5
1) Časy varenia
•
Časy varenia uvádzané v tejto kuchárskej
knihe sú približné. Čas varenia resp. pečenia
závisí od podmienok, teploty, množstva po-
travín a druhu použitého kuchynského riadu.
• Začnite s minimálnym časom varenia, aby
ste predišli prevareniu. Ak nie sú potraviny
dostatočne uvarené, môžete vždy variť
o niečo dlhšie.
Poznámka: Ak sa odporúčané časy
varenia prekročia, potraviny budú
pokazené a za extrémnych okolností
môže vzniknúť požiar, ktorý by mohol
poškodiť vnútrajšok rúry.
2) Malé množstvá potravín
• Malé množstvá potravín alebo potraviny
s nízkym obsahom vlhkosti sa môžu spáliť,
vysušiť alebo vzbĺknuť, ak sa varia príliš
dlho. Ak materiály vnútri rúry vzplanú,
nechajte dvere rúry zatvorené, vypnite rúru
a vytiahnite zástrčku zo zásuvky.
3) Vajcia
• Nevarte vajcia v škrupinách a celé, natvrdo
varené vajcia v režime MICROWAVE. Môže
sa vyvinúť tlak a vajcia môžu explodovať aj
po skončení ohrevu v mikrovlnnej rúre.
4) Prepichovanie šupky, blany, črievok
a kože
• Potraviny s neporéznym povrchom, ako
napríklad zemiaky, vaječné žĺtky a klobásy,
sa musia prepichnúť pred varením v režime
MICROWAVE, aby sa predišlo ich vybuch-
nutiu.
5) Teplomer na mäso
• Používajte teplomer na mäso na kontrolu
teploty pečeného mäsa a hydiny, iba keď je
mäso vybraté z mikrovlnnej rúry.
Nepoužívajte konvenčný teplomer na mäso,
ak používate režim MICROWAVE alebo
COMBINATION, pretože môže spôsobiť
iskrenie.
6) Tekutiny
• Pri varení tekutín, napr. polievok, omá-
čok a nápojov v mikrovlnnej rúre môže
dochádzať k prehriatiu kvapalín za bod varu
bez viditeľného bublania. To môže spôsobiť
náhle vzkypenie horúcej kvapaliny. Aby ste
predišli takej možnosti, vykonávajte nasle-
dujúce kroky:
a) Vyvarujte sa používania nádob s rovný-
mi stenami a úzkymi hrdlami.
b) Neprehrievajte tekutiny.
c) Zamiešajte tekutinu pred umiestnením
nádoby do rúry a znovu ju zamiešajte
v polovici varenia
d) Po skončenom ohreve ju nechajte chvíľu
odstáť v rúre a znovu ju zamiešajte pred
opatrným vybratím nádoby.
7) Papier/Plasty
•
Pri varení potravín v plastových alebo papie-
rových nádobách kontrolujte často rúru, pre-
tože tieto typy nádob vzplanú pri prehriatí.
• Nepoužívajte recyklované papierové pro-
dukty (napr. baly kuchynského papiera), ak
taký papierový produkt nie je označený ako
bezpečný pre použitie v mikrovlnnej rúre.
Recyklované papierové produkty môžu
obsahovať nečistoty, ktoré môžu spôsobiť
iskry alebo plamene počas použitia.
• Odstráňte svorky zo zakrúteného drôtu
z balíčkov pre pečenie skôr, než ich vložíte
do rúry.
8) Kuchynský riad a fólie
• Neohrievajte žiadne uzatvorené konzervy
alebo fľaše, pretože by mohli explodovať.
• Kovové nádoby alebo misy s kovovým
okrajom sa nesmú používať počas varenia
v režime MICROWAVE. Došlo by k iskreniu.
• Ak používate alumíniové fólie, ihly na mäso
alebo kovový riad, musí byť vzdialenosť
medzi nimi a stenami rúry najmenej 2 cm,
aby nedošlo k iskreniu.
9) Dojčenské fľaše a poháre s detskou
výživou
•
Vrchný diel a cumeľ alebo viečko je potrebné
odstrániť z dojčenských fl iaš alebo pohárov
s detskou výživou pred ich vložením do rúry.
• Obsah dojčenských fl iaš a pohárov s det-
skou výživou je potrebné zamiešať alebo
pretrepať.
• Pred požitím je nutné skontrolovať teplotu,
aby nedošlo k popáleniu.
Dôležité informácie