie bolo navrhnuté pre použitie v domácnosti
a nie je určené pre obchodné alebo priemyselné použitie.
Zariadenie nesmie byť nainštalované v exteriéri, a to ani
v prípade, keď sa jedná o krytý priestor. Jeho vystavenie dažďu
alebo búrke je mimoriadne nebezpečné.
Nedotýkajte sa zariadenia bosými nohami ani mokrými alebo
vlhkými rukami či nohami.
Zariadenie môžu používat iba dospelé osoby,
a to podla pokynov uvedených v tomto
návode. Akékolvek iné použitie (napr. na
ohrev miestnosti) predstavuje nevhodné
použitie a je nebezpecné. Výrobca nebude
zodpovedný za žiadnu škodu spôsobenú
nevhodným, nesprávnym alebo nerozumným
použitím zariadenia
•Súčasťou zariadenia triedy 1 (izolované) alebo triedy 2 –
podtriedy 1 (zasunuté medzi dve skrinky) musí byť návod.
Udržujte deti v dostatočnej vzdialenosti od rúry.
Zabráňte tomu, aby sa napájacie káble ďalších
elektrospotrebičov dostali do styku s horúcimi časťami rúry.
Nezakrývajte ventilačné otvory a otvory pre odvod tepla.
Pri vkladaní alebo vyberaní nádob používajte vždy ochranné
rukavice, určené na použitie pri pečení.
•Počas použitia rúry nepoužívajte v jej blízkosti horľavé
kvapaliny (lieh, benzín, atď.).
Neklaďte horľavý materiál do spodného odkladacieho
priestoru rúry ani do samotnej rúry. V prípade náhodného
uvedenia zariadenia do činnosti by sa mohol vznietiť.
•Keď sa zariadenie nepoužíva, vždy sa uistite, že sa otoč
ovládače nachádzajú v polohe
.
Nevyťahujte zástrčku zo zásuvky ťahaním za kábel, ale
uchopením za zástrčku.
•Nečistite rúru ani nevykonávajte údržbu skôr, ako vytiahnete
zástrčku z elektrického rozvodu.
V prípade poruchy sa v žiadnom prípade nepokúšajte
zasahovať do vnútorných častí, v snahe o jej odstránenie.
Opravy vykonávané neskúsenými osobami môžu spôsobiť
ublíženie na zdraví osôb alebo ďalšiu poruchu zariadenia.
Obráťte sa na Servisnú službu.
Neklaďte na otvorené dvierka rúry ťažké predmety.
Zabráňte tomu, aby sporák používali bez dozoru deti alebo
osoby, ktoré s ním nie sú oboznámené.
Likvidácia
Obaly zlikvidujte v súlade s miestnymi predpismi kvôli ich recyklácii.
Európska smernica 2002/96/ES o odpadových elektrických a
elektronických zariadeniach (OEEZ) predpisuje ako majú byť
použité materiály zlikvidované, z dôvodu zamedzenia
možných škôd na zdraví a na životnom prostredí. Vyradené
zariadenia musia byť zozbierané separovane kvôli
optimalizácii stupňa opätovného použitia a recyklácie
materiálov, z ktorých sú vyrobené, a kvôli zamedzeniu
možných škôd na zdraví a na životnom prostredí. Symbol
preškrtnutého koša na všetkých takýchto výrobkoch upozorňuje
na povinnosť separovaného zberu.
Vyradené zariadenia môžu byť zbierané verejnou zbernou
službou, vo vhodných zberných priestoroch, alebo, ak to
umožňuje miestna legislatíva, môžu byť vrátené predajcovi
pri kúpe nového výrobku.
Všetci najväčší výrobcovia domácich elektrospotrebičov sa
podieľajú na vytváraní a organizácii systémov na zber a
likvidáciu vyradených elektrospotrebičov.
Rešpektovanie a ochrana životného prostredia
Pri použití rúry v čase neskorého odpoludnia až do včasných
ranných hodín, sa budete aj Vy podieľať na optimalizácii
spotreby elektrickej energie.
Pri pečení v režime GRIL vždy zatvorte dvierka. Výsledkom je
okrem lepšieho prepečenia aj výrazná úspora energie
(približne 10%).
Pravidelne kontrolujte tesnenia a utierajte ich dočista, aby ste
sa uistili, že dokonale priliehajú k dvierkam a nespôsobujú
únik tepla.
SK
55
Vypnutie zariadenia
Pred akýmkoľvek úkonom čistenia a údržby odpojte
zariadenie zo siete elektrického napájania.
Čistenie rúry
! Na čistenie zariadenia nepoužívajte prúd pary.
Vonkajšie smaltované alebo nerezové casti
a gumové tesnenia je možné cistit špongiou
namocenou vo vlažnej vode a neutrálnom mydle.
V prípade odstranovania odolných škvrn použite
úcinné cistiace prostriedky. Odporúcame po
cistení opláchnut a dôkladne osušit. Nepoužívajte
abrazívne práškové prostriedky ani korozívne látky.
Vnútro rúry je potrebné vyčistiť po každom použití,
pokiaľ je ešte vlažné. Používajte teplú vodu a
čistiaci prostriedok a nakoniec plochy dôkladné
očistite a osušte jemnou utierkou. Nepoužívajte
abrazívne čistiace prostriedky.
Sklenenú časť dvierok rúry očistite s použitím špongie
a neabrazívneho čistiaceho prostriedku, a potom ju
očistite jemnou utierkou. Nepoužívajte drsné abrazívne
materiály alebo zahrotené kovové škrabky, ktoré by
mohli poškriabať povrch a spôsobiť prasknutie skla.
Príslušenstvo sa môže bezpečne umývať v
umývačke riadu ako každodenný porcelánový riad.
•Nečistotu a tuk z ovládacieho panelu je potrebné
odstrániť neabrazívnou špongiou alebo jemnou utierkou.
Kontrola tesnení rúry
Pravidelne kontrolujte stav tesnení po obvode dvierok
rúry. Ak sú tesnenia poškodené, obráťte sa, prosím,
na najbližšie Stredisko servisnej služby. Odporúčame
vám nepoužívať rúru skôr, ako budú poškodené alebo
opotrebované tesnenia vymenené.
Výmena žiarovky osvetlenia
rúry
1. Po odpojení rúry z elektrickej siete
odmontujte sklenený kryt zakrývajúci
objímku žiarovky (viď obrázok).
2. Odmontujte žiarovku a nahradte ju
inou, obdobnou: napätie 230 V, výkon 25 W, závit E 14.
3. Namontujte naspäť kryt a pripojte rúru do elektrickej siete.
Čistenie sklokeramickej varnej dosky
!
Nepoužívajte abrazívne alebo korozívne čistiace
prostriedky (napr. prípravky vo forme spreja na čistenie
záhradných grilov a rúr), prípravky na odstránenie škvŕn
a hrdze, práškové čistiace prostriedky a špongie
s abrazívnym povrchom: mohli by trvale poškodiť
povrch.
V rámci bežnej údržby stačí umyť varnú dosku
vlhkou špongiou a osušiť ju papierovou kuchynskou
utierkou.
Ak je varná doska mimoriadne znečistená, vytrite ju
vhodným prípravkom na čistenie sklokeramických
povrchov, opláchnite ju a dôkladne osušte.
Pri odstraňovaní odolnejších nečistôt použite vhodnú
škrabku (nedodáva sa spolu so zariadením).
Odstráňte nánosy hneď ako je to možné, a
nečakajte až do úplného vychladnutia zariadenia,
aby ste zabránilo vzniku inkrustácií. Vynikajúce
výsledky je možné dosiahnuť s použitím špongie
s drôtom z nehrdzavejúcej ocele - určenej pre
sklokeramické varné dosky - namočenej do vody
s mydlom.
V prípade náhodného roztavenia plastových
predmetov alebo cukru na varnej doske, odstráňte
zvyšky okamžite pomocou škrabky, pokiaľ je povrch
ešte teplý.
Po vyčistení je potrebné natrieť plochu vhodným
prípravkom pre údržbu a ochranu: Neviditeľný povlak,
ktorý zanechá tento prípravok, ochráni povrch
v prípade úniku vody počas varenia. Uvedené úkony
odporúčame vykonávať keď je varná doska vlažná
(nie horúca) alebo studená.
Nikdy nezabudnite varnú dosku opláchnuť čistou vodou
a dôkladné osušiť: Zvyšky použitých prípravkov by
mohli pri následnom varení vytvoriť nános.
Čistenie nehrdzavejúcej ocele
Na nehrdzavejúcej oceli sa môžu vytvoriť škvrny v dôsledku
príliš vápenitej vody, s ktorou je dlhšiu dobu v styku, alebo
následkom účinkov čistiacich prostriedkov, obsahujúcich
fosfor. Odporúčame pri čistení opláchnuť varnú dosku
dôkladne väčším množstvom vody a dôkladne osušiť.
Servisná služba
Pripravte si nasledujúce informácie:
Model zariadenia (Mod.).
Výrobné číslo (S/N).
Tieto informácie sa nachádzajú na štítku s menovitými
údajmi, umiestnenom na zariadení a/alebo na obale.
Starostlivosť a údržba
Čistiaci prostriedok na
sklokeramické varné
dosky
Dostupné z
Škrabka na okno Škrabky so
žiletkou
Obchody pre domácich majstrov
Náhradné čepele Obchody pre domácich
majstrov,
supermarkety,
drogérie
Čistič „COLLO luneta“
ČISTIČ NA VARNÉ DOSKY
„HOB BRITE“
Čistenie varnej dosky
ČISTIČ „SWISS CLEANER“
Predajne obuvi, družstev
predajne, obchodné domy,
predajne regionálnej
spoločnosti pre distribúciu
elektrickej energie,
supermarkety
/