Lasagne
Pre 4 osoby.
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
• 1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
• 100 ml mäsového vývaru
• 1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
• polievková lyžička masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninu oddeľte ostrým nožom od kože a chru‐
pavky a nakrájajte ju na drobné kocky. Ošúpte
cibuľu, očistite mrkvu, zeler a všetku zeleninu na‐
krájajte na malé kocky. V hrnci zohrejte olej a za
stáleho miešania na ňom osmažte slaninku a
kocky zeleniny. Postupne pridávajte mleté mäso,
za stáleho miešania ho osmažte a zalejte mäso‐
vým vývarom. Mäsovú zmes posoľte a ochuťte
paradajkovým pretlakom, bylinkami a čiernym
korením a približne 30 minút povarte prikrytú pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte bešame‐
lovú omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pri‐
dajte múku a za stáleho miešania ju osmažte do
zlatista. Postupne a za neustáleho miešania do‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orieškom a približne 10
minút neprikrytú mierne povarte. Po veľkej obdĺž‐
nikovej teplovzdornej nádobe rozotrite 1 poliev‐
kovú lyžicu masla. Striedavo do formy ukladajte
vrstvu cestovín, mäsovej zmesi, bešamelovej
omáčky a miešaného syra. Vrchnú vrstvu po‐
krmu by mala tvoriť vrstva bešamelu posypaná
syrom. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po
povrchu pokrmu.
– Čas v rúre: 55 minút
– Úroveň v rúre: 1
Moussaka
Pre 8 – 10 osôb.
Prísady:
• 1 posekaná cibuľa
• olivový olej
• 1,5 kg mletého mäsa
• 1 plechovka sekaných paradajok (400 g)
• 50 g nastrúhaného syra
• 4 čajové lyžičky strúhanky
• soľ a čierne korenie
• škorica
• 1 kg zemiakov
• 1,5 kg baklažánu
• maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
• 150 g nastrúhaného syra
• 4 polievkovými lyžicami strúhanky
• 50 g masla
Príprava:
Nasekanú cibuľu poduste na menšom množstve
olivového oleja, potom pridajte mleté mäso a za
stáleho miešania mierne povarte. Pridajte nase‐
kané paradajky, strúhaný ementál a strúhanku.
Dôkladne premiešajte a priveďte do varu. Potom
pokrm osoľte, okoreňte, pridajte škoricu a od‐
stavte z varnej zóny. Zemiaky ošúpte a nakrájaj‐
te na 1 cm hrubé plátky. Umyte baklažán a na‐
krájajte ho tiež na 1 cm hrubé plátky. Všetky plát‐
ky osušte kuchynským papierom. Potom ich os‐
mažte na panvici s dostatočným množstvom
masla. Medzitým si pripravte bešamelovú omáč‐
ku: na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a
za stáleho miešania ju opražte do zlatista. Po‐
stupne a za neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym korením a mu‐
škátovým orieškom a približne 10 minút neprikry‐
tú mierne povarte. Plátky zemiakov položte na
dno vymastenej zapekacej nádoby, posypte ich
trochou strúhaného syra. Na to umiestnite vrstvu
baklažánu. Na to rozložte časť zmesi mletého
mäsa. Na to nalejte trochu bešamelovej omáčky.
Potom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov, baklažá‐
nu a zmesi s mletým mäsom. Posledná vrstva by
mala byť bešamelová omáčka. Na vrch nasypte
zvyšok syra a strúhanky. Rozpustite maslo a po‐
lejte ním vrch musaky.
– Čas v rúre: 60 minút
10
www.electrolux.com