Ignis AKS 140/IX/01 Užívateľská príručka

  • Prečítal som si návod na použitie pre rúru Ignis AKS 140/01. Som pripravený odpovedať na vaše otázky týkajúce sa funkcií rúry, jej používania a nastavenia. Návod obsahuje informácie o konvenčnom ohreve, grilovaní, spodnom ohreve a ďalších funkciách. K dispozícii sú aj tabuľky pečenia s odporúčaniami pre rôzne druhy potravín.
  • Ako zapnem rúru?
    Na čo slúži spodný ohrevný článok?
    Ako grilujem mäso v rúre?
    Aké príslušenstvo je súčasťou rúry?
AKS 140/01 POPIS SPOTREBIČA
SK
5019 510 56059
1. Ovládací panel
2. Chladiaci ventilátor (nevidno ho)
3. Ohrevný článok grilu
4. Vrchný ohrevný článok
5. Osvetlenie rúry
6. Spodný ohrevný článok (nevidno ho)
7. Dvierka rúry
Poznámka:
Počas pečenia sa môže chladiaci ventilátor striedavo zapínat’ a vypínat’, aby sa spotreba energie
znížila na minimum.
Chladiaci ventilátor môže ostat’ v činnosti určitú dobu aj ukončení pečenia a vypnutí rúry.
PRÍSLUŠENSTVO RÚRY
OVLÁDACÍ PANEL
1. Ovládací gombík
2. Ovládací gombík termostatu rúry
3. Červená kontrolka termostatu rúry
Prvá
Posledná
úrov
úrov
Hliníkový plech na
pečenie pečiva:
Rošt:
2
3
1
AKO ZAPNÚT’ RÚRU
Otočte ovládací gombík pre voľbu funkcií na želanú funkciu.
Rozsvieti sa osvetlenie rúry.
Otočte ovládací gombík termostatu smerom vpravo, na želanú teplotu. Rozsvieti sa červená
kontrolka termostatu, ktorá zhasne po dosiahnutí nastavenej teploty.
Po ukončení prípravy jedla:
Otočte ovládací gombík do polohy 0.
Tabuľka funkcií rúry
Funkcia Popis funkcie
0 VYPNUTÁ RÚRA
-
OSVETLENIE
Zapnutie vnútorného osvetlenia rúry.
SPODNÝ OHREVNÝ
ČLÁNOK
Na pečenie ovocných alebo tvarohových tort.
Na zahustenie omáčok.
Túto funkciu používajte počas posledných 10 alebo 15 minút pečenia.
KONVENČNÝ OHREV
Na prípravu akéhokoľvek jedla
Rúru predohrejte na želanú teplotu varenia a vložte potraviny do
vnútra hneď po zhasnutí červenej kontrolky termostatu
Odporúča sa používat’ druhú úroveň v rúre.
GRIL
Na grilovanie malých kúskov mäsa (kotlety, špízy, klobásky) a na
zapečenie chleba.
Rúru predohrejte počas 3 - 5 min.
Pri pečení mäsa nalejte do nádoby na odkvapkávanie trochu vody,
aby sa znížilo vystrekovanie tuku a predišlo sa zadymeniu.
Počas grilovania mäso obrát’te.
TABUĽKY PEČENIA KONVENČNÝ OHREV
Potraviny
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
(minúty)
Mäso
Jahňa (1,5 kg) 2 200 90-120
Kozľa (1,5 kg) 2 200 90-120
Baranina (1,5 kg) 2 200 90-120
Teľacie(1,5kg) 2 180 90-120
Hovädzie (1 kg) 2 180 90-120
Bravčové (1 kg) 2 180 100-130
Králik (1,5 kg) 2 180 100-110
Kurča(1kg) 2 200 65-75
Morka (3 kg) 2 180 180-200
Hus (2 kg) 2 180 140-160
Kačica (1,5 kg) 2 180 90-120
Ryby (~ 1 kg)
Ostriež 2 180 45-55
Okúň 2 180 60-80
Losos 2 180 60-80
Tuniak 2 180 60-80
Pstruh 2 180 45-55
Rybie filé (1 kg)
Mečúň 2 170 35-45
Tuniak 2 170 35-45
Losos 2 170 35-45
Treska 2 170 35-45
Zelenina
Plnená paprika 2 180 50-70
Plnené paradajky 2 180 50-70
Pečené zemiaky 2 180 40-50
Gratinovaná surová zelenina 2 180 40-50
TABUĽKA PEČENIA STATICKÁ FUNKCIA
GRIL
Poznámka: Teploty a doby prípravy sú iba približné.
Potraviny
Úroveň
(od spodu)
Teplota
(°C)
Doba prípravy jedla
(minúty)
Koláče, zákusky a pod.
Torty (piškótové cesto) 2 150 35-45
Plnené torty (ovocné, tvarohové) 2 160 60-80
Linecké koláče 2 170 30-40
Jablková štrúdľa 2 180 40-50
Sušienky 2 140 20-35
stkové cesto 2 150 30-40
Slané torty 2 160 50-60
Chlieb 2 180 30-40
Pizza 2 225 10-15
Lasagne 2 180 35-45
Zákusky z lístkového cesta 2 180 15-25
Suflé 2 160 40-50
Potraviny
Teplota
(°C)
Úroveň
(od spodu)
Doba prípravy jedla
(minúty)
Rebierka 200 4 25-35
Kotlety 200 4 20-30
Klobásky 200 4 25-35
Roštenka 200 4 20-30
Ryby 200 4 20-30
Kuracie stehná 200 4 30-40
Špízy 200 4 25-35
Rebierka 200 4 35-45
1/2 kurčat’a 200 3 45-55
Kurča vcelku - - -
Pečené mäso (bravčové, hovädzie,
teľacie) (~ 1kg)
- - -
Kačica - - -
Jahňacie stehno - - -
Roast beef - - -
/