Dôležité upozornenia
Kvôli vašej bezpečnosti tento spotrebič zodpovedá platným normám a nariadenia:
- smernici o zariadeniach pod tlakom,
- smernici o materiáloch, ktoré prichádzajú do styku s potravinami.
•
Tento spotrebič je určený výhradne na domáce použitie.
•
Dôkladne si prečítajte všetky pokyny a vždy postupujte podľa„Používateľskej príručky”.
•
Rovnako ako pri používaní iných varných spotrebičov, aj pri používaní tlakového hrnca
dávajte veľký pozor, ak ho používate v blízkosti detí.
•
Tlakový hrniec nedávajte do vyhriatej rúry.
•
Tlakový hrniec, ktorý je pod tlakom, prenášajte s maximálnou opatrnosťou. Nedotýkajte
sa teplých častí. Používajte rukoväte a tlačidlá. V prípade potreby používajte kuchynské
rukavice.
•
Tlakový hrniec nepoužívajte na iný účel ako na ten, na ktorý je určený.
•
V tlakovom hrnci sa varí pod tlakom. Pri neadekvátnom používaní môže dôjsť k porane-
niam spôsobeným obarením. Pred zapnutím tlakového hrnca sa uistite, či je správne zat-
vorený. Pozri odsek„Zatvorenie“.
•
Pred otvorením tlakového hrnca sa ubezpečte, či je ventil v polohe, v ktorej sa tlak
uvoľňuje.
•
Tlakový hrniec nikdy neotvárajte nasilu. Uistite sa, či tlak vo vnútri poklesol. Pozri odsek
„Bezpečnosť
•
Tlakový hrniec nikdy nepoužívajte bez tekutiny, mohlo by dôjsť k vážnemu poškodeniu
hrnca. Dbajte na to, aby bolo počas varenia v hrnci vždy dostatočné množstvo tekutiny.
•
Používajte iba kompatibilný zdroj tepla (zdroje tepla), uvedený v návode na obsluhu.
•
Tlakový hrniec neplňte viac ako do 2/3 (značka maximálnej povolenej hladiny). Pri po-
travinách, ktoré sa počas varenia rozťahujú, ako napríklad ryža, sušená zelenina alebo
kompóty…, tlakový hrniec naplňte iba do polovice nádoby.
•
Po uvarení mäsa s tenkou kožou (napríklad hovädzí jazyk), ktorá by sa mohla vplyvom
tlaku vyduť, mäso neprepichujte, keď je koža vydutá; mohli by ste sa opariť.V danom prí-
pade sa mäso odporúča prepichnúť pred varením.
•
Pri varení kašovitých potravín (lúpaný a polený hrášok, rebarbora…) je pred otvorením
potrebné tlakový hrniec trochu potriasť, aby potraviny nevystriekli von.
•
Pred každým použitím skontrolujte, či nie sú upchané ventily. Pozri odsek„pred varením“.
•
Tlakový hrniec nepoužívajte na fritovanie v oleji pod tlakom.
•
Bezpečnostné systémy žiadnym spôsobom nemodifikujte, vykonávajte iba pravidelné
čistenie a údržbu v súlade s pokynmi.
•
Používajte iba originálne náhradné diely značky TEFAL, ktoré zodpovedajú vášmu mo-
delu. Predovšetkým používajte nádobu aj pokrievku značky .
•
Alkoholové pary sú horľavé. Nechajte ich prevrieť 2 minúty a až potom zatvorte po-
krievku. Pri príprave jedál na báze alkoholu dohliadajte na spotrebič.
•
Po ukončení varenia tlakový hrniec nepoužívajte na uskladňovanie kyslých ani slaných
potravín, pretože hrozí riziko poškodenia nádoby.
Tento návod si uschovajte