Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor,
citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a
vymiešajte do penista. Potom pridajte
vajcia po jednom a znova vymiešajte.
Do zmesi pridajte prášok na pečenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a dobre
premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou
vysypanej formy na pečenie, rovnomerne
rozotrite a vložte do spotrebiča.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a
práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor,
aby poleva nemohla vytiecť. Koláč
poprepichujte tenkou drevenou tyčinkou
a rozotrite polevu. Polevu nechajte
vsiaknuť do koláča.
Úroveň v rúre: 1
1.11 Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
• 150 g múky
• 70 g cukru
• 1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
• 1 vajce
• 70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
• 3 vaječné bielky
• 50 g hrozienok
• 2 polievkové lyžice rumu
• 750 g nízkotučného tvarohu
• 3 vaječné žĺtky
• 200 g cukru
• šťava z jedného citróna
• 200 g kyslej smotany
• 1 balenie pudingového prášku,
vanilková príchuť (40 g alebo
zodpovedajúce množstvo prášku na
prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Ostatné:
• Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby.
Pridajte ostatné prísady na cesto a
rozmiešajte ich ručným mixérom. Cesto
odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých
miestach prepichnite vidličkou.
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm
vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné
bielka na tuhú penu. Opláchnite
hrozienka, nechajte ich dobre odtiecť,
polejte ich rumom a nechajte ich
nasiaknuť.
Do vhodnej misy pridajte odtučnený
tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu,
kyslú smotanu a pudingový prášok a
všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne
primiešajte vyšľahané vaječné bielky a
hrozienka.
Úroveň v rúre: 1
1.12 Pečivo
Prísady:
• 500 g múky, typ 405
• 20 g kocka čerstvého droždia alebo 1
balíček sušeného droždia (približne 8
g)
• 300 ml vody
• 10 g soli
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy.
Droždie rozpustite vo vode a pridajte do
múky. Všetky prísady vymieste na vláčne
cesto. Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto nakrájajte na kúsky, vytvarujte na
žemličky (alebo rohlíky) a položte ich na
vymastený plech na pečenie alebo na
plech na jemné pečivo (osobitné
príslušenstvo). Žemličky nechajte
dokysnúť ďalších približne 25 minút.
Pred pečením cesta žemličky narežte do
kríža. Podľa potreby posypte makom,
kmínom alebo sezamovými semienkami.
1.13 Farmársky chlieb
Prísady:
• 500 g pšeničnej múky
• 250 g ražnej múky
• 15 g soli
• 1 malé balenie sušeného droždia
• 250 ml vody
www.aeg.com4