Tento spotrebič je označený v súlade s
európskou smernicou 2012/19/EU o
nakladaní s použitými elektrickými a
elektronickými zariadeniami (waste electrical
and electronic equipment - WEEE).
Táto smernica stanoví jednotný európsky
(EU) rámec pre spätný odber a recyklovanie
použitých zariadení.
Príprava na použitie
Umyte všetky oddeliteľné diely (pozrite kapitolu
„Čistenie”).
Kábel vytiahnite z odkladacieho priestoru v zadnej
časti zariadenia.
Do zariadenia vložte nádobu na džús. Potom
vložte aj nádobu na dužinu tak, že ju mierne
nakloníte dopredu. Najskôr nasaďte horný koniec
a potom zatlačte aj spodný niec.
Ak chcete vyprázdniť nádobu na dužinu počas
odšťavovania, vypnite zariadenie a opatrne
vyberte nádobu na dužinu.
Poznámka: Prázdnu nádobu na dužinu pozorne
vráťte späť a až potom pokračujte v odšťavovaní.
Do nádoby na džús vložte filter. Veko podržte nad
filtrom a spustite ho do správnej polohy.
Uistite sa, že filter je bezpečne nasadený na hnací
hriadeľ (kliknutie).
Pred každým použitím skontrolujte filter. Ak
objavíte akúkoľvek prasklinu alebo poškodenie,
zariadenie nesmiete použiť. Kontaktujte najbližšie
servisné centrum spoločnosti Gorenje, prípadne
zariadenie zaneste predajcovi.
Svorkami upevnite veko, aby ste ho uzamkli v
správnej polohe („kliknutie“). Zarovnajte
drážku na pieste s malým výčnelkom na vnútornej
strane dávkovacej trubice a zasuňte piest do
dávkovacej trubice.
Uistite sa, že svorky uzamykajú veko na oboch
stranách.
Na nádobu na džús nasaďte veko, buď aby ste
predišli rozliatiu džúsu. Postavte nádobu na
džús pod výpust.
Pred spustením odšťavovania zatlačte výpust
nadol.
Poznámka: Keď je výpust v hornej polohe,
funguje ako poistka proti odkvapkávaniu, keď je
zariadenie vypnuté. Ak však necháte výpust v
hornej polohe počas odšťavovania, bude z neho
vytekať džús.
Použitie zariadenia
Zariadenie funguje len vtedy, ak sú správne
zmontované všetky jeho súčasti a ak je veko
správne zabezpečené pomocou svoriek.
Umyte ovocie a/alebo zeleninu a nakrájajte ich na
kúsky, ktoré sa zmestia do dávkovacej trubice.
Uistite sa, že je nádoba na džús umiestnená pod
výpustom a že je výpust v dolnej polohe.
Otočením ovládacieho gombíka do polohy 1
(nízka rýchlosť) alebo 2 (normálna rýchlosť)
zapnite zariadenie.
Rýchlosť 1 je vhodná najmä na spracovanie
mäkkého ovocia a zeleniny, ako napríklad vodové
melóny, hrozno, paradajky, uhorky a maliny.
Rýchlosť 2 je vhodná na spracovanie všetkých
druhov ovocia a zeleniny.
Zapne sa príslušné kontrolné svetlo rýchlosti.
Pokrájané kúsky vložte do dávkovacej trubice a
piestom ich jemne zatlačte nadol smerom k
otáčajúcemu sa filtru.
Piestom nevyvíjajte príliš veľký tlak, pretože by to
mohlo negatívne ovplyvniť kvalitu získanej šťavy.
Mohli by ste dokonca zastaviť otáčanie filtra.
Do dávkovacej trubice nikdy nesiahajte prstami ani
žiadnymi predmetmi.
Keď po spracovaní všetkých surovín džús
prestane vytekať, vypnite zariadenie a počkajte,
kým filter prestane rotovať.
Tipy
Používajte čerstvé ovocie a zeleninu, pretože
obsahuje viac šťavy. Ananás, červená repa,
zelerová vňať, jablká, uhorky, mrkva, špenát,
melóny, paradajky, granátové jablká, pomaranče a
hrozno sú obzvlášť vhodné na spracovanie v
odšťavovači.
Tenkú šupku nemusíte z ovocia oddeľovať.
Ošúpte len hrubšie šupy, napr. z pomaranča,
ananásu alebo neuvarenej cvikly. Oddeľte tiež
bielu blanku medzi šupkou a dužinou citrusových
plodov, pretože má horkú chuť.
Keď pripravujete jablkový džús, nezabudnite, že
hustota jablkového džúsu závisí od druhu jabĺk,
ktorý použijete. Čím je jablko šťavnatejšie, tým
redší džús pripravíte. Vyberte si druh jabĺk, ktorý
Vám viac vyhovuje.
Jablkový džús veľmi rýchlo zhnedne. Tento proces
spomalíte, ak do neho pridáte niekoľko kvapiek
citrónovej šťavy.
Ovocie, ktoré obsahuje škrob, ako napríklad
banány, papája, avokádo, figy a mango, nie je
vhodné na spracovanie v odšťavovači. Na
spracovanie týchto druhov ovocia použite
kuchynský robot, mixér alebo ponorný mixér.
V odšťavovači môžete spracovať aj listy a byle z
listovej zeleniny a ovocia, ako napr. šalátu.
Džús vypite hneď po odšťavení. Ak ho určitý čas
necháte stáť na vzduchu, džús stratí chuť a
nutričnú hodnotu.
Aby ste z ovocia získaili maximálne množstvo
šťavy, piest tlačte len pomaly nadol.
Odšťavovač nie je vhodný na spracovanie veľmi
tvrdých a/alebo pórovitých/škrobovitých druhov
ovocia a zeleniny, napríklad cukrovej trstiny.