Whirlpool ART 489 Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka
19
Spotrebič pravidelne čistite použitím novej utierky, pričom ju navlhčite v
roztoku vlažnej vody a neutrálneho saponátu určeného na čistenie vnútra
chladničky. Nikdy nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky. Aby bol
zaručený nepretržitý a správny odtok rozmrazenej vody, čistite pravidelne
vnútro odtokového kanálika nachádzajúceho sa na zadnej stene
chladiaceho priestoru v blízkosti zásuvky na ovocie a zeleninu, používajte
dodaný nástroj (pozrite obrázok).
VÝMENA ŽIAROVKY(v závislosti od modelu)
Pred výmenou žiarovky spotrebič vždy odpojte od napájania z elektrickej
siete.
1. Uvoľnite skrutku a vyberte kryt žiarovky.
2. Žiarovka vnútorného osvetlenia spotrebiča je bajonetového typu, pri
vyberaní sa neskrutkuje, ale stačí ju vytiahnuť v smere šípky.
Po výmene žiarovky namontujte na miesto kryt osvetlenia a pred
opätovným zapojením spotrebiča do elektrickej siete počkajte 5 minút.
Žiarovku vymeňte za novú rovnakého druhu s rovnakými
charakteristikami, ktorú dostanete v servisnom stredisku alebo u
autorizovaného predajcu.
ŽIAROVKY LED (v závislosti do modelu)
Oproti tradičným žiarovkám je životnosť žiaroviek LED dlhšia, zlepšujú
viditeľnosť vnútri spotrebiča a nepoškodzujú životné prostredie.
V prípade výmeny žiaroviek LED sa obráťte na pracovníkov servisného
strediska.
Zapojte spotrebič do elektrickej siete. Najvhodnejšie teploty na skladovanie potravín sú už vopred nastavené
vo výrobe.
Ak sa aktivuje zvukové znamenie, znamená to, že zasiahol teplotný alarm: podržte stlačené tlačidlo na
vypnutie zvukových alarmov. Ak je k dispozícii, namontujte do ventilátora antibakteriálny a protipachový filter,
postupujte podľa pokynov na obale filtra (pozrite kapitolu Chladiaci priestor).
Poznámka: Po uvedení do prevádzky bude nevyhnutné počkať 4/5 hodín, aby sa dosiahla vhodná teplota na
skladovanie potravín pri normálnom naplnení spotrebiča.
PRVÉ POUŽITIE
ÚDRŽBA A ČISTENIE SPOTREBIČA
20
Spotrebič odpojte od elektrickej siete, vyprázdnite ho, odmrazte a vyčistite. Dvere nechajte pootvorené, aby
vnútri priestorov mohol cirkulovať vzduch. Predídete tak tvorbe plesní a nepríjemného pachu.
V PRÍPADE, ŽE SPOTREBIČ NEBUDETE
POUŽÍV
Nechajte dvere zatvorené, takto ostanú potraviny čo najdlhšie v chlade. Čiastočne rozmrazené potraviny
znovu nezmrazujte. V prípade dlhšieho prerušenia elektrického napájania by sa mohol aktivovať aj alarm
black out.
V PRÍPADE PRERUŠENIA ELEKTRICKÉHO
NAPÁJANIA
Je dôležité zabaliť potraviny tak, aby k nim nemohla vniknúť voda, vlhkosť alebo kondenzovaná voda, predíde
sa tým tvorbe pachov alebo aróm vnútri spotrebiča a umožní sa lepšie uchovanie mrazených potravín. Nikdy
nevkladajte do mraziaceho priestoru teplé jedlá, ušetríte tým energiu a predĺžite životnosť spotrebiča.
Poznámka: teplota prostredia, frekvencia otvárania dverí a umiestnenie spotrebiča môžu ovplyvniť vnútornú
teplotu jeho oboch priestorov. Teploty nastavte v závislosti od uvedených faktorov.
AKO SKLADOVAŤ POTRAVINY
Chladiaci priestor umožňuje uchovávanie čerstvých potravín a nápojov.
Odmrazovanie priestoru chladničky je úplne automatické.
Pravidelné objavovanie sa kvapiek vody na zadnej stene chladiaceho priestoru sú znakom prebiehajúceho
automatického cyklu odmrazovania. Rozmrazená voda sa odvádza do odtokového otvoru a do nádobky,
odkiaľ sa odparuje.
V závislosti od modelu, spotrebič môže byť vybavený oddelením na mäso a ryby, ktoré je ideálne na
skladovanie čerstvého mäsa a rýb (v závislosti od modelu).
Upozornenie: príslušenstvo chladničky sa nesmie umývať v umývačke riadu.
Poznámka: v podmienkach s vysokou vlhkosťou vzduchu v chladiacom priestore, a predovšetkým na
sklenených policiach, môže kondenzovať voda. V takom prípade sa odporúča prikryť nádoby obsahujúce
tekutiny (hrnce s polievkou), zabaliť potraviny s vysokým obsahom vody (zelenina) a nastaviť teplotu na
menej studené hodnoty.
Ventilátor a antibakteriálny a protipachový filter (v závislosti od modelu)
Ventilátor umožňuje rovnomernú distribúciu teploty vnútri oddelenia, vďaka čomu sa dosahuje lepšie
uchovanie potravín a zníženie nadmernej vlhkosti. Nezakrývajte zónu vetrania. Ventilátor sa aktivuje
automaticky podľa potreby.
PRIESTOR CHLADNIČKY
21
Mraziaci priestor umožňuje skladovanie mrazených potravín (počas doby uvedenej na obale) a
zmrazovanie čerstvých potravín.
Odmrazovanie mraziaceho priestoru je manuálne.
Množstvo čerstvých potravín, ktoré sa môžu zmraziť za 24 hodín (pomocou funkcie "Rýchle zmrazovanie -
pozrite Stručnú príručku) je uvedené na výrobnom štítku. Pri zmrazovaní čerstvých potravín ich vložte do
hornej zásuvky alebo na najvyššiu policu, pričom okolo balíčkov nechajte dostatočný priestor, ktorý umožní
voľné prúdenie vzduchu.
Neodporúča sa znovu zmrazovať čiastočne rozmrazené potraviny. Nedovoľte, aby sa potraviny, ktoré sa majú
zmraziť, dotýkali už zmrazených potravín. V prípade zmrazovania veľkých množstiev potravín by sa mohol
aktivovať teplotný alarm.
Vybratie zásuviek (v závislosti od modelu)
Potiahnite zásuvky smerom von až na doraz, mierne ich nadvihnite a vyberte.
Poznámka: aby ste dosiahli väčší skladovací priestor, mraziaci priestor sa dá používať aj bez horných
zásuviek. Spodná zásuvka musí ostať na svojom mieste. Skontrolujte, či po uložení potravín na rošty/police
sa dvere správne zatvárajú.
Príprava ľadových kociek
Naplňte príslušnú miesku do 2/3 vodou (ak je k dispozícii) a vložte ju do mraziaceho priestoru. V žiadnom
prípade na jej vybratie nepoužívajte špicaté alebo ostré predmety.
Poznámka: Vnútornú teplotu chladiaceho a mraziaceho priestoru môže ovplyvniť teplota okolia, frekvencia
otvárania dverí a umiestnenie spotrebiča. Preto sa odporúča nastaviť teplotu v závislosti od uvedených
faktorov.
MRAZIACI PRIESTOR
Odporúčame odmrazovať mrazničku 1 alebo 2-krát ročne alebo pri
nadmernej tvorbe námrazy (3 mm hrúbky). Tvorba námrazy je úplne
bežný jav. Množstvo a rýchlosť závisí od izbovej teploty, vlhkosti a od
frekvencie otvárania dverí. Pred odmrazovaním odpojte spotrebič od
elektrického napájania a vyberte všetky potraviny. Dvere nechajte otvorené,
aby sa námraza mohla roztopiť. Vytiahnite odtokový kanálik na rozmrazenú
vodu (pozrite obrázok) a pod odtokový kanálik vložte nádobu. Po ukončení
odmrazovania vlsuňte odtokový kanálik na miesto, dávajte pozor, aby v
ňom neostali zvyšky vody. Vyčistite vnútro mraziaceho priestoru a pozorne
osušte. Znovu zapnite spotrebič a uložte doňho potraviny.
AKO ROZMRAZOVAŤ MRAZIACI PRIESTOR
22
Oddelenie na mäso a ryby je špeciálne navrhnuté tak, aby zaručovalo dlhšie uchovanie týchto čerstvých
potravín bez toho, že by sa zmenili ich nutričné hodnoty a pôvodná čerstvosť.
Do tohto oddelenia sa neodporúča vkladať ovocie alebo zeleninu, pretože teplota v ňom môže klesnúť aj pod
0° C a voda obsiahnutá v potravinách by mohla zmrznúť.
Regulácia teploty
Teplotu vnútri oddelenia na mäso a ryby indikuje ručička na dvierkach samotného oddelenia a riadi sa
teplotou samotného priestoru chladničky.
Odporúča sa nastaviť teplotu chladiaceho priestoru na hodnotu +2° až +6°.
Aby ste zistili, či je teplota vnútri oddelenia na mäso a ryby primeraná, skontrolujte nasledujúce obrázky:
Dôležité upozornenie: v prípade aktivovanej funkcie a v prítomnosti s vysokým obsahom vody by na
policiach mohla kondenzovať voda. V takom prípade funkciu dočasne vypnite.
Vybratie oddelenia na mäso a ryby:
Aby ste dosiahli väčší skladovací priestor v chladničke, oddelenie na mäso
a ryby sa dá vybrať. Postupujte nasledovne:
1. Vyberte zásuvku oddelenia (obrázok 1).
2. Vyberte kryt zásuvky pomocou zarážok, ktoré sa nachádzajú na
spodnom okraji samotného krytu (obrázok 2).
Pri opätovnej montáži oddelenia na mäso a ryby dávajte pozor, aby ste
najskôr vložili kryt zásuvky, potom vložili samotnú zásuvku a aktivovali
funkciu.
3. Na ovládacom paneli stlačte tlačidlo "Funkcia oddelenia Mäso a ryby"
na tri sekundy, až kým nezhasne žltá kontrolka.
Aby ste optimalizovali elektrickú spotrebu, odporúčame zrušiť činnosť
oddelenia Mäso a ryby a vybrať jeho komponenty (okrem police nad
zásuvkou na ovocie a zeleninu).
DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE
Ak na ovládacom paneli nie je symbol (pozrite stručnú príručku), na
zaručenie správnej prevádzky spotrebiča, primeraného uchovania potravín
a na optimalizáciu energetickej spotreby sa odporúča oddelenie na Mäso a
ryby nevyberať.
ODDELENIE NA MÄSO A RYBY
(v závislosti od modelu)
Keď sa ručička nachádza v ľavej oblasti, treba
zvýšiť teplotu v chladiacom priestore.
Keď sa ručička nachádza v strednej oblasti,
teplota je primeraná.
Keď sa ručička nachádza v pravej oblasti, treba
teplotu v chladiacom priestore znížiť.
Obr. 1
Obr. 2
23
Skôr ako zavoláte servis:
Spotrebič znovu zapnite a presvedčte sa, či problém
naďalej pretrváva. Ak problém pretrváva aj naďalej,
spotrebič opäť vypnite a pred opakovaným zapnutím
počkajte jednu hodinu.
Ak spotrebič nefunguje správne ani po vykonaní
všetkých popísaných kontrolných úkonov a po jeho
opätovnom zapnutí, zavolajte servisné stredisko,
jasne popíšte problém a oznámte:
charakter poruchy
model
typ a sériové číslo spotrebiča (uvedené na
výrobnom štítku)
servisné číslo (číslo uvedené po slove SERVICE
na typovom štítku vnútri spotrebiča)
Poznámka:
Ak operácie pri zmene smeru otvárania dverí
vykoná pracovník servisu, operácia nebude
považovaná za záručnú opravu.
SERVIS
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5

Whirlpool ART 489 Užívateľská príručka

Typ
Užívateľská príručka