Electrolux EOB32000X Používateľská príručka

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Používateľská príručka
návod na používanie
Rúra
EOB32000
2 electrolux
Obsah
Bezpeènostné pokyny................................... 3
Popis spotrebièa............................................ 4
Pred prvým použitím ..................................... 6
Obsluha rúry na peèenie.............................. 7
Použitie, tabu¾ky a tipy ................................. 11
Èistenie a starostlivost’................................. 19
Èo robit’, ak …................................................ 26
Návod na montáž .......................................... 27
Likvidácia ........................................................ 30
Záruka/Servisná služba................................ 31
Servis ............................................................... 35
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Zmeny vyhradené
V tejto príruèke používate¾a sa používajú nasledujúce symboly:
1
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej bezpeènosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebièa.
3Všeobecné informácie a tipy
2Environmentálne informácia
electrolux 3
1 Bezpeènostné pokyny
Elektrická bezpeènost’
Spotrebiè môže pripájat’ iba
autorizovaný technik.
V prípade poruchy alebo poškodenia
spotrebièa: vyskrutkujte poistky alebo
vypnite istièe.
Spotrebiè môžu opravovat’ iba
kvalifikovaní špecialisti. Neodborné
opravy môžu spôsobit’ znaèné
nebezpeèenstvá.
V prípade opravy sa obrát’te na našu
servisnú službu alebo na
špecializovaného predajcu.
Bezpeènost’ pre deti
Poèas èinnosti spotrebièa nikdy
nenechávajte malé deti bez dozoru.
Bezpeènost’ pri používaní
Osoby (vrátane detí), ktoré vzh¾adom na
svoje fyzické, senzorické alebo duševné
schopnosti, resp. svoju neskúsenost’ èi
neznalost’, nie sú v stave spotrebiè
bezpeène používat’, tento spotrebiè
nesmú používat’ bez dozoru alebo
pouèenia zo strany zodpovednej osoby.
Tento spotrebiè sa môže používat’ iba na
varenie, peèenie mäsa, peèenie cesta a
prípravu jedál v domácnosti.
Pozor pri pripájaní elektrické spotrebièe
do siet’ových zásuviek v blízkosti
spotrebièa. Prívodné káble sa nesmú
privriet’ pod horúce dvierka rúry na
peèenie.
Pozor: Nebezpeèenstvo popálenín!
Poèas prevádzky je vnútorný priestor rúry
na peèenie horúci.
Ak v rúre na peèenie použijete
alkoholické prísady, ¾ahko môže
vzniknút’ zápalná zmes vzduchu s
alkoholom. V takomto prípade otvárajte
dvere ve¾mi opatrne. Pritom nenarábajte
so žeravými uhlíkmi, iskrami alebo
ohòom.
3 Upozornenie na akrylamid
Intenzívne zhnednutie potravín, hlavne ak
ide o výrobky s obsahom škrobu, môže
pod¾a najnovších vedeckých poznatkov
spôsobovat’ ohrozenie zdravia
akrylamidom. S oh¾adom na to
odporúèame používat’ pri peèení pod¾a
možnosti nízke teploty a vylúèit’
nadmerné zhnednutie jedál.
Takto predídete poškodeniu spotrebièa
Rúru na peèenie nevykladajte hliníkovou
fóliou a na jej dno neukladajte žiadny
plech na peèenie, žiadny hrniec a pod.,
pretože v opaènom prípade sa smalt rúry
na peèenie môže poškodit’
nedostatoèným odvodom tepla.
Ovocné št’avy kvapkajúce z plechu na
peèenie zanechávajú škvrny, ktoré sa už
nedajú odstránit’. Na ve¾mi vlhké koláèe
používajte hlboký plech.
Nenechávajte otvorené dvierka rúry na
peèenie.
Nikdy nevylievajte vodu priamo do
horúcej rúry na peèenie. Môže to
spôsobit’ poškodenie smaltu a zmenu
sfarbenia.
Pri použití nadmernej sily, predovšetkým
na hranách èelného skla, môže sklo
prasknút’.
Neuschovávajte v rúre na peèenie žiadne
hor¾avé predmety. Mohli by sa pri
zapnutí vznietit’.
V rúre na peèenie neuchovávajte žiadne
vlhké potraviny. Môžu spôsobit’
poškodenie smaltu.
Po vypnutí chladiaceho dúchadla
neuchovávajte v rúre na peèenie žiadne
otvorené potraviny. V priestore na
peèenie sa na sklách dvierok môže
vyzrážat’ vlhkost’, ktorá by sa mohla
dostat’ aj na nábytok.
3 Upozornenie na smaltovaný povrch
Zmeny farby na smaltovanom povrchu
rúry na peèenie pri jej používaní nemajú
vplyv na vhodnost’ spotrebièa na bežné
použitie, resp. na použitie v súlade so
zmluvou. Z h¾adiska práva na záruku nie
sú považované za chyby.
4 electrolux
Popis spotrebièa
Celkový poh¾ad
Ovládací panel
Celosklene
dvere
Ovládací panel
Rukovät’ dvierok
Funkcie rúry na peèenie Výber teploty
Tlaèidlá funkc
Kontrolka zapnutia
Indikácia teploty/èasu
Kontrolka Teplota
electrolux 5
Vybavenie rúry na peèenie
Príslušenstvo rúry na peèenie
Rošt
Na riad, formy na koláèe, peèenie mäsa a na
grilované kúsky.
Plech na peèenie
Na koláèe a placky.
Panvica na smaženie
Na peèenie cesta a mäsa, alebo ako plech na
zachytávanie tuku.
Teplotná sonda
Na presné stanovenie prepeèenia kúskov
mäsa.
Horný ohrev a grilovacie ohrievacie teleso
Osvetlenie rúry na peèenie
Teplotná sonda puzdro
Ventilátor
Spodný ohrev
Zásuvné úrovne
Zásuvná mriežka,
vyberate¾ná
6 electrolux
Pred prvým použitím
Nastavenie a zmena denho
èasu
Po pripojení na elektrinu alebo po výpadku
napájania sa automaticky rozbliká kontrolka
funkcie Denný èas .
1. Pri zmene už nastaveného denného èasu
naraz stlaète tlaèidlá a , až kým sa
nerozbliká kontrolka funkcie Denný èas
.
2. Tlaèidlom alebo nastavte aktuálny
denný èas.
Pribl. po 5 sekundách sa blikanie skonèí a
hodiny ukazujú nastavený denný èas.
Spotrebiè je pripravený na prevádzku.
3 Denný èas možno zmenit’ iba ak nie
je nastavená žiadna z automatických
funkcií Krátky èas .
Prvé èistenie
Pred prvým použitím treba rúru na peèenie
dôkladne vyèistit’.
1 Pozor: Nepoužívajte žiadne ostré, drsné
èistiace prostriedky! Povrch by sa mohol
poškodit’.
3 Na kovové èelné steny používajte bežne
predávané prípravky na ošetrovanie.
1. Funkèný prepínaè rúry na peèenie
prepnite na .
2. Vyberte všetky diely príslušenstva a
zásuvné mriežky a vyèistite ich teplým
roztokom èistiaceho prostriedku.
3. Teplým roztokom èistiaceho prostriedku
umyte aj rúru na peèenie a vysušte ju.
4. Èelnú stenu spotrebièa utrite vlhkou
handrièkou.
electrolux 7
Obsluha rúry na peèenie
Vypnite rúru na peèenie.
1. Funkèný prepínaè rúry na peèenie
prepnite na požadovanú funkciu.
2. Prepínaè vo¾by teploty nastavte na
požadovanú teplotu.
Kontrolka zapnutia svieti dovtedy, kým je rúra
na peèenie v prevádzke.
Kontrolka teploty svieti dovtedy, kým sa rúra
na peèenie rozohrieva.
3. Rúra na peèenie sa vypína prepnutím
prepínaèa funkcií rúry na peèenie a
vo¾by teploty do polohy Vyp.
3 Chladiaci ventilátor
Ventilátor sa zapína automaticky, aby
povrchy spotrebièa zostávali chladné.
Ventilátor po vypnutí rúry na peèenie beží
naïalej, aby spotrebiè ochladil. Neskôr
sa samoèinne vypne.
Vo¾ba funkcie rúry na peèenie Vo¾ba teploty
Indikácia teploty/èasu
Kontrolka zapnutia
TlaèidloTlaèidlo
Kontrolka Teplota
Ukazovate¾ sondy
na mäso
8 electrolux
Funkcie rúry na peèenie
Rúra na peèenie má nasledujúce funkcie:
Vloženie roštu, plechu na peèenie
a panvice na smaženie
3 Poistka vysunutia a poistka proti
prevráteniu
Na ochranu pred vysunutím majú všetky
zásuvné diely na pravom a ¾avom okraji
malé vyklenutie nadol.
Zásuvné diely vždy nasaïte tak, aby sa
toto vyklenutie nachádzalo vzadu v
priestore na peèenie. Toto vyklenutie je
dôležité aj na ochranu zásuvných dielov
proti prevrhnutiu.
Vkladanie plechu na peèenie alebo
panvice na smaženie:
Plech na peèenie alebo panvicu na smaženie
zasuòte medzi vodiace tyèky vybranej
zásuvnej úrovne.
Nasadenie roštu:
Nožièky roštu musia pri nasadzovaní
smerovat’ nadol.
Rošt zasuòte medzi vodiace tyèky vybranej
zásuvnej úrovne.
3 Riad je chránený proti skåznutiu aj rámom
s vyvýšením po obvode.
Funkcia rúry na peèenie: Použitie
Osvetlenie
Pomocou tejto funkcie možno
osvetlit’
vnútorný priestor rúry na
peèenie, napr. pri èistení.
Horúci vzduch
Na
peèenie cesta
na max.
dvoch úrovniach.
Nastavte o 20-40 °C nižšie teploty rúry na peèenie ako pri hornom/
spodnom ohreve.
Horný/Spodný ohrev
Na
peèenie cesta
a
mása
na
na jednej úrovni
.
Spodný ohrev
Na
dopeèenie
koláèov s
krehkým spodkom
.
Vel’koplošný gril
Na
grilovanie
plochých kúskov potravín vo
väèších množstvách
a na
prípravu
toustov
.
Teplovzdušné
grilovanie
Pri
peèení
väèších kúskov mäsa alebo hydiny na jednej úrovni.
Táto funkcia je vhodná aj na
gratinovanie
a
zapekanie
.
electrolux 9
Rošt a panvicu na smaženie nasadzujte
spoloène:
Rošt položte na panvicu na smaženie.
Panvicu na smaženie zasuòte medzi vodiace
tyèky vybranej zásuvnej úrovne.
Prídavné funkcie
Nastavit’ možno Krátky èas alebo
Teplotná sonda .
3 Všeobecné pokyny
Po zvolení funkcie bliká príslušný údaj
približne 5 sekúnd. Poèas tejto fázy
môžete tlaèidlom - alebo - nastavit’
požadovaný èas.
Po nastavení požadovaného èasu bliká
údaj znovu približne 5 sekúnd.
Nastavený èas sa zaèína odrátavat’.
Zvukovú signalizáciu možno ukonèit’
stlaèením ¾ubovo¾ného tlaèidla.
Požadovanú funkciu rúry a teplotu možno
zvolit’ pred alebo po nastavení funkcie
hodín.
Po ukonèení peèenia nastavte prepínaè
funkciírúry a prepínaè teplôt naspät’ do
polohy AUS (Vypnuté).
Krátky èas
3 Táto funkcia nemá na prevádzku rúry
žiadny úèinok.
1. Stlaète ¾ubovo¾né tlaèidlo.
Na indikácii èasu sa objaví “00:00:00”.
Krátky èas
Slúži na nastavenie skráteného èasu.
Teplotná sonda
Slúži na nastavenie teploty peèeného mäsa.
Indikácia èasu alebo teploty
Nastavovacie tlaèidlá
10 electrolux
2. Tlaèidlom alebo nastavte
požadovaný skrátený èas (max. 2 hodiny
30 minút).
Pribl. po 5 sekundách indikácia zobrazí
zvyšný èas.
Po uplynutí nastaveného èasu bliká “0.00” a
na 2 minúty sa rozoznie signál.
3. Signalizaèný tón sa vypína stlaèením
¾ubovo¾ného tlaèidla.
Teplotná sonda
1 Pozor: Používat’ možno iba dodávanú
sondu na mäso! Aj v prípade výmeny
používajte iba originálny náhradný diel!
1. Hrot sondy na mäso úplne zasuòte
pod¾a možnosti do peèených potravín,
aby sa hrot nachádzal v strede peèených
potravín.
2. Vidlicu konektora sondy na mäso
zasuòte až na doraz do zásuvky na
boènej stene rúry na peèenie.
3. Tlaèidlom alebo sa nastavuje
požadovaná teplota vnútri mäsa.
Indikácia sa prepne na aktuálnu teplotu vnútri
mäsa.
3 Teplota vnútri mäsa sa indikuje od 30 °C.
electrolux 11
4. Nastavte funkciu a teplotu rúry.
Po dosiahnutí nastavenej teploty sa rozoznie
signál.
5. Signál sa vypína stlaèením ¾ubovo¾ného
tlaèidla.
6. Prepínaè vo¾by funkcie rúry prestavte do
polohy Aus (Vyp).
1 Varovanie: Sonda na mäso je horúca!
Pri vyt’ahovaní konektora a hrotu hrozí
nebezpeèenstvo popálenia!
7. Konektor teplotnej sondy vytiahnite zo
zásuvky a peèené mäso vyberte z rúry.
Zmena teploty rúry na peèenie
V prípade potreby možno teplotu zmenit’
pomocou alebo .
Použitie, tabu¾ky a tipy
Peèenie cesta
Funkciary na peèenie: Horúci
vzduch alebo Horný/Spodný ohrev
Formy na peèenie cesta
Pre Horný/Spodný ohrev sú vhodné
formy z tmavého kovu a povrstve
formy.
Pre Horúci vzduch sú vhodné aj svetlé
kovové formy.
Zásuvné úrovne
Peèenie cesta s Horný/Spodný ohrev
je možné vždy iba na jednej úrovni.
Pomocou Horúci vzduch možno
suché a drobné peèivo piect’ súèasne až
na dvoch plechoch na peèenie.
1 plech na peèenie:
napr. zásuvná úroveò 3
1 forma na peèenie:
napr. zásuvná úroveò 1
12 electrolux
2 plechy na peèenie:
napr. zásuvné úrovne 1 a 3
Všeobecné pokyny
Zasuòte plech so skosením dopredu!
Pomocou Horný/Spodný ohrev alebo
Horúci vzduch možno piect’ na rošte
aj dve formy naraz ved¾a seba. Èas
peèenia sa predåži iba nepodstatne.
3 Tácka mrazeného jedla sa môže poèas
varenia deformovat’. Príèinou sú ve¾ké
teplotné rozdiely v mraznièke a v rúre pri
peèení. Po vychladnutí deformácia tácky
zmizne.
Informácie o tabu¾kách peèenia
V tabu¾kách nájdete potrebné teploty, èasy
peèenia a zásuvné úrovne pre viaceré jedlá.
Teploty a èasy peèenia sú orientaèné
hodnoty závisiace od zloženia cesta, jeho
množstva a použitej formy na peèenie.
Odporúèame, aby ste si po prvý raz
nastavili nižšiu hodnotu teploty a iba
pod¾a potreby, napríklad ak požadujete
silnejšie zhnednutie alebo ak je èas
peèenia príliš dlhý, si neskôr nastavte
vyššiu teplotu.
Ak pre svoj recept nenájdete žiadne
konkrétne údaje, orientujte sa pod¾a
podobného peèiva.
Pri peèení koláèov na plechoch alebo vo
formách na viacerých úrovniach môže
byt’ èas peèenia dlhší o 10-15 minút.
Vlhké druhy peèiva (napr. pizzy, ovocné
koláèe a pod.) sa pripravujú na jednej
úrovni.
Rozdielna výšky peèeného pokrmu môže
na zaèiatku spôsobovat’ rozdiely
zhnednutia. Prosíme vás, aby ste v tomto
prípade nemenili nastavenú teplotu.
Rozdiely v zhnednutí sa poèas peèenia
vyrovnajú.
Vaša nová rúra na peèenie sa môže pri
peèení a smažení chovat’ inak, ako
spotrebiè, ktorý ste používali doteraz.
Preto si zvyèajné nastavenia (teplota, èas
prípravy) a zásuvné roviny prispôsobte
pod¾a odporúèaní uvedených v
nasledujúcich tabu¾kách.
2 Pri dlhších èasoch peèenia možno rúru
na peèenie vypnút’ pribl. 10 minút pred
skonèením èasu peèenia, aby sa využilo
dohrievanie.
Tabu¾ky platia, ak nie je uvedené iné, pri
vložení do studenej rúry.
Tabu¾ka peèenia
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuv
úroveò
Teplota °C
Èas
Hod.: Min.
Peèivo vo formách
Bábovka alebo francúzska
bábovka
Horúci vzduch
1 150-160 0:50-1:10
Linecké koláèe/krá¾ovská
bábovka
Horúci vzduch 1 140-160 1:10-1:30
Piškótová torta Horúci vzduch 1 140 0:25-0:40
Piškótová torta Horný/Spodný ohrev 1 160 0:25-0:40
Tortový korpus z krehkého cesta Horný/Spodný ohrev 3 180-200 0:10-0:25
Tortový korpus z mieseného
cesta
Horúci vzduch 3 150-170 0:20-0:25
Jablková torta Horný/Spodný ohrev 1 170-190 0:50-1:00
electrolux 13
Apple Pie (2formy, Ø20cm,
diagonálne posunuté)
Horúci vzduch 1 160 1:10-1:30
Apple Pie (2formy, Ø20cm,
diagonálne posunuté)
Horný/Spodný ohrev 1 180 1:10-1:30
Pikantná torta (napr. Quiche
Lorraine)
Horný/Spodný ohrev 1 180-200 0:30-1:10
Tvarohová torta Horný/Spodný ohrev 1 170-190 1:00-1:30
Peèivo na plechu
Pletenec/veniec z kysnutého
cesta
Horný/Spodný ohrev 3 170-190 0:30-0:40
Vianoèka Horný/Spodný ohrev 3 160-180
1)
0:40-1:00
Chlieb (ražný chlieb)
-najprv
-potom
Horný/Spodný ohrev 1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Veterníky/zákusky plne
krémom a poliate èokoládou
Horúci vzduch 3 160-170
1)
0:15-0:30
Piškótová roláda Horný/Spodný ohrev 3 180-200
1)
0:10-0:20
Koláèe posypané mrvenièkou,
suché
Horúci vzduch 3 150-160 0:20-0:40
Maslové/pocukrované koláèe Horný/Spodný ohrev 3 190-210
1)
0:15-0:30
Ovocné koláèe
(kysnuté/miesené cesto)
2)
Horúci vzduch 3 150 0:35-0:50
Ovocné koláèe
(kysnuté/miesené cesto)
2)
Horný/Spodný ohrev 3 170 0:35-0:50
Ovocný koláè z krehkého cesta Horný/Spodný ohrev 3 170-190 0:40-1:20
Koláèe peèené na plechu s
citlivým obložením (napr. tvaroh,
smotana, osie hniezda)
Horný/Spodný ohrev 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (s bohatým obložením)
2)
Horný/Spodný ohrev 1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (tenká) Horný/Spodný ohrev 1 230-250
1)
0:10-0:25
Nízky okrúhly chlieb Horný/Spodný ohrev 1 250-270 0:08-0:15
Švajèiarske peèivo Horný/Spodný ohrev 1 200-220 0:35-0:50
Drobné peèivo
Placky z krehkého cesta Horúci vzduch 3 150-160 0:06-0:20
Placky z krehkého cesta Horúci vzduch 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Striekané peèivo Horúci vzduch 3 140 0:20-0:30
Striekané peèivo Horúci vzduch 1 / 3 140 0:25-0:40
Striekané peèivo Horný/Spodný ohrev 3 160
1)
0:20-0:30
Placky z mieseného cesta Horúci vzduch 3 150-160 0:15-0:20
Placky z mieseného cesta Horúci vzduch 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuv
úroveò
Teplota °C
Èas
Hod.: Min.
14 electrolux
Tipy na peèenie
Tabu¾ka Nákypy a zapeèené jedlá
Bielkové koláèe, bezé Horúci vzduch 3 80-100 2:00-2:30
Mand¾ové zákusky Horúci vzduch 3 100-120 0:30-0:60
Drobné kysnuté peèivo Horúci vzduch 3 150-160 0:20-0:40
Drobné peèivo z lístkového
cesta
Horúci vzduch 3 170-180
1)
0:20-0:30
Žemlièky Horúci vzduch 3 160
1)
0:20-0:35
Žemlièky Horný/Spodný ohrev 3 180
1)
0:20-0:35
Small Cakes (20ks/plech) Horúci vzduch 3 140
1)
0:20-0:30
Small Cakes (20ks/plech) Horúci vzduch 1 / 4 140
1)
0:25-0:40
Small Cakes (20ks/plech) Horný/Spodný ohrev 3 170
1)
0:20-0:30
1) Rúru vopred zohrejte
2) Podložte plech alebo panvicu na smaženie
Druh
peèiva
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuv
úroveò
Teplota °C
Èas
Hod.: Min.
Výsledok peèenia Možná príèina Spôsob nápravy
Koláèe sú dolu príliš svetlé Nesprávna zásuvná úroveò Koláèe zasuòte nižšie
Koláèe sa speèú dokopy (sú
namoknuté, kypré, vodné
pásy)
Príliš vysoká teplota Mierne znížte teplotu peèenia
Príliš krátky èas peèenia Predåžte èas peèenia
Èasy peèenia možno skrátit’
zvýšením teploty peèenia
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny
Dodržiavajte èas miesenia, hlavne pri
použití kuchynských robotov
Koláèe sú príliš suc Príliš nízka teplota peèenia Nastavte vyššiu teplotu peèenia
Príliš dlhý èas peèenia Skrát’te èas peèenia
Koláèe sú nerovnomerne
zhnednu
Príliš vysoká teplota a príliš krátky èas
peèenia
Nastavte nižšiu teplotu peèenia a
predåžte èas peèenia
Cesto je nerovnomerne rozdelené Cesto rozde¾te na plechu na peèenie
rovnomerne
Koláèe sa neupeèú za
nastavený èas peèenia
Príliš nízka teplota Mierne zvýšte teplotu peèenia
Jedlo Funkcia rúry na peèenie
Zásuv
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: Min.
Cestovinový nákyp Horný/Spodný ohrev 1 180-200 0:45-1:00
Lasaòa Horný/Spodný ohrev 1 180-200 0:25-0:40
Zapeèené jedlá
Zelenina
1)
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-170 0:15-0:30
electrolux 15
Tabu¾ka Mrazené polotovary
Peèenie mäsa
Funkciary na peèenie: Horný/Spodný
ohrev alebo Teplovzdušné
grilovanie
Riad na peèenie mäsa
Na peèenie mäsa je vhodný tepelne
odolný riad (rešpektujte údaje výrobcu!).
Ve¾ké kúsky na peèenie môžete piect’
priamo na plechu na zachytávanie
tuku alebo na rošte s podloženým
plechom na zachytávanie tuku.
Všetky chudé èasti mäsa odporúèame
piect’ v pekáèi s pokrievkou. Mäso tak
zostáva št’avnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú získat
kôrku, možno piect’ v pekáèi bez
pokrievky.
3 Pokyny k tabu¾ke peèenia mäsa
Informácie uvedené v nasledujúcej
tabu¾ke sú orientaèné.
Ryby a mäso odporúèame piect’ v rúre
na peèenie až od 1 kg.
Aby sa predišlo pripa¾ovaniu vytekajúcej
št’avy z mäsa alebo tuku, odporúèame
doplnit’ do riadu na peèenie trocha
tekutiny.
Pod¾a potreby (po 1/2 - 2/3 èasu
peèenia) peèený kúsok obrát’te.
Ve¾ké kusy peèeného mäsa a hydiny pri
peèení viackrát polejte výpekom. Tak
dosiahnete lepší výsledok peèenia.
Rúru na peèenie pribl. 10 minút pred
koncom èasu peèenia vypnite, aby ste
využili zvyškové teplo.
Zapeèené bagety
1)
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Horný/Spodný ohrev 1 180-200 0:40-0:60
Rybacie nákypy Horný/Spodný ohrev 1 180-200 0:30-1:00
Plnená zelenina
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-170 0:30-1:00
1) Rúru na peèenie zohrejte
Jedlo Funkcia rúry na peèenie
Zásuv
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: Min.
Peèené
potraviny
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuvná
úroveò
Teplota:
°C
Èas
Mrazená pizza
Horný/Spodný
ohrev
3
pod¾a pokynov
výrobcu
pod¾a pokynov
výrobcu
Pom-
frity
1)
(300-600 g)
Teplovzdušné
grilovanie
3 200-220
pod¾a pokynov
výrobcu
Bagety
Horný/Spodný
ohrev
3
pod¾a pokynov
výrobcu
pod¾a pokynov
výrobcu
Ovocné koláèe
Horný/Spodný
ohrev
3
pod¾a pokynov
výrobcu
pod¾a pokynov
výrobcu
1) Poznámka: Pomfrity pod¾a potreby 2- až 3-krát obrát’te
16 electrolux
Tabu¾ka peèenia
Druh mäsa Mnstvo
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuv
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
Hovädzie mäso
Dusená svieèková 1-1,5 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 200-250 2:00-2:30
Rouzbíf alebo filé
pod¾a výšky v
cm
- vnútri èerve
na každý cm
Výška
Teplovzdušné
grilovanie
1 190-200
1)
0:05-0:06
- vnútri ružové
na každý cm
Výška
Teplovzdušné
grilovanie
1 180-190 0:06-0:08
- prepeèené
na každý cm
Výška
Teplovzdušné
grilovanie
1 170-180 0:08-0:10
Bravèové mäso
Pliecko, krkovièka,
stehno
1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:30-2:00
Kotleta, sekaná 1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 170-180 1:00-1:30
Mleté mäso 750 g-1 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-170 0:45-1:00
Bravèové stehno
(predvarené)
750 g-1 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 150-170 1:30-2:00
Te¾acie mäso
Te¾acie peèe 1 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:30-2:00
Te¾acie stehno 1,5-2 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 2:00-2:30
Jahòacina
Jahòacie stehno,
jahòacie peèené
1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 150-170 1:15-2:00
Jahòací chbát 1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:00-1:30
Divina
Zajaèí chrbát, zajaèie
stehno
do 1 kg
Horný/Spodný
ohrev
3 220-250
1)
0:25-0:40
Srnèí/jelení chrbát 1,5-2 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 210-220 1:15-1:45
Srnèie/jelenie stehno 1,5-2 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 200-210 1:30-2:15
Hydina
Kúsky hydiny po 200-250g
Teplovzdušné
grilovanie
1 200-220 0:35-0:50
electrolux 17
Grilovanie na ploche
Funkciary na peèenie: Vel’koplošný
gril s nastavenou maximálnou teplotou
1 Pozor: Grilujte vždy so zatvorenými
dvierkami rúry na peèenie.
3 Prázdnu rúru na peèenie vždy najprv 5
minút rozohrejte funkciou Gril!
Pri grilovaní zasuòte rošt do
odporúèanej zásuvnej úrovne.
Plech na zachytávanie št’avy zasúvajte
vždy do 1. zásuvnej úrovne zdola.
Grilovacie èasy sú orientaèné.
Grilovanie je vhodné predovšetkým pre
ploché kusy mäsa a rýb.
Tabu¾ka grilovania
Polovièky kurèat’a po 400-500g
Teplovzdušné
grilovanie
1 190-210 0:35-0:50
Kurèatá, vykàmené
kurèatá
1-1,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 190-210 0:45-1:15
Kaèica 1,5-2 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 180-200 1:15-1:45
Hus 3,5-5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 2:30-3:30
Moriak/morka 2,5-3,5 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 160-180 1:45-2:30
Moriak/morka 4-6 kg
Teplovzdušné
grilovanie
1 140-160 2:30-4:00
Ryby (dusenie)
Ryby vcelku 1-1,5 kg
Horný/Spodný
ohrev
1 210-220 0:45-1:15
1) Rúru vopred zohrejte
Druh mäsa Mnstvo
Funkcia rúry na
peèenie
Zásuv
úroveò
Teplota
°C
Èas
Hod.: min
Grilované potraviny Zásuvná úroveò
Grilovací èas
1. Strana 2. Strana
Frikadely 4 8-10 min 6-8 min
Bravèové filé 4 10-12 min 6-10 min
Opekaèky 4 8-10 min 6-8 min
Steaky z hovädzieho zadného,
te¾acie steaky
4 6-7 min 5-6 min
Hovädzie zadné, rozbíf
(pribl. 1 kg)
3 10-12 min 10-12 min
Toasty
1)
3 4-6 min 3-5 min
Obložené toasty 3 6-8 min ---
1) Bez predhriatia
18 electrolux
Zaváranie
Funkcia rúry na peèenie: Spodný ohrev
Na zaváranie používajte iba bežne
predávané poháre rovnakej ve¾kosti.
Poháre s uzávermi Twist-Off alebo
bajonetovými uzávermi a kovové
nádoby nie sú vhodné.
Na zaváranie používajte 1. zásuvnú
úroveò zdola.
Na zaváranie používajte plech. Na plechu
je miesto až pre šest’ litrových pohárov.
Poháre sa musia plnit’ do rovnakej výšky
a musia byt’ uzavreté.
Poháre ukladajte na plech tak, aby sa
navzájom nedotýkali.
Nalejte do plechu pribl. 1/2 litra vody,
aby bola v rúre dostatoèná vlhkost’.
Ihneï keï nálev v prvých pohároch
zaèína penit’ (u 1-litrových pohárov po
pribl. 35-60 minútach), rúru na peèenie
vypnite alebo teplotu vrát’te spät’ na
100°C (pozri tabu¾ku).
Zaváracia tabu¾ka
Uvádzané zaváracie èasy a teploty
orientaèné hodnoty.
Zavárané potraviny
Teplota
C
Zaváranie kým sa
nezaènú tvorit’
bublinky
v min.
Ïalej varit’ pri
100°C
v min.
Bobu¾oviny
Jahody, èuèoriedky, maliny, zrelé
egreše
160-170 35-45 ---
Nezrelé egreše 160-170 35-45 10-15
Kôstkoviny
Hrušky, dule, slivky 160-170 35-45 10-15
Zelenina
Mrkva
1)
160-170 50-60 5-10
Uhorky 160-170 50-60 ---
Zmes solenej zeleniny 160-170 50-60 15
Kaleráb, hrášok, šparg¾a 160-170 50-60 15-20
1) Nechajte odstát’ vo vypnutej rúre
electrolux 19
Sušenie
Funkciary na peèenie: Horúci
vzduch
Používajte rošty, na ktoré položte
desiatový papier alebo papier na
peèenie.
Lepší výsledok dosiahnete, ak po
uplynutí polovice èasu sušenia rúru
vypnete, otvoríte a necháte vychladnút’,
najlepšie cez noc.
Sušené potraviny potom dosušte.
Èistenie a starostlivost’
1 Varovanie: Pred èistením spotrebiè
vypnite a nechajte ochladit’.
Varovanie: Z bezpeènostných dôvodov,
neèistite spotrebiè použitím prúdu pary ani
vysokotlakového èistiaceho zariadenia.
Pozor: Nepoužívajte žiadne drsné èistiace
prostriedky, ostré èistiace nástroje ani
kefy.
Na èistenie skla dvierok rúry nepoužívajte
drsné práškové èistièe ani ostré kovové
škrabky, pretože by mohli poškrabat’
povrch, èo spôsobí rozbitie skla.
Spotrebiè zvonka
Prednú stranu spotrebièa utrite jemnou
handrièkou navlhèenou vo vlažnom
oplachovacom roztoku .
Na kovové èelné steny používajte bežne
predávané prípravky na ošetrovanie.
Nepoužívajte žiadne drsné prípravky ani
abrazívne hubky.
Vnútorný priestor rúry na peèenie
Spotrebiè èistite po každom použití. Takto sa
zneèistenia dajú naj¾ahšie odstránit’ a
nepripália sa.
Sušené potraviny Teplota v °C
Zásuvná úroveò
Èas v hodinách
(orientaèný)
1 úroveò 2 úrovne
Zelenina
Strukoviny 60-
70
3 1 / 4 6-8
Paprika (v pásikoch) 60-
70
3 1 / 4 5-6
Polievková zelenina 60-
70
3 1 / 4 5-6
Huby 50-
60
3 1 / 4 6-8
Bylinky 40-50 3 1 / 4 2-3
Ovocie
Slivky 60-
70
3 1 / 4 8-10
Marhule 60-
70
3 1 / 4 8-10
Jablká 60-
70
3 1 / 4 6-8
Hrušky 60-
70
3 1 / 4 6-9
20 electrolux
1. Pri èistení zapnite osvetlenie rúry na
peèenie.
2. Po každom použití rúru na peèenie
opláchnite a vysušte.
3 ažko odstránite¾né zneèistenia
odstraòujte špeciálnymi prostriedkami na
èistenie rúr na peèenie.
1 Pozor: Ak použijete sprej na rúry na
peèenie, bezpodmieneène dodržiavajte
údaje výrobcu!
Príslušenstvo
Všetky zásuvné diely (rošt, plech na peèenie,
zásuvná mriežka atï.) po každom použití
opláchnite a dôkladne vysušte. Na u¾ahèenie
èistenia ich nakrátko namoète.
Zásuvná mriežka
Zásuvnú mriežku možno pri èistení boèných
stien vybrat’ z ¾avej a pravej strany rúry na
peèenie.
Vyberanie zásuvnej mriežky
Mriežku najprv odtiahnite dopredu od zadnej
steny rúry na peèenie (1) a potom ju zozadu
vyveste (2).
Vkladanie zásuvnej mriežky
3 Dôležité upozornenie! Zaoblené konce
vodiacich tyèiek musia smerovat’
dopredu!
Pri montáži mriežku najprv znova vzadu
zaveste (1) a potom ju vpredu zasuòte a
zatlaète (2).
Osvetlenie rúry na peèenie
1 Varovanie! Nebezpeèenstvo úderu
elektrickým prúdom! Pred výmenou
lampy v rúre na peèenie:
Vypnite rúru na peèenie!
Vyskrutkujte poistky alebo vypnite istièe v
poistkovej skrinke.
3 Na ochranu lampy rúry na peèenie a
skleneného krytu položte handrièku na
dno rúry.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB32000X Používateľská príručka

Kategória
Meranie, testovanie
Typ
Používateľská príručka