• Dbajte na to, aby sa pokrmy nadmerne neprepiekli, a
nenastavujte príliš vysoký výkon a dlhý čas. Jedlo sa
môže vysušiť, pripáliť alebo sa na niektorých mie-
stach vznietiť.
• Spotrebič nepoužívajte na varenie vajíčok v škrupine
ani slimákov v ulite, pretože by mohli vybuchnúť. Pri
príprave volských ôk najprv prepichnite žĺtka.
• Pred varením zemiakov, paradajok, klobás a pod.
niekoľkokrát vidličkou prepichnite „kožu“ alebo „šup-
ku“, aby jedlo nevybuchlo.
• Pre chladené alebo mrazené potraviny nastavte dlhší
čas pečenia.
• Pokrmy, ktoré obsahujú omáčku, je potrebné z času
na čas premiešať.
• Zelenina, ktorá má pevnú štruktúru, napríklad mrkva,
hrášok alebo karfiol, sa musí pripravovať vo vode.
• Po uplynutí polovice času tepelnej úpravy väčšie ku-
sy obráťte.
• Ak je to možné, zeleninu pokrájajte na rovnako veľké
kusy.
• Používajte plytký a široký riad.
• Nepoužívajte kuchynský riad vyrobený z porcelánu,
keramiky alebo hliny, ktorý má drobné otvory, napr.
na rukovätiach, alebo neglazovaný spodok. Vlhkosť,
ktorá sa dostane do otvorov, môže spôsobiť, že pri
zohriatí kuchynský riad praskne.
• Sklenený tanier na varenie poskytuje pracovný pries-
tor pri ohreve pokrmov alebo tekutín. Je nevyhnutný
na správnu prevádzku mikrovlnnej rúry.
Rozmrazovanie mäsa, hydiny, rýb:
• Mrazený odbalený pokrm položte na malý tanier ob-
rátený hore dnom a vložený do inej nádoby, v ktorej
sa bude zachytávať uvoľnená tekutina.
• V polovici rozmrazovania otočte pokrm na druhú stra-
nu. Ak je to možné, oddeľte a odstráňte kusy, ktoré
sa už začali rozmrazovať.
Rozmrazovanie masla, torty a tvarohu:
• Nerozmrazte tieto pokrmy v spotrebiči úplne, nechaj-
te ich na záver rozmraziť pri izbovej teplote. Tak do-
siahnete ešte rovnomernejší výsledok. Pred rozmra-
zovaním z jedla odstráňte všetok kovový alebo hliní-
kový obalový materiál.
Rozmrazovanie ovocia a zeleniny:
• V spotrebiči nerozmrazujte úplne ovocie a zeleninu,
ktoré plánujete ďalej použiť v surovom stave. Nechaj-
te ich rozmraziť pri izbovej teplote.
• Ak chcete uvariť mrazené ovocie a zeleninu, zvoľte
vyšší mikrovlnný výkon a nemusíte ich vopred roz-
mrazovať.
Hotové jedlá:
• Hotové jedlá môžete v spotrebiči pripravovať len vte-
dy, ak je ich obal vhodný na použitie v mikrovlnnej rú-
re.
• Musíte dodržiavať pokyny výrobcu vytlačené na oba-
le (napr. odstrániť vrchný kovový obal a prepichnúť
plastovú fóliu).
Vhodný kuchynský riad a materiály
Kuchynský riad/materiál Mikrovlnná rúra Gril
Rozmrazova-
nie
Zohrieva-
nie
Varenie
Sklo a porcelán vhodné na použitie v rúre (bez kovových
prvkov, napr. Pyrex, teplovzdorné sklo)
X X X X
Sklo a porcelán nevhodné na použitie v rúre
1)
X -- -- --
Sklo a sklokeramika vyrobené z materiálu vhodného na
použitie v rúre alebo mrazuvzdorného materiálu (napr.
Arcoflam), grilovací rošt
X X X X
Keramika
2)
, hlinený riad
2)
X X X --
Teplovzdorný plast až do 200 °C
3)
X X X --
Kartón, papier
X -- -- --
7
www.zanussi.com