Tipy pre mikrovlnnú prevádzku
Rúru udržujte vždy čistú. Dbajte na to, aby
pokrmy nevykypeli a nezabudnite vyčistiť
plochu pod skleneným rotačným tanierom
a vnútornú stranu dvierok.
Pri tepelnej úprave v mikrovlnnej rúre
používajte okrúhle a oválne nádoby.
Nepoužívajte kovový riad alebo riad
s kovovou dekoráciou. Niektoré druhy
plastu sa môžu vplyvom tepla z pokrmu
roztopiť a zdeformovať.
Jedlo pripravujte vždy zakryté. Použite
sklenenú pokrievku, tanier alebo špeciálny
papier.
Pečivo, chlieb a iné múčniky môžete
rozmrazovať priamo v košíku alebo na
kuchynskom papieri.
Ak rozmrazujete jedlo v pôvodnom obale,
otvorte ho. Odstráňte kovové spoje a
spinky. Obaly s obsahom kovu nikdy
nedávajte do mikrovlnnej rúry, iba ak to
výrobca výslovne odporúča.
Na ochranu tenkých a chúlostivých kúskov
(nohy kurčaťa) použite alobal.
Jedlá v šupke alebo potiahnuté kožou
(zemiaky, klobásy) pred tepelnou
prípravou prepichnite. V rúre nepripravujte
vajcia, pretože môžu explodovať.
Pri tepelnej úprave väčších kusov dbajte
na to, aby boli najhrubšie kusy na okrajoch
nádoby. Pokrm sa snažte rozporciovať
rovnomerne. Pokrm umiestnite vždy do
stredu nádoby.
Jedlo sa pripraví rovnomerne, ak ho počas
tepelnej úpravy občas premiešate.
Pri príprave pokrmu zvoľte najskôr kratšiu
dobu prípravy, aby ste sa vyhli prevareniu.
Čím je jedla viac, tým dlhší čas je potrebný
na jeho prípravu.
Pri príprave zeleniny používajte len
minimálne množstvo vody.
Používajte menej dochucovadiel ako pri
normálnej tepelnej úprave. Pokrm
okoreňte až po skončení tepelnej úpravy.
V záujme rovnomernej tepelnej úpravy
nechajte jedlo v mikrovlnnej rúre vždy pár
minút odstáť.
Pred servírovaním skontrolujte, či je jedlo
dostatočne teplé.
Pri vyberaní pokrmu z rúry používajte
rukavice.
20
• Zjemnenie medu
Ak chcete vrátiť skryštalizovaný med od
pôvodného stavu, odnímte veko nádoby,
nádobu vložte do mikrovlnnej rúry,
nastavte stredný výkon a rúru nechajte
pracovať 2 minúty
• Roztopenie čokolády
100 g čokolády rozlámte na kúsky, vložte
do vhodnej nádoby, zohrievajte 1-2 minúty
pri najvyššom výkone a potom dobre
premiešajte.
• Zmäkčenie alebo roztopenie masla
Maslo sa roztopí za niekoľko sekúnd pri
maximálnom výkone. Na zmäkčenie
postačí nižší výkonový stupeň.
• Zohrievanie chleba
Na niekoľko sekúnd zvoľte stredný
výkonový stupeň.
• Jednoduché šúpanie cesnaku
3 alebo 4 strúčiky cesnaku zohrievajte 15
sekúnd pri vysokom výkone. Na konci
strúčik stlačte a cesnak sa ľahko zbaví
šupy.
• Ovocná šťava
Citrusové plody dajú viac šťavy, ak ich
najprv na 15 sekúnd zohrejete pri vysokom
výkone.
• Príprava obilnej kaše
Kašu môžete pripraviť jednoducho
v mikrovlnnej rúre priamo v servírovacom
tanieri bez ulepených hrncov. Riaďte sa
pokynmi výrobcu pokrmu.
Testovanie kuchynského riadu
Do mikrovlnnej rúry vložte kuchynskú
nádobu spolu s pohárom plným vody a
výkon nastavte na 1000 W (100%). Čas
ohrievania nastavte na jednu minútu. Ak je
riad horúci, nemali by ste ho používať. Ak
je mierne teplý, môžete ho používať na
zohrievanie jedál. Ak má riad izbovú
teplotu, môžete ho používať aj na tepelnú
úpravu pokrmov.
Obaly z materiálov, ako sú napr. servítky,
voskový papier, papierové utierky,
papierové šálky, kartónové škatule a
lepenkové obaly sú vhodné pre použitie
v mikrovlnnej rúre. Pred použitím sa vždy
ubezpečte, že nie sú prázdne, aby ste
zabránili prehriatiu.
V mikrovlnnej rúre môžete používať veľa
druhov umelohmotných riadov, šálok a
obalov. Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu.
Plastové obaly nepoužívajte, ak obsahujú
príliš mastné jedlá alebo jedlá s vysokým
obsahom cukru. Pri ich zohriatí môže dôjsť
k poškodeniu obalu.
V mikrovlnnej rúre nikdy nepripravujte bez
dozoru jedlá v plastových, papierových
alebo horľavých obaloch. Ak sa objaví
dym, nechajte dvierka zatvorené, rúru
vypnite, odpojte ju od elektrickej siete a
počkajte, kým pokrm prestane dymiť.
Kovový riad alebo riad s kovovým
lemovaním, resp. ornamentom by ste
v mikrovlnnej rúre nemali používať, ak to
výrobca vyslovene neodporúča.
V mikrovlnnej rúre nezohrievajte pokrmy
v obaloch s úzkym otvorom, ako sú napr.
fľaše.
Pri snímaní pokrievok a uzáverov
kuchynských nádob buďte opatrní a
použite rukavice, aby ste predišli
popáleninám.
V mikrovlnnej rúre nikdy nepripravujte bez
dozoru jedlá v plastových, papierových
alebo horľavých obaloch. Ak sa objaví dym,
nechajte dvierka zatvorené, rúru vypnite,
odpojte ju od elektrickej siete a počkajte,
kým pokrm prestane dymiť.
Príprava pokrmov
V mikrovlnnej rúre nikdy nezohrievajte
potraviny v plechoviciach. Najprv ich
preložte do nádoby, ktorú je vhodné
používať v mikrovlnnej rúre.
V mikrovlnnej rúre nikdy nefritujte a
nepripravujte príliš mastné jedlá.
Vzhľadom na to, že sa teplota tuku nedá
kontrolovať, môže dojsť k nebezpečným
situáciám.
Pukance môžete v mikrovlnnej rúre
pripravovať len v špeciálnych obaloch,
určených na tento účel. Tento proces
treba neustále sledovať.
Potraviny s pevnou šupou, resp.
nepórovitou kožou (napr. jablká, zemiaky,
kuracie pečienky, vaječné žĺtka), vždy
prepichnite, aby ste zabránili tak
utajenému varu vo vnútri pokrmov a ich
následnej explózii.
Detskú výživu po zohriatí dobre
premiešajte alebo pretrepte, aby sa teplo
rovnomerne rozložilo. Skôr, ako výživu
dieťaťu podáte, bezpodmienečne
skontrolujte jej teplotu.
Upozornenie: Pri zohrievaní polievok, nápojov
a omáčok v mikrovlnnej rúre sa môže stať, že
pokrm vykypí bez toho, aby ste spozorovali bod
varu. Aby ste sa vyhli uvedenému javu,
odporúčame:
1. Nepoužívajte nádoby s úzkym hrdlom.
2. Pokrmy neprehrievajte.
3. Pokrmy pred ich zohrievaním
v mikrovlnnej rúre, ako aj v polovici
procesu zohrievania premiešajte.
4. Po zohriatí nechajte pokrmy ešte chvíľu
v mikrovlnnej rúre, a potom ich zamiešajte.
Niektoré potraviny ako napr. celé vajcia
alebo pokrmy v uzatvorených pohároch,
môžu pri zohrievaní explodovať, preto ich
neodporúčame pripravovať v mikrovlnnej
rúre. Ak chcete v mikrovlnnej rúre pripraviť
vajíčka, žĺtok vždy prepichnite a potom
vajcia zakryte. Pred odokrytím pokrievky
počkajte cca jednu minútu.
Upozornenia:
Nikdy sa nepokúšajte násilím otočiť
rotačný tanier; mohli by ste ho poškodiť.
Príčinou iskrenia v mikrovlnnej rúre býva
kovová kuchynská nádoba. Iskrenie môže
spotrebič vážne poškodiť, preto treba
program okamžite zastaviť a použitú
nádobu skontrolovať.
Dbajte na to, aby ventilačné otvory
vo vrchnej, zadnej, bočnej a spodnej časti
spotrebiča zostali voľné.
Spotrebič nepoužívajte na
komerčné účely.
Mikrovlnná rúra je určená na
používanie v domácnosti.
Dodržiavajte vyššie uvedené
pokyny.
5