41
Teplovzdušné pečenie
Teplovzdušné pečenie
Vzduch rúre sa zohrieva pôsobením kruhového
ohrevného telesa v zadnej stene rúry. Vďaka
ventilátoru horúci vzduch v rúre cirkuluje a
udržiava rovnomernú teplotu.
Výhody teplovzdušného pečenia sú nasledujúce:
Rýchlejšie predhrievanie
Pri teplovzdušnom pečení teplota rýchlejšie
dosiahne požadovanú teplotu, preto spravidla nie
je nutné nechať rúru predhrievať. Čas pečenia sa
však môže predĺžiť o 5-7 minút. Pri príprave
pokrmov, ktoré si vyžadujú vyššie teploty (napr.
chlieb, nákypy, čajové pečivo), odporúčame
nechať rúru predhriať.
Nižšie teploty
Teplovzdušné pečenie si vo všeobecnosti
vyžaduje nižšie teploty než tradičné pečenie.
Ak pečiete pokrm podľa receptu pre tradičnú
rúru (horný a dolný ohrev), nezabudnite
odporúčanú teplotu znížiť približne o 20 – 25°C.
Rovnomerné zohrievanie rúry
Vďaka pôsobeniu ventilátora sa rúra zohrieva
rovnomerne vo všetkých rovinách. To znamená,
že môžete piecť jeden druh pokrmu na
niekoľkých plechoch vo viacerých rovinách
súčasne. Pokrm v hornej rovine však
pravdepodobne zhnedne skôr, ako pokrm v nižšej
rovine. Je to bežný jav. Pri pečení rôznych druhov
pokrmov nedochádza k prenosu chutí a vôní.
Ako používať teplovzdušnú funkciu
1. Ovládač funkcií otočte do polohy
2. Ovládač termostatu nastavte na požadovanú
teplotu.
RADY A TIPY
Dôležité je, aby boli plechy v rúre rovnomerne
rozmiestnené.
Ak pečiete viacero pokrmov v pekáči alebo vo
forme, umiestnite každú nádobu do stredu
samostatnej roviny, nikdy nie viac nádob do
jednej roviny. Ak je rúra zaplnená, bude pečenie
pokrmov trvať o niečo dlhšie.
V prípade potreby môžete jeden rošt umiestniť na
dno rúry. Pokrm nikdy nedávajte priamo na dno
rúry, pretože vzduch tak nemôže voľne cirkulovať
okolo nádoby.
Ak pečiete vo viacerých rovinách rovnaký druh
pokrmu, napr. podobné drobné čajové pečivo
rovnakej veľkosti, pravdepodobne bude upečené
v rovnakom čase a môžete ho vybrať naraz. Ak
v rúre pečiete naraz rôzne druhy pokrmov alebo
pokrmy rôznej veľkosti, napr. koláč a čajové
pečivo, pravdepodobne nebudú upečené naraz.
Grilovanie
Počas grilovania sa prístupné časti
spotrebiča zohrejú na vysokú teplotu.
Spotrebič nenechávajte bez dozoru. Dbajte na
to, aby sa deti zdržiavali v bezpečnej
vzdialenosti od spotrebiča.
Pri grilovaní nechajte dvierka rúry
zatvorené.
Ak chcete zapnúť funkciu grilovanie,
nastavte ovládač funkcií do príslušnej polohy a
ovládačom termostatu nastavte 230°C.
Väčšinu pokrmov môžete položiť priamo na rošt,
aby bola zabezpečená dostatočná cirkulácia
vzduchu. Pokrmy, ako ryby, pečienka a pod.,
môžete umiestniť do pekáča.
Polohu roštu a pekáča na zachytávanie šťavy a
tuku prispôsobte aktuálnemu množstvu a hrúbke
pripravovaného pokrmu.
Pred grilovaním pokrm dôkladne vysušte, aby ste
zabránili prskaniu šťavy. Chudé mäso a ryby
potrite olejom alebo roztopeným maslom, aby si
udržali svoju vlhkosť.
Prílohy, ako sú napr. rajčiny a šampiňóny môžete
umiestniť pod rošt s mäsom priamo do pekáča.
Pri príprave toastov odporúčame zasunúť rošt do
najvyššej roviny.
Pri grilovaní steakov a toastov treba rúru niekoľko
minút predhrievať pri maximálnej teplote. Po
vložení pokrmu do rúry treba vnútornú teplotu,
resp. rovinu zasunutia podľa potreby prispôsobiť.
Počas grilovania by ste mali pokrm obracať, aby
sa pripravil rovnomerne.
Z bezpečnostných dôvodov je grilovacie
teleso ovládané termostatom. Termostat
striedavo zapína a vypína grilovacie teleso,
čím zabraňuje prehriatiu.
Čas grilovania závisí od hrúbky pripravovaného
pokrmu a nie od jeho hmotnosti.
Svetelný ukazovateľ prevádzky
Svetelný ukazovateľ prevádzky sa rozsvieti po
nastavení funkcie rúry a bude svietiť počas celej
doby jej prevádzky.