5
umiestnenie, izbová teplota, frekvencia otvárania dverí a množstvo
skladovaných potravín. Gombík termostatu nastavte s ohľadom na tieto
faktory. Všeobecným pravidlom je, že termostat má byť nastavený v strednej
polohe pri izbovej teplote 25°C.
Termostat okrem toho zabezpečuje automatické odmrazovanie
chladničky. Počas odmrazovania môže teplota vnútri chladničky vystúpiť na
+8°C, ale klesá na 2-3°C počas mrazenia, čo znamená priemernú teplotu
počas celého pracovného cyklu okolo +5°C.
Vyhýbajte sa nastaveniu gombíka termostatu na veľmi nízke teploty,
spôsobuje to nepretržitý chod spotrebiča. Spôsobuje to pokles teploty pod
0°C, spôsobiac tak prípadné zmrazenie nápojov a čerstvých potravín a
nadmerné nahromadenie ľadu na vnútorných stenách, čo je príčinou zvýšenia
spotreby energie a poklesu účinnosti chladenia.
Keď je v činnosti celý chladiaci systém, na
zadnej stene sa tvoria kvapky kondenzovanej
vody alebo čiastočky ľadu. Nie je potrebné
odstraňovať tieto čiastočky, pretože zadná
stena je odmrazovaná automaticky.
Zvyšná voda sa odvádza prostredníctvom špeciálneho vývodu a
zhromažďuje sa v nádobke na kompresore, odkiaľ sa odparuje.
Mraznička
Poloha termostatu môže ovplyvňovať aj teplotu v mrazničke.
Všeobecne sa táto teplota pohybuje medzi –18°C a –28°C počas celého
pracovného cyklu.
RADY NA SKLADOVANIE POTRAVÍN
Mraznička bola navrhnutá na zmrazovanie čerstvých potravín a na
skladovanie mrazených potravín počas dlhšej doby.
Aby boli výsledky čo najlepšie, je nevyhnutné potraviny dobre zabaliť.
Baliace materiály musia byť vzduchotesné, nesmú reagovať s
potravinami v obale, odolné voči nízkym teplotám, kvapalinám, tukom, pare a
pachom, musia byť umývateľné. Plastové alebo hliníkové obaly a plastové,
hliníkové nádoby alebo nádoby z temperovaného skla
sú vhodné.
DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE!
•
Na zmrazovanie čerstvých potravín používajte oddelenie označené 4
hviezdičkami (rýchlozmrazovacie oddelenie).
•
Nezmrazujte naraz veľmi veľké množstvo potravín. Potraviny sa
uchovajú lepšie, ak sú hlboko zmrazené v čo najkratšom čase. Preto je
lepšie neprekračovať kapacitu zmrazovania spotrebiča, uvedenú v
“Technických údajoch
”.
Termostat môžete nastaviť tak, aby ste dosiahli
najnižšie možné teploty vnútri mrazničky, pričom dávajte pozor, aby
teplota v chladničke neklesla pod 0°C.