• 3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
• 3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
natenko nakrájané
• 1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2
čajovej lyžičky oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
• soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča. Plátky
teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte.
Zohrejte olivový olej a plátky osmažte do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte
mäso a prebytočný olivový olej vylejte z
pekáča. Výpek z mäsa v pekáči zalejte
250 ml vína, premiešajte, potom tekutinu
prelejte do malého hrnca a nechajte
chvíľu slabo vrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať,
tymian, oregano a nakrájané paradajky.
Osoľte a okoreňte. Potom znovu priveďte
do varu. Do pekáča vložte zeleninu,
navrch položte mäso a polejte ho
omáčkou. Pekáč zakryte vekom a vložte
do rúry.
• Čas v spotrebiči (min): 120
• Úroveň v rúre: 1
4.7 Bravčové koleno:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
• 1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 čajová lyžička soli
• 1 čajová lyžička sladkej papriky
• 1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
• voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a zmes rozotrite po bravčovom
kolene. Bravčové koleno vložte do
pekáča a posypte ho hubami. Pridajte
polievkovú zeleninu a vodu. Dno by malo
byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
• Čas v spotrebiči (min): 160
• Úroveň v rúre: 1
4.8 Bravčové plece:
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
• 1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
• soľ
• čierne korenie
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 150 g najemno nakrájaného zeleru
• 1 pór nakrájaný na plátky
• 1 malá plechovka najemno
posekaných paradajok (400 g)
• 250 ml sladkej smotany
• 2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
• čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože
kosoštvorce. Ochuťte soľou a čiernym
korením a zo všetkých strán osmažte na
olivovom oleji v pekáči na varnom paneli,
potom odstavte. V pekáči poduste zeler
a pór s malým množstvom oleja, pridajte
paradajky, smotanu, cesnak, rozmarín a
tymian. Pomiešajte a na vrch položte
bravčové pliecko. Vložte do rúry.
• Čas v spotrebiči (min): 130
• Úroveň v rúre: 1
4.9 Králik:
Pre 4 osoby.
Prísady:
• 2 zajačie chrbty
• 6 borievok (drvených)
• soľ a čierne korenie
• 30 g roztopeného masla
• 125 ml kyslej smotany
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými
borievkami, soľou a korením a potom
roztopeným maslom. Chrbty položte na
pekáč, polejte ich kyslou smotanou a
pridajte polievkovú zeleninu.
www.aeg.com6