SK101
TABUĽKA S POPISOM FUNKCIÍ RÚRY
OVLÁDACÍ GOMBÍK FUNKCIÍ
VYPNUTIE Na prerušenie pečenia a vypnutie rúry.
OSVETLENIE Na zapnutie/vypnutie žiarovky vnútri rúry.
ŠPECIÁLNE FUNKCIE
ROZMRAZO-
VANIE
Na urýchlenie rozmrazenia potravín. Odporúča sa vložiť jedlo do strednej
polohy v rúre. Odporúčame nechať potraviny v svojom obale, aby sa
zamedzilo dehydratácii povrchu.
UDRŽIAVANIE
V TEPLE
Na udržiavanie chrumkavosti a teploty práve upečených jedál (napr.: mäso,
smažené jedlá, nákypy). Odporúča sa vložiť jedlo do strednej polohy v rúre.
Funkcia sa nedá zapnúť, ak teplota vnútri rúry presahuje 65 °C.
KYSNUTIE
Na optimálne kysnutie sladkého alebo slaného cesta. Za účelom zachovania
kvality kysnutia sa funkcia nedá zapnúť, ak teplota vnútri rúry presahuje
40 °C. Cesto položte na 2. úroveň. Rúru netreba predohriať.
POMALY
PEČENÉ MÄSO
Na pomalé pečenie mäsa pri teplote 90 °C. Táto funkcia umožňuje pomalé
pečenie, ktorým sa dosiahne, že jedlo zostane mäkké a šťavnaté. Pri pečení
väčších kusov mäsa ho najprv opečte na panvici, aby sa mäso zvonku
uzavrelo a jeho šťava ostala vnútri. Čas pečenia sa pohybuje v rozmedzí
od 4 hodín pre 1 kg mäsa do 6 – 7 hodín pre 3 kg mäsa. Aby ste dosiahli
optimálne výsledky, neotvárajte dvierka rúry počas pečenia a na kontrolu
teploty mäsa použite teplomer na pečenie.
POMALY
PEČENÁ RYBA
Na šetrné pečenie rýb pri teplote 85 °C. Táto funkcia umožňuje pomalé
pečenie, ktorým sa dosiahne, že jedlo zostane mäkké a šťavnaté. Vďaka nízkej
teplote jedlo nezhnedne na vonkajšej strane a konečný výsledok je podobný
ako pri varení na pare. Čas pečenia sa pohybuje v rozmedzí od 2 hodín pre
300 g ryby do 4 – 5 hodín pre 3 kg ryby. Na dosiahnutie optimálnych
výsledkov obmedzte otváranie dvierok rúry počas pečenia, aby ste zabránili
úniku tepla.
EKO HORÚCI
VZDUCH
Na pečenie plneného mäsa a plátkov mäsa na jednej úrovni. Táto funkcia
používa prerušovanú a jemnú pomoc ventilátora, čo zabraňuje nadmernému
vysušovaniu jedál. Osvetlenie rúry počas pečenia pomocou tejto funkcie EKO
ostane vypnuté a dočasne ho môžete zapnúť stlačením tlačidla potvrdenia.
Ak chcete dosiahnuť maximálnu energetickú úspornosť, odporúčame
neotvárať dvere počas pečenia. Odporúča sa používať 3. úroveň v rúre. Rúru
netreba predohriať.
STATICKÝ OHREV
Na pečenie ľubovoľného jedla iba na jednej úrovni. Použite 2. úroveň. Pred
vložením jedál do rúry ju predhrejte.
KONVENČNÉ
PEČENIE
Na pečenie mäsa a koláčov s vlhkou plnkou (slaných alebo sladkých) na
jednej úrovni. Použite 2. úroveň. Pred pečením rúru predhrejte.
PRÚDENIE
VZDUCHU
Na súčasné pečenie jedál, aj rôznych, na dvoch úrovniach, ktoré sa pečú pri
rovnakej teplote (napr.: ryby, zelenina, zákusky). Funkcia umožňuje piecť bez
prenosu arómy jedného jedla na druhé. Pri pečení na jednej úrovni sa
odporúča používať 2. úroveň. Pri pečení jedál na dvoch úrovniach
odporúčame používať 1. a 3. úroveň a rúru pred pečením predhriať.
MAXI PEČENIE
Na pečenie veľkých kusov mäsa (kusy väčšie ako 2,5 kg). Používajte 1. alebo 2.
úroveň, v závislosti od rozmerov mäsa. Rúru netreba predohriať. Počas
pečenia sa odporúča mäso obracať, aby sa dosiahlo rovnomerné opečenie na
oboch stranách. Z času na čas ho treba podliať, aby sa príliš nevysušilo.