SK-77
• Jedlo (mäso, mleté mäso, rybu, a pod.) by ste mali zmraziť rozdelením na
porcie tak, že sa budú dať skonzumovať naraz.
• Nezmrazujte opäť jedlo, ktoré už bolo rozmrazené. Môže to ohroziť vaše
zdravie, pretože môže spôsobiť problémy ako je otrava jedlom.
• Nedávajte horúce jedlo do oddielu hlbokého zmrazenia skôr, ako vychladne.
Spôsobili by ste zhnitie iného jedla, ktoré už bolo predtým zmrazené v
oddiele hlbokého zmrazenia.
• Keď kupujete zmrazené jedlo, uistite sa, že bolo zmrazené pri vhodných
podmienkach a že balenie nie je poškodené.
• Počas skladovania zmrazeného jedla treba dodržiavať podmienky
skladovania uvedené na balení. Ak nie je uvedené žiadne vysvetlenie, jedlo
treba skonzumovať v čo najkratšom možnom čase.
• Ak v balení mrazeného jedla bola vlhkosť a má zlý zápach, jedlo asi nebolo
skladované pri vhodných podmienkach a pokazilo sa. Nekupujte tento typ
jedál!
• Skladovacie doby mrazených potravín sa menia v závislosti od okolitej
teploty, častosti otvárania a zatvárania dverí, nastavení termostatu, typov
potravín a doby, ktorá uplynula od okamihu, keď ste potravinu získali, do
doby, kedy ste ju dali do mrazničky. Vždy dodržiavajte pokyny na balení a
nikdy nepresahujte označenú dobu skladovania.
• Majte na pamäti, že ak chcete otvoriť dvere mrazničky ihneď po ich zatvorení,
nebudú sa dať otvoriť ľahko. Je to celkom normálne! Po dosiahnutí rovnováhy
sa dvere budú dať jednoducho otvoriť.
Dôležitá poznámka:
• Keď sú mrazené potraviny rozmrazené, mali by ste ich tepelne upraviť ako
čerstvé potraviny. Pokiaľ ich neuvaríte po rozmrazení, NIKDY ich nesmiete
znovu zmraziť.
• Chuť niektorých korenín, ktoré sa nachádzajú vo varených jedlách (aníz,
bazalka, žerucha, ocot, rôzne korenie, zázvor, cesnak, cibuľa, horčica,
tymian, majorán, čierne korenie, atď.), sa mení a chuť sa zvýrazní, ak sú
uložené po dlhú dobu. Preto by ste do zmrazeného jedla mali pridať málo
korenín alebo požadované množstvo korenín pridajte po rozmrazení jedla.
• Doba skladovania potravín závisí od použitého oleja. Vhodné oleje sú
margarín, teľací tuk, olivový olej a maslo a nevyhovujúce oleje sú arašidový
olej a bravčová masť.
• Potraviny v kvapalnej forme by ste mali zmraziť v plastových nádobách a
ďalšie potraviny by mali byť zmrazené v plastových fóliách alebo vreckách.