EMM21000 SK
5
Testovanie kuchynského riadu
Do mikrovlnnej rúry vložte kuchynskú nádobu spolu s
pohárom plným vody a výkon nastavte na 800 W
(100%). Čas ohrievania nastavte na jednu minútu. Ak
je riad horúci, nemali by ste ho používať. Ak je mierne
teplý, môžete ho používať na zohrievanie jedál. Ak
má riad izbovú teplotu, môžete ho používať aj na
tepelnú úpravu pokrmov.
Obaly z materiálov, ako sú napr. servítky, voskový
papier, papierové utierky, papierové šálky, kartónové
škatule a lepenkové obaly sú vhodné pre použitie
v mikrovlnnej rúre. Pred použitím sa vždy ubezpečte,
že nie sú prázdne, aby ste zabránili prehriatiu.
V mikrovlnnej rúre môžete používať veľa druhov
umelohmotných riadov, šálok a obalov. Vždy sa
riaďte pokynmi výrobcu. Plastové obaly nepoužívajte,
ak obsahujú príliš mastné jedlá alebo jedlá s vysokým
obsahom cukru. Pri ich zohriatí môže dôjsť k
poškodeniu obalu.
V mikrovlnnej rúre nikdy nepripravujte bez dozoru
jedlá v plastových, papierových alebo horľavých
obaloch. Ak sa objaví dym, nechajte dvierka
zatvorené, rúru vypnite, odpojte ju od elektrickej siete
a počkajte, kým pokrm prestane dymiť.
Kovový riad alebo riad s kovovým lemovaním, resp.
ornamentom by ste v mikrovlnnej rúre nemali
používať, ak to výrobca vyslovene neodporúča.
V mikrovlnnej rúre nezohrievajte pokrmy v obaloch
s úzkym otvorom, ako sú napr. fľaše.
Pri snímaní pokrievok a uzáverov kuchynských nádob
buďte opatrní a použite rukavice, aby ste predišli
popáleninám.
Príprava pokrmov
V mikrovlnnej rúre nikdy nezohrievajte potraviny
v plechoviciach. Najprv ich preložte do nádoby, ktorú
je vhodné používať v mikrovlnnej rúre.
V mikrovlnnej rúre nikdy nefritujte a nepripravujte
príliš mastné jedlá. Vzhľadom na to, že sa teplota
tuku nedá kontrolovať, môže dojsť k nebezpečným
situáciám.
Pukance môžete v mikrovlnnej rúre pripravovať len
v špeciálnych obaloch, určených na tento účel. Tento
proces treba neustále sledovať.
Potraviny s pevnou šupou, resp. nepórovitou kožou
(napr. jablká, zemiaky, kuracie pečienky, vaječné
žĺtka), vždy prepichnite, aby ste zabránili tak
utajenému varu vo vnútri pokrmov a ich následnej
explózii.
Detskú výživu po zohriatí dobre premiešajte alebo
pretrepte, aby sa teplo rovnomerne rozložilo. Skôr,
ako výživu dieťaťu podáte, bezpodmienečne
skontrolujte jej teplotu.
Upozornenie: Pri zohrievaní polievok, nápojov a omáčok
v mikrovlnnej rúre sa môže stať, že pokrm vykypí bez toho,
aby ste spozorovali bod varu. Aby ste sa vyhli uvedenému
javu, odporúčame:
1. Nepoužívajte nádoby s úzkym hrdlom.
2. Pokrmy neprehrievajte.
3. Pokrmy pred ich zohrievaním v mikrovlnnej rúre, ako
aj v polovici procesu zohrievania premiešajte.
4. Po zohriatí nechajte pokrmy ešte chvíľu v mikrovlnnej
rúre, a potom ich zamiešajte.
Niektoré potraviny ako napr. celé vajcia alebo pokrmy
v uzatvorených pohároch, môžu pri zohrievaní
explodovať, preto ich neodporúčame pripravovať
v mikrovlnnej rúre. Ak chcete v mikrovlnnej rúre
pripraviť vajíčka, žĺtok vždy prepichnite a potom
vajcia zakryte. Pred odokrytím pokrievky počkajte cca
jednu minútu.
Upozornenia:
Nikdy sa nepokúšajte násilím otočiť rotač
ný tanier;
mohli by ste ho poškodiť.
Príčinou iskrenia v mikrovlnnej rúre býva kovová
kuchynská nádoba. Iskrenie môže spotrebič vážne
poškodiť, preto treba program okamžite zastaviť a
použitú nádobu skontrolovať.
Dbajte na to, aby ventilačné otvory vo vrchnej,
zadnej, bočnej a spodnej časti spotrebiča zostali
voľné.
Spotrebič nepoužívajte na komerčné účely.
Mikrovlnná rúra je určená na používanie v domácnosti.
Dodržiavajte vyššie uvedené pokyny.