61
POZOR!
Pri nákupe nádob sa informujte, ãi sú vhodné na pouÏitie v
mikrovlnnej rúre.
Pri vkladaní pokrmu do mikrovlnnej rúry dajte pozor, aby
sa pokrm alebo nádoba nedot˘kali vnútorn˘ch stien rúry.
Varné nádoby do mikrovlnnej rúry
Nádoby pouÏívané pri mikrovlnnom varení by mali byÈ z
materiálov, ktoré umoÏÀujú voºn˘ priechod mikrovæn. To
znamená, Ïe by sme mali pouÏívaÈ nádoby z papiera, plastov,
skla, alebo keramiky.
Na varenie v mikrovlnnej rúre sú veºmi vhodné nádoby z
porcelánu a keramiky. Vhodná je aj väã‰ina sklenen˘ch nádob.
Kri‰tálové sklo by sa pouÏívaÈ nemalo. VyhnúÈ sa treba i
farebnému ãi zdobenému sklu, pretoÏe môÏe byÈ zdobené kovmi,
napr. zlatom, a ozdoby by sa mohli zniãiÈ.V mikrovlnnej rúre
môÏeme pouÏiÈ aj plastové alebo papierové nádoby za
predpokladu, Ïe vydrÏia teplotu ohriateho jedla. Na varenie
pouÏívame len plasty, ktoré znesú teplotu nad 120°C. Niektoré
plastové materiály, napr. melamin, sa mikrovlnami zahrejú a
zniãia.
V nádobách okrúhlych a oválnych tvarov sa pokrmy varia
najrovnomernej‰le. V pravouhlej nádobe by sa pokrm mohol v
rohoch prevariÈ, pretoÏe sa v nich absorbuje viac energie. âím je
pouÏitá nádoba plyt‰ia, t˘m rovnomernej‰ie sa pokrm uvarí.
Kovové nádoby nie sú na varenie v mikrovlnnej rúre vhodné,
pretoÏe mikrovlny kovom neprechádzajú. Od kovov˘ch
predmetov sa odráÏajú rovnako ako od kovov˘ch stien
mikrovlnnej rúry, ão spôsobuje “oblúk” - jav podobn˘ bl˘skaniu.
V mikrovlnnej rúre môÏeme pouÏiÈ aj alobal, av‰ak len na
zakrytie ten‰ích ãastí pokrmov, ako rybí chvost a hlava ãi nohy
hydiny, aby sa nadmerne neprevarili. Alobal sa v‰ak nesmie
dot˘kaÈ stien rúry.
Odskú‰anie varn˘ch nádob:
Nádoby na pouÏitie v mikrovlnnje rúre si
môÏeme overiÈ jednoduch˘m testom.
Prázdnu nádobu vloÏíme do rúry a vedºa
nej poloÏíme pohár s vodou. (Voda je
potrebná preto, lebo rúra pri pouÏití
Mikrovæn nesmie byÈ prázdna). Na 1 minútu
zapneme rúru na pln˘ v˘kon. Ak prázdna
nádoba nie je veºmi horúca ale len vlaÏná, je vhodná na pouÏitie
v mikrovlnnej rúre. Ak sa rozohriala dohorúca nie je vhodná.
Nádoby z hliníkovej fólie a mikrovlny
V novej generácii mikrovlnn˘ch rúr môÏeme pri ohreve pokrmov
pouÏiÈ jednorázové nádoby z hliníkovej fólie, musíme v‰ak
dodrÏaÈ následovné pravidlá:
* Neukladajte nádoby z hliníkovej fólie na grilovaciu mrieÏku,
mohlo by vzniknúÈ iskrenie.
* Pred ohrevom hotov˘ch pokrmov odstránime z nádoby obal
(fóliu). V opaãnom prípade by sme mohli po‰kodiÈ rúru.
* PouÏívame iba nepo‰kodené nádoby.
* Nádoba z hliníkovej fólie by nemala byÈ vy‰‰ia ako 3 cm.
Nádoba musí byÈ aspoÀ do 2/3 plná.
* Medzi stenami mikrovlnnej rúry a nádobou z hliníkovej fólie
musí byÈ medzera aspoÀ 1 cm, aby nedo‰lo k iskreniu.
* Nádobu z hliníkovej fólie nikdy nedávame do mikrovlnnej rúry
súãasne s inou nádobou a vÏdy ju kladieme na otoãn˘ tanier.
* DodrÏiavame návod v˘robcu pokrmu, aby sme pokrm
dôkladne ohriali.
* Ak pouÏijete nádobu z hliníkovej fólie na ohrev pokrmu, ktor˘
sme pripravili doma, môÏe sa staÈ, Ïe sa bude ohrievaÈ dlh‰ie,
ako keby sme pouÏili plastovú, sklenenú porcelánovú alebo
papierovú nádobu.
V˘hodné je, ak nádobu z hliníkovej fólie vloÏíme do
teplovzdornej sklenenej alebo plastovej nádoby s trochou horúcej
vody (nie viac ako 1 cm), aby sa zohrialo aj dno fóliovej nádoby.
Ak je moÏné, pokrm pomie‰ame alebo ho po zohriatí necháme
2-3 minúty odstáÈ, aby sa teplo v pokrme rovnomerne rozloÏilo.
Nevhodné
Vhodné
Materiál Mikrovlnn˘ ohrev
Sklo (beÏné) Áno (1)
Sklo (ohÀovzdorné) Áno
Sklo - keramica a keramica
(ohÀovzdorné) Áno (1)
Terakotové Áno
Porcelán (ohÀovzdorn˘) Áno
Plasty (beÏná) Áno (2)
Plasty (ohÀovzdorná) Áno (2)
Nádoby / z hliníkovej fólie Áno (3)
Kov (hrnce, panvice, a pod.) Nie
Papier Áno
1. Bez kovov˘ch ãastí a kovov˘ch okrajov.
2. Niektoré druhy plastov neoddolávajú vysok˘m teplotám.
3. MôÏete pouÏívaÈ hliníkové fólie na ochranu delikátnych ãastí pokrmov
(aby sa t˘mto zabránilo príli‰nému uvareniu).