7
Skladovanie potravín v mraziacom
priestore
Množstvo čerstvých potravín určených na zmrazovanie je
uvedené na typovom štítku spotrebiča. Zmrazovanie
potravín vykonajte podľa nasledujúceho postupu.
Nastavte ovládací gombík termostatu do strednej polohy.
Z horného koša preložte už zmrazené potraviny alebo ich
časť do druhého koša. Čerstvé potraviny uložte do
horného koša spôsobom, aby bola zabezpečená voľná
cirkulácia vzduchu. Ak v hornom koši zostali zmrazené
potraviny, uložte ich do zadnej časti koša. Dbajte na to,
aby čerstvé potraviny sa nedotýkali zmrazených.
Týmto spôsobom nechajte spotrebič pracovať 24 hodín.
Po 24 hodinách ovládací gombík termostatu nastavte
späť do potrebnej polohy alebo ho nechajte v strednej
polohe, ktorá vo všeobecnosti zodpovedá každodenným
nárokom na zmrazovanie.
Ak si želáte zamraziť výrobcom zadané množstvo potravín,
najprv odstráňte horný kôš zo spotrebiča a čerstvé
potraviny uložte rovnomerne priamo na mraziacu plochu.
Nastavenie ovládacieho gombíka termostatu na
vyššiu hodnotu (napr. na maximum) nie je žiadúce.
Dobu zmrazovania môžeme tým skrátiť, avšak trvalo by
poklesla teplota pod 0 °C v chladiacom priestore a
zapríčinilo by to zamrznutie tam skladovaných potravín a
nápojov.
Nikdy nezmrazujte naraz väčšie množstvo
čerstvých potravín, než je to uvedené v
"Technických údajoch", pretože v takom prípade sa
potraviny nezamrazia dostatočne a po rozmrazení
môžu byť znehodnotené (stratia chuť alebo arómu,
resp. pokazia sa).
Počas zmrazovania radšej nepripravujte ľad, pretože
výroba ľadu znižuje kapacitu mrazenia.
Príprava ľadových kociek
Priloženú nádobku na ľad naplňte vodou a vložte ju do
mraziaceho priestoru. Navlhčením spodnej časti nádobky
a nastavením ovládacieho gombíka termostatu na
maximálnu polohu môžete čas prípravy ľadu podstatne
skrátiť. Po skončení prípravy nezabudnite ovládač
termostatu vrátiť do pôvodnej polohy.
Kocky uvoľníte z nádobky pod tečúcou vodou, prípade
pnutím alebo úderom. Ak nádobka primrzne k spotrebiču,
nepokúšajte sa ju vybrať pomocou kovových nástrojov
alebo noža, pretože by ste mohli poškodiť chladiaci
systém spotrebiča.
Niekoľko užitočných
informácií a tipov
Prestaviteľné police umožňujú podstatne zvýšiť
úžitkový priestor pre skladovanie čerstvých potravín.
Premiestnenie políc je možné, len keď sú dvierka
spotrebiča otvorené v 90° uhle.
Po otvorení a následnom zatvorení dvierok vznikne z
dôvodu nízkej teploty v mraziacom priestore vákuum.
Tipy a nápady
V tejto kapitole nájdete praktické nápady a tipy pre
maximálnu úsporu elektrickej energie pri používaní
spotrebiča. Rovnako sa dozviete informácie, ktoré sú
dôležité z hľadiska ochrany životného prostredia.
Ako ušetriť energiu
Spotrebič neumiestňujte na slnečné miesto alebo do
blízkosti akéhokoľvek zdroja tepla.
Dbajte na to, aby kompresor a kondenzátor boli
dostatočne vetrané, neprikrývajte vetracie otvory.
Potraviny uložte do uzatvárateľnej nádoby alebo
zabaľte do priľnavej fólie. Zabránite tak nadmernej
tvorbe námrazy.
Neotvárajte dvierka zbytočne a nenechávajte ich
dlhšie otvorené.
Potraviny nechávajte vychladnúť na izbovú teplotu pred
ich vložením do spotrebiča.
Kondenzátor udržiavajte v čistote.
Po zatvorení dvierok počkajte 2-3 minúty, - ak ich
chcete opäť otvoriť dokým sa rozdiel tlaku nevyrovná.
Pri nastavovaní ovládacieho gombíka termostatu
dbajte na to, aby vnútorná teplota mraziaceho
priestoru nestúpla nad -18 °C, co by mohlo ohroziť
skladované mrazené potraviny.
Je užitočné každý deň sa ubezpečiť o bezchybnej
prevádzke spotrebiča, aby ste eventuálnu závadu zistili
včas a zabránili tak zničeniu skladovaných mrazených
potravín.
Spotrebič a životné prostredie
Spotrebič neobsahuje plyny, ktoré by mohli poškodzovať
ozónovú vrstvu, ani v chladiacom okruhu ani v izolačných
materiáloch. Spotrebič by sa nemal likvidovať spolu s
bežným mestským odpadom. Dbajte na to, aby ste
nepoškodili chladiacu jednotku, obzvlášť vzadu pri
výmenníku tepla. Informácie o príslušných skládkach
vhodných na likvidáciu spotrebiča získate na miestnych
úradoch.
Materiály použité v tomto výrobku, ktoré sú označené
symbolom sú recyklovateľné.
Technických údajoch, pretože v tomto prípade sa
potraviny nezmrazia dostatočne a po rozmrazení
môžu byť potraviny znehodnotené (stratia chuť alebo
arómu, pokazia sa).
Počas zmrazovania radšej nepripravujte ľad, pretože
výroba ľadu znižuje kapacitu mrazenia.