43
Ručný mixér (pozri str. 3, obr. B)
Ručný mixér sa dokonale hodí na prípravu dipov, omáčok,
polievok, majonézy a detskej stravy, ako aj na miešanie nápojov
alebo mliečnych koktailov.
Odporúčame mixovať čo najvyššou rýchlosťou.
• Motorový diel (4) nasaďte na mixovací nadstavec (6).
• Ručný mixér ponorte dostatočne hlboko do misky alebo
odmernej nádobky. Zariadenie zapnite podľa vyššie uvede-
ného postupu.
• Po použití prístroj odpojte od elektrickej zásuvky a stlačením
uvoľňovacích tlačidiel (5) oddeľte motorový diel.
Ak chcete miešať omáčku priamo v nádobe, v ktorej ju pripravu-
jete, najskôr odtiahnite nádobu zo sporáka, aby vriaca tekutina
neprskala (nebezpečenstvo popálenia).
Príklad receptu: Majonéza
250 g oleja (napr. slnečnicového),
1 vajce a 1 žĺtok,
1–2 polievkové lyžice octu (približne 15 g),
soľ a korenie podľa chuti
Všetky prísady vložte do odmernej nádobky v uvedenom
poradí. Ponorte ručný mixér až ku dnu nádobky. Spustite mixér
na najvyššiu rýchlosť a udržujte ho v tejto polohe, kým olej
nezačne emulgovať. Mixér nechajte zapnutý a pomaly dvíhajte
nadstavec k povrchu zmesi a zase ho spustite ku dnu, aby sa
rozptýlili zvyšky oleja. Dĺžka prípravy: 1 minúta (do šalátu) až
2 minúty na vytvorenie tuhšej zmesi (napr. na dip).
Šľahacia metlička (pozri str. 3, obr. B)
Metličku používajte len na šľahanie šľahačky, bielkov, miešanie
piškótového cesta a hotových dezertov.
• Vložte metličku (8b) do meniča rýchlosti (8a) a potom k nej
pripojte motorovú časť (4).
• Šľahaciu metličku vložte do misky a zariadenie zapnite.
• Po použití odpojte prístroj od elektrickej zásuvky a stlačte
uvoľňovacie tlačidlá (5), aby sa odpojila motorová časť. Na
záver vytiahnite metličku z meniča rýchlosti.
Užitočné rady
• Použite stredne veľkú misku.
• Šľahaciu metličku držte mierne naklonenú a pohybujte ňou
doprava.
• Spracúvajte maximálne 400 ml vychladenej smotany na
šľahanie (min. obsah tuku 30 %, teplota 4 – 8 °C): Začnite
pomaly (spínač stlačte iba mierne) a postupne rýchlosť
zvyšujte (spínač stlačte väčšou silou).
• Sneh z bielkov (max. 4 vajcia): Začnite strednou rýchlosťou
(spínač stlačte do polovice) a postupne rýchlosť zvyšujte
(spínač stlačte väčšou silou).
Sekacie nadstavce (pozri str. 4, obr. D)
Sekacie nadstavce (9) a (10) sú vhodné na sekanie mäsa,
tvrdého syra, byliniek, cesnaku, mrkvy, orechov, mandlí atď.
Tvrdé potraviny (napr. parmezán, čokoládu) mixujte vždy
najvyššou rýchlosťou. Na kocky ľadu používajte sekací nadsta-
vec «bc» s čepeľou na sekanie ľadu (10c).
Najlepšie výsledky dosiahnete, ak budete dodržiavať údaje
uvedené v tabuľke E. Maximálny čas prevádzky «hc» sekača:
2 minúty (veľké množstvo mokrých prísad)/30 sekúnd (suché
alebo pevné prísady alebo množstvá < 100 g/100 ml).
Okamžite zastavte spracovávanie, keď sa zníži rýchlosť
motora a/alebo sa vyskytnú silné vibrácie.
Nadstavec nepoužívajte na sekanie mimoriadne tvrdých
potravín, ako napríklad muškátových orechov, kávových zŕn
alebo obilnín.
Pred použitím sekacieho nadstavca …
• Mäso, syr, cibuľu, cesnak či mrkvu najskôr nadrobno
nakrájajte.
• Odstráňte stonky byliniek a orechové škrupiny.
• Z mäsa vyberte kocky, šľachy a chrupavky.
• Vždy skontrolujte, či je na sekacom nadstavci pripevnený
protišmykový krúžok (9d, 10e).
Pozor: Ostrie je veľmi ostré! Vždy ho uchopte za vrchnú plastovú
časť a manipulujte s ním opatrne.
1. Z noža opatrne odstráňte plastový kryt.
2. Nôž nasaďte na stredový čap misky sekacieho nadstavca
(9c, 10d). Zatlačte naň a otočte ním, dokým nedôjde k jeho
zaisteniu.
3. Do sekacieho nadstavca vložte spracované potraviny a
uzatvorte ho vekom (9a/10a).
4. Nasaďte na viečko motorovú časť.
5. Zariadenie zapnite. Počas spracovania pridržujte jednou
rukou motorový diel a druhou rukou misku.
6. Po použití prístroj odpojte od elektrickej zásuvky a stlačením
uvoľňovacích tlačidiel (5) oddeľte motorový diel.
7. Odstráňte viečko.
8. Pred vytiahnutím nasekaných potravín z misky opatrne
vytiahnite ostrie. Nôž je pred vybratím potrebné mierne
pootočiť.
Tip na recept: Sušené slivky s vanilkou a medom
(ako náplň do palaciniek alebo ako nátierka):
• Do misky „hc“ vložte 70 g tekutého medu a 50 g sušených
sliviek.
• Prísady sekajte 4 sekúnd najvyššou možnou rýchlosťou
(inteligentný ovládač rýchlosti stlačte naplno).
• Pridajte 10 ml vody (ochutenej vanilkou).
• Prísady sekajte ďalšie 1,5 sekundy.
Ďalšie spôsoby použitia sekacieho
nadstavca «bc» (10)
Sekací nadstavec «bc» môžete využiť aj na prípravu miešaných
nápojov alebo kokteilov, spracovanie treného cesta alebo
sekanie kociek ľadu.
Miešanie cesta na palacinky
Do misky najskôr nalejte 375 ml mlieka, potom pridajte 250 g
múky a na záver pridajte 2 vajcia. Cesto rozmixujte najvyššou
rýchlosťou tak, aby neobsahovalo hrudky.
Sekanie kociek ľadu
• Čepeľ na sekanie ľadu (10c) nasaďte na stredný čap misky
tak, aby bol riadne zaistený.
• Do misky vložte 7 kociek ľadu. Nasaďte veko, pripojte
motorový diel a spustite mixovanie plnou rýchlosťou.
• Po spracovaní zariadenie odpojte od elektrickej siete,
stlačením uvoľňovacích tlačidiel (5) odpojte motorový diel,
nadvihnite veko a vyberte čepeľ na sekanie ľadu.
• Sekaný ľad vysypte alebo do misky nalejte nápoj a servírujte
takto priamo na stôl.
Čistenie (pozri str. 3, obr. C)
Motorovú časť (4) a menič rýchlosti metličiek (8a) čistite len
navlhčenou handričkou. Veko (10a) sekacieho nadstavca «bc»
čistite iba pod tečúcou vodou. Neumývajte ho v umývačke na
riad.
5722111854_MQ745_INT_S6-80.indd 43 29.09.15 13:13