electrolux
48
Pečenie horúcim vzduchom
Vzduch vnútri rúry sa zohrieva ohrevným
článkom okolo ventilátora, ktorý sa nachádza
za zadným panelom. Ventilátor zaručuje
cirkuláciu horúceho vzduchu, aby sa udržala
rovnomerná teplota v celej dutine rúry.
Výhody pečenia s touto funkciou sú:
-
Rýchlejší predohrev
Keďže vzduch v rúre pri pečení s horúcim
vzduchom rýchlo dosiahne nastavenú
teplotu, zvyčajne nie je potrebné rúru
predhrievať. Napriek tomu je možné, že
pečenie bude trvať o 5-7 minút dlhšie. Pri
receptoch, pri ktorých sa vyžadujú vyššie
teploty, dosiahnete najlepšie výsledky, ak
rúru najprv predhrejete, napr. pri pečení
chleba, pečiva, čajových koláčikov,
nákyp a pod.
-
Nižšie teploty
Pečenie s horúcim vzduchom
zvyčajne vyžaduje nižšie teploty ako
pečenie konvenčným spôsobom.
Dodržiavajte teploty uvedené v tabuľke
pečenia. Pri receptoch, pri ktorých
zvyčajne využívate konvenčné
pečenie, nezabudnite znížiť teplotu o
približne 20-25 °C.
-
Rovnomerný ohrev pri pečení
Teplota v rúre je rovnomerná na
všetkých úrovniach. Znamená to, že
dávky rovnakých jedál môžete piecť
v rúre súčasne. Napriek tomu sa jedlo
na hornej úrovni môže zapiecť trochu
rýchlejšie ako na spodnej.
Je to normálne. Vôňa jedál sa
neprenáša z jedného na druhé.
Ako používať rúru s ventilátorom
1. Zapnite rúru.
2. Stláčajte tlačidlo voľby funkcie, aby
ste zvolili funkciu „Horúci vzduch“.
3. Podľa potreby upravte nastavenie
teploty tlačidlami „ “ alebo „ “.
Konvenčné pečenie
- Stredná poloha v rúre umožňuje
najlepšie rozloženie tepla. Aby sa viac
upiekla spodná časť jedla, jednoducho
znížte polohu v rúre. Aby sa viac
pripiekol povrch, zvýšte polohu v rúre.
- Materiál a úprava pekáčov má vplyv na
stupeň zapečenia spodnej časti jedla.
Smaltovaný riad, tmavé, ťažké plechy
a nádoby s úpravou proti pripáleniu
zvyšujú zhnednutie, naopak, sklenený
riad, leštený hliník alebo nerezové plechy
odrážajú teplo a spôsobujú slabšie
zhnednutie spodnej časti jedla.
- Aby sa jedlo upieklo rovnomerne,
uložte ho do strednej časti roštu.
- Potraviny uložte na pekáče vhodnej
veľkosti, aby ste predišli tomu, že jedlo
vykypí na dno rúry, čím si ušetríte
čistenie rúry.
- Neklaďte jedlá, pekáče, ani plechy na
pečenie priamo na dno rúry, pretože
toto sa mimoriadne zohrieva a mohlo
by sa poškodiť. Pri používaní tohto
nastavenia sa teplo privádza z vrchného
a zo spodného ohrevného elementu.
Umožňuje to pečenie na jednej úrovni
a je mimoriadne vhodné pre jedlá, pri
ktorých sa vyžaduje dôkladné
prepečenie ich spodnej časti, ako slané
plnené koláče a koláče s vlhkou plnkou.
Je veľmi vhodné aj pre gratinované jedlá,
lasagne a ostatné zapekané jedlá, pri
ktorých sa vyžaduje zapečenie povrchu.
Ako používať konvenčnú rúru
1. Zapnite rúru.
2. Stláčajte tlačidlo voľby funkcií rúry
, kým sa na displeji nezobrazí
symbol .