v
67
3
Sendviče toastujte približne 3 minúty,
podľa druhu chleba, náplne a vašej
chuti. Váš kontaktný gril a
sendvičovač naraz opečie obe
strany chleba.
Rady pre lepšie výsledky
Rady pre grilovanie
•
Jemné odrezky mäsa ako je škótsky
rezeň a sviečková sú vhodné na
grilovanie. Tuhšie kúsky mäsa ako
je horné stehno alebo steak je
potrebné zjemnit’ marinádou počas
niekoľkých hodín alebo cez noc.
•
Zabráňte rozvareniu mäsa, nakoľko
textúra potom stvrdne.
• Odporúčané rezy:
– Hovädzie: Sviečková, zadné
stehno, rebro, rezeň, s kost’ou
–Jahňacina: Steak zo stehna,
rezeň, roštenka alebo kotletky
–Bravčové: Steaky, rebrá, stehno
alebo rezne
• Môžete takisto grilovat’ pokrájané
mäso na ihliciach pre kebab.
• Gril/lis môže grilovat’ mäso až do
hrúbky 2,5 cm.
• Je ideálny na úpravu rôznych
druhov mäsa, vrátane hovädziny,
rýb a hydiny. Pozor! Pri grilovaní
rýb použite plastovú špachtľu.
• Naklonený grilovací povrch
umožňuje tuku a št’ave odtekat’ do
odkvapkávacej misky pre zdravé a
beztukové varenie.
• Pri príprave mäsa, kurčiat, zeleniny
a/alebo darov mora na kebab,
rozkrájajte mäso na rovnaké a
rovnomerné časti, aby sa
rovnomerne uvarilo.
• Nikdy nemiešajte potraviny:
Nekrájajte surovú zeleninu a surové
mäso tým istým nožom alebo na tej
istej prípravnej doske.
Pokúste sa oddelit’ krájacie dosky
na mäso, zeleninu a morské
živočíchy.
Nekrájajte uvarené mäso
na tej istej doske, ktorú ste použili
na prípravu surového mäsa, pokiaľ
doska a nôž neboli dôkladne
poumývané v horúcej mydlovej vode.
•Veľká nepriľnavá plochá (spodná)
varná platňa je ideálna na prípravu
rôznych jedál ako sú vajcia, slanina,
huby, paradajky a cibuľa.
Rady na prípravu toastov
• Chlieb s vysokým obsahom cukru
(ovocný koláč atď.) sa upečie
rýchlejšie ako čistý sendvičový
chlieb.
•
Môžete použit’ akýkoľvek typ chleba
-
biely, celozrnný, pšeničný.
• Pre sladké občerstvenie rozprášte
práškový cukor na natreté strany
chleba.
• Ak používate hrozienkový chlieb,
briošku alebo iné sladké pečivo,
ktoré obsahuje vysoké percento
cukru, zapamätajte si, že rýchlejšie
zhnednú ako iný chlieb.
• Pre zdravé jedlo je možné opiect’
veľké kúsky focaccia s požadovanou
plnkou.
• Takisto je možné toastovat’ aj
rohlíky.
•
Je možné opekat’ aj žemle pre ľahkú
a chutnú, či sladkú desiatu.
• Nie je nevyhnutné natriet’ maslom
vonkajšiu stranu chleba, nakoľko
gril/lis má nepriľnavé povrchy.
Avšak
ako podpora pre
rovnomerné
opečenie chleba, alebo
ak používate
obschnutý chlieb, sa
odporúča natrenie malým
množstvom masla.
1
Buďte opatrní pri jedení sendvičov
naplnených syrom, paradajkou alebo
džemom, pretože udržujú teplo a
môžu popálit’, ak sa jedia príliš
rýchlo.
822 949 427_ECG8000_Elux.book Seite 67 Freitag, 23. Mai 2008 8:57 08