• Používajte iba pitnú vodu. Použitie akéhokoľvek iné-
ho nápoja môže zanechať zvyšky, cudziu chuť alebo
pach v zásobníku a dávkovači vody.
• Je možné, že budete počuť zvuk spôsobený vniknu-
tím vzduchu, keď zo zásobníka odchádza voda.
• V prípade, že voda nevyteká správne, stlačte páčku
ešte raz. Pohár po dávkovačom podržte ešte chvíľku
po vydávaní vody, aby bolo zaručené, že sa všetka
voda zachytí v pohári.
• Nepoužívajte sýtené nápoje, ako malinovky. Nápoj
môže uniknúť následkom tlaku plynu.
• Nezabudnite, že voda je potravina. Vodu spotrebujte
do jedného až do dvoch dní.
• Dávkovač vody bol navrhnutý výhradne na používa-
nie s upravenou vodou z vodovodu (poznámka: táto
voda sa pravidelne kontroluje v súlade s normami
pre bezpečnosť pitnej vody) alebo vodou zo súkrom-
ného napájania, ktorá bola skontrolovaná a vyhovuje
požiadavkám na bezpečnosť pitnej vody.
V prípade, že príslušné orgány nariadia, že vodu tre-
ba prevárať, bude treba prevariť aj vodu z dávkova-
ča.
•Vzhľadom na to, že dávkovač vody neobsahuje žia-
den filter, je možné, že po určitej dobe sa v zásobní-
ku nahromadia usadeniny (napr. vodný kameň). V
takom prípade zariadenie vyčistite slabým roztokom
teplej vody a kyseliny citrónovej (alebo citrónovej
šťavy), opláchnite ho a znovu vložte do dverí chlad-
ničky.
Užitočné rady a tipy
Upozornenie na šetrenie energiou
• Neotvárajte dvere príliš často a nenechávajte ich
otvorené dlhšie ako je absolútne nevyhnutné.
• Ak je okolitá teplota vysoká, regulátor teploty je na-
stavený na vyššie nastavenie a spotrebič je plne na-
ložený, kompresor môže bežať nepretržite, pričom
sa vytvorí námraza alebo ľad na výparníku. Ak sa
tak stane, otočte regulátor teploty smerom k nižším
nastaveniam, aby bolo možné automatické odmrazo-
vanie a aby ste ušetrili elektrickú energiu.
Rady na chladenie čerstvých potravín
Aby ste dosiahli čo najvyššiu výkonnosť:
• do chladničky nevkladajte teplé potraviny ani odpa-
rujúce sa kvapaliny
• potraviny prikryte alebo zabaľte, hlavne ak majú pre-
nikavú arómu
• potraviny uložte tak, aby vzduch mohol voľne cirku-
lovať okolo nich
Rady na chladenie
Užitočné rady:
Mäso (všetky druhy) : zabaľte do polyetylénových vre-
ciek a položte na sklenenú policu nad zásuvkou na ze-
leninu.
Kvôli bezpečnosti mäso takto uchovávajte najviac jeden
alebo dva dni.
Varené a studené jedlá a pod..: treba ich prikryť a po-
tom uložiť na ktorúkoľvek policu.
Ovocie a zelenina: treba dôkladne očistiť a vložiť do
špeciálnej zásuvky (zásuviek).
Maslo a syry: treba ich vložiť do špeciálnych vzducho-
tesných nádob, zabaliť do alobalu alebo vložiť do polye-
tylénových vreciek, aby sa k nim dostalo čo najmenej
vzduchu.
Fľaše s mliekom: mali by byť uzavreté viečkom a treba
ich skladovať v stojane na fľaše na vnútornej strane
dverí.
V chladničke sa nesmú skladovať banány, zemiaky, ci-
buľa ani cesnak.
Rady na zmrazovanie
Ako pomoc pri optimálnom zmrazovaní uvádzame nie-
koľko dôležitých rád:
• maximálne množstvo potravín, ktoré možno zmraziť
za 24 hodín. sa uvádza na typovom štítku;
• zmrazovanie trvá 24 hodín. V tomto čase sa nesmú
pridávať žiadne ďalšie potraviny na zmrazovanie;
• Zmrazujte iba potraviny špičkovej kvality, čerstvé a
dôkladne vyčistené;
• potraviny naporcujte na malé porcie, aby sa mohli
rýchlo a úplne zmraziť a aby ste neskôr mohli odm-
raziť iba potrebné množstvo;
• Potraviny zabaľte do alobalu alebo do polyetylénovej
fólie; dbajte, aby boli zabalené vzduchotesne;
• Nedovoľte, aby sa čerstvé, nezmrazené potraviny
dotýkali potravín, ktoré sú už zmrazené, predídete
tak zvýšeniu ich teploty;
54