Zmrazovanie čerstvých a skladovanie mrazených potravín
V mraziacom priestore môžete skladovať mrazené potraviny a zmrazovať
čerstvé potraviny.
Pozor!
•
Pred zmrazovaním potravín sa ubezpečte, že skutočná teplota v
mraziacom priestore je -18°C alebo ešte nižšia.
•
Dodržujte kapacitu zmrazovania uvedenú na typovom štítku. Kapacita
zmrazovania predstavuje maximálne množstvo čerstvých potravín, ktoré je
možné v danom spotrebiči zmraziť v rámci 24 hodín. Ak zmrazujete
potraviny niekoľko dní za sebou, berte do úvahy len 2/3 až 3/4 množstva
potravín uvedeného na typovom štítku. Potraviny budú zmrazené
kvalitnejšie, ak sa zmrazia rýchlo a do hĺbky.
•
Teplé pokrmy nechajte pred zmrazením vychladnúť na prijateľnú teplotu.
Teplo zapríčiňuje tvorbu námrazy a zvyšuje spotrebu elektrickej energie.
•
Dodržujte dátum spotreby a dobu trvanlivosti kupovaných mrazených
výrobkov.
•
Rozmrazené potraviny, ktoré neprešli ďalším spracovaním (tepelnou
úpravou na hotové jedlo), sa v žiadnom prípade nesmú znovu zmrazovať.
•
Nádoby s horľavými plynmi alebo tekutinami sa pôsobením chladu môžu
stať priepustné. Hrozí nebezpečenstvo výbuchu! V spotrebiči neskladujte
nádoby s horľavými látkami, ako napr. spreje, náplň do zapaľovača atď.
•
Fľaše a plechovice nepatria do mraziaceho priestoru. Pri zmrazení obsahu
sa môžu poškodiť - ak je obsah sýtený oxidom uhličitým môžu dokonca
explodovať. Do mraziaceho priestoru preto nedávajte limonády, šťavy, pivo,
víno, šampanské atď. Výnimka: liehoviny s vysokým percentom alkoholu v
mraziacom oddelení skladovať môžete.
•
Všetky potraviny pred zmrazením vzduchotesne zabaľte, aby nevyschli,
nestratili chuť a nepreniesli svoju arómu na ostatné skladované potraviny.
Pozor! Mrazené potraviny nechytajte mokrými rukami. Ruky by mohli primrznúť.
1. Zabalené potraviny vložte do zásuviek mraziaceho priestoru. Čerstvé
potraviny vložte do hornej zásuvky. Čerstvé potraviny by sa nemali dotýkať
zmrazených potravín, aby sa zmrazené potraviny nerozmrazili.
2. Mrazené potraviny skladujte v zásuvkách pokiaľ možno rozdelené podľa
druhu.
Príprava ľadu
1. Misku na ľad naplňte do 3/4 studenou vodou, položte ju do mraziaceho
priestoru a vodu nechajte zmraziť.
2. Hotové kocky ľadu uvoľníte ohýbaním misky, alebo ak misku chvíľu podržíte
pod tečúcou vodou.
Pozor! Primrznutú misku na ľad sa v žiadnom prípade nesnažte uvoľniť ostrým
alebo špicatým predmetom, aby ste nepoškodili chladiaci systém. Použite
priloženú plastovú škrabku.
12
Chladiaci akumulátor
Chladiaci akumulátor sa nachádza v niektorej zásuvke mraziaceho priestoru.
V prípade poruchy alebo prerušenia dodávky elektrickej energie chladiaci
akumulátor predĺži dobu bezpečného skladovania (čas do rozmrazenia)
zmrazených potravín o niekoľko hodín. Chladiaci akumulátor plní optimálne
svoju funkciu len vtedy, keď je umiestnený v hornej zásuvke vpredu na
mrazených potravinách. Chladiaci akumulátor môžete prechodne použiť aj ako
chladiaci prvok v prenosných chladničkách.
Symboly pre skladovanie / Zmrazovací kalendár
•
Symboly na zásuvkách zobrazujú rozličné druhy potravín.
•
Čísla udávajú dobu skladovania pre
príslušný druh potraviny v mesiacoch.
Platí buď vyšší alebo nižší údaj, v
závislosti od kvality a predbežného
upravenia potraviny. Pre potraviny s
vysokým obsahom tuku platí vždy dolná
hodnota.
Chladenie čerstvých potravín
Aby ste dosiahli čo najlepší efekt pri skladovaní vašich potravín, dodržujte
nasledovné pokyny:
•
do chladiaceho priestoru nedávajte teplé pokrm alebo tekutiny, ktoré sa
vyparujú;
•
potraviny treba skladovať zabalené, najmä ak majú silnú arómu;
•
potraviny v chladničke umiestnite tak, aby okolo nich mohol voľne prúdiť
vzduch.
Praktické rady:
Mäso /všetky druhy/: zabaľte do plastovej fólie a umiestnite na sklenú policu nad
nádobou na ovocie a zeleninu. Mäso je možné skladovať v chladničke
uvedeným spôsobom len jeden až dva dni.
Varené jedlá, studená strava atď.: prikryte a umiestnite na ľubovolnú policu
chladničky.
Ovocie a zelenina: starostlivo umyte alebo očistite a umiestnite do príslušnej
nádoby.
Maslo a syry: zabaľte do alobalu alebo plastovej fólie, príp. umiestnite do
vzduchotesnej nádoby, aby ste zabránili prístupu vzduchu.
Mlieko: nádoby musia byť zatvorené, umiestnite ich do príslušnej priehradky
dvierok.
Banány, zemiaky, cibuľu a cesnak skladujte v chladničke len starostlivo
zabalené.
13