ČISTENIE
A
UDRZBA
Všeobecné čistenie
• Pred čistením nechajte sporák vychladnúť.
• Pri používaní sprejových čistiacich prostriedkov
buďte pozorní, aby ste ich nenastriekali na výh-
revné telesá alebo na senzor termostatu.
• Nikdy nepoužívajte abrazívne materiály, drô-
tenku alebo čističe s
bielidlom,
pretože tieto
môžu poškodiť smalt a sklo dvierok sporáku.
Vnútorný priestor sporáku
Smaltovaný vnútorný priestor sa najlepšie čistí,
pokiaľ je sporák ešte teplý. Odporúča sa utrieť
sporák mäkkou handrou namočenou v teplej myd-
lovej vode po každom použití. Avšak občas je
nutné urobiť kompletnejšie čistenie vhodným čis-
tičom sporákov. V prípade zvlášť odolných škvŕn,
môžete použiť čistiace prostriedky na nerez alebo
teplý ocot.
• Ak pripravujete ovocie môžu vytiecť niektoré
prehriate prírodné kyseliny a usadiť sa na smalte
sporáku a spôsobiť dosť ťažko odstrániteľné škvr-
ny. Toto môže ovplyvniť lesk smaltu bez pôsobe-
nia na výkon sporáku. Aby sa zabránilo vypáleniu
týchto škvŕn počas ďalšieho pečenia, starostlivo
vyčistite vnútorný priestor sporáku po každej
príprave ovocia.
Dvierka sporáku a ich tesnenie
Pred čistením dvierok sporáku vám odporúčame
odstrániť ich zo sporáku.
Postupujte nasledovne:
a) úplne otvorte dvierka sporáku,
b) otočte páčky na pántoch v smere šípky (obr. 6),
c) dvierka uchopte vľavo a vpravo a pomaly ich
zatvárajte až do polootvorenia,
d) jemne vytiahnite dvierka smerom od sporáku,
e) umiestnite ich na pevnú plochu,
f) odskrutkujte dve skrutky označené písmenom A
(obr. 7),
g) vytiahnite sklo
dvierok.
Sklo dvierok sporáku čistite len teplou vodou a
mäkkou handrou. Keď ste vykonali čistenie,
zmontujte znovu dvierka sporáku postupujúc v o-
pačnom
poradí.
Správna prevádzka sporáku je zaistená tesnením
umiestneným okolo okraja dutiny sporáku.
• Periodicky kontrolujte stav tohto tesnenia. Ak je
treba vyčistite ho bez použitia abrazívnych čis-
tiacich prostriedkov.
• Ak tesnenie vykazuje poškodenie, obráťte sa
na miestne servisné stredisko. Nepoužívajte
sporák, kým nebude opravený.
obr. 8
Výmena osvetlenia sporáku
• Pred vykonaním tejto operácie odpojte spotre-
bič od elektrickej siete.
Žiarovka musí vyhovieť týmto požiadavkám:
a) odolnosť voči teplotám
300°C,
b) elektrické parametre: 230 V - 50 Hz,
c) elektrický menovitý výkon: 25 W,
d) závit: E 24
Pri
výmene postupujte nasledovne (obr. 8):
a) sklenený kryt potlačte a otočte proti smeru
hodinových ručičiek,
b) vyberte zlú žiarovku,
c) nahraďte ju novou,
d) namontujte znovu sklenený kryt,
e) zapnite prívod elektrickej energie.
RADY A TIPY NA PRÍPRAVU RÝB A MÄSA
Mäso môžete umiestniť do odolných nádob alebo
priamo na rošt sporáku. V tomto prípade nezabud-
nite umiestniť odkvapkávací pekáč do prvej polohy
od dna s trochou vody v ňom. Odkvapkávací pe-
káč zabráni padaniu roztopeného tuku na spodok
sporáku.
Biele mäso, hydina a ryby potrebujú vo všeo-
becnosti strednú teplotu prípravy (medzi 150°C a
175°C). Ak potrebujete pripraviť červené mäso
(mierne zhnednuté na vonkajšej strane a jem-
nejšie pripravené vo vnútri), odporúča sa vyššia
teplota (medzi 200°C a 250°C) na krátku dobu.
RADY A TIPY NA PEČENIE
Koláče potrebujú zvyčajne strednú teplotu prípravy
medzi 150°C a 200°.
Pri príprave koláčov alebo pečení sa odporúča
krátka doba predhriatia sporáku (asi
10
minút).
Keď sa už začala príprava jedla, udržujte dvierka
sporáku zatvorené po celú dobu pečenia a proces
kontrolujte cez okienko dvierok rúry.
RADY A TIPY NA GRILOVANIE
Ak potrebujete grilovať mäso alebo rybu, umiest-
nite ich priamo na rošt po tom, čo ste na ne
rozotreli trochu oleja. Pri funkcii
gril
prichádza tep-
lo len od horného výhrevného telesa. Preto potre-
bujete nastaviť úroveň grilovania závislú od hrúbky
mäsa alebo ryby. Vždy pamätajte na umiestnenie
odkvapkávacieho pekáča do nižšej polohy s tro-
chou vody.
TUKOVÝ FILTER
Pri príprave mäsa je potrebné namontovať tukový
filter nad ventilátor sporáku
pripnutím
nad vetracie
otvory v zadnom paneli. Toto zabráni nahroma-
deniu tuku na rotore ventilátora. Nepoužívajte ab-
razívne materiály na čistenie tesnenia. Tukový
filter je možné umyť v umývačke riadu.
Keď sa ukončí príprava jedla a sporáku sa
vychladí, odstráňte filter potlačením vyčnievajúce-
ho jazýčka na filtri smerom nahor (pozri obr. 5).
Tukový filter namontujte len pri pečení mäsa.
GRILOVANIE
Otočte volič funkcie sporáku na príslušný symbol
(Q
alebo
Q)
a nastavte termostat na požadova-
nú teplotu. Nastavením na
Q
získate rovnomerný
ohrev na celej ploche jedla. Pri grilovaní mäsa
alebo ryby rozotrite na ne trochu oleja a vždy
umiestnite na rošt sporáku. Úroveň roštu závisí na
hrúbke pripravovaného kusu.
Vždy umiestnite odkvapkávací pekáč s trochou vo-
dy na najnižšiu úroveň, aby ste zabránili tvoreniu
dymu a nepríjemných zápachov.
TERMOGRILOVANIE
Otočte volič funkcie sporáku na príslušný symbol
O
a
nastavte ovládač termostatu na požadovanú
teplotu (maximálne 200°C).
Celé teleso
grilu
a ventilátor sporáku pracujú strie-
davo
cirkulujúc
horúci vzduch okolo jedla. Je zní-
žená potreba kontroly a obracania pripravovaného
jedla. S výnimkou hrianok a tenkých rezňov môže-
te tepelne grilovať všetky jedlá, ktoré ste normálne
pripravovali pod konvenčným
grilom.
obr. 5
12