Ignis AKL 536/White Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka
56
Pripojenie do elektrickej siete
Pred uvedením rúry do prevádzky skontrolujte, ãi napätie
uvedené na v˘robnom ‰títku zodpovedá napätiu vo Va‰ej
domácnosti.
PovinnosÈ uzemniÈ spotrebiã vypl˘va z noriem STN. V˘robca
nezodpovedá za úrazy, osôb a zvierat ani za ‰kody na veciach,
spôsobené nedodrÏaním tohto predpisu.
Presvedãte sa, ãi spotrebiã nie je
po‰koden˘. Skontrolujte ãi sa dvere dobre
zatvárajú a ãi nie je po‰kodené tesnenie.
Vyprázdnite vnútro rúry a oãistite ho vlhkou
a mäkkou handrou.
Pred uvedením rúry do prevádzky
Prosím dôkladne si preãítajte návod na pouÏitie a podmienky
záruky a uschovajte ich, ak by ste ich v budúcnosti potrebovali.
Ak je rúra umiestnená v blízkosti
rozhlasov˘ch a televíznych prijímaãov ãi
antén, môÏe ru‰iÈ ich príjem.
Neprikr˘vajte ventilaãné otvory, rúra by sa
mohla po‰kodiÈ a mohlo by sa staÈ, Ïe sa
dostavia neuspokojivé v˘sledky varenia.
Presvedãte sa, ãi sú noÏiãky spotrebiãa
správne osadené a ãi je pod rúrou voºn˘
priestor umoÏÀujúci správnu cirkuláciu
vzduchu.
Rúra funguje iba s dobre zatvoren˘mi dvierkami.
Rúru umiestnite v dostatoãnej
vzdialenosti od tepeln˘ch zdrojov. Teplota
vzduchu, ktor˘ rúra nasáva na ochladzovanie
svojích súãiastok nesmie presiahnúÈ 35°C.
Kvôli správnej ventilácii nechajte nad rúrou
voºn˘ priestor najmenej 3 cm.
Rúru poloÏte na rovn˘ a pevn˘ povrch, ktor˘ unesie váhu rúry
a nádob, ktoré do nej budete vkladaÈ. NajÈaωia je tá ãasÈ rúry v
ktorej sa nachádza ovládací panel. S rúrou zaobchádzajte
opatrne.
Obalov˘ materiál je recyklovateºn˘ a je oznaãen˘ symbolom
recyklácie .
Nenechávajte prívodovú ‰núru visieÈ zo stola alebo okrajov
nábytku.
NepouÏívajte tento spotrebiã vonku, v blízkosti kuchynského
dresu, vo vlhkej pivnici, v blízkosti bazéna a podobne.
Neponárajte prívodovú ‰núru a zástrãku do vody. Prívodovú
‰núru udrÏiavajte v dostatoãnej vzdialenosti od horúcich
povrchov.
Spotrebiã neuvádzajte do prevádzky, ak je po‰kodená
prívodová ‰núra alebo zástrãka, ak rúra nefunguje správne, je
po‰kodená alebo spadla. Mohlo by dôjsÈ k elektrickému ‰oku,
poÏiaru alebo k inej nebezpeãnej situácii.
Ak rúra nie je v prevádzke, nenechávajte v
nej papier, riad ani potraviny.
NepouÏívajte vnútorn˘ priestor rúry na
uskladÀovanie predmetov.
Neopierajte sa o dvierka a nedovoæte deÈom,
aby sa húpali na otvoren˘ch dvierkach. Mohli
by si ublíÏiÈ.
POZOR!
Nezapínajte rúru bez toho, aby ste do
nej vloÏili potraviny. Spotrebiã sa môÏe
po‰kodiÈ.
Ak chcete rúru preskú‰aÈ, vloÏte do nej
pohár s vodou.Voda pohlcuje mikrovlny a
rúra sa nepo‰kodí.
SLOVENSKY
POZOR!
TENTO SPOTREBIâ MUSÍ BYË UZEMNEN¯
57
Rady pre pouÏitie rúry
Neohrievajte, neuskladÀujte a
nepouÏívajte horºavé látky vo vnútri alebo
v blízkosti rúry. V˘pary môÏu spôsobiÈ poÏiar
alebo v˘buch.
Tento spotrebiã pouÏívajte iba na úãely popísané v tomto
návode na pouÏitie.
NepouÏívajte v rúre korozívne chemikálie alebo plynné látky.
Tento typ rúry bol vyvinut˘ na ohrievanie a varenie potravín.
NepouÏívajte ju na priemyselné, alebo laboratórne úãely.
Pokrmy nevarte príli‰ dlho. Mohli by zaãaÈ horieÈ.
NepouÏívajte mikrovlny na varenie alebo
ohrievanie cel˘ch vajec - so ‰krupinou alebo
bez nej!
NepouÏívajte mikrovlnnú rúru na su‰enie
textilu, papiera, korenín, byliniek, dreva,
kvetov, ovocia a in˘ch horºav˘ch látok. Mohli
by ste spôsobiÈ poÏiar.
Rúru nenechávajte bez dozoru, zvlá‰È ak pri varení pouÏívate
papier, umelú hmotu alebo iné horºavé materiály. Papier môÏe
vzplanúÈ a niektoré umelohmotné nádoby by sa pri varení mohli
teplom rozpustiÈ. Dbajte, aby boli deti pri pouÏívaní spotrebiãov
pod dozorom.
Skôr ako vloÏíte do rúry mikroténové alebo papierové vrecú‰ka,
odstráÀte z nich kovové svorky.
Ak zaãne vnútri rúry ãi v jej okolí horieÈ,
dvierka nechajte zatvorené a vypnite rúru a
vetranie. Vytiahnite zástrãku zo zásuvky alebo
vypnite poistky.
POZOR!
V mikrovlnnej rúre nezohrievajte
potraviny alebo tekutiny v uzavret˘ch
nádobách. Zv˘‰en˘ tlak by mohol
spôsobiÈ po‰kodenie uzáveru nádoby
alebo jej v˘buch.
Potraviny s nízkym obsahom vody ako olej, ãokoláda a niektoré
druhy zákuskov s krémovou náplÀou treba ohrievaÈ opatrne.
Mikrovlnnú rúru nepouÏívajte na vypráÏanie v oleji. Teplotu
oleja nemoÏno kontrolovaÈ.
Jednou z najväã‰ích v˘hod mikrovlnnej rúry je krátky ãas
varenia. Neprekraãujte preto odporúãan˘ ãas varenia a
ohrievania jedál.
Pri príprave pokrmov postupujte vÏdy podºa kuchárskej knihy
pre mikrovlnnú rúru, ktorá podrobne vysvetºuje postup, hlavne ak
pokrm obsahuje alkohol.
Ak ohrievate pokrmy alebo nápoje pre deti
napríklad v kojeneckej fla‰i alebo detskej
miske, pred podávaním ich dobre
pomie‰ajte a skontrolujte teplotu. Teplota
sa po pomie‰aní rovnomerne rozloÏí a
nehrozí, Ïe sa dieÈa obarí, alebo popáli.
Pred ohrievaním odstráÀte z kojeneckej
fla‰e uzáver a cumeº.
PouÏívajte podloÏky odolné voãi
vysok˘m teplotám. Energia mikrovæn
neohrieva nádobu, tá sa ohreje od horúceho
pokrmu. Aby ste sa vyhli popáleninám, pri
manipulácii s riadom, rúrou a panvicami,
pouÏívajte ochrannú rukavicu na riad (chÀapku).
Pri ohrievaní tekutín ako nápojov alebo vody v mikrovlnnej rúre sa
tekutiny môÏu zohriaÈ nad bod varu a vykypieÈ.
Aby ste sa vyhli tak˘mto situáciám, postupujte následovne:
1. NepouÏívajte nádoby s úzkym hrdlom.
2. Tekutinu pred vloÏením do rúry premie‰ajte a nechajte v
nádobe kávovú lyÏiãku.
3. Po ohriatí nechajte tekutinu odstáÈ a skôr ako ju vyberiete z
rúry, ju premie‰ajte.
58
Ovládací panel a popis symbolov
1 Gombík nastavenia v˘konu
mikrovæn. Otáãaním tohoto gombíka
môÏete nastaviÈ potrebnú úroveÀ
v˘konu.
2 Gombík nastavenia ãasu: od 0 do
60. SlúÏi na nastavenie doby
varenia.
3 Ovládaã dvierok
4 Kolíky bezpeãnostn˘ch spínaãov
dvierok
5 Tesnenie dvierok
6 Sklo dvierok
7 Ventilaãné otvory
8 Skrinka rúry
9 Servisn˘ ‰títok
10 Ovládací panel
11 Zámok dvierok
12 Prívodová ‰núra
13 Miesto pre uloÏenie otáãavého
taniera
Doba varenia
V˘kon mikrovÍn
"Defrost"
(Rozmrazovanie)
Zvukov˘ signál
1
2
3
59
Uná‰ací kruh otoãného taniera
Uná‰ací kruh pouÏívajte iba pod otoãn˘
sklen˘ tanier. Na uná‰ací kruh neukladajte
Ïiadne iné nádoby okrem otoãného
skleného taniera. Uná‰ací kruh môÏete um˘vaÈ v um˘vaãke
riadu.
* Nasaìte uná‰ací kruh na urãené miesto v mikrovlnnej rúre.
·tandardné príslu‰enstvo
Otoãn˘ sklen˘ tanier
Pri v‰etk˘ch druhoch varenia pouÏívajte
otoãn˘ sklenen˘ tanier. Zachytáva
vytekajúce ‰Èavy a spadnuté kúsky
pokrmov, ktoré by zneãistili vnútornú ãasÈ
mikrovlnnej rúry. Otoãn˘ tanier môÏete
umyÈ v um˘vaãke riadu.
* Otoãn˘ sklen˘ tanier poloÏte na uná‰ací kruh.
1. Otáãajte gombíkom nastavenia v˘konu
POWER, a nastavte poÏadovan˘ v˘kon.
2. Otáãajte gombíkom nastavenia ãasu TIMER,
k˘m sa objaví poÏadovan˘ ãas.
* Mikrovlnná rúra sa uvedie do prevádzky.
* Zapne sa vnútorné osvetlenie mikrovlnnej
rúry.
* Ventilátor je v ãinnosti.
âas a v˘kon
Nastavenie ãasu a v˘konu
Poznámka:
Poãas varenia môÏete meniÈ aj dobu varenia aj v˘kon.
Po uplynutí doby varenia zaznie zvukov˘ signál a
proces varenia sa skonãí.
Nastavenie ãasov men‰ích ako 1 minúta
1. Otáãajte gombíkom nastavenia ãasu TIMER
za hodnotu 5 minút.
* Mikrovlnná rúra sa uvedie do prevádzky.
* Zapne sa vnútorné osvetlenie mikrovlnnej
rúry.
* Ventilátor je v ãinnosti.
2. Otáãajte gombíkom nastavenia ãasu TIMER v
protismere hodinov˘ch ruãiãiek aÏ na
poÏadovan˘ ãas varenia.
<1
>5
Po uplynutí doby varenia zaznie zvukov˘ signál a
proces varenia sa skonãí.
60
âo sú to vlastne mikrovlny?
Varenie pomocou mikrovæn
800 W
-- r˘chly ohrev nápojov, vody, ãírych polievok, kávy, ãaju alebo
in˘ch pokrmov s vysok˘m obsahom vody. Ak pokrm obsahuje
vajcia alebo smotanu zvoºte niωí v˘kon.
-- pouÏívaÈ pre varenie zeleniny, r˘b, mäsa apod.
600 W
-- pouÏívaÈ, keì varíte jedlá, ktoré nemôÏete mie‰aÈ.
-- pouÏívaÈ, keì je potrebné opatrnej‰ie varenie, napr. omáãok s
vysok˘m obsahom bielkovín, syrov, vajeãn˘ch jedál a pri
dokonãovaní dusen˘ch jedál.
400 W
-- pouÏívaÈ na zohriatie duseného mäsa.
"Defrost" (Rozmrazovanie)
-- pouÏívaÈ pri rozmrazovaní.
Keep warm
-- pouÏívaÈ na zmäkãenie masla, syra a zmrzliny.
Ako znovu zaãaÈ proces varenia:
Zatvorte dvierka a rúra sa automaticky uvedie do prevádzky.
Pri ohrievaní pokrmov infraãerven˘mi
vlnami (gril alebo teplovzdu‰n˘ ohrev) v
beÏnej rúre pôsobí teplo na povrch
pokrmu a potom preniká do jeho stredu.
Jedlo je zl˘m vodiãom tepla, a preto
proces ohrievania trvá pomerne dlho.
Ako postupovaÈ pri preru‰ení varenia:
Ak si chcete jedlo pozrieÈ, zamie‰aÈ ho, alebo ho otoãiÈ, otvorte
dvierka mikrovlnnej rúry a proces varenia automaticky preru‰í.
Ak nepreru‰íte proces varenia:
Po ukonãení doby varenia sa ozve zvukov˘ signál a
rúra sa vypne.
Preru‰enie varenia
Poznámka: Proces varenia pokraãuje tam, kde bol preru‰en˘.
Ak nechcete pokraãovaÈ vo varení:
Pokrm vyberte z rúry a nastavte gombík nastavenia ãasu na
stupeÀ "0" a zatvorte dvierka.
Poznámka: Poãas varenia môÏete zmeniÈ aj ãas aj v˘kon.
Ako nastaviÈ v˘kon
Mikrovlny sú vysokofrekveãné
elektromagnetické vlny podobné sveteln˘m,
rozhlasov˘m alebo televíznym vlnám. Na
pohºad sú neviditeºné, vidíme iba ich úãinok.
Rovnako ako denné svetlo preniká sklom,
ãírymi plastmi a vzduchom,mikrovlny
prenikajú papierom, sklom, porcelánom,
plastmi a vzduchom. Tieto materiály
neobsahujú vodu alebo kov a preto ich
mikrovlny nezohrievajú. Od kovu sa
mikrovlny odráÏajú rovnako ako sa svetlo odráÏa od zrkadla.
Preto sa pokrm ohrieva tak r˘chlo.
Varením v mikrovlnnej rúre ‰etríme ãas a navy‰e ‰etríme i
energiu, najmä ak varíme malé mnoÏstvá.
Napríklad keì na elektrickom ‰poráku dusíme rybu na panvici s
vodou, elektrická energia musí najprv zohriaÈ platÀu, z tej sa teplo
musí preniesÈ na panvicu, od tej sa zohreje voda a tá napokon
zohreje rybu.
V mikrovlnnej rúre sa elektrická energia mení na mikrovlny a
takmer v‰etka mikrovlnná energia sa mení na teplo vo vnútri
pokrmu.
âas varenia:
20-25 min.
Molekuly tuku, cukru a vody priÈahujú a absorbujú mikrovlny a
ich pôsobením vibrujú, priãom vzniká trenie, ktoré produkuje
teplo. R˘chlosÈ trenia urãuje teplotu. Mikrovlnná energia nie je
horúca. PretoÏe teplo sa vytvára vnútri pokrmu, zohrieva sa len
jedlo.
Zohrievanie grilom
Zohrievanie
mikrovlnami
Jedlo vÏdy obsahuje vodu. Pri
ohrievaní jedla mikrovlnami sa aktivujú
molekuly vody a vytvára sa teplo.
Mikrovlny prenikajú jedlom zo v‰etk˘ch
strán.
âas varenia:
10 min.
61
POZOR!
Pri nákupe nádob sa informujte, ãi sú vhodné na pouÏitie v
mikrovlnnej rúre.
Pri vkladaní pokrmu do mikrovlnnej rúry dajte pozor, aby
sa pokrm alebo nádoba nedot˘kali vnútorn˘ch stien rúry.
Varné nádoby do mikrovlnnej rúry
Nádoby pouÏívané pri mikrovlnnom varení by mali byÈ z
materiálov, ktoré umoÏÀujú voºn˘ priechod mikrovæn. To
znamená, Ïe by sme mali pouÏívaÈ nádoby z papiera, plastov,
skla, alebo keramiky.
Na varenie v mikrovlnnej rúre sú veºmi vhodné nádoby z
porcelánu a keramiky. Vhodná je aj väã‰ina sklenen˘ch nádob.
Kri‰tálové sklo by sa pouÏívaÈ nemalo. VyhnúÈ sa treba i
farebnému ãi zdobenému sklu, pretoÏe môÏe byÈ zdobené kovmi,
napr. zlatom, a ozdoby by sa mohli zniãiÈ.V mikrovlnnej rúre
môÏeme pouÏiÈ aj plastové alebo papierové nádoby za
predpokladu, Ïe vydrÏia teplotu ohriateho jedla. Na varenie
pouÏívame len plasty, ktoré znesú teplotu nad 120°C. Niektoré
plastové materiály, napr. melamin, sa mikrovlnami zahrejú a
zniãia.
V nádobách okrúhlych a oválnych tvarov sa pokrmy varia
najrovnomernej‰le. V pravouhlej nádobe by sa pokrm mohol v
rohoch prevariÈ, pretoÏe sa v nich absorbuje viac energie. âím je
pouÏitá nádoba plyt‰ia, t˘m rovnomernej‰ie sa pokrm uvarí.
Kovové nádoby nie sú na varenie v mikrovlnnej rúre vhodné,
pretoÏe mikrovlny kovom neprechádzajú. Od kovov˘ch
predmetov sa odráÏajú rovnako ako od kovov˘ch stien
mikrovlnnej rúry, ão spôsobuje “oblúk” - jav podobn˘ bl˘skaniu.
V mikrovlnnej rúre môÏeme pouÏiÈ aj alobal, av‰ak len na
zakrytie ten‰ích ãastí pokrmov, ako rybí chvost a hlava ãi nohy
hydiny, aby sa nadmerne neprevarili. Alobal sa v‰ak nesmie
dot˘kaÈ stien rúry.
Odskú‰anie varn˘ch nádob:
Nádoby na pouÏitie v mikrovlnnje rúre si
môÏeme overiÈ jednoduch˘m testom.
Prázdnu nádobu vloÏíme do rúry a vedºa
nej poloÏíme pohár s vodou. (Voda je
potrebná preto, lebo rúra pri pouÏití
Mikrovæn nesmie byÈ prázdna). Na 1 minútu
zapneme rúru na pln˘ v˘kon. Ak prázdna
nádoba nie je veºmi horúca ale len vlaÏná, je vhodná na pouÏitie
v mikrovlnnej rúre. Ak sa rozohriala dohorúca nie je vhodná.
Nádoby z hliníkovej fólie a mikrovlny
V novej generácii mikrovlnn˘ch rúr môÏeme pri ohreve pokrmov
pouÏiÈ jednorázové nádoby z hliníkovej fólie, musíme v‰ak
dodrÏaÈ následovné pravidlá:
* Neukladajte nádoby z hliníkovej fólie na grilovaciu mrieÏku,
mohlo by vzniknúÈ iskrenie.
* Pred ohrevom hotov˘ch pokrmov odstránime z nádoby obal
(fóliu). V opaãnom prípade by sme mohli po‰kodiÈ rúru.
* PouÏívame iba nepo‰kodené nádoby.
* Nádoba z hliníkovej fólie by nemala byÈ vy‰‰ia ako 3 cm.
Nádoba musí byÈ aspoÀ do 2/3 plná.
* Medzi stenami mikrovlnnej rúry a nádobou z hliníkovej fólie
musí byÈ medzera aspoÀ 1 cm, aby nedo‰lo k iskreniu.
* Nádobu z hliníkovej fólie nikdy nedávame do mikrovlnnej rúry
súãasne s inou nádobou a vÏdy ju kladieme na otoãn˘ tanier.
* DodrÏiavame návod v˘robcu pokrmu, aby sme pokrm
dôkladne ohriali.
* Ak pouÏijete nádobu z hliníkovej fólie na ohrev pokrmu, ktor˘
sme pripravili doma, môÏe sa staÈ, Ïe sa bude ohrievaÈ dlh‰ie,
ako keby sme pouÏili plastovú, sklenenú porcelánovú alebo
papierovú nádobu.
V˘hodné je, ak nádobu z hliníkovej fólie vloÏíme do
teplovzdornej sklenenej alebo plastovej nádoby s trochou horúcej
vody (nie viac ako 1 cm), aby sa zohrialo aj dno fóliovej nádoby.
Ak je moÏné, pokrm pomie‰ame alebo ho po zohriatí necháme
2-3 minúty odstáÈ, aby sa teplo v pokrme rovnomerne rozloÏilo.
Nevhodné
Vhodné
Materiál Mikrovlnn˘ ohrev
Sklo (beÏné) Áno (1)
Sklo (ohÀovzdorné) Áno
Sklo - keramica a keramica
(ohÀovzdorné) Áno (1)
Terakotové Áno
Porcelán (ohÀovzdorn˘) Áno
Plasty (beÏná) Áno (2)
Plasty (ohÀovzdorná) Áno (2)
Nádoby / z hliníkovej fólie Áno (3)
Kov (hrnce, panvice, a pod.) Nie
Papier Áno
1. Bez kovov˘ch ãastí a kovov˘ch okrajov.
2. Niektoré druhy plastov neoddolávajú vysok˘m teplotám.
3. MôÏete pouÏívaÈ hliníkové fólie na ochranu delikátnych ãastí pokrmov
(aby sa t˘mto zabránilo príli‰nému uvareniu).
62
Praktické rady
Na ão musíme dbaÈ pri manuálnom rozmrazovaní
* Tvar pokrmu mení ãas potrebn˘ na rozmrazenie. Men‰ie a
ten‰ie kusy sa rozmrazia r˘chlej‰ie ako veºké a hrubé kusy.
* Hneì ako je to moÏné, oddelíme od seba jednotlivé kusy.
Rozmrazovanie sa t˘m skráti.
* Ten‰ie ãasti pokrmov prikryjeme fóliou, aby sa neprevarili. Na
upevnenie fólie môÏeme pouÏiÈ ‰páradlá.
* Pri rozmrazovaní je lep‰ie nechaÈ jedlo mierne rozmraziÈ a
úplné rozmrazenie dokonãiÈ odstátím.
MnoÏstvo
âím viac jedla varíme rozmrazujeme alebo zohrievame, t˘m viac
ãasu potrebujeme. Základné pravidlo je: dvojnásobné mnoÏstvo
si vyÏaduje takmer dvojnásobn˘ ãas. Ak sa jeden zemiak uvarí za
‰tyri minúty, na dva zemiaky potrebujeme asi sedem minút.
VlhkosÈ
PretoÏe vlhkosÈ priÈahuje mikrovlny, závisí doba varenia od
obsahu vody. Samozrejme vlhké pokrmy ako zelenina, ryby a
hydina sa uvaria r˘chlej‰ie a rovnomerne: pri varení such‰ích
pokrmov ako ryÏa alebo su‰ená fazuºa pridávame vodu.
ZráÏanie
Pokrmy obsahujú vodu, ktorá sa niekedy zráÏa na stenách a
dvierkach rúry. Prikryté pokrmy zvyãajne vyvolávajú men‰ie
zráÏanie ako odkryté.
Cukor
Pri príprave pokrmov s vysok˘m obsahom cukru a tuku dôsledne
dodrÏiavajte odporúãané postupy. Pri prekroãení odporúãanej
doby varenia môÏu pokrmy prihorieÈ a zniãiÈ mikrovlnnú rúru.
UvoºÀovanie tlaku
·upku pokrmov ako sú zemiaky, párky,
Ïætky a niektoré druhy ovocia popicháme
vidliãkou, aby nahromadením nadbytoãnej
pary nepraskli.
Odstátie
Po vypnutí mikrovlnnej rúry nechajte pokrmy
po rozmrazení, varení/ohrievaní odstáÈ, aby
sa teplota mohla rovnomerne rozloÏiÈ po
celom pokrme.
V mikrovlnnej rúre pokraãuje príprava
pokrmu aj po vypnutí mikrovlnnej energie.
Je to dôsledok prirodzenej vodivosti pokrmu. âas, na ak˘
necháme e‰te jedlo odstáÈ, závisí od jeho mnoÏstva a hustoty.
Niekedy staãí na odstátie ãas, k˘m pokrm vyberieme z rúry a
podávame. Pri väã‰om mnoÏstve a hustote jedla môÏe odstátie
trvaÈ aÏ 10 minút. Poãas tejto doby sa jedlo dovarí.
Priestorové rozmiestnenie pokrmov
Najlep‰ie v˘sledky dosiahneme pri rovnomernom rozmiestnení
pokrmov. Dosiahneme ho niekoºk˘mi
spôsobmi:
Ak varíme viac kusov rovnakého pokrmu ako
zemiaky v ‰upke, poukladáme ich do kruhu,
aby sa uvarili rovnomerne.
Pri nerovnomern˘ch tvaroch a veºkostiach
pokrmov umiestnime men‰ie a ten‰ie kúsky
smerom do stredu nádoby, kde sa ohrievajú
pomal‰ie.
Nerovnomerne veºké pokrmy ako ryby
vkladáme tak, aby chvosty smerovali do stredu
nádoby.
Pri ohrievaní uloÏíme pokrmy tak, aby hrub‰ie
a hustej‰ie ãasti boli po obvode taniera a ten‰ie
a red‰ie ãasti v jeho strede.
Tenké plátky mäsa uloÏíme na seba alebo ich
poprekladáme kríÏom.
Hrub‰ie plátky ako fa‰írky alebo párky
umiesnite tesne vedla seba.
·Èavy a omáãky ohrievame v zvlá‰tnych
nádobách.
Vysoké a uωie nádoby sú na ohrev ‰Èavy
alebo omáãok vhodnej‰ie ako plytké nádoby.
Naplníme ich maximálne do 2/3.
Pri varení alebo ohrievaní ryby nareÏeme
koÏu - zabránime jej popraskaniu.
Chvost a hlavu prikryjeme fóliou, aby sme
zabránili prevareniu. Fólia sa v‰ak nesmie
dot˘kaÈ stien rúry.
ZloÏenie pokrmov
Pokrmy s vysok˘m obsahom tuku a cukru sa uvaria r˘chlej‰ie ako
pokrmy s vy‰‰ím obsahom vody. Tuk a cukor dosiahnu pri varení
vy‰‰iu teplotu ako voda.
âím je pokrm hustej‰í, t˘m dlh‰ie trvá jeho ohriatie. Ohriatie
“veºmi hust˘ch” pokrmov ako mäso trvá dlh‰ie ako ohriatie
red‰ích, póroznej‰ích pokrmov ako chlieb.
VeºkosÈ a tvar
Men‰ie kúsky sa uvaria r˘chlej‰ie ako väã‰ie a pokrm
pravidelného tvaru sa uvarí rovnomernej‰ie ako pokrm
nepravidelného tvaru. Preto by sme mali nakrájaÈ pokrmy na
rovnakú veºkosÈ a tvar.
Mie‰anie a obracanie pokrmov
Mie‰anie a obracanie pokrmov sú techniky pouÏívané v
klasickom aj mikrovlnnom varení, aby sme r˘chlej‰ie zohriali stred
jedla a predi‰li pripaºovaniu po obvode. Rovnako ako pri
klasickom varení, nenechávame peãené mäsá dusiÈ vo vlastnej
‰Èave.
63
Druh potraviny StupeÀ v˘konu âas varenia
HOVÄDZINA
Pomleté mäso (500 g) 800 W 3-5 min.
Fa‰írka (500 g) 800 W 9-12 min.
·vajciarske bifteky (500 g) 800 W 4-5 min.
Sekaná (500 g) 800 W 15-20 min.
Bifteky 800 W 2-4 min. 500 g
BRAVâOVÉ MASO
Bôãik 800 W 1/2-3/4 na 1 plátok
300 g klobásy 800 W 2-4 min.
Rezne 800 W 10-12 min. 500 g
Peãené mäso 800 W 10-12 min. 500 g
JAH≈ACINA
Pliecko alebo peãené stehno 600 W/800 W 8-10 min. 500 g
TELACINA
Peãené pliecko 600 W/800 W 9-10 min. 500 g
Rezne/kotlety teºacie/jahÀacie (3-4 kusy) 800 W 6-8 min.
HYDINA
Kura rozporcované 800 W 2-3 min. 500 g
Kura vcelku 800 W 9-10 min. 500 g
Kura dusené, v kusoch 600 W 12-14 min. 500 g
Morãacie prsíãka 600 W 8-9 min. 500 g
RYBY
Filé / kusy r˘b (500 g) 800 W 7-9 min.
Ryba vcelku (500 g) 800 W 7-9 min.
VAJCA A SYRY
PraÏenica 800 W 1-2 min na vajce
Vajcia namäkko 800 W 1-2 min na vajce
Omeleta 800 W 3/4-1 1/2 minúty na rozpustenie masla
1-2 min na vajce
Vajeãn˘ krém (20x20 cm) 600 W 15-19 min.
ZELENINA
Zelenina (500 g-1 kg)
voda: 1/4 ‰álka 800 W 8-16 min.
Zemiaky (500 g) opekané v rúre 800 W 8-12 min.
âerstvé kukuriãné ‰úlky v
- vo fólii (2) 800 W 5-5 1/2 min.
- zmrazené (2) 800 W 4-6 min.
OBILNINY
1/2 ‰álky ovsenej múky dlhého ãasu varenia 800 W 1-2 min.
voda: 1 ‰álka
1/2 ‰álky ovsenej múky r˘chleho ãasu varenia 800 W 1-2 min.
voda: 1 ‰álka
1/2 ‰álky kukuriãnej múky 800 W 2-3 min.
voda: 2 ‰álky
ZÁKUSKY
Mrkvová torta (25 cm x 15 cm) 800 W 9-12 min.
Maslová alebo ãokoládová torta 800 W 5-6 min.
na (21 cm) okrúhlom tanieri
Bábovka 800 W 5-5 1/2 min.
Zákusky (6) 400 W 2-2 1/2 min.
Keksy (8) na ‰tvorcovom tanieri (20 cm) 600 W 3-6 min.
POLIEVKY A NÁPOJE
1 ·álka vody základ 800 W 1-2 min.
1 ·álka mlieka základ 600 W 1-2 min.
TABUªKA NASTAVENIA V¯KONU
64
Druh potraviny âas varenia Rady
MASÁ
1 Balík bôãika 2-3 1/2 min. Pri rozmrazovaní neotvárajte balenie. Nechajte odmraziÈ v mikrovlnke
pokiaº sa plátky dobre neoddeºujú.
Klobásy 2-3 1/2 min. 500 g "
Rebierka 5-6 min. 500 g "
Pomleté mäso 6-8 min. 500 g PribliÏne v polovici rozmrazovania otoãte.
Hovädzie 4-6 min. 500 g Vybaºte peãené mäso a uloÏte na tanier varenia. PribliÏne v polovici
rozmrazenia otoãte. Nechajte odstáÈ 10 minút.
Bravãové 7-9 min. 500 g "
JahÀacie 7-9 min. 500 g "
Bifteky, kotlety a rezne 3-6 min. 500 g PribliÏne v polovici rozmrazovacieho ãasu oddelte jednotlivé kusy
mäsa.
Údeniny 3-4 min. 500 g PribliÏne v polovici rozmrazovania otoãte.
HYDINA
1 Kura vcelku (1 1/4-1 1/2 kg) 13-16 min. Na rozmrazenie uloÏte do rúry celé kura bez rozbalenia.
Moriak 6-8 min. 500 g "
Rozporcované kura 4-6 min. 500 g Oddelte v polovici ãasu rozmrazovania. Nechajte vo vyãkávacom ãase
aÏ sa ukonãí rozmrazovanie.
Morãacie ‰tvrÈky 6-8 min. 500 g "
RYBY A DROBNÉ MORSKÉ ÎIVOâICHY
Filé (500 g) 6-7 min. Behom rozmrazovania nechajte zatvorenú konfekciu. Nechajte urãit˘
ãas vo studenej vode, aby ste ich mohli oddeliÈ.
Kusy r˘b (500 g) 1-2 min. Nemie‰ajte.
Ryba vcelku (300 g) 2-4 min. UloÏte rybu na tanier vhodn˘ na pouÏitie v rúre. PribliÏne v polovici
rozmrazovania otoãte jeden raz Opláchnite rybu v studenej vode.
Drobné morské Ïivoãíchy (napr. bokosanka,
kraby, krabie mäso, ústrice, atì) 4-6 min. V polovici rozmrazovania rozdrvte.
Langustové chvosty (150-300 g) 4-6 min. Nemie‰ajte.
Langusta a krab vcelku (750 g) 12-13 min. PribliÏne v polovici rozmrazovania otoãte.
SLANÉ A SLADKÉ PEåIVO
Peãivo, slané torty, koláãe (200-500 g) 1-3 min.
Pampúchy 1/4 min. kaÏd˘ kus
Slivkov˘ koláã/kávové torty, s krémom
alebo plnkami (500 g) 1-3 min.
Syrové zákusky (pribliÏne 500 g) 3-5 min.
Ovocné alebo orechové torty (20 cm) 6-7 min.
Smotanová torta alebo s vajeãn˘m
krémom (400 g) 1-2 min.
Drobné zákusky 1/4-3/4 min.
ZELENINA
Doporuãujeme variÈ zeleninu priamo zmrazenú. Pridajte -1-2 lyÏice vody.
TABUªKA ROZMRAZOVANIA
TABUªKA OHRIEVANIA NÁPOJOV
Druh potraviny StupeÀ v˘konu âas varenia
1 porcia Pokrm 800 W 2-3 min.
1-2 porcie Hlavn˘ pokrm s omáãkou 800 W 7-9 min.
2-4 porcie Hrubé kusy mäsa, kusy sekanej 800 W 3-5 min.
2-3 porcia Tenké kusy mäsa, hovädziny, ‰unky, bravãoviny, morãaciny 600 W 2-3 min.
2-3 porcia Rozporcované kura 600 W 3-4 min.
2 porcie Pokrmy v panvici 600 W 9-12 min.
2 porcie Zelenina 800 W 3-4 min.
1-2 Kukuriãné ‰úlky 800 W 3-4 min.
2-3 Sladká roláda 800 W 3/4-1 min.
1 Celá torta 800 W 3-7 min.
1-2 kusy Torty 800 W 1-2 min.
3-4 Klobásy 800 W 1-2 min.
4 Hot dogs 800 W 1-2 min.
65
Servis
âistenie je jedin˘ druh údrÏby, ktorú rúra
vyÏaduje. Rúru pri ãistení odpojte od
elektrickej siete.
Ak rúra nefunguje, skôr ako sa obrátite na servisnú sluÏbu
skontrolujte následovné:
* Je otoãn˘ tanier na svojom mieste?
* Je zástrãka správne zapojená do elektrickej siete?
* Sú dvierka dobre zatvorené?
* Skontrolujte poistky.
* Poãkajte 10 minút a skúste rúru znovu zapnúÈ.
Servis a opravy môÏe vykonávaÈ iba pracovník, ktor˘ bol
vy‰kolen˘ v˘robcom. Pre akúkoºvek inú osobu je zásah do
spotrebiãa nebezpeãn˘.
POZOR!
T˘mito opatreniami sa vyhnete zbytoãnému zásahu servisnej
sluÏby, za ktor˘ budete musieÈ zaplatiÈ.
Keì voláte servisnú sluÏbu nahláste vÏdy v˘robné ãíslo a model
rúry (pozri servisn˘ ‰títok).
Pravidelne, hlavne ak Vám vykypeli tekutiny, vyberte otoãn˘
tanier a uná‰ací kruh a vytrite dno rúry.
Va‰a rúra funguje iba s osaden˘m otoãn˘m tanierom.
Keì sa rozhodnete otoãn˘ tanier vybraÈ a umyÈ, rúru
nezapínajte.
Vnútorné steny povrch rúry, dvierka zvonka i zvnútra a tesnenia
ãistite mäkkou handrou a pouÏite vodu a jemné ãistiace
prostriedky.
Nenechávajte zaschnuté zvy‰ky jedál a tukov v okolí dvierok.
Na ãistenie vnútorn˘ch stien rúry
nepouÏívajte kovové drôtenky. Mohli by
po‰kriabaÈ povrch.
ÚdrÏba
Pri silnom zneãistení vloÏte do rúry ‰álku s vodou a nechajte
vrieÈ 2-3 minúty. Para pomôÏe odstrániÈ neãistoty.
Nepríjemného zápachu sa zbavíte, ak do
rúry vloÏíte ‰álku s vodou a citrónovou
‰Èavou a necháte ju pár minúÈ vrieÈ.
POZOR!
Tesnenie dvierok a ich okolie pravidelne kontrolujte. V prípade
po‰kodenia spotrebiã nezapínajte a nechajte ho opraviÈ
kvalifikovan˘m opravárom.
Pravidelne kontrolujte tesnenie dvierok a ich okolie, ãi nie je
po‰kodené. Spotrebiã s po‰koden˘m tesnením nepouÏívajte a
dajte ho opraviÈ vy‰kolenému servisnému technikovi.
Abrazívne ãistiace prostriedky, kovové drôtenky, brúsne
handry atì., môÏu po‰kodiÈ ovládací panel, vonkaj‰í povrch i
vnútorné steny rúry. PouÏívajte ‰pongiu s tekut˘m ãistiacim
prostriedkom alebo papierov˘ obrúsok so sprejom na ãistenie
skla. Sprej najprv nastriekajte na papierov˘ obrúsok
Sprej nestriekajte priamo na rúru.
DôleÏité:
Ak potrebujete vymeniÈ prívodovú ‰núru, zakúpte ju v na‰ích
servisn˘ch strediskách. V˘menu prívodovej ‰núry smie vykonaÈ
len odborník.
Ak potrebujete servisnú sluÏbu
Whirpool má k dispozícii servisnú sieÈ na celom území ‰tátu.
Technici firmy Whirlpool sú za‰kolení a oprávnení vykonávaÈ
záruãn˘ i pozáruãn˘ servis v celej Európe.
Pri kúpe spotrebiãa Ïiadajte zoznam gestorov servisu Whirlpool.
Tento zoznam je aj súãasÈou nov˘ch záruãn˘ch listov.
Gestor Vám poskytne informácie o
servisnom stredisku v mieste Vá‰ho
bydliska. V‰etky potrebné informácie Vám
radi poskytnú aj v predajni, kde ste si
spotrebiã zakúpili.
66
Technické údaje
âíslo modelu AKL 536
Napätie 230-240 V/50 Hz
Príkon 1330 W
Poistka 10 A
Príkon mikrovlnnej rúry (podºa IEC 705, 1000 g vody)
Pln˘ v˘kon 800 W
Ovládanie Mechanick˘
Rozmery: V x · x H
Vonkaj‰ie rozmery 298x492x390
Vnútorné rozmery 190x300x297,7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Ignis AKL 536/White Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka