Juno JBD177D6 Recipe book

Typ
Recipe book
Kniha recep‐
tov
SK
Parná rúra
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Tradičná zelenina
Kuchynský riad:
Používať možno každý kuchynský riad,
ktorý je tepelne odolný najmenej do
100 °C.
Prísady:
400 g karfiolu
200 g mrkvy
200 g kalerábu
200 g žltej a červenej papriky
Príprava:
Opláchnite karfiol a rozdeľte ho na ružičky.
Mrkvu a kaleráby očistite a nakrájajte na
kúsky vhodné do úst. Papriku umyte a
nakrájajte na prúžky. Všetku zeleninu
dajte do otvorenej nádoby a varte bez
pridania vody. Pri tejto metóde prípravy
nemusíte používať korenie ani soľ.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Zapečené zemiaky
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, rovnaké množstvo
čierneho korenia a muškátového
orieška
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
200 ml mlieka
200 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte.
Teplovzdornú zapekaciu nádobu vytrite
strúčikmi cesnaku a vymastite ju trochou
masla.
Polovicu okorenených zemiakových
plátkov rozložte na dno misy a posypte ich
časťou strúhaného syra. Zvyšok
zemiakových plátkov uložte do ďalšej
vrstvy a tú posypte zvyškom nastrúhaného
syra.
Druhý strúčik cesnaku rozpučte a
rozmiešajte s mliekom a smotanou.
Zemiaky polejte touto zmesou a zvyšok
masla vo vločkách rozložte po povrchu.
Čas v spotrebiči: 65 minút
Úroveň v rúre: 2
Farmársky chlieb
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia
250 ml vody
250 ml mlieka
Ostatné:
Vymastený plech na pečenie alebo
plech vystlaný papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a sušené
droždie dajte do veľkej nádoby.
Zmiešajte vodu, mlieko, soľ a pridajte
múku. Všetky prísady vymieste na vláčne
cesto. Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto vytvarujte na pozdĺžny bochník a
položte ho na vymastený plech na
pečenie alebo na plech pokrytý papierom
na pečenie.
Nechajte bochník ešte raz vykysnúť na
dvojnásobný objem. Pred pečením
poprášte trochou múky.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
Do zásuvky na vodu pridajte 300 ml vody.
Pečivo
Prísady:
500 g múky, typ 405
20 g kocka čerstvého droždia alebo 1
balíček sušeného droždia (približne 8
g)
300 ml vody
10 g soli
Príprava:
2
Múku a soľ vysypte do veľkej misy.
Droždie rozpustite vo vode a pridajte do
múky. Všetky prísady vymieste na vláčne
cesto. Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto nakrájajte na kúsky, vytvarujte na
žemličky (alebo rohlíky) a položte ich na
vymastený plech na pečenie alebo na
plech na jemné pečivo (osobitné
príslušenstvo). Žemličky nechajte
dokysnúť ďalších približne 25 minút.
Pred pečením cesta žemličky narežte do
kríža. Podľa potreby posypte makom,
kmínom alebo sezamovými semienkami.
Ryba
Prísady:
600 – 700 g filiet zo zubáča, lososa
alebo pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml šľahačkovej smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
petržlenová vňať, nasekaná
soľ, čierne korenie
citrón
maslo
Príprava:
Filety pokropte citrónovou šťavou a
nechajte chvíľu marinovať, potom zvyšnú
šťavu utrite kuchynským papierom. Filety
z oboch strán ochuťte soľou a čiernym
korením. Potom rybie filety položte do
maslom potretej teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu,
strúhanku, estragón a nasekanú
petržlenovú vňať. Zmes hneď rozotrite na
rybie filety a na vrch položte malé vločky
masla.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Pošírované ryby (pstruh)
Prísady:
4 pstruhy, 250 – 300 g na kus
citrónová šťava, čierne korenie, soľ
Príprava:
Pstruhy dôkladne umyte znútra i zvonku,
pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte
a vložte po 2 do antikorovej formy
s perforovanou vložkou. Servírujte s
opraženými mandľovými vločkami. Variant
Pstruh na modro: Pred vložením pstruha
do antikorovej formy s perforovanou
vložkou ho oblejte horúcou vodou a
octom.
Čas v spotrebiči: 30 minút
Slivkové knedle
Prísady:
Na cesto (prísady by mali mať izbovú
teplotu):
125 ml mlieka
20 g cukru
1 malé balenie sušeného droždia
(približne 8 g)
300 g múky
30 g cukru
30 g masla
1 vaječný žĺtok
1 celé vajce
1 balenie vanilkového cukru (približne 8
g)
trochu citrónovej kôry
slivkový džem
Po varení:
50 g masla
50 g mletého maku
práškový cukor
Ostatné:
vymastená forma
Príprava:
Do rajnice pridajte mlieko a cukor a
mierne ich zohrejte na varnej zóne.
Pridajte sušené droždie a pomiešajte.
Potom nechajte zmes odstáť približne 30
minút. Do nádoby na miešanie pridajte
múku, cukor, maslo, vaječný žĺtok, vajce,
vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry.
Pridajte mlieko a droždie a vymieste
spracovateľné cesto. Cesto zakryte
utierkou a nechajte ho kysnúť ďalších 45
minút. Nakoniec z cesta vykrajujte lyžicou
knedličky (pribl. 80 g), rukou ich pritlačte
naplocho a naplňte 1 čajovou lyžičkou
3
slivkového lekváru. Okraje cesta vyhnite
nahor, lekvár prikryte cestom a vytvarujte
guľku. Guľky vložte do vymastenej
nádoby, prikryte ich a nechajte kysnúť
ďalších 45 minút. Potom ich vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
prekrojte na polovice a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do pekáča a
posypte ho hubami. K teľaciemu kolenu
pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 - 15 mm.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Ryža
Prísady:
200 g dlhozrnnej ryže
50 g divokej ryže
soľ a čierne korenie
2 čajové lyžičky zeleninového bujónu
600 ml vody
1 malá červená paprika
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového
pretlaku
400 ml hovädzieho vývaru
Po varení:
1 malá plechovka sladkej kukurice (150
g)
Kukuricu sceďte a pridajte ju do
uvarenej ryže.
Príprava:
Dlhozrnnú ryžu, divokú ryžu, soľ, korenie,
zeleninový vývar a vodu dajte do misy pol
hodiny pred varením. Pripravte papriku,
nakrájajte ju na malé kocky, pridajte ju do
ryže a potom uvarte.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Lasagne
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho
a bravčového)
100 ml mäsového vývaru
1 malá plechovka posekaných
paradajok (asi 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
3 polievkové lyžice masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného mäkkého syra
Príprava:
Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte na drobné kocky.
Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite zeler a
všetku zeleninu nakrájajte na malé kocky.
V hrnci zohrejte olej a za stáleho miešania
na ňom osmažte slaninku a nakrájanú
zeleninu.
Postupne pridávajte mleté mäso, za
stáleho miešania ho osmažte a zalejte
mäsovým vývarom. Mäsovú zmes posoľte
a ochuťte paradajkovým pretlakom,
bylinkami a čiernym korením a približne 30
minút povarte prikryté pri miernom výkone.
4
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Na panvici rozpustite maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
osmažte do zlatista. Postupne a za
neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym korením
a muškátovým orieškom a približne 10
minút neprikrytú mierne povarte.
Po veľkej obdĺžnikovej teplovzdornej
nádobe rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla. Striedavo ukladajte do formy vrstvu
cestovín, mäsového ragú, bešamelovej
omáčky a miešaného syra. Vrchnú vrstvu
pokrmu by mala tvoriť vrstva bešamelu
posypaná syrom. Zvyšné maslo vo
vločkách rozložte po povrchu zapekaného
pokrmu.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť
pri akomkoľvek recepte na kysnutie cesta.
Poskytne vám dobré prostredie na
kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej nádoby
a zakryte vlhkou utierkou alebo plastovou
fóliou. Do prvej úrovne zasuňte drôtený
rošt a nádobu naň položte. Zatvorte
dvierka a nastavte funkciu na kysnutie
cesta. Nastavte potrebný čas.
Dusené mäso
Nastavenia:
Automatické programy so zadávaním
hmotnosti. Nastavenie hmotnosti v škále
od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť zakryté do
výšky 10 - 20 mm. Prikryte pokrievkou.
Tento program nepoužívajte na
roštenku a sviečkovicu.
Úroveň v rúre: 1
Pečené bravčové
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 20 – 40 mm. Mäso otočte asi po 30
minútach.
Úroveň v rúre: 1
Pečené teľacie
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť zakryté do
výšky 10 - 20 mm. Prikryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Pečené jahňacie
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť zakryté do
výšky 10 - 30 mm. Prikryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Pečená zverina
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť zakryté do
výšky 10 - 20 mm. Prikryte pokrievkou.
5
Úroveň v rúre: 1
Celé kura
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 900 do 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplovzdornej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
obráťte. Na displeji sa zobrazí
pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Pizza
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievková lyžice oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných
paradajok (200 g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra feta
oregano
Ostatné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite
vo vode. Pridajte múku s primiešanou
soľou a olej.
Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie
je vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto
potom nechajte vykysnúť na teplom
mieste, kým nebude mať dvojnásobný
objem.
Cesto vyvaľkajte a položte ho na
vymastený plech na pečenie. Vidličkou
poprepichujte.
Postupne na cesto ukladajte prísady
obloženia.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 1
Slaný lotrinský koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej
slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Ostatné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok
prepichnite vidličkou.
Slaninu rozložte na ceste.
Na oblohu zmiešajte vajcia, kyslú smotanu
a korenie. Potom pridajte syr.
Zmes nalejte na slaninu.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8
g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g kukuričného škrobu
6
1 zarovnaná čajová lyžička prášku na
pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30
cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor,
citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a
vymiešajte do penista. Potom pridajte
vajcia po jednom a znova vymiešajte.
Do zmesi pridajte prášok na pečenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a dobre
premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou
vysypanej formy na pečenie, rovnomerne
rozotrite a vložte do spotrebiča.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a
práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor,
aby poleva nemohla vytiecť. Koláč
poprepichujte tenkou drevenou tyčinkou a
rozotrite naň polevu. Polevu nechajte
vsiaknuť do koláča.
Čas v spotrebiči: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8
g)
1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku,
vanilková príchuť (40 g alebo
zodpovedajúce množstvo prášku na
prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Ostatné:
Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby.
Pridajte ostatné prísady na cesto a
rozmiešajte ich ručným mixérom. Cesto
odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých
miestach prepichnite vidličkou.
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm
vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné
bielka na tuhú penu. Opláchnite
hrozienka, nechajte ich dobre odtiecť,
polejte ich rumom a nechajte ich
nasiaknuť.
Do vhodnej misy pridajte odtučnený
tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kyslú
smotanu a pudingový prášok a všetko
dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne
primiešajte vyšľahané vaječné bielka a
hrozienka.
Čas v spotrebiči: 85 minút
Úroveň v rúre: 1
Cannelloni
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa, nakrájaného
na kocky
200 g nílskeho ostrieža, nakrájaného
na kocky
150 g kreviet
150 g mäsa z mušlí
7
soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
1 belenie cannelloni
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného syra
40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu a maslo vložte do
panvice a mierne duste, kým nebude
cibuľa sklovitá. Pridajte posekaný listový
špenát a jemne povarte. Pridajte kyslú
smotanu, premiešajte a nechajte
vychladnúť.
Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Na panvici rozpustite maslo,
pridajte múku a za stáleho miešania ju
osmažte do zlatista. Postupne a za
neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym korením
a muškátovým orieškom a približne 10
minút neprikrytú mierne povarte.
K vychladnutému špenátu pridajte lososa,
ostrieža, krevety, mušle, soľ a korenie a
premiešajte.
Po veľkej obdĺžnikovej teplovzdornej
nádobe rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla.
Cannelloni naplňte špenátovou zmesou a
vložte ich do zapekacej formy. Medzi rady
Cannelloni rozlejte bešamelovú omáčku.
Vrchnú vrstvu pokrmu by mala tvoriť
vrstva bešamelu posypaná syrom. Zvyšné
maslo vo vločkách rozložte po povrchu
zapekaného pokrmu.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč - polotovar
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na
obale. Postupujte podľa pokynov výrobcu.
Pizza - polotovar
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na
obale. Postupujte podľa pokynov výrobcu.
Zemiakový pokrm - polotovar
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete na
obale. Postupujte podľa pokynov výrobcu.
8
*
9
10
11
867326263-A-342015
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Juno JBD177D6 Recipe book

Typ
Recipe book