Vnútorné vybavenie
Odkladacie police
Sklenená odkladacia polica nad nádobami
na ovocie a zeleninu musí
bezpodmienečne zostať na svojom
mieste, aby zostali ovocie a zelenina
dlhšie čerstvé.
Ostatné odkladacie plochy sú výškovo
nastaviteľné:
Policu potiahnite smerom dopredu tak,
aby sa dala vychýliť smerom hore alebo
dole a vyberte ju.
Pri nasadzovaní v inej výške zvoľte
opačný postup.
Umiestnenie vysokých potravín
Prednú polovicu dvojdielnej sklenej police
môžete vyňať a zasunúť do inej roviny.
Získate tým priestor na uskladnenie
vysokých obalov v nižšej rovine.
Variabilné dvierka
Podľa potreby môžete priehradky dvierok
vybrať a premiestniť do inej polohy.
Variabilná skladovacia nádoba
Niektoré modely sú vybavené variabilnou skladovacou nádobou, ktorá sa
nachádza pod niektorou priehradkou dvierok a môžete ju presúvať do strán.
Nádobu môžete umiestniť pod ktorúkoľvek priehradku dvierok.
1. Ak chcete nádobu premiestniť, postupujte takto: priehradku dvierok
s variabilnou nádobou potlačte smerom nahor a von z držiakov dvierok;
odnímte upevňovaciu konzolu z vodiacej lišty pod priehradkou.
2. Pri umiestňovaní v inej polohe zvoľte opačný postup.
12
Chladenie čerstvých potravín
Aby ste dosiahli čo najlepší efekt pri skladovaní vašich potravín, dodržujte
nasledovné pokyny:
• do chladiaceho priestoru nedávajte teplé pokrm alebo tekutiny, ktoré sa
vyparujú;
• potraviny treba skladovať zabalené, najmä ak majú silnú arómu;
• potraviny v chladničke umiestnite tak, aby okolo nich mohol voľne prúdiť
vzduch.
Praktické rady:
Mäso /všetky druhy/: zabaľte do plastovej fólie a umiestnite na sklenú policu
nad nádobou na ovocie a zeleninu. Mäso je možné skladovať v chladničke
uvedeným spôsobom len jeden až dva dni.
Varené jedlá, studená kuchyňa atď.: prikryte a umiestnite na ľubovolnú policu
chladničky.
Ovocie a zelenina: starostlivo umyte alebo očistite a umiestnite do príslušnej
nádoby.
Maslo a syry: zabaľte do alobalu alebo plastovej fólie, príp. umiestnite do
vzduchotesnej nádoby, aby ste zabránili prístupu vzduchu.
Mlieko: nádoby musia byť zatvorené, umiestnite ich do príslušnej priehradky
dvierok.
Banány, zemiaky, cibuľu a cesnak skladujte v chladničke len starostlivo
zabalené.
Zmrazovanie čerstvých a skladovanie mrazených potravín
V mraziacom priestore môžete skladovať mrazené potraviny a zmrazovať
čerstvé potraviny.
Pozor!
• Pred zmrazovaním potravín sa ubezpečte, že skutočná teplota v
mraziacom priestore je -18°C alebo ešte nižšia.
• Dodržujte kapacitu zmrazovania uvedenú na typovom štítku. Kapacita
zmrazovania predstavuje maximálne množstvo čerstvých potravín, ktoré je
možné v danom spotrebiči zmraziť v rámci 24 hodín. Ak zmrazujete
potraviny niekoľko dní za sebou, berte do úvahy len 2/3 až 3/4 množstva
potravín uvedeného na typovom štítku. Potraviny budú zmrazené
kvalitnejšie, ak sa zmrazia rýchlo a do hĺbky.
• Teplé pokrmy nechajte pred zmrazením vychladnúť na prijateľnú teplotu.
Teplo zapríčiňuje tvorbu námrazy a zvyšuje spotrebu elektrickej energie.
• Dodržujte dátum spotreby a dobu trvanlivosti kupovaných mrazených
výrobkov.
• Rozmrazené potraviny, ktoré neprešli ďalším spracovaním (tepelnou
úpravou na hotové jedlo), sa v žiadnom prípade nesmú znovu zmrazovať.
13