AKT 310 POKYNY NA POUŽÍVANIE VARNEJ PLATNIČKY
SK
5019 319 01782
Aby ste boli s varnou doskou spokojní, prečítajte si, prosím, pozorne tento návod na použitie a odložte ho pre budúce použitie.
• Varná doska sa uvádza do činnosti prestavením ovládača
proti smeru pohybu hodinových ručičiek na požadovanú
úroveň výkonu.
• Aby ste varnú plochu vypli, vrát’te ovládací gombík
(gombíky) do polohy “0”.
• Varná doska je vybavená 2 kontrolkami, ktoré indikujú, že
varné zóny sú horúce.
Pred použitím skontrolujte, či napätie uvádzané na
typovom štítku zodpovedá použitému siet’ovému
napájaciemu napätiu. Technické údaje uvádzané na
typovom štítku pod varnou doskou sa uvádzajú aj dolu:
ROZMERY VARNEJ DOSKY A PRACOVNEJ PLOCHY (mm)
1. Rýchla liatinová platnička Ø 180
2. Rýchla liatinová platnička
Ø 145
3. Kontrolky napájania
4. Ovládací gombík varnej zóny
5. Ovládací gombík varnej zóny
ELEKTRICKÉ PRÍPOJKY
Siet’ové napätie Vodiče: počet a prierez
230 V ~ +
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Ovládač
(1 - 6)
Tabuľka používania varných zón
1-2 Na roztápanie (maslo, čokoláda)
2 Na prihrievanie potravín a ohrev malých
množstiev kvapaliny
3 Na ohrev väčších množstiev, šľahačky a
omáčok
3-4 Pomalé varenie, napr.: varená zelenina,
špagety, polievky, nepretržité dusenie
mäsa na pečenie a zeleniny
4 Na všetky typy smažených jedál, kotliet,
rezňov, varenie bez pokrývky, napr.: rizoto
4-5 Pečenie mäsa so zhnednutou kôrkou,
pečené zemiaky, smažené ryby a varenie
veľkých množstiev vody
6 Rýchle smaženie, rezne v panvici na
pečenie a pod.
Typ PLATD 230 V ~ 50 Hz 3,5 kW
OCHRANA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Likvidácia obalu
• Obalový materiál je 100% recyklovateľný a je
označený symbolom recyklácie .
• Rôzne časti obalu likvidujte zodpovedne, v plnom
súlade s platnými predpismi o likvidácii odpadov.
Likvidácia starých domácich spotrebičov
• Tento spotrebič je označený v súlade s Európskou
smernicou 2002/96/ES o likvidácii elektrických a
elektronických zariadení (WEEE). Zabezpečením
správnej likvidácie tohto výrobku pomôžete
predchádzat’ potenciálnym negatívnym dôsledkom na
životné prostredie a zdravie ľudí.
Symbol na výrobku alebo na sprievodných
dokumentoch znamená, že s týmto výrobkom sa
nesmie zaobchádzat’ ako s domovým odpadom.
Naopak, treba ho odovzdat’ v zbernom stredisku na
recykláciu elektrických alebo elektronických
zariadení. Spotrebič likvidujte v súlade s platnými
predpismi o likvidácii odpadových materiálov.
Ďalšie informácie o spracovaní, regenerácii a
recyklácii tohto výrobku vám na požiadanie poskytne
kompetentný miestny orgán, slu
žba zberu a likvidácie
komunálneho odpadu alebo predajňa, v ktorej bol
výrobok zakúpený.
Úspory energie
• Používajte hrnce a panvice s dolným priemerom rovným
alebo o niečo väčším, ako je priemer varných zón.
• Používajte iba panvice a hrnce s rovným dnom.
• Ak je to možné, prikryte hrnce počas varenia
pokrievkami.
• Varte zeleninu, zemiaky a pod. v malom množstve
vody, aby ste skrátili čas varenia.
•
Tlakový hrniec Vám umožňuje ušetrit’ energiu a čas.
VAROVANIA
• Tento spotrebič nie je určený, aby ho používali
osoby (vrátane detí) so zníženými fyzickými,
zmyslovými alebo rozumovými schopnosťami,
prípadne osoby, ktoré nemajú dostatok
skúseností a poznatkov bez toho, že by boli pod
dozorom alebo že by boli dostatočne poučené o
obsluhe spotrebiča osobou zodpovednou za ich
bezpečnosť. Dávajte pozor na deti, aby sa so
spotrebičom nehrali.
• Spotrebič sa nesmie zapínať prostredníctvom externého
časovača ani samostatným diaľkovým ovládačom.
• Nikdy nepoužívajte varné zóny bez zat’aženia
(bez recipientu).
• Vždy, keď to je možné, vyhýbajte sa rozlievaniu
tekutín na varné zóny, kým sú ešte teplé.
• Varná doska je určená výhradne na domáce použitie
na prípravu jedál. Akékoľvek iné použitie je zakázané.
Výrobca odmieta akúkoľvek zodpovednost’ za
nevhodné použitie alebo za nesprávne nastavenie
ovládacích prvkov.
• Rúru nevystavujte poveternostným vplyvom.
• Akékoľvek opravy alebo zásahy musí uskutočňovat’
výhradne autorizovaný technik.
• Nedotýkajte sa varnej zóny čast’ami tela, ktoré sú
vlhké a nikdy ju nepoužívajte, keď ste bosí.
• Nedovoľte, aby sa deti dotýkali:
- varnej dosky vo všeobecnosti, aby sa predišlo
telesnej ujme.
Počas používania a bezprostredne potom môže
varná doska dosiahnut’ veľmi vysoké teploty;
- obalov (vrecia, polystyrénové, kovové dielce atď.);
- varnej dosky, ktorá sa má vyhodit’ do zberu.
• Po použití skontrolujte, či sú gombíky v polohe “0”.
• Presvedčte sa, či elektrické káble alebo iné elektrické
spotrebiče v blízkosti varnej dosky nemôžu príst’ do
styku s horúcimi čast’ami.
• Pri používaní veľkých množstiev tuku alebo oleja vždy
dohliadajte na proces varenia. Olej a tuk sa môže
prehriat’ a vzbĺknut’!
• Nepoužívajte povrch varnej zóny ako podperu alebo
pracovný povrch
• Nikdy neklaďte plasty, hliníkovú fóliu, odevy, papier,
atď. na varné platničky alebo do ich blízkosti/varné
zóny, kým sú ešte horúce.
PRED POUŽITÍM VARNEJ DOSKY
Pred použitím odstráňte:
- nálepky na hornej časti varnej dosky;
- ochrannú lepenku a plastový film;
- Skontrolujte, či varná doska nebola pri preprave
poškodená. V prípade pochybnosti sa spojte so
strediskom popredajných služieb.
ČISTENIE A ÚDRŽBA
Dôležité upozornenie: nikdy nečistite spotrebič
zariadením na vysokotlakové čistenie vodou alebo parou.
• Varnú dosku čistite, keď je vychladnutá, po každom
použití. Týmto predchádzate usádzaniu nečistôt a
uľahčujete čistenie.
• Vyčistite elektrické platničky handričkou navlhčenou vo
vode a soli, a vyleštite ich handričkou navlhčenou v oleji.
• Nikdy nepoužívajte vodu na bezprostredné čistenie
elektrických platničiek, aby ste predišli hrdzaveniu.
• Nedovoľte, aby zvyšky potravín na platničkách
zaschli.
• Nepoužívajte na čistenie platničiek abrazívne
pôsobiace prípravky, agresívne chloridové prípravky,
sprej na čistenie rúr ani hubky na čistenie panvíc.
• Varnú dosku treba pravidelne ošetrovat’ komerčne
dostupnými výrobkami v súlade s pokynmi na ich
použitie.
KRYTY Z NEHRDZAVEJÚCEJ OCELE
• Dlhotrvajúce použitie varnej dosky môže spôsobit’
zmenu zafarbenia platničiek následkom vysokej
teploty.
• Dielce z nehrdzavejúcej ocele musia byt’ vyčistené
špongiou navlhčenou v mydlovej vode alebo
vhodnými neabrazívnymi prípravkami.
• Vyutierajte dosucha mäkkou handričkou.
• Dlhodobým pôsobením látok s obsahom kyselín, ako
je citrónová št’ava, paradajky, ocot a iné podobné
látky povrch stráca lesk.
SMALTOVANÉ KRYTY
• Smaltované dielce musia byt’ vyčistené špongiou
navlhčenou v mydlovej vode alebo vhodnými
neabrazívnymi prípravkami.
• Vyutierajte dosucha mäkkou handričkou.
• Dlhodobým pôsobením látok s obsahom kyselín, ako
je citrónová št’ava, paradajky, ocot a iné podobné
látky povrch stráca lesk.