Recept Funkcia Predhriatie
Úroveň
(zdola)
Teplota
(°C)
Čas
(min.)
Príslušenstvo apoznámky
Lazane amäso
Áno 1 – 3 200 50 – 100*
Úroveň 3: pekáč na rošte
(po uplynutí dvoch tretín času pečenia
jedlo podľa potreby obrátiť)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie
alebo pekáč na rošte
Mäso azemiaky
Áno 1 – 3 200 45 – 100*
Úroveň 3: pekáč na rošte
(po uplynutí dvoch tretín času pečenia
jedlo podľa potreby obrátiť)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie
alebo pekáč na rošte
Ryby azelenina
Áno 1 – 3 180 30 – 50*
Úroveň 3: pekáč na rošte
(po uplynutí polovice doby pečenia
vymeňte úrovne)
Úroveň 1: nádoba na odkvapkávanie
alebo pekáč na rošte
SK14
ODPORÚČANIA ATIPY
* Čas pečenia je približný. Jedlo môžete zrúry kedykoľvek vybrať podľa vašej osobnej voľby. Časy pečenia môžu byť vzávislosti od nádob dlhšie.
POZNÁMKA: symboly funkcií pečenia sa môžu od nákresu mierne odlišovať.
POZNÁMKA: teploty ačasu pečenia platia pre približne 4 porcie.
Ako čítať tabuľku prípravy jedál
Vtabuľke sú uvedené najvhodnejšie funkcie pre dané jedlo na prípravu na jednej alebo viacerých úrovniach súčasne. Čas pečenia sa začína vložením jedla do rúry,
nezahŕňa dobu predhrievania (keď sa vyžaduje). Teploty ačas pečenia sú iba približné azávisia od množstva jedla atypu použitého príslušenstva. Na začiatku použite
najnižšie odporúčané hodnoty, aak jedlo nie je hotové, potom hodnoty zvýšte. Používajte dodané príslušenstvo auprednostňujte tmavé kovové pekáče alebo plechy.
Okrem toho môžete použiť nádoby apríslušenstvo zvarného skla alebo kameniny, nezabudnite však, že pečenie sa trochu predĺži. Na dosiahnutie najlepších výsled-
kov prísne dodržiavajte odporúčania vtabuľke prípravy jedál avoľte dodané príslušenstvo, ktoré sa má vložiť na rôzne úrovne.
Pečenie rôznych jedál súčasne
Použitím funkcie „PRÚDENIE VZDUCHU“ sa dá pripraviť naraz viac rôznych jedál, ktoré si vyžadujú rovnakú dobu pečenia arovnaký čas pečenia (napríklad: ryby azele-
ninu) pri rovnakej teplote ana rôznych úrovniach. Vprípade potreby po dvoch tretinách cyklu prípravy vymeňte úrovne. Vyberte jedlo, ktoré sa pečie kratšie, ajedlo,
ktoré sa má piecť dlhšie, nechajte vrúre.
Dezerty
- Jemné zákusky pečte sfunkciou tradičného pečenia iba na jednej úrovni. Používajte tmavé kovové pekáče avždy ich uložte na dodaný rošt. Pri pečení na viace-
rých úrovniach zvoľte funkciu pečenia svháňaným vzduchom apo čase vymeňte polohy foriem na pečenie, aby sa zabezpečila optimálna cirkulácia horúceho
vzduchu.
- Ak chcete vyskúšať, či je kysnutý koláč upečený, pichnite do stredu koláča drevenou špajdľou. Ak bude špajdľa po vybratí čistá, koláč je hotový.
- Ak používate pekáče snepriľnavým povrchom, okraje nepotierajte maslom, pretože by sa koláč okolo okrajov nemusel dvihnúť rovnomerne
- Ak koláč počas pečenia „spadne“, nabudúce nastavte nižšiu teplotu alebo znížte množstvo tekutiny vzmesi amiešajte opatrnejšie.
- Na prípravu koláčov smokrou plnkou (tvarohové alebo ovocné koláče) použite funkciu „PRÚDENIE VZDUCHU“. Ak je základ koláča vlhký, pečte ho na nižšej úrovni
apred pridaním plnky posypte korpus koláča strúhankou alebo pomletými sušienkami.
Mäso
- Používajte pekáč alebo nádobu zvarného skla vhodnej veľkosti podľa kusa mäsa, ktoré sa má piecť. Pri pečení veľkých kusov prilejte do pekáča trochu vývaru
apočas pečenia mäso podlievajte. Po upečení nechajte mäso odstáť vrúre počas ďalších 10 – 15 minút alebo ho zabaľte do alobalu.
- Keď chcete grilovať mäso, zvoľte si kusy rovnakej hrúbky, aby ste dosiahli rovnomerné opečenie. Veľmi hrubé kusy si vyžadujú dlhší čas prípravy. Aby sa predišlo
spáleniu povrchu mäsa, zvoľte nižšiu polohu vrúre, aby bolo mäso ďalej od grilu. Po uplynutí dvoch tretín času pečenia mäso obráťte.
Na zachytávanie šťavy zmäsa sa odporúča vsunúť priamo pod rošt spečeným mäsom nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Podľa potreby obráťte.
Otočný ražeň (iba pri niektorých modeloch)
Túto časť príslušenstva používajte na rovnomerné opečenie veľkých kusov mäsa ahydiny. Nasuňte mäso na otočný ražeň, vprípade kurčaťa mäso zviažte apred vsu-
nutím ražňa na miesto vstene rúry ajeho opretím na držiak skontrolujte, či mäso nespadne. Aby ste predišli zadymeniu ana zachytenie unikajúcej šťavy sa odporúča
vložiť na prvú úroveň vrúre nádobu, do ktorej ste vliali pol litra vody. Ražeň má plastovú rukoväť, ktorú musíte pred pečením vybrať, apoužiť ju na vybratie jedla
zrúry po pečení, aby ste predišli popáleninám.
Pizza
Plech mierne vymažte, pizza tak bude mať chrumkavý spodok. Po uplynutí dvoch tretín času pečenia poukladajte na pizzu plátky mozzarelly.