6
SSKK
polohe, ktorá vo všeobecnosti zodpovedá každodenným
nárokom na zmrazovanie.
Nastavenie ovládacieho gombíka termostatu na
vyššiu hodnotu (napr. na maximum) nie je
efektívne. Dobu zmrazovania môžeme tým skrátiť, avšak
teplota by v chladiacom priestore trvalo poklesla pod 0°C
a zapríčinilo by to zamrznutie tam skladovaných potravín
a nápojov.
Nikdy nezmrazujte naraz väčšie množstvo
čerstvých potravín, než je to uvedené v
„Technických údajoch“, pretože v takom prípade sa
potraviny nezmrazia dostatočne a po rozmrazení
môžu byť znehodnotené (stratia chuť alebo arómu,
resp. pokazia sa).
Počas zmrazovania radšej nepripravujte ľad,
pretože výroba ľadu znižuje kapacitu mrazenia.
Skladovanie v mrazničke
Po skončení zmrazovania je vhodné premiestniť potraviny
do drôteného koša (košov). Uvoľníte tým miesto v
mraziacom priestore pre ďalšie zmrazovanie.
Zmrazovanie neohrozí kvalitu skladovaných potravín.
Ak chcete umiestniť väčšie množstvo potravín, môžete zo
spotrebiča vybrať všetky koše okrem spodného a uložiť
pokrmy priamo na mraziacu plochu.
Dodržiavajte maximálnu dobu skladovania, ktorá je
uvedená na obale mrazeného produktu. V prípade
doma zmrazovaných potravín riaďte sa pokynmi
umiestnenými na dvierkach mrazničky. Uvedené symboly
predstavujú rôzne druhy potravín a čísla znamenajú
maximálnu prípustnú dobu skladovania v mesiacoch.
Ak sa mrazené potraviny rozmrazili čo len na
krátku dobu, neodporúčame ich opätovne vložiť
do mraziaceho priestoru.
Opakované zamrazovanie je neprípustné, rozmrazené
potraviny treba čo najskôr použiť.
Príprava ľadových kociek
Priloženú nádobku na ľad naplňte vodou a vložte ju do
mraziaceho priestoru. Navlhčením spodnej časti
nádobky a nastavením ovládacieho gombíka termostatu
na maximálnu polohu môžete čas prípravy ľadu podstatne
skrátiť. Po skončení prípravy nezabudnite ovládač
termostatu vrátiť do pôvodnej polohy.
Kocky uvoľníte z nádobky pod tečúcou vodou, prípade
pnutím alebo úderom. Ak nádobka primrzne k
spotrebiču, nepokúšajte sa ju vybrať pomocou kovových
nástrojov alebo noža, pretože by ste mohli poškodiť
chladiaci systém spotrebiča.
Niekoľko užitočných informácií
a tipov
Prestaviteľné police umožňujú podstatne zvýšiť
úžitkový priestor pre skladovanie čerstvých potravín.
Premiestnenie políc je možné, len keď sú dvierka
spotrebiča otvorené v 90° uhle.
Po otvorení a následnom zatvorení dvierok vznikne z
dôvodu nízkej teploty v mraziacom priestore vákuum.
Po zatvorení dvierok počkajte 2-3 minúty, - ak ich
chcete opäť otvoriť dokým sa rozdiel tlaku
nevyrovná.
Pri nastavovaní ovládacieho gombíka termostatu
dbajte na to, aby vnútorná teplota mraziaceho
priestoru nestúpla nad -18 °C, co by mohlo ohroziť
skladované mrazené potraviny.
Je užitočné každý deň sa ubezpečiť o bezchybnej
prevádzke spotrebiča, aby ste eventuálnu závadu
zistili včas a zabránili tak zničeniu skladovaných
mrazených potravín.
Tipy a nápady
V tejto kapitole nájdete praktické nápady a tipy pre
maximálnu úsporu elektrickej energie pri používaní
spotrebiča. Rovnako sa dozviete informácie, ktoré sú
dôležité z hľadiska ochrany životného prostredia.
Ako ušetriť energiu
Spotrebič neumiestňujte na slnečné miesto alebo do
blízkosti akéhokoľvek zdroja tepla.
Dbajte na to, aby kompresor a kondenzátor boli
dostatočne vetrané, neprikrývajte vetracie otvory.
Potraviny uložte do uzatvárateľnej nádoby alebo
zabaľte do priľnavej fólie. Zabránite tak nadmernej
tvorbe námrazy.
Neotvárajte dvierka zbytočne a nenechávajte ich
dlhšie otvorené.
Potraviny nechávajte vychladnúť na izbovú teplotu
pred ich vložením do spotrebiča.
Kondenzátor udržiavajte v čistote.
Spotrebič a životné prostredie
Spotrebič neobsahuje plyny, ktoré by mohli poškodzovať
ozónovú vrstvu, ani v chladiacom okruhu ani v izolačných
materiáloch. Spotrebič by sa nemal likvidovať spolu s
bežným mestským odpadom. Dbajte na to, aby ste
nepoškodili chladiacu jednotku, obzvlášť vzadu pri
výmenníku tepla. Informácie o príslušných skládkach
vhodných na likvidáciu spotrebiča získate na miestnych
úradoch.
Materiály použité v tomto výrobku, ktoré sú označené
symbolom sú recyklovateľné.
Údržba
Odmrazovanie
Sprievodným javom prevádzky spotrebiča je vyzrážanie
vlhkosti vo forme námrazy a ľadu v chladiacom systéme.
Hrubá vrstva námrazy má izolačný efekt, teda redukuje
chladiaci účinok pri zvyšovaní teploty v spotrebiči. Tým sa
spotrebuje viac energie.
Pri tomto type spotrebiča sa chladiaca platňa
chladiaceho priestoru odmrazuje automaticky, bez
akéhokoľvek vonkajšieho zásahu. Ovládací systém
termostatu prerušuje chod spotrebiča v pravidelných
intervaloch na kratší alebo dlhší čas. Počas prestávky v
chode kompresora stúpne teplota chladiacej platne (kvôli
vyššej teplote skladovaných potravín) nad 0°C a začne sa
odmrazovať. Keď teplota chladiacej platne dosiahne
úroveň +3 - +4°C, regulátor teploty znovu spustí
chladiaci systém.
Rozmrazená voda odteká cez otvor k zadnej časti
spotrebiča do odparovacej misky pri hornej časti
SSKK