Tefal QB404D Masterchef Gourmet Používateľská príručka

  • Ahoj! Prečítal som si používateľskú príručku pre kuchynský robot Tefal QB404D38. Som pripravený odpovedať na vaše otázky o jeho funkciách, používaní a údržbe. Príručka obsahuje podrobné pokyny, recepty a tipy na riešenie problémov. Opýtajte sa na čokoľvek!
  • Ako sa čistí kuchynský robot Tefal QB404D38?
    Čo mám robiť, ak sa kuchynský robot nezapne?
    Aká je maximálna doba používania mixéra?
151
Pred prvým použitím umyte všetky diely príslušenstva saponátovou vodou (okrem adaptéra (E): pozri odsek
„Čistenie“). Opláchnite vodou a osušte.
Prístroj položte na rovnú, čistú a suchú plochu. Ubezpečte sa, že tlačidlo regulátora rýchlosti (A1) sa nachádza v
polohe „0“, a potom prístroj zapojte do elektrickej siete.
Pour mettre en marche, vous avez plusieurs possibilités :
- Prerušovaný chod („pulse“): Tlačidlo regulátora rýchlosti (A1) pootočte do polohy „pulse“ a niekoľkokrát stlačte.
Týmto spôsobom môžete lepšie kontrolovať prípravu pokrmov.
- Plynulý chod: Tlačidlo regulátora rýchlosti (A1) pootočte do požadovanej polohy (od „1“ po „max“) podľa druhu
pripravovaného pokrmu. Rýchlosť počas prípravy môžete meniť.
Prístroj vypnite pootočením tlačidla (A1) do polohy „0“.
Prístroj vypnite pootočením tlačidla (A1) do polohy „0“. Dôležité upozornenie: Prístroj je možné uviesť do
chodu len vtedy, ak je zaistený ochranný kryt (A5) a multifunkčná hlavica (A3). Ak ochranný kryt (A5) a/alebo
multifunkčnú hlavicu (A3) odistíte, keď je prístroj v činnosti, prístroj sa automaticky vypne. V takom prípade
ochranný kryt a/alebo multifunkčnú hlavicu opäť zaistite, ovládacie tlačidlo (A1) vráťte do polohy „0“ a
potom prístroj zapnite obvyklým spôsobom (zvoľte požadovanú rýchlosť).
Tento kuchynský robot je vybavený mikroprocesorom, ktorý reguluje a analyzuje jeho prevádzkový výkon, keď
je prístroj v činnosti. Pri príliš vysokom zaťažení sa prístroj samočinne vypne. Ak chcete prístroj znovu zapnúť,
otočné tlačidlo (a1) vráťte do polohy „0“ a vyberte časť spracovávaných potravín. Prístroj nechajte niekoľko minút
v kľude. Potom môžete nastaviť požadovanú rýchlosť a dokončiť prípravu pokrmu.
UVEDENIE DO PREVÁDZKY
Ďakujeme Vám za zakúpenie tohto prístroja určeného výhradne na prípravu potravín pre domáce použitie v interiéri.
A - Blok motora
A1 Elektronický regulátor rýchlosti
A2 Odisťovacie tlačidlo multifunkčnej hlavice (A3)
A3 Multifunkčná hlavica
A4 Vysokootáčkový vývod (pracovná nádoba
na mixovanie / odšťavovač / drvič)
A5 Ochranný kryt
A6 Vývod na miešacie nástavce (hnetací nástavec,
šľahacia metlička, miešací nástavec)
A7 Odkladací priestor na kábel
B - Zostava pracovnej nádoby
B1 Pracovná nádoba z nehrdzavejúcej ocele
B2 Veko
C - Miešacie nástavce
C1 Hnetací nástavec
C2 Miešací nástavec
C3 Šľahacia metlička
D - Pracovná nádoba na mixovanie
(v závislosti od modelu)
D1 Pracovná nádoba
D2 Veko
D3 Dávkovací uzáver
E - Držiak príslušenstva (v závislosti od modelu)
F - Hlavica mlynčeka (v závislosti od modelu)
F1 Kovové telo
F2 Závitový hriadeľ
F3 Nôž
F4 Mriežka s veľkými otvormi
F5 Mriežka s malými otvormi
F6 Matica
F7 Prítlačný aplikátor
F8 Misa
G - Strúhadlo na zeleninu (v závislosti od modelu)
G1 Zásobník na bubienkové krájače/strúhadlá
G2 Prítlačný aplikátor
G3 Bubienkový krájač
G4 Bubienkové strúhadlo na hrubé strúhanie
G5 Bubienkové strúhadlo na jemné strúhanie
G6 Bubienkové strúhadlo na zemiaky
H - Odšťavovač (v závislosti od modelu)
H1 Prítlačný aplikátor
H2 Veko
H3 Rotačný filter
H4 Zberná nádoba na dužinu
H5 Odtok
H6 Zaisťovacia páčka
POPIS
SK
152
1 - MIEŠANIE / HNETENIE / TRENIE / EMULGOVANIE / ŠĽAHANIE
V nerezovej pracovnej nádobe (B1) s vekom (B2) môžete pripraviť 1,8 kg ľahkého cesta, v závislosti od druhu
použitých potravín.
POUŽITÉ PRÍSLUŠENSTVO:
- Nerezová pracovná nádoba (B1).
- Veko (B2).
- Hnetací nástavec (C1) alebo miešací nástavec (C2) alebo šľahacia metlička (C3).
1.1 - MONTÁŽ PRÍSLUŠENSTVA
• Stlačením tlačidla (A2) odistite multifunkčnú hlavicu (A3) a zdvihnite ju až na doraz.
• Nerezovú pracovnú nádobu (B1) pripevnite k prístroju a pootočením (v smere hodinových ručičiek) zaistite. Do
nádoby vložte prísady.
• Na vývod (A6) nasuňte požadovaný nástavec (C1, C2 alebo C3), zatlačte a pootočte o štv otáčky proti smeru
hodinových ručičiek, čím nástavec zaistíte v pracovnej polohe.
• Multifunkčnú hlavicu (A3) vráťte späť do vodorovnej polohy: stlačte tlačidlo (A2) a multifunkčnú hlavicu (A3) sklopte
rukou tak, aby sa zaistila (tlačidlo (A2) sa vráti do pôvodnej polohy).
• Veko (B2) nasuňte na nerezovú pracovnú nádobu (B1).
Poznámka: Použitie veka nie je nevyhnutné. Veko slúži ako ochrana proti vyšplechovaniu alebo striekaniu
spracovávaných potravín.
• Ubezpečte sa, že ochranný kryt (A5) vysokootáčkového vývodu (A4) je dobre zaistený (v smere hodinových ručičiek).
1.2 - UVEDENIE DO PREVÁDZKY
Prístroj zapnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti (A1) do požadovanej polohy, v závislosti od konkrétneho
receptu.
• Prístroj začne ihneď pracovať.
Potraviny môžete pridávať do pracovnej nádoby aj počas prípravy, cez plniaci otvor vo veku (B2).
• Ak chcete prístroj vypnúť, tlačidlo (A1) pootočte do polohy „0“.
Rady:
- Hnetenie
- Hnetací nástavec (C1) používajte pri rýchlosti „1“. Na miesenie cesta môžete použiť do 500 g múky (napr.:
biely chlieb, celozrnný chlieb, maslové cesto, linecké cesto a pod.).
- Maximálna doba prevádzky: 13 minút.
- Miešanie
- Miešací nástavec (C2) používajte pri rýchlosti „1“ až „max“.
- Tento prístroj umožňuje vymiešať až 1,8 kg ľahkého cesta (piškótové cesto, biskvitové cesto a pod.).
- Maximálna doba prevádzky: 13 minút.
- Miešací nástavec (C2) nikdy nepoužívajte na hnetenie hustého cesta.
- Trenie / emulgovanie / šľahanie
- Šľahaciu metličku (C3) používajte pri rýchlosti „1“ až „max“.
- Pomocou tohto nástavca môžete pripraviť: klasickú majonézu, provensálsku majonézu, rôzne druhy omáčok, sneh
z bielkov (až z 8 vaječných bielkov), šľahačku (až do 500 ml sladkej smotany) a pod.
- Maximálna doba prevádzky: 10 minút.
- Šľahaciu metličku (C3) nikdy nepoužívajte na hnetenie hustého cesta, ani na miešanie ľahkého cesta.
1.3 - DEMONTÁŽ PRÍSLUŠENSTVA
• Počkajte, kým sa prístroj úplne zastaví.
• Zložte veko (B2).
• Pomocou tlačidla (A2) odistite multifunkčnú hlavicu (A3) a zdvihnite ju do hornej polohy.
Číslovanie odsekov zodpovedá očíslovaniu schematických nákresov v rámčekoch.
SK
153
• Nástavec (C1), (C2) alebo (C3) odistite z multifunkčnej hlavice: nástavec potlačte smerom k hlavici a zároveň ho
pootočte o štvrť otáčky v smere hodinových ručičiek.
• Vyberte nerezovú pracovnú nádobu.
2 - HOMOGENIZÁCIA / MIEŠANIE / MIXOVANIE
(V ZÁVISLOSTI OD MODELU)
V pracovnej nádobe na mixovanie (D) môžete pripraviť až 1,5 l hustých zmesí a 1,25 l tekutých zmesí, v závislosti od
druhu použitých potravín.
POUŽITÉ PRÍSLUŠENSTVO:
- Pracovná nádoba na mixovanie (D).
2.1 - MONTÁŽ PRÍSLUŠENSTVA
• Multifunkčnú hlavicu (A3) uveďte do vodorovnej polohy: stlačte tlačidlo (A2) a multifunkčnú hlavicu (A3) sklopte
rukou tak, aby sa zaistila (tlačidlo (A2) sa vráti do pôvodnej polohy).
• Ochranný kryt (A5) vysokootáčkového vývodu (A4) odistite pootočením proti smeru hodinových ručičiek a potom
ho zložte.
• Skôr než pracovnú nádobu na mixovanie (D) pripevníte na vývod, skontrolujte, či je prístroj skutočne vypnutý.
• Pracovnú nádobu na mixovanie (D) pripevnite na vývod (A4) a zaistite ju pootočením v smere hodinových ručičiek.
• Potraviny vložte do pracovnej nádoby na mixovanie, veko (D2) s dávkovacím uzáverom (D3) umiestnite na pracovnú
nádobu a zaistite pootočením proti smeru hodinových ručičiek.
2.2 - UVEDENIE DO PREVÁDZKY
• Prístroj zapnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti (a1) do požadovanej polohy, v závislosti od konkrétneho
receptu (od 4 do maximálnej rýchlosti alebo pulse). Aby ste počas prípravy mohli lepšie kontrolovať mixovanie a
dosiahli homogénnejšiu zmes, použite polohu „pulse“.
Potraviny môžete pridávať do pracovnej nádoby aj počas prípravy, cez otvor dávkovacieho uzáveru (D3).
• Ak chcete prístroj vypnúť, tlačidlo (A1) pootočte do polohy „0“.
- Maximálna doba prevádzky: 3 minút.
Rady:
Pomocou tohto nástavca môžete pripraviť:
- Jemne mixované polievky, krémové polievky, ovocné pyré, mliečne kokteily, tradičné kokteily.
- Ľahké cestá (palacinky, placky, bublanina, nákyp a pod.).
- Ak počas mixovania ostanú na stenách pracovnej nádoby nalepené potraviny, prístroj vypnite čakna úplné
zastavenie prístroj a pracovnú nádobu na mixovanie vyberte. Steny pracovnej nádoby istite tak, pomocou
špachtle, aby potraviny spadli na čepele. Pracovnú nádobu na mixovanie opäť pripevnite na prístroj a môžete ďalej
pokračovať v príprave pokrmu.
• Nikdy naplňte nádobu s vriacou kvapaliny.
• Nepoužívajte mixér prázdny.
• Vždy používajte mixéra s viečkom.
• Nikdy neodstraňujte kryt pred bodkou prístroj.
• V nádoby mixéra, vždy dať tekuté prísady do pevných zložiek.
2.3 - DEMONTÁŽ PRÍSLUŠENSTVA
• Počkajte, kým sa prístroj úplne zastaví, a až potom odmontujte pracovnú nádobu na mixovanie: pracovnú nádobu
odistite pootočením proti smeru hodinových ručičiek a vyberte. Ochranný kryt (A5) vráťte na miesto a zaistite
ho na vývode (a4) (v smere hodinových ručičiek).
3 - SEKANIE / MLETIE (V ZÁVISLOSTI OD MODELU)
POUZITÉ PRÍSLUŠENSTVO:
- Držiak príslušenstva (E)
- Zmontovaná hlavica mlynčeka (F)
SK
154
3.1 - MONTÁŽ ADAPTÉRA NA MLYNČEK
• Stlačením tlačidla (A2) odistite multifunkčnú hlavicu (A3) a zdvihnite ju až na doraz.
• Adaptér (E) vložte na miesto a zaistite ho pootočením proti smeru hodinových ručičiek tak, aby vývod tvoril
predĺženie pozdĺžnej osi prístroja.
• Znovu stlačte tlačidlo (A2) a multifunkčnú hlavicu (A3) vráťte späť do vodorovnej polohy.
3.2 - MONTÁŽ HLAVICE MLYNČEKA
Telo (F1) uchopte za plniaci nástavec tak, aby najširší otvor smeroval hore.
• Závitový hriadeľ (F2) vložte (dlhším koncom smerom dovnútra) do tela (F1).
• Na krátky vystupujúci koniec závitového hriadeľa (F2) nasaďte nôž (F3) tak, aby rezné hrany boli otočené smerom
von.
• Na nôž (F3) umiestnite mriežku podľa vášho výberu (F4 alebo F5) tak, aby obidva výstupky na mriežke zapadli do
dvoch zárezov na tele hlavice (F1).
• Maticu (F6) naskrutkujte na telo mlynčeka (F1) v smere hodinových ručičiek a dobre utiahnite, nie však príliš silno,
aby sa nezablokovala.
• Skontrolujte, či ste hlavicu mlynčeka správne zmontovali. Závitový hriadeľ nesmie mať žiadnu vôľu ani sa nesmie
samovoľne otáčať. V opačnom prípade zopakujte od začiatku vyššie uvedený postup.
3.3 - OSADENIE HLAVICE MLYNČEKA NA PRÍSTROJ
• Zmontovanú hlavicu mlynčeka (F) nakloňte doprava a umiestnite pred vod adaptéra (E). Dbajte na to, aby sa
obidva kolíky hlavice mlynčeka presne zhodovali s dvoma zárezmi na adaptéri. Hlavicu mlynčeka úplne zasuňte do
adaptéra a plniaci nástavec hlavice mlynčeka potom otáčajte do zvislej polohy proti smeru hodinových ručičiek, až
kým nedosiahne zaistenú polohu.
• Vyberateľnú misu (F8) nasaďte na plniaci nástavec.
3.4 - UVEDENIE DO PREVÁDZKY, RADY A DEMONTÁŽ
• Ubezpečte sa, že ochranný kryt (A5) vysokootáčkového vývodu (A4) je dobre zaistený (v smere hodinových ručičiek).
• Pred prístroj položte vhodnú nádobu na zachytenie pripravovaného pokrmu.
• Prístroj zapnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti (A1) do polohy „3“ alebo „4“.
• Kúsky mäsa vkladajte do plniaceho nástavca a zatláčajte pomocou prítlačného aplikátora (F7). Prísady nikdy
nezatláčajte do plniaceho nástavca prstami alebo pomocou kuchynského náradia.
- Môžete kosiť až 3 kg mäsa.
- Maximálna doba prevádzky: 10 minút.
• Nechajte pred použitím vychladnúť úplne prístroj.
• Prístroj vypnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti do polohy „0“ a počkajte, kým sa úplne zastaví.
• Hlavicu mlynčeka odistite pootočením v opačnom smere ako pri montáži.
Rady:
- Pripravte si celé množstvo potravín, ktoré chcete mlieť (z mäsa odstráňte kosti, chrupavky a šľachy a nakrájajte ho
na kúsky s rozmermi približne 2 cm x 2 cm).
- Používajte len úplne rozmrazené mäso.
- Nakoniec môžete pomlieť niekoľko kúskov chleba, aby z prístroja vyšlo von všetko pomleté mäso.
4 - STRÚHANIE / KRÁJANIE (V ZÁVISLOSTI OD MODELU)
POUŽITÉ PRÍSLUŠENSTVO:
- Držiak príslušenstva (E)
- Zmontované strúhadlo na zeleninu (G)
- Bubienkové krájače a strúhadlá (v závislosti od modelu)
4.1 - MONTÁŽ PRÍSLUŠENSTVA
• Adaptér (E) vložte na miesto a zaistite ho pootočením proti smeru hodinových ručičiek tak, aby vývod tvoril
predĺženie pozdĺžnej osi prístroja.
• Znovu stlačte tlačidlo (A2) a multifunkčnú hlavicu (A3) vráťte späť do vodorovnej polohy.
SK
155
• Ubezpečte sa, že ochranný kryt (A5) vysokootáčkového vývodu (A4) je dobre zaistený (v smere hodinových ručičiek).
• Zásobník na bubienkové krájače/strúhadlá (G1) nakloňte doprava a umiestnite pred vývod adaptéra (E). Dbajte na
to, aby sa obidva kolíky zásobníka presne zhodovali s dvoma rezmi na adaptéri. Zásobník úplne zasuňte do
adaptéra a plniaci nástavec zásobníka potom otáčajte do zvislej polohy proti smeru hodinových ručičiek, kým
nedosiahne zaistenú polohu.
• Do zásobníka vložte požadovaný bubienkový
4.2 - UVEDENIE DO PREVÁDZKY A RADY
• Pred prístroj položte vhodnú nádobu na zachytenie pripravovaného pokrmu.
• Prístroj zapnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti (A1) do polohy „3“, ak chcete krájať, alebo do polohy „4“, ak
chcete strúhať.
• Potraviny vkladajte do plniaceho nástavca zásobníka a zatláčajte ich pomocou prítlačného aplikátora (G2). Prísady
nikdy nezatláčajte prstami alebo pomocou kuchynského náradia.
- Môžete pripraviť až 2 kg potravín.
- Maximálna doba prevádzky: 10 minút.
• Prístroj vypnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti do polohy „0“ a počkajte, kým sa úplne zastaví.
• Zásobník na bubienkové krájače/strúhadlá odistite pootočením v opačnom smere ako pri montáži.
• Pomocou bubienkových krájačov/strúhadiel môžete pripraviť:
- Hrubé strúhadlo (G4) / jemné strúhadlo (G5): mrkva, zelerové hľuzy, zemiaky, syr
- Hrubý krájač (G3): zemiaky, mrkva, uhorky, jablká, červená repa…
- Strúhadlo na zemiaky (G6): zemiaky, parmezán…
5 - ODŠŤAVOVANIE OVOCIA A ZELENINY (V ZÁVISLOSTI OD MODELU)
POUŽITé PRÍSLUŠENSTVO:
- Zmontovaný odšťavovač (H).
5.1 - MONTÁŽ ODŠŤAVOVAČA
• Filter (H3) vložte do stredu zbernej nádoby na dužinu (H4).
• Zaistenie veka: veko (H2) umiestnite na zbernú nádobu na dužinu (H4) a pootočte proti smeru hodinových ručičiek
(poloha zatvoreného visiaceho zámku).
• Zaistenie celej zostavy: zaisťovaciu páčku (H6) posuňte do polohy zatvoreného visiaceho zámku.
5.2 - OSADENIE ODŠŤAVOVAČA NA PRÍSTROJ
• Multifunkčnú hlavicu (A3) uveďte do vodorovnej polohy: stlačte tlačidlo (A2) a multifunkčnú hlavicu (A3) sklopte
rukou tak, aby sa zaistila (tlačidlo (A2) sa vráti do pôvodnej polohy).
• Ochranný kryt (A5) vývodu (A4) odistite pootočením proti smeru hodinových ručičiek a potom ho zložte.
• Skôr než odšťavovač (H) pripevníte na vývod, skontrolujte, či je prístroj skutočne vypnutý.
• Zmontovaný odšťavovač zaistite na vývode (A4) pootočením v smere hodinových ručičiek tak, aby bol vývod pre
odtok otočený v smere pozdĺžnej osi prístroja.
• Odtok (H5) pripevnite k zbernej nádobe na dužinu (H4).
• Uistite sa, že viečko hubica (H5) je otvorený.
5.3 - UVEDENIE DO PREVÁDZKY A RADY
• Pod odtok (H5) umiestnite pohár s dostatočným objemom.
• Prístroj zapnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti (A1) do polohy „3“.
• Ovocie a/alebo zeleninu pokrájajte na kúsky.
• Potraviny vkladajte do plniaceho stavca veka (H2) a zatláčajte ich pomocou prítlačného aplitora (H1).
Potraviny nikdy nezatláčajte prstami alebo pomocou kuchynského náradia.
• Pomocou odšťavovača môžete bez prestávky spracovať najviac 5-krát 500 g potravín, potom prístroj musíte
nechať úplne vychladnúť.
- Maximálna doba prevádzky: 10 minút.
• Aby ste dosiahli lepšiu účinnosť odšťavovania, filter odporúčame očistiť po spracovaní približne 300 g potravín.
SK
Dôležité upozornenie: Keď je zberná nádoba na dužinu plná, prístroj vypnite a zbernú nádobu vyprázdnite.
• Prístroj vypnite pootočením tlačidla regulátora rýchlosti do polohy „0“ a počkajte, kým sa úplne zastaví.
Počkajte, kým sa rotačný filter úplne zastaví, a až potom odmontujte z prístroja celú zostavu odšťavovača.
• Ak chcete odšťavovač zdemontovať, najprv ho odistite pootočením proti smeru hodinových ručičiek.
• Zaisťovaciu páčku (H6) posuňte do polohy otvoreného visiaceho zámku. Otvorte veko (poloha otvoreného visiaceho
zámku). Teraz môžete filter (H3) vybrať, očistiť a zbernú nádobu na dužinu vyprázdniť (H4).
Rady:
• Pomocou odšťavovača môžete pripraviť šťavu z: mrkvy, paradajok, jabĺk, hrozna, malín…
• Ovocie s hrubou šupou najprv ošúpte, plody zbavte jadier. Taktiež odstráňte stredovú časť ananásu.
• Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa nedajú odšťaviť: napríklad banány, avokádo, moruše, niektoré odrody jabĺk atď.
• Pomocou odšťavovača môžete pripraviť šťavy z rôznych druhov ovocia a zeleniny bez toho, aby ste prístroj museli
zakaždým čistiť. Chute sa navzájom nemiešajú, stačí, ak odšťavovačom necháte prejsť malé množstvo vody, aby sa
po príprave každej šťavy prepláchol.
Šťavu konzumujte čerstvú, čo najskôr po odšťavení. Môžete ju odložiť na niekoľko hodín do chladničky, v takom
prípade však do nej pridajte citrónovú šťavu.
6 - NASTAVENIE DĹŽKY NAPÁJACIEHO KÁBLA
Pre pohodlnejšie používanie prístroja, alebo ak chcete prístroj odložiť, môžete skrátiť dĺžku napájacieho kábla.
Napájací kábel zatlačte dovnútra bloku motora (A) cez otvor, ktorý sa nachádza na zadnej strane prístroja (A7).
7 - JEMNé SEKANIE MALéHO MNOŽSTVA POTRAVÍN
(V ZÁVISLOSTI OD MODELU)
POUŽITÉ PRÍSLUŠENSTVO:
- Zostava drviča.
Pomocou drviča môžete:
- Za niekoľko sekúnd posekať (v krokovom režime „pulse“): sušené figy, sušené marhule...
Množstvo/max. čas: 100 g / 5 s.
Tento drvič sa nesmie používať na sekanie tvrdých potravín, ako je napríklad káva.
• Prístroj odpojte z elektrickej siete.
• Blok motora (A), ani adaptér (E) neponárajte do vody alebo pod tečúcu vodu. Utrite ich suchou alebo mierne
navlhčenou handričkou.
• Aby bolo čistenie prístroja ľahšie, príslušenstvo opláchnite vodou ihneď po použití. Hlavicu mlynčeka úplne
rozmontujte. So všetkými čepeľami manipulujte opatrne, aby ste sa neporanili.
• Príslušenstvo umyte, opláchnite vodou a osušte: všetky diely príslušenstva vhodné do umývačky riadu, okrem
kovových dielov hlavice mlynčeka: telo (F1), závitový hriadeľ (F2), nôž (F3), mriežky (F4 a F5), matica (F6).
• Mriežky (F4) a (F5), ako aj nôž (F3) musia zostať mastné. Potrite ich jedlým olejom, aby boli lepšie chránené.
Tipy:
• V prípade, že dôjde k zafarbeniu rôznych dielov príslušenstva od použitých potravín (napr. mrkvy, pomarančov...),
utrite ich handričkou namočenou do jedlého oleja a potom ich očistite ako zvyčajne.
• Pracovná nádoba na mixovanie (d): do pracovnej nádoby nalejte teplú vodu a pridajte niekoľko kvapiek tekutého
saponátu. Zatvorte veko. Pracovnú nádobu na mixovanie osaďte na prístroj a niekoľko krát stlačte ovládacie
tlačidlo v polohe „pulse“. Pracovnú nádobu zdemontujte, umyte pod tečúcou vodou a nechajte vyschnúť (dnom
otočeným hore).
ČISTENIE
SK
156
157
Upozornenie: príslušenstvo si budete môcť zakúpiť po predložení vášho návodu na používanie alebo
prístroja.
• Pracovná nádoba z
nehrdzavejúcej ocele
• Veko nerezovej
pracovnej nádoby
• Hnetací nástavec
• Miešací nástavec
• Šľahaciu metličku
• Pracovnú nádobu na mixovanie
• Odšťavovač
• Drvič
• Držiak príslušenstva
• Hlavicu mlynčeka
• Strúhadlo na zeleninu:
- krájač
- hrubé strúhadlo
- jemné strúhadlo
- strúhadlo na zemiaky
• Sada na cestoviny
• Príslušenstvo na pyré
• Otočný mlynček na
cestoviny
Prístroj si môžete upraviť podľa vlastných potrieb a u svojho predajcu alebo v autorizovanom stredisku si môžete
zakúpiť nasledujúce príslušenstvo:
PRÍSLUŠENSTVO
ŠĽAHAČKA
Suroviny (pre 6-8 osôb): 25 cl veľmi studenej smotany na šľahanie - 50 g práškového cukru.
Smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele vybavenej viacramennou
metličkou na šľahanie a vekom. Zariadenie zapnite na rýchlosť 4 a nechajte zapnuté dve minúty, potom prepnite
na maximálnu rýchlosť a mixujte ešte tri a pol minúty.
RECEPTY
SK
Prístroj neodkladajte na vlhké miesto.
SKLADOVANIE
Ak prístroj nefunguje, skontrolujte nasledovné:
- Či je prístroj zapojený do elektrickej siete.
- Či je zaistený každý diel príslušenstva.
- Pozície tlačidla pohonu (A1): návrat do polohy "0", a potom znova vyberte požadovanú rýchlosť.
Tento kuchynský robot je vybavený mikroprocesorom, ktorý reguluje a analyzuje jeho prevádzkový výkon, keď je
prístroj v činnosti. Pri príliš vysokom zaťažení sa prístroj samočinne vypne. Ak chcete prístroj znovu zapnúť, otočné
tlačidlo (a1) vráťte do polohy „0“ a vyberte časť spracovávaných potravín. Prístroj nechajte niekoľko minút v kľude.
Potom môžete nastaviť požadovanú rýchlosť a dokončiť prípravu pokrmu.
Prístroj stále nefunguje? Obráťte sa na autorizované stredisko (pozri zoznam v servisnej knižke).
ČO ROBIŤ, AK PRÍSTROJ NEFUNGUJE?
Obal obsahuje výhradne také materiály, ktoré nie sú škodlivé pre životné prostredie, a ktoré sa môžu
likvidovať v súlade s platnými nariadeniami týkajúcimi sa recyklácie.
Ak chcete prístroj zlikvidovať, informujte sa na príslušnom úrade vo vašom meste.
LIKVIDÁCIA OBALOCH MATERIÁLOV A PRÍSTROJA
158
MAJONéZA
Suroviny: 1 vaječný žĺtok - 1 polievkovú lyžicu jemnej horčice - 1 kávovú lyžičku octu - 250 ml olivového
alebo slnečnicového oleja - soľ a čierne korenie.
Vaječný žĺtok, horčicu, ocot, soľ a čierne korenie vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele vybavenej viacramennou
metličkou na šľahanie a vekom. Nastavte rýchlosť 1. Zapnite metličku na šľahanie a malým prúdom pridávajte olej.
Po 10 sekundách zvýšte rýchlosť na maximálnu. Keď je olej zamiešado zmesi, zapnite metličku na šľahanie a šľahajte
ďalších 30 sekúnd.
Rada: Pridajte postrúhaný cesnak, ak sa hodí do vášho receptu.Lepší výsledok dosiahnete, ak budú všetky
ingrediencie izbovej teploty.
Poznámka: Uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 24 hodín.
BIELY CHLIEB
Suroviny (na jeden okrúhly bochník s hmotnosťou približne 800 g): 500 g bielej chlebovej múky - 300 ml vlažnej vody
- 10 g sušeného droždia - 10 g soli.
Múku, soľ a sušené droždie vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele. Založte metličku na hnetenie a veko a zmes
miešajte niekoľko sekúnd na rýchlosti 1. Cez otvor vo veku pridávajte vlažnú vodu. Hneťte osem minút. Cesto nechajte
odpočívať pri izbovej teplote približne pol hodiny. Potom z cesta ručne vytvarujte guľu. Cesto položte na vymastený
a múkou vysypaný plech. Nechajte kysnúť druhýkrát pri izbovej teplote približne hodinu. Rúru predhrejte na 240 °C.
Na vrchu bochníka urobte zárezy ostrým nožom a vrch potrite letnou vodou. Do rúry vložte malú nádobu s vodou:
týmto spôsobom sa chlebová kôrka upečie dozlata. Pečte 40 minút na 240 °C.
Rada: Droždie sa nikdy nesmie dostať do priameho kontaktu so soľou ani s cukrom, pretože sa negatívne ovplyvní
činnosť droždia.
LINECKÉ CESTO
Suroviny (na jeden koláč s hmotnosťou približne 350 g): 200 g polohrubej múky - 100 g masla - 50 ml vody
- jednu štipku soli.
Múku, maslo a soľ vložte do misky z nehrdzavejúcej ocele. Založte metličku na hnetenie a veko a zmes miešajte
niekoľko sekúnd na rýchlosti 1. Za stáleho mixovania cez otvor vo veku pridávajte vlažnú vodu. Zariadenie nechajte
zapnuté, kým sa z cesta nevytvorí guľa. Cesto nechajte odpočívať na chladnom mieste prikryté potravinárskou fóliou
minimálne hodinu pred vyvaľkaním a pečením.
KOLÁČ
Suroviny (pre 6 osôb): 250 g bielej chlebovej múky - 5 g soli 25 g cukru - 100 g masla - 2 celé vajcia a 1 vaječný
- 3 polievkové lyžice vlažného mlieka - 2 polievkové lyžice vody - 5 g sušeného droždia.
Do nerezovej misky nasypte múku a vytvorte dve priehlbiny; do jednej vložte soľ a cukor, do druhej kvasnice, vlažné
mlieko a vodu. Soľ a droždie sa nesmú pridávať spolu, pretože droždie reaguje negatívne pri kontakte so soľou. Pridajte
vajcia a založte metličku na hnetenie a veko. Nastavte rýchlosť 1 a hneťte 15 sekúnd, potom prepnite na rýchlosť 2 a
hneťte 2 minúty 45 sekúnd. Zariadenie nechajte zapnuté a pridajte maslo, ktoré nesmie byť veľmi mäk (pred
použitím ho nechajte odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote). Hneťte ďalších 5 minút na rýchlosti 2 a potom 5
minút na rýchlosti 3. Cesto prikryte a nechajte kysnúť dve hodiny pri izbovej teplote, následne cesto ešte dôkladne
ručne spracujte v miske. Cesto prikryte a nechajte kysnúť ďalšie dve hodiny v chladničke; následne cesto ešte dôkladne
ručne spracujte v miske. Potom cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť cez noc v chladničke. Na druhý
deň formu na koláč vymastite maslom a vysypte múkou. Cesto vytvarujte do gule. Vložte ho do formy a nechajte
kysnúť na teplom mieste, kým cesto nevyplní formu (dve až tri hodiny). Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a
pečte približne 25 minút.
Rada: Pridajte čokoládové hoblinky alebo kandizované ovocie.
SK
159
LAHODNÝ BOCHNÍK
Suroviny (pre 6 osôb): 200 g polohrubej múky - 4 vajcia - 11 g prášku do pečiva - 100 ml mlieka
- 50 ml olivového oleja - 12 paradajok sušených na slnku - 200 g syru feta - 15 vykôstkovaných zelených olív
- štipku kari korenia (voliteľné) - soľ a čierne korenie.
Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na bochník vymastite maslom a vysypte múkou. V miske z nehrdzavejúcej ocele
vybavenej metličkou na mixovanie a vekom zmixujte spolu múku, vajcia a prášok do pečiva. Začnite na rýchlosti 1 a
postupne zvýšte na rýchlosť 3. Pridajte olivový olej a mlieko a mixujte ďalšiu minútu a pol. Rýchlosť znížte na 1 a
pridajte sušené paradajky(pokrájané na sky), kocky syra feta, zelené olivy (pokrájané na sky) a kari korenie.
Ochuťte. Zmes vylejte do formy a pečte v rúre 30 až 40 minút, v závislosti od rúry. Nožom kontrolujte, či je bochník
upečený.
Rada: Syr feta zameňte za mozzarelu a pridajte niekoľko posekaných lístkov bazalky.
LIATY ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
Suroviny (pre 8 osôb): 200 g veľmi kvalitnej čokolády na varenie - 150 g jemného cukru - 125 g polohrubej múky
- 125 g mäkkého masla - 4 vajcia - 200 ml smotany (smotany na šľahanie) - 100 g mletých mandlí (voliteľné)
- 1 vrecko vanilkového cukru (voliteľné) - 11 g prášku do pečiva - 1 štipku soli.
Rúru predhrejte na 180 °C. Čokoládu pokrájanú na sky roztopte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre s 3
polievkovými lyžicami vody. Za stáleho miešania postupne pridávajte malé množstvo masla, aby vznikla hladká
čokoládová hmota. Nechajte vychladnúť. Vaječné žĺtka oddeľte od bielkov. Vaječné bielka odložte nabok. Vaječné
žĺtka, roztopečokoládu, smotanu, cukor, vanilkový cukor, pomleté mandle a zvyšmaslo vložte do misky z
nehrdzavejúcej ocele vybavenej metličkou na mixovanie a vekom. Zariadenie nastavte na rýchlosť 1 a zmes mixujte
20 sekúnd. Rýchlosť prepnite na stupeň 2 a cez otvor vo veku pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zariadenie
nechajte zapnuté dve minúty, kým nevznikne hladké cesto. Preložte ho do veľkej misky. Vaječné bielka vložte spolu
so štipkou soli do čistej misky z nehrdzavejúcej ocele vybavenej viacramennou metličkou na šľahanie. Bielka šľahajte
na rýchlosti 5 jeden a trištvrte minúty a potom na maximálnej rýchlosti 30 sekúnd. Pomocou stierky sneh z bielkov
opatrne zamiešajte do čokoládovej zmesi. Zmes vlejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte 25
minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Rada:Tento koláč je vynikajúci, ak sa podáva s anglickým krémom (pozri recept Plávajúce ostrovy) alebo s kopčekom
vanilkovej zmrzliny.
Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na stránke www.moulinex.com
/