9
SK
UŽITOČNÉ TIPY
TIPY PRE PRÍPRAVU JEDLA MIKROVLNAMI
Mikrovlny preniknú do jedla iba do určitej hĺbky,
takže keď pripravujete niekoľko vecí naraz, čo najviac
ich rozložte, aby bola mikrovlnám vystavená čo
najväčšia plocha.
Malé kúsky sa uvaria rýchlejšie ako veľké kusy.
Potraviny pokrájajte na kusy rovnakej veľkosti, aby sa
uvarili rovnomerne.
Väčšina potravín sa bude ďalej variť aj po ukončení
pôsobenia mikrovĺn. Na dokončenie tepelnej úpravy
teda vždy nechajte jedlo určitý čas odstáť.
Pred vložením do rúry na prípravu pomocou mikrovĺn
odstráňte zpapierových alebo plastových vreciek
drôtené svorky.
Plastovú fóliu treba narezať alebo poprepichovať
vidličkou, aby sa mohol znížiť tlak atým sa zabránilo
prasknutiu, lebo počas varenia sa vytvára para.
TEKUTINY
Tekutiny sa môžu prehriať aj nad bod varu bez
viditeľného bublania. Preto môžu náhle vykypieť.
Aby ste tomu zabránili, nepoužívajte nádoby súzkym
hrdlom, pred vložením nádoby do rúry tekutinu
premiešajte anechajte vnej čajovú lyžičku.
Po zahriatí tekutinu znova opatrne premiešajte
predtým, než vyberiete nádobu zmikrovlnnej rúry.
MRAZENÉ POTRAVINY
Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov odporúčame
vždy rozmrazovať na otočnom odkvapkávacom
podnose. Vprípade potreby je možné použiť ľahkú
plastovú nádobu vhodnú do mikrovlnnej rúry.
Varené jedlá, guláše amäsové omáčky sa rozmrazujú
lepšie, ak ich počas rozmrazovania občas miešate.
Oddeľte jednotlivé kusy, keď sa začínajú rozmrazovať.
Oddelené porcie sa rozmrazia rýchlejšie.
JEDLO PRE DOJČATÁ
Po ohrievaní jedla pre deti alebo tekutín vo fľaši
na kŕmenie detí jedlo vždy premiešajte apred
podávaním skontrolujte jeho teplotu. Tým
zabezpečíte rovnomerné rozloženie tepla apredídete
riziku obarenia či popálenia.
Pred ohrevom vždy skontrolujte, či je vybraté viečko
acumlík.
KOLÁČE A CHLIEB
Pre koláče apečivo odporúčame používať funkciu
Horúci vzduch, zatiaľ čo pre koláče, ktoré obsahujú
tekutinu odporúčame funkciu Konvekčné pečenie.
Prípadne na skrátenie času prípravy zvoľte Horúci
vzduch + MW, pričom mikrovlny nastavte na
maximálny výkon 160 W, aby jedlo zostalo mäkké
avoňavé.
Sfunkciou Horúci vzduch aKonvekčné pečenie
používajte kovové formy tmavej farby avždy ich
uložte na dodaný rošt.
MÄSO A RYBY
Na perfektné rýchle zhnednutie povrchu, pričom
vnútro mäsa alebo rýb zostane mäkké ašťavnaté,
odporúčame používať funkcie, ktoré kombinujú
konvekčný ohrev amikrovlny.
Najlepšie výsledky pri príprave jedla dosiahnete, ak
mikrovlnný výkon nastavíte na úroveň 350 W.
Kategória potravín / Recepty
Úroveň aprís-
lušenstvo
Navrhované
množstvo
Informácie ovarení
PIZZA A KOLÁČE
Tenká pizza 1 dávka
Pripravte pizzové cesto zo 225 ml vody, 15 g čerstvého droždia, 400 g múky, oleja a soli.
Nechajte ho vykysnúť pomocou špeciálnej funkcie rúry. Vyvaľkajte cesto do tukom
jemne vymazaného plechu na pečenie. Navrch pridajte paradajky, syr mozzarellu
a šunku
Hrubá pizza 1 dávka
Pripravte pizzové cesto zo 250 ml vody, 20 g čerstvého droždia, 450 g múky, oleja a soli.
Nechajte ho vykysnúť pomocou špeciálnej funkcie rúry. Vyvaľkajte cesto do tukom
jemne vymazaného plechu na pečenie. Navrch pridajte paradajky, syr mozzarellu
a šunku
Chladená pizza 250 – 800g
Vyberte z obalu a odstráňte prípadný alobal
Mrazená pizza
250 – 800g
Slané koláče 1 dávka
Rozložte cesto na plech a poprepichujte ho vidličkou. Pripravte zmes quiche lorraine
tak, aby ste mohli pripraviť 8 porcií
PUKANCE 100 g Vrecko položke vždy priamo na sklený podnos. Naraz pripravujte iba jedno vrecko
PRÍSLUŠENSTVO
Rošt
Nádoba vhodná do rúry
a mikrovlnnej rúry na rošte
Sklený podnos
Nádoba vhodná do rúry a mikrovlnnej
rúry na sklenom podnose
Plech na pečenie
2
2
2
2
1
1