Múku a soľ vysypte do veľkej misy.
Droždie rozpustite vo vode a pridajte do
múky. Všetky prísady vymieste na vláčne
cesto. Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto nakrájajte na kúsky, vytvarujte na
žemličky (alebo rohlíky) a položte ich na
vymastený plech na pečenie alebo na
plech na jemné pečivo (osobitné
príslušenstvo). Žemličky nechajte
dokysnúť ďalších približne 25 minút.
Pred pečením cesta žemličky narežte do
kríža. Podľa potreby posypte makom,
kmínom alebo sezamovými semienkami.
Ryba
Prísady:
• 600 – 700 g filiet zo zubáča, lososa
alebo pstruha
• 150 g nastrúhaného syra
• 250 ml šľahačkovej smotany
• 50 g strúhanky
• 1 čajová lyžička estragónu
• petržlenová vňať, nasekaná
• soľ, čierne korenie
• citrón
• maslo
Príprava:
Filety pokropte citrónovou šťavou a
nechajte chvíľu marinovať, potom zvyšnú
šťavu utrite kuchynským papierom. Filety
z oboch strán ochuťte soľou a čiernym
korením. Potom rybie filety položte do
maslom potretej teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu,
strúhanku, estragón a nasekanú
petržlenovú vňať. Zmes hneď rozotrite na
rybie filety a na vrch položte malé vločky
masla.
• Čas v spotrebiči: 35 minút
• Úroveň v rúre: 2
Pošírované ryby (pstruh)
Prísady:
• 4 pstruhy, 250 – 300 g na kus
• citrónová šťava, čierne korenie, soľ
Príprava:
Pstruhy dôkladne umyte znútra i zvonku,
pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte
a vložte po 2 do antikorovej formy
s perforovanou vložkou. Servírujte s
opraženými mandľovými vločkami. Variant
Pstruh na modro: Pred vložením pstruha
do antikorovej formy s perforovanou
vložkou ho oblejte horúcou vodou a
octom.
• Čas v spotrebiči: 30 minút
Slivkové knedle
Prísady:
Na cesto (prísady by mali mať izbovú
teplotu):
• 125 ml mlieka
• 20 g cukru
• 1 malé balenie sušeného droždia
(približne 8 g)
• 300 g múky
• 30 g cukru
• 30 g masla
• 1 vaječný žĺtok
• 1 celé vajce
• 1 balenie vanilkového cukru (približne 8
g)
• trochu citrónovej kôry
• slivkový džem
Po varení:
• 50 g masla
• 50 g mletého maku
• práškový cukor
Ostatné:
• vymastená forma
Príprava:
Do rajnice pridajte mlieko a cukor a
mierne ich zohrejte na varnej zóne.
Pridajte sušené droždie a pomiešajte.
Potom nechajte zmes odstáť približne 30
minút. Do nádoby na miešanie pridajte
múku, cukor, maslo, vaječný žĺtok, vajce,
vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry.
Pridajte mlieko a droždie a vymieste
spracovateľné cesto. Cesto zakryte
utierkou a nechajte ho kysnúť ďalších 45
minút. Nakoniec z cesta vykrajujte lyžicou
knedličky (pribl. 80 g), rukou ich pritlačte
naplocho a naplňte 1 čajovou lyžičkou
3