26
6. DOPORU
Č
ENIA PRE POUŽÍVANIE
VÁ
Š
HO KUCHYNSKÉHO KRÁJA
Č
A
Na dosiahnutie najlepších výsledkov
Ak chcete nakrájať mäso na tenké plátky,
vychlaďte ho pred krájaním…
Mäso by malo byť vykostené, ovocie zbavené
jadierok.
Potraviny s nerovnomernou štruktúrou (ako napr.
ryby a tenké steaky) je často obtiažne nakrájať.
Nechajte ich preto pred krájaním zmraziť.
Skúste použiť krájač na nakladanie zeleniny a
ovocia, na nakrájanie uhoriek a cibule do
naloženej zmesi… jablká na koláč…zeleninu na
uloženie do mrazničky a pod.
Horúce pečené mäso: hovädzie, bravčové,
baranie, morčacie, šunka
Pred krájaním horúce mäso bez kostí vyberte z
rúry a nechajte ho 15 – 20 minút vychladnúť.
Potom si zachová viac prírodných štiav a bude sa
5. ČISTENIE
Pred čistením vždy odpojte spotrebič od
elektrickej siete a pomocou regulátora hrúbky
krájania pritlačte posuvnú opierku ku kotúčovému
nožu. Čistite ľahko navlhčenou handričkou.
Neponárajte spotrebič do vody ani do akejkoľvek
inej kvapaliny.
krájať pravidelne, bez ohýbania.
Veľkosť pečeného mäsa môžete prispôsobiť
veľkosti posuvnej tácky. Ak je pečené mäso
previazané, vypnite motor a odstráňte povrázky
skôr než sa dostanú blízko k ostriu noža.
Veľmi tenké plátky krájaného hovädzieho z
konzervy alebo čerstvé hovädzie rebierko
Uvarené rebierko nechajte i s vývarom pred
krájaním cez noc vychladnúť. Sceďte a vývar z
mäsa si uschovajte. Papierovými obrúskami osušte
mäso. Odstráňte prebytočný tuk. Dobre
vychladené rebierko nakrájajte na plátky
požadovanej hrúbky. Ak ich chcete servírovať
horúce, dajte plátky do žiaruvzdornej misy a
navlhčite ich troškou uschovaného vývaru.
Ohrievajte 30 minút v rúre pri 180o C.
Syr
Pred krájaním vychlaďte. Potom plátky zabaľte do
fólie, aby si uchovali vlhkosť. Pred servírovaním
nechajte syr ohriať na izbovú teplotu, zvýrazní sa
tým jeho prirodzená vôňa.
Studené nárezy
Studený nárez vydrží dlhšie a lepšie si uchová
vôňu ak ho nakrájate vždy len toľko, koľko ho
spotrebujete. Najlepší je vopred vychladený. Pred
krájaním odstráňte obal. Aby ste získali plátky
rovnakej veľkosti, jemne, ale nepretržite tlačte na
posunovač.
Zelenina a ovocie
Vašim krájačom je možné tiež krájať rôzne druhy
zeleniny a ovocia, vrátane zemiakov, paradajok,
mrkvy, kapusty (na kapustový šalát), baklažánov,
tekvice a cukiny . Zemiaky je možno krájať na
hrubé plátky, na zapekanie alebo na hranolčeky.
Čerstvý ananás je možno nakrájať čisto a bez
odpadu. Odrežte vršok a potom krájajte podľa
potreby.
Rôzne druhy chleba, koláčiky a sušienky
Čerstvo upečený chlieb by sa mal pred krájaním
nechať vychladnúť. Pokiaľ chcete nakrájať chlieb
na veľmi tenké plátky, aby sa dal opekať, použite
chlieb jeden deň starý. Váš krájač je ideálny pre
všetky druhy chlebíčkov na príležitostné oslavy a
pod.
Výrobca si vyhradzuje právo modifikovať
modely opísané v tomto užívateľskom návode.
Umiestnite príslušnú potravinu na posuvnú misu a
pomocou posunovača potravín jemne zatlačte.
Dávajte pritom pozor na svoje prsty, vždy ho držte
za chráničom. Potom zapnite spotrebič.
Na dosiahnutie čo najlepších výsledkov
doporučujeme, aby ste udržovali stály, ale nie
príliš silný tlak na kotúčový nôž. Ihneď po
skončení krájania odpojte spotrebič od elektrickej
siete.
Z bezpečnostných dôvodov a tiež preto, aby ste
chránili ostrie noža pri skladovaní, pootočte
regulátorom hrúbky krájania tak, aby posunovač
bol ľahko pritlačený na kotúčový nôž.
Bezpečnostné zariadenie
Aby sa zamedzilo náhodnému zapnutiu, je tento
krájač vybavený bezpečnostným zariadením.
Pokiaľ chcete spotrebič zapnúť, musíte najskôr
posunúť páčku „A" prstom doprava (obr. 1): v
tejto pozícii ju podržať a súčasne palcom stlačiť
„B" (obr.2).