Prvé čistenie
• Zo spotrebiča vyberte všetky časti príslušenstva.
• Pred prvým použitím spotrebič vyčistite.
Dôležité upozornenie Pozrite si časť
„Ošetrovanie a čistenie“.
Každodenné používanie
Varovanie Pozrite si kapitoly o bezpečnosti.
Zapnutie a vypnutie spotrebiča
1. Otočením ovládača výkonu zvoľte nastavenie vý-
konu.
2. Otočením ovládača časovača nastavte čas. Tým
sa spotrebič automaticky zapne.
3. Pri vypínaní spotrebiča môžete:
–počkať, kým sa spotrebič nevypne automaticky,
keď ovládač časovača dosiahne polohu vypnu-
tia „OFF“.
–otočiť ovládač časovača do polohy vypnutia
„OFF“.
– otvoriť dvierka. Spotrebič sa automaticky zasta-
ví. Ak chcete pokračovať vo varení, zatvorte
dvierka. Túto možnosť používajte na skontrolo-
vanie pokrmu.
Keď ovládač časovača dosiahne polohu vypnutia
„OFF“, zaznie zvukový signál.
Pozor Nenechajte spotrebič v činnosti, keď v
ňom nie sú žiadne potraviny.
Ak chcete časovač nastaviť na dobu kratšiu než 5
minút, najprv nastavte
čas prevyšujúci 5 minút a
potom otočením ovládača späť nastavte požadovanú
dobu.
Všeobecné informácie o používaní
spotrebiča
Všeobecné:
• Po vypnutí spotrebiča pokrm nechajte niekoľko minút
odstáť.
• Pred prípravou jedla odstráňte obal z hliníkovej fólie,
kovové nádoby a pod.
Varenie:
• Ak je to možné, jedlo pečte prikryté materiálom vhod-
ným pre mikrovlnné rúry. Jedlo varte odkryté iba v
prípade, ak chcete, aby bolo chrumkavé.
• Dbajte na to, aby sa pokrmy nadmerne neprepiekli, a
nenastavujte príliš vysoký výkon a dlhý čas. Jedlo sa
môže vysušiť, pripáliť alebo sa na niektorých mie-
stach vznietiť.
• Spotrebič nepoužívajte na varenie vajíčok v škrupine
ani slimákov v ulite, pretože by mohli vybuchnúť. Pri
príprave volských ôk najprv prepichnite žĺtka.
• Pred varením zemiakov, paradajok, klobás a pod.
niekoľkokrát vidličkou prepichnite „kožu“ alebo „šup-
ku“, aby jedlo nevybuchlo.
• Pre chladené alebo mrazené potraviny nastavte dlhší
čas pečenia.
• Pokrmy, ktoré obsahujú omáčku, je potrebné z času
na čas premiešať.
• Zelenina, ktorá má pevnú štruktúru, napríklad mrkva,
hrášok alebo karfiol, sa musí pripravovať vo vode.
• Po uplynutí polovice času tepelnej úpravy väčšie ku-
sy obráťte.
• Ak je to možné, zeleninu pokrájajte na rovnako veľké
kusy.
• Používajte plytký a široký riad.
• Nepoužívajte kuchynský riad vyrobený z porcelánu,
keramiky alebo hliny, ktorý má drobné otvory, napr.
na rukovätiach, alebo neglazovaný spodok. Vlhkosť,
ktorá sa dostane do otvorov, môže spôsobiť, že pri
zohriatí kuchynský riad praskne.
• Sklenený tanier na varenie poskytuje pracovný pries-
tor pri ohreve pokrmov alebo tekutín. Je nevyhnutný
na správnu prevádzku mikrovlnnej rúry.
Rozmrazovanie mäsa, hydiny, rýb:
• Mrazený odbalený pokrm položte na malý tanier ob-
rátený hore dnom a vložený do inej nádoby, v ktorej
sa bude zachytávať uvoľnená tekutina.
• V polovici rozmrazovania otočte pokrm na druhú stra-
nu. Ak je to možné, oddeľte a odstráňte kusy, ktoré
sa už začali rozmrazovať.
Rozmrazovanie masla, torty a tvarohu:
• Nerozmrazte tieto pokrmy v spotrebiči úplne, nechaj-
te ich na záver rozmraziť pri izbovej teplote. Tak do-
siahnete ešte rovnomernejší výsledok. Pred rozmra-
155
www.zanussi.com